Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Kruipruimte isoleren

Kruipruimte isoleren

Woon je in een huis zonder vloerisolatie en ben je klaar met optrekkend vocht vanuit de kruipruimte, de koude vloeren en de warmte die via de vloeren verloren gaat? Isoleer dan je kruipruimte. Met dit relatief simpele project verhoog je jouw wooncomfort en bespaar je op je energierekening.

Wat kost kruipruimte isolatie?

Benieuwd wat je ongeveer kwijt zult zijn als je je kruipruimte laat isoleren? De totale kosten voor jouw project zullen van verschillende factoren afhangen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal te isoleren m2, maar ook welk isolatiemateriaal je kiest en of je een vakspecialist inschakelt of niet. In onderstaande tabel vindt je per type woning een indicatie van de kosten, bij plaatsing door een vakspecialist.

WoningtypeGemiddelde kosten
Tussenwoning (50 m2)€ 1.650 - € 2.750
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (60 m2)€ 2.000 - € 3.300
Vrijstaande woning (75 m2)€ 2.500 - € 4.100
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe isoleer je een kruipruimte?

Geen idee hoe de isolatie van een kruipruimte in z’n werk gaat? We benoemen de globale stappen om je een idee te geven van de werkzaamheden die hierbij (kunnen) komen kijken.

Kruipruimte controleren

Een kruipruimte isoleren begint met het checken van de kruipruimte. Is de kruipruimte bereikbaar, bijvoorbeeld via een luik bij de voor- of achterdeur of op een andere plek in huis? Om de kruipruimte te kunnen isoleren moet deze minimaal 35 centimeter hoog zijn. Wil je isoleren met PUR? Dan heb je een hoogte van minimaal 50 centimeter nodig.

Daarnaast is het handig om ook de staat van de kruipruimte goed te controleren. Of er veel leidingwerk aanwezig is en of er zich eventueel ongedierte bevindt bijvoorbeeld. Als de kruipruimte erg vochtig is, zal dat eerst aangepakt moeten worden. Bijvoorbeeld met goede ventilatie en dampremmende folie. Bij veel water kan een drainage mogelijk noodzakelijk zijn. Vraag een vakspecialist daarom om advies.

Goede ventilatie van een kruipruimte is erg belangrijk. Controleer dus of er ventilatiegaten in de buitenmuren zitten, verdeeld over twee tegenover elkaar liggende muren. Voldoende ventilatie is nodig om gassen en vocht af te kunnen voeren. Bij een houten vloer moet er 400 vierkante millimeter aan ventilatiegaten zijn per m2 vloer. Bij betonnen vloeren zonder gasleiding of met gasleiding met mantelbuis is dit 1 vierkante centimeter per m2 en bij betonnen vloeren met gasleiding zonder mantelbuis 4 vierkante centimeter per m2 vloer.

Voorbereidende werkzaamheden

Meet de kruipruimte op om te berekenen hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Bij het kopen van het isolatiemateriaal is de isolatiewaarde een belangrijke factor. Voor vloeren met vloerverwarming wordt een isolatiewaarde van 5 Rd geadviseerd. Voor goed wooncomfort is 3,3 Rd voldoende. Wil je aanspraak kunnen maken op subsidie? Dan heb je minimaal 3,5 Rd nodig.

Dicht alle gaten en potentiële zwakke plekken met bijvoorbeeld glas- of steenwol. Dit betekent ook leidingen die door de vloeren gaan. Pas op dat je de leidingen voor drinkwater niet isoleert. Deze moeten namelijk snel kunnen afkoelen om legionellabacteriën te voorkomen. De leidingen voor de cv-ketel kunnen daarentegen wel prima geïsoleerd worden.

Isolatie plaatsen

Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan is het tijd om het isolatiemateriaal te plaatsen. De manier waarop dit gebeurt verschilt afhankelijk van de ondervloer.

Houten ondervloer

Is de ondervloer van hout? Controleer dan eerst of het hout niet te vochtig is. Houd een maximale vochtigheid aan van 20% om houtrot te voorkomen. Je kunt de vochtigheid van het hout met een houtvochtmeter opmeten. Is de vochtigheid hoger? Isoleer dan eerst de bodem om de vochtigheid te verminderen.

Met thermoskussens of op maat gesneden platen of dekens vul je de ruimte tussen de houten balken op. Platen en dekens kun je beter iets te groot afsnijden zodat je ze tussen de balken kunt klemmen. Dit voorkomt kieren waardoor warmte alsnog kan verdwijnen. Thermoskussens niet je na het op maat knippen aan de balken vast. Neem ook het kruipluik mee met het isoleren.

Gebruik geen lijm, maar mechanismen als nietjes, spijkers of pluggen om het materiaal vast te zetten of klemmen. Lijm zorgt vaak voor schadelijke dampen en zorgt er bovendien voor dat het isolatiemateriaal moeilijker te verwijderen en dus moeilijker te recyclen is. Je kunt het isolatiemateriaal bijvoorbeeld ook laten rusten op houten latten. Bij het gekochte materiaal zitten vaak aanwijzingen hoe je het materiaal het best kan plaatsen.

Betonnen ondervloer

Is jouw vloer van beton? In dat geval bevestig je dekens, platen of thermoskussens zo tegen de onderkant van de vloer aan. Dit kan afhankelijk van het materiaal bijvoorbeeld met plakpennen, spijkers, nietjes of pluggen.
Vergeet tot slot niet om ook het kruipluik te isoleren zodat daar niet alsnog warmte ontsnapt.

Vocht uit de bodem tegenhouden

Bescherm de isolatie en jouw woning tegen vocht door PE-folie op de bodem van de kruipruimte te leggen. Zorg aan alle kanten voor een extra rand van zo’n 30 centimeter die je kunt omvouwen en op zo’n 20 centimeter boven de bodem kunt vastzetten. Het folie kun je vastmaken met speciale pluggen. Door dit dampremmende folie blijven de kruipruimte en het isolatiemateriaal vrij van vocht.

Staat er soms water in de kruipruimte? Er bestaat ook speciaal folie dat kan drijven. Zet dit folie vast boven het hoogste waterpeil. Let erop dat je de ventilatiegaten niet blokkeert. Neem bij vragen contact op met een vakspecialist.

Een vakspecialist helpt je

Vakspecialisten gespecialiseerd in kruipruimtes isoleren weten precies hoe ze dit project snel en vakkundig kunnen klaren. Ze kunnen helpen met het uitzoeken van het juiste isolatiemateriaal en nemen je alle zorgen van het plaatsen uit handen. Ook kunnen ze adviseren bij bijvoorbeeld vochtigheidsproblemen of kruipruimtes waar water in staat. Benieuwd wat dit in jouw situatie zou kosten? Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Kan je jouw kruipruimte ook zelf isoleren?

Ben je een handige doe-het-zelver en vind je het geen probleem zelf de kruipruimte in te duiken? Dan is het zeker mogelijk om zelf de kruipruimte te isoleren. Veel isolatiematerialen die bedoeld zijn voor kruipruimtes bevatten handleidingen hoe ze geplaatst moeten worden en ook online zijn veel tutorials te vinden.

Let er wel op dat je het werk zorgvuldig uitvoert. Breng je de isolatie niet goed aan, heb je namelijk kans op vochtproblemen. Wees je er ook van bewust dat je geen recht hebt op subsidie als je isolatiemateriaal zelf plaatst.

Alternatieven bij gebrek aan een kruipruimte of kruipluik

Niet alle oudere huizen hebben een kruipruimte. Andere woningen hebben wel een kruipruimte, maar geen ingang of een kruipruimte die te laag is om in te werken. Bij gebrek aan een kruipruimte zijn er ook nog andere manieren om je vloer toch te kunnen isoleren:

Bovenvloers isoleren

Bij een houten ondervloer kunnen de planken worden verwijderd om vervolgens het isolatiemateriaal tussen de planken aan te brengen. Bij een betonnen vloer kunnen harde isolatieplaten bovenop de vloer gelegd worden. Dit is het beste alternatief als kruipruimte isolatie geen mogelijkheid is.

Een volledig nieuwe vloer

Wilde je naast vloerisolatie ook direct vloerverwarming aan laten leggen? In dat geval is het ook een mogelijkheid om een volledig nieuwe vloer te leggen. Vloerverwarming aanleggen is namelijk al een vrij ingrijpend project. Een vakspecialist kan vloerisolatie dan direct meenemen.

Bodemisolatie

In het geval dat er geen andere mogelijkheid is kan ook de bodem nog geïsoleerd worden. Dit kan bij een te lage kruipruimte met een slang via het kruipluik, of via een tijdelijk gat dat in de muur geboord wordt. Omdat bij bodemisolatie er nog wel een laag koude, geventileerde lucht tussen de vloer en de isolatie overblijft, is het isolerend effect hiervan minder groot dan bij vloerisolatie.

Lees voor meer informatie over alle mogelijkheden het artikel over vloerisolatie of vloerisolatie prijzen.

Welke materialen zijn het best om je kruipruimte te isoleren?

Kruipruimtes laten zich makkelijk isoleren met isolatieplaten of dekens. Deze zet je eenvoudig tegen de onderkant van de vloer, waarna je ze vast kunt zetten. Thermoskussens zijn ook een mogelijkheid, evenals schuim.

Er zijn veel materialen op de markt die milieuvriendelijk zijn. Glaswol en steenwol worden bijvoorbeeld vaak gebruikt. Deze materiaalsoorten zorgen bij contact wel voor irritatie van de longen en de huid; bescherm je huid en longen daarom goed. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke materialen als kurk, hennep of vlas, of platen van EPS.

Vergelijk isolatiematerialen gebaseerd op hun kenmerken, waaronder de eerder genoemde isolatiewaarde. Weet je niet zeker welke keuze de juiste is voor jouw kruipruimte? Een vakspecialist helpt je graag.

Is subsidie mogelijk voor het isoleren van je kruipruimte?

De overheid heeft subsidie beschikbaar gesteld als je de kruipruimte van jouw woning wilt isoleren.

Subsidievoorwaarden

Om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet je in het bezit zijn van een koopwoning en er bovendien zelf wonen. Ook moet je het project laten uitvoeren door een vakspecialist. Doe-het-zelvers kunnen geen aanspraak maken op subsidie. Een volledig overzicht van alle voorwaarden en zaken waar je rekening mee moet houden vind je op de website van de RVO.

Lokale subsidiemogelijkheden

Sommige gemeenten, waterschappen en provincies bieden daarnaast ook subsidie aan. Deze zijn over het algemeen te combineren met de landelijke subsidie. Een overzicht van de mogelijkheden per regio is te vinden via de Energiesubsidiewijzer.

Lees alles over subsidie en overige hulp bij financiering in ons subsidie isolatie artikel.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden