Vind de beste isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Zolder isoleren

Zolder isoleren

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 4.500
Maximale kosten
€ 8.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.000 - € 6.000

Wil je je huis laten isoleren? Dan is de zolder misschien niet de eerste mogelijkheid waar je aan denkt. Toch is het isoleren van je zolder een slimme optie. Je verlaagt namelijk je energiekosten en verhoogt de waarde van je huis. Lees hier alles over je zolder isoleren, van kosten tot materialen en van voordelen tot de plaatsing van de isolatie.

Wat kost een zolder isoleren?

Isoleer je je zolder, dan heb je de keuze uit het isoleren van de zoldervloer of het dak. Bekijk hieronder een indicatie van de prijzen per type woning.

Zoldervloer isoleren

Is de zolder niet verwarmd en hoeft dat ook niet? Dan kun je de zoldervloer of vliering isoleren. Een zoldervloer kan worden voorzien van isolatiedekens, platen, schuim of parels, afhankelijk van de constructie van de verdiepingsvloer. De exacte kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je kiest. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten als je de zoldervloer laat isoleren door een vakspecialist.

Type woningGemiddelde kosten
Tussenwoning (30 m²)€ 900 - € 1.200
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (40 m²)€ 1.200 - € 1.600
Vrijstaande woning (60 m²)€ 1.800 - € 2.400

Dak isoleren

Liever wel een verwarmde zolder? Isoleer dan het dak. Een hellend dak kan op twee manieren geïsoleerd worden: via de buitenkant of via de binnenkant van het dak. Voor beide methodes van dakisolatie zijn in onderstaande tabel per woningtype een indicatie van de kosten weergegeven, inclusief plaatsing door een vakspecialist.

Type woningIsolatie via binnenzijde dakIsolatie via buitenzijde dak
Tussenwoning (50 m²)€ 3.000 - € 3.750€ 3.500 - € 4.250
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (65 m²)€ 3.900 - € 4.900€ 4.500 - € 5.500
Vrijstaande woning (100 m²)€ 6.000 - € 7.500€ 7.000 - € 8.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Zolder isoleren kosten

Prijsopbouw bij een zolder isoleren

Kostenoverzicht Zolder isoleren

Subsidiemogelijkheden bij een zolder isoleren

Vanuit de overheid is subsidie beschikbaar voor particuliere woningeigenaren die isolatiemaatregelen laten uitvoeren in een woning van voor 1 januari 2019. 

De subsidie voor projecten die vanaf 2 april 2022 uitgevoerd zijn, bedragen voor zoldervloerisolatie € 4 per m2 en voor dakisolatie € 15 per m2. Deze bedragen blijven in 2023 ongewijzigd. Let op, je mag subsidie aanvragen voor dakisolatie óf zolder/vlieringisolatie. Niet voor allebei. Combineer je één van deze isolatiemaatregelen met een andere, hier niet genoemde, maatregel of met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet? Dan verdubbelen bovenstaande bedragen. 

Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je zelf in de woning woonachtig zijn en mag je de isolatiemaatregelen niet zelf uitvoeren. Laat een eventuele tweede maatregel uiterlijk 24 maanden na de eerste maatregel uitvoeren om recht te hebben op de verdubbeling. Ook moet het gebruikte isolatiemateriaal aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alle voorwaarden voor subsidie bekijk je op de website van de RVO.

Naast landelijke subsidie is in bepaalde gemeentes, waterschappen en provincies ook lokale subsidie beschikbaar voor isolatie. Controleer of jouw regio subsidieregelingen heeft via de Energiesubsidiewijzer.

Meer weten? Lees alles over subsidiemogelijkheden in ons subsidie isolatie artikel.

Waarom zou je je zolder isoleren?

Het isoleren van je zolder kan een behoorlijke investering zijn. Waarom zou je dan toch je zolder voorzien van isolatie? De voornaamste reden waarom men huizen isoleert is uiteraard de besparing op de energiekosten die dit oplevert. Er dringt ‘s winters minder kou het huis binnen en warmte blijft beter hangen. Hierdoor hoeft de verwarming dus minder hard te werken. In de zomer blijft het bovendien langer koel.

Kies je voor dakisolatie zodat je de zolder kunt verwarmen? Doordat isolatie helpt de temperatuur op zolder beter in stand te houden, verhoogt het wooncomfort van je huis. Ook creëer je meer leefruimte doordat de zolder te gebruiken is als slaapkamer, studeerkamer of hobbykamer. De waarde van je huis stijgt meteen mee. Isolatiemaatregelen zorgen bovendien naast warmte isolatie ook voor geluidsisolatie. Door je zolder te isoleren heb je dus ook minder last van geluiden van buitenaf.

zoldervloer isoleren

Wat is het beste isolatiemateriaal voor een zolder?

Voor het plaatsen van dakisolatie worden isolatieplaten of dekens gebruikt. Deze snijd je op maat zodat ze een ononderbroken isolerende laag vormen. Het opvullen of afplakken van eventuele kieren of naden voorkomt zwakke plekken. Bij vloeren worden zowel platen en dekens als schuim en parels gebruikt, afhankelijk van de constructie van de vloer.

Welk isolatiemateriaal je het best kunt gebruiken, hangt af van jouw woonsituatie, hoe isolerend het materiaal moet zijn en welke andere kenmerken je belangrijk vindt. Elk isolatiemateriaal heeft namelijk eigenschappen die het materiaal beter of minder goed bij jouw voorkeuren laten passen.

Geef je de voorkeur aan isolatiemateriaal dat 100% recyclebaar en milieuvriendelijk is? Natuurlijke materialen als vlas, hennep en houtvezel, of minerale wol als glaswol en steenwol zijn dan goede keuzes.

Je kunt isolatiemateriaal ook selecteren met het oog op geluidsisolatie. Ben je op zoek naar de hoogste isolatiewaarde? Bij materialen als PIR is een dunne isolatielaag al voldoende om zeer isolerend te zijn.

Kortom, bedenk wat jouw voornaamste eisen zijn en vergelijk isolatiematerialen. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Een vakspecialist kan je helpen door op basis van jouw woonsituatie en wensen te adviseren in materiaalkeuze.

Hoe wordt je zolder geïsoleerd?

Zoals eerder aangegeven kun je zowel de zoldervloer als het dak (laten) isoleren. Om je een idee te geven wat hierbij komt kijken, leggen we het globale stappenplan van een vakspecialist uit.

De zoldervloer isoleren

Hoe de zoldervloer geïsoleerd wordt, hangt af van de constructie van de verdiepingsvloeren: of deze van hout of van beton zijn. Zijn de vloeren gemaakt van hout, dan zit er ruimte tussen de vloerbalken (kepers genoemd), welke zichtbaar wordt bij het weghalen van de vloerplanken. Deze ruimte wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Denk aan dekens, parels of schuim.

Allereerst wordt gecontroleerd of er al plafondlatten aanwezig zijn. Zo niet, dan worden deze aangebracht. Vervolgens wordt een dampdichte folie op deze latten geplaatst om vochtproblemen te voorkomen. Tot slot volgt het isolatiemateriaal. De vloerplanken kunnen daarna weer teruggeplaatst worden.

Is de verdiepingsvloer gemaakt van beton of een ander massief materiaal? Dan is niet van nature een tussenruimte aanwezig. Drukvast isolatiemateriaal kan dan samen met een dampdichte folie op de kale vloer aangebracht worden, waarna deze wordt afgewerkt met vloerbedekking. Een andere optie is een lattenbodem op de vloer aanleggen die de houten constructie nabootst. In beide gevallen komt de vloer iets omhoog.

Het hellend dak van buitenaf isoleren

Om het isolatiemateriaal via de buitenkant van het dak te kunnen leggen, moet eerst de bestaande dakbedekking en het onderliggende houten regelwerk van het dak. Eventueel oud isolatiemateriaal wordt ook weggehaald.

Vervolgens wordt het oude dampremmende folie op het dak vervangen, waarna het nieuwe isolatiemateriaal op het dak gelegd kan worden. Dit isolatiemateriaal wordt op maat gemaakt zodat de de platen straks strak tegen elkaar aanliggen. Dit voorkomt koudebruggen en zwakke plekken in je isolatie. Meestal worden isolatieplaten gebruikt die voorzien zijn van een tand- en groefsysteem. Zo passen ze perfect in elkaar zonder kieren tussen de platen.

De naden van de isolatieplaten worden extra afgeplakt om de isolatie winddicht te maken. Ook wordt een nieuw waterdicht folie over het isolatiemateriaal geplaatst zodat het isolatiemateriaal water- en luchtdicht is. Dit voorkomt eventuele tocht of vochtproblemen, maar zorgt ervoor dat eventueel vocht in de constructie wel naar buiten geventileerd kan worden.

Als het isolatiemateriaal ligt, dan kan het houten regelwerk met daarop de dakbedekking weer netjes teruggeplaatst worden.

Een hellend dak van binnenuit isoleren

Het dak kan ook vanaf de binnenkant geïsoleerd worden. Zorg in dit geval dat de zolder vrij is van spullen zodat er vrij gewerkt kan worden. De dekens of platen worden aan de binnenkant van het houten dakgebinte geplaatst. Het isolatiemateriaal wordt op maat gesneden zodat dit precies past.

Het isolatiemateriaal bevestig je op de balken, wat zorgt voor een ononderbroken schild. Hierdoor krijg je optimale isolatie. Dit gaat het makkelijkst met flexibel isolatiemateriaal dat tussen de balken geklemd kan worden. Om koudebruggen en zwakke plekken te voorkomen worden eventuele kieren en naden afgeplakt.

Zodra het dak volledig voorzien is van isolatiemateriaal werkt de vakspecialist de binnenkant van het dak verder af, bijvoorbeeld met gipsplaten. Er bestaan echter ook isolatieplaten die al voorzien zijn van een afwerking. In dat geval is het schuine dak direct klaar voor gebruik. De schuine muur kan nu geschilderd of behangen worden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips van Homedeal

Controleer voor onderhoud

Voordat je je dak laat isoleren, is het verstandig om te kijken of je dak onderhoud nodig heeft. Vochtproblemen, houtrot en lekkage zijn het best te herkennen en te verhelpen voordat je begint aan de isolatie. Controleer de dakconstructie daarom goed. Zo voorkom je een hoge kostenpost als je op een later moment de dakisolatie toch weer moet verwijderen.

Voorkom extra warmteverlies

Ieder huis heeft te maken met bouwknopen of koudebruggen. Dit zijn zwakke schakels in de gevel, het dak of de vloer van de woning. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatie niet doorloopt, omdat hier bijvoorbeeld een constructiebalk zit. Dit zorgt voor warmteverlies, omdat de warmte op deze plek extra snel ontsnapt. Ook ontstaat op dit soort plekken condens, wat kan leiden tot schimmel of houtrot. Laat je woning daarom altijd isoleren door een vakspecialist die weet hoe je deze problemen voorkomt.

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Verschillende isolatie subsidies van de de Rijksoverheid en gemeenten maken het net wat aantrekkelijker om je zolder te isoleren. Controleer daarom altijd of je recht hebt op landelijke of lokale subsidies.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden