Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Zolder isoleren kosten

Zolder isoleren kosten

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 4.500
Maximale kosten
€ 8.500
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.000 - € 6.000

Benieuwd naar zolder isoleren kosten? Het laten isoleren van je zolder een slimme optie. Je verlaagt namelijk je energiekosten en verhoogt de waarde van je huis. Lees hier alles over je kosten zolder isoleren per materiaal, de prijsopbouw, subsidies en hoe je kunt besparen.

Inhoudsopgave

Wat kost een zolder isoleren?

Als je je zolder gaat isoleren, dan hangen de kosten af van meerdere factoren. Een belangrijke kosten factor is of je kiest voor het isoleren van de zoldervloer of het dak. Bekijk hieronder een indicatie van de prijzen van deze twee soorten manieren van zolder isoleren per type woning.

Zoldervloer isoleren kosten

Is de zolder niet verwarmd en hoeft dat ook niet? Dan kun je de zoldervloer of vliering isoleren. Een zoldervloer kan worden voorzien van isolatiedekens, platen, schuim of parels, afhankelijk van de constructie van de verdiepingsvloer. De exacte kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van het type isolatiemateriaal dat je kiest. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten als je de zoldervloer laat isoleren door een vakspecialist.

Type woningGemiddelde kosten
Tussenwoning (30 m²)€ 900 - € 1.200
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (40 m²)€ 1.200 - € 1.600
Vrijstaande woning (60 m²)€ 1.800 - € 2.400

Dak isoleren kosten

Liever wel een verwarmde zolder? Isoleer dan het dak. Een hellend dak kan op twee manieren geïsoleerd worden: via de buitenkant of via de binnenkant van het dak. Voor beide methodes van dakisolatie zijn in onderstaande tabel per woningtype een indicatie van de kosten weergegeven, inclusief plaatsing door een vakspecialist.

Type woningIsolatie via binnenzijde dakIsolatie via buitenzijde dak
Tussenwoning (50 m²)€ 3.000 - € 3.750€ 3.500 - € 4.250
Hoekwoning / 2-onder-1-kap (65 m²)€ 3.900 - € 4.900€ 4.500 - € 5.500
Vrijstaande woning (100 m²)€ 6.000 - € 7.500€ 7.000 - € 8.500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Zolder isoleren kosten

Prijsopbouw zolder isoleren

Kostenoverzicht Zolder isoleren

De totale kosten voor het isoleren van een zolder worden hoofdzakelijk bepaald door twee kernfactoren: arbeid en materialen.

1. Materialen:
De keuze van het isolatiemateriaal heeft een grote invloed op de totale kosten. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, elk met hun eigen prijskaartje:

 • Glaswol en steenwol: Dit zijn traditionele materialen die relatief goedkoop zijn, maar effectieve isolatiewaarden bieden.
 • PIR- en PUR-platen: Deze hebben een hogere isolatiewaarde dan wol, maar zijn doorgaans ook duurder.
 • Natuurlijke materialen: Opties zoals schapenwol of hennep zijn ecovriendelijk maar kunnen meer kosten dan synthetische alternatieven.

2. Arbeid:
De kosten voor arbeid kunnen variëren afhankelijk van:

 • Complexiteit van het project: Een zolder met veel hoeken of dakkapellen kan meer tijd vergen om te isoleren.
 • Expertise: Een ervaren isolatiebedrijf kan hogere tarieven hanteren vanwege hun specialisme, maar biedt vaak ook betere kwaliteit en garanties.
 • Regio: In sommige gebieden kunnen de arbeidskosten hoger zijn vanwege de vraag en het aanbod van vakmensen.

Tot slot is het belangrijk te realiseren dat een goedkope offerte niet altijd de beste waarde betekent. Een duurzamer isolatiemateriaal kan op de lange termijn meer besparingen opleveren, en een ervaren vakman garandeert kwalitatief werk dat jaren meegaat. Het loont dus om te investeren in kwaliteit!

Subsidiemogelijkheden bij een zolder isoleren

Vanuit de overheid is subsidie beschikbaar voor particuliere woningeigenaren die isolatiemaatregelen laten uitvoeren in een woning van voor 1 januari 2019. 

De subsidie voor projecten die vanaf 2 april 2022 uitgevoerd zijn, bedragen voor zoldervloerisolatie € 4 per m2 en voor dakisolatie € 15 per m2. Deze bedragen blijven in 2023 ongewijzigd. Let op, je mag subsidie aanvragen voor dakisolatie óf zolder/vlieringisolatie. Niet voor allebei. Combineer je één van deze isolatiemaatregelen met een andere, hier niet genoemde, maatregel of met een warmtepomp, zonneboiler, of aansluiting op een warmtenet? Dan verdubbelen bovenstaande bedragen. 

Er zijn wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je zelf in de woning woonachtig zijn en mag je de isolatiemaatregelen niet zelf uitvoeren. Laat een eventuele tweede maatregel uiterlijk 24 maanden na de eerste maatregel uitvoeren om recht te hebben op de verdubbeling. Ook moet het gebruikte isolatiemateriaal aan bepaalde voorwaarden voldoen. Alle voorwaarden voor subsidie bekijk je op de website van de RVO.

Naast landelijke subsidie is in bepaalde gemeentes, waterschappen en provincies ook lokale subsidie beschikbaar voor isolatie. Controleer of jouw regio subsidieregelingen heeft via de Energiesubsidiewijzer.

Wegen de kosten van zolderisolatie op tegen de voordelen?

Het overwegen van zolderisolatie brengt vaak de vraag met zich mee: wegen de kosten ervan op tegen de voordelen? Het antwoord is, in de meeste gevallen, een overtuigend ja. Laten we eerst kijken naar de directe financiële besparing. Een goed geïsoleerde zolder beperkt warmteverlies, wat leidt tot lagere stookkosten. Na verloop van tijd zullen de besparingen op je energierekening de initiële investering compenseren, waardoor de isolatie zichzelf terugverdient. Deze terugverdientijd varieert, maar ligt vaak tussen de 3 en 7 jaar, afhankelijk van de gebruikte materialen en de huidige staat van de woning.

Buiten het financiële aspect zijn er nog andere voordelen. Een geïsoleerde zolder zorgt voor een comfortabeler binnenklimaat. In de winter wordt de warmte binnengehouden en in de zomer wordt oververhitting voorkomen, waardoor je woning het hele jaar door aangenamer aanvoelt. Ook draagt zolderisolatie bij aan de waardevermeerdering van je huis; een geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor potentiële kopers.

Daarnaast is er een milieuvriendelijk aspect: door het verminderen van energieverbruik verminder je ook je CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan een duurzamere levensstijl. Kijkend naar de cumulatieve voordelen, zowel financieel, comfort-gerelateerd als ecologisch, is het duidelijk dat de kosten van zolderisolatie ruimschoots opwegen tegen de voordelen.

Besparen op kosten zolder isoleren

Zolderisolatie is een waardevolle investering voor elke huiseigenaar. Maar, zoals bij elk project, wil je natuurlijk de beste waarde voor je geld. Hier zijn vijf bespaartips om goedkoop je zolder te isoleren:

 1. Vergelijk offertes: Vraag meerdere offertes aan bij verschillende aanbieders. Hierdoor krijg je een goed beeld van de marktprijzen en kun je wellicht onderhandelen voor een betere deal. Let hierbij niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit en garanties.
 2. Groepsaankoop: Overweeg om deel te nemen aan een groepsaankoop in je regio. Door met meerdere huiseigenaren samen te werken, kun je vaak een betere prijs krijgen bij isolatiebedrijven.
 3. Subsidies en regelingen: Verschillende overheidsinstellingen bieden subsidies of fiscale voordelen voor energiebesparende maatregelen. Controleer welke regelingen beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie en maak hier gebruik van.
 4. Kies het juiste materiaal: Afhankelijk van de situatie en het gewenste resultaat zijn er diverse isolatiematerialen beschikbaar. Overleg met een expert welk materiaal het meest kosteneffectief is voor jouw specifieke situatie.
 5. Plan voor de lange termijn: Het kan verleidelijk zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, maar bedenk dat betere kwaliteit isolatie op de lange termijn meer energie (en dus geld) bespaart. Door nu iets meer te investeren, kun je op de lange termijn meer besparen.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een zolder te isoleren?

Gemiddeld kost een zolder isoleren tussen de € 3.000 – € 6.000. De totale prijs hangt van verschillende factoren af, waaronder jouw woning, het type isolatie, het materiaal en de kosten van de vakspecialist.

Hoeveel bespaar je met zolder isoleren?

Gemiddeld kan een goed geïsoleerde zolder een besparing opleveren van tussen de €250 en €500 per jaar op stookkosten voor een gemiddelde eengezinswoning. Hierbij is uitgegaan van een zolder die voorheen niet of slecht geïsoleerd was.
Het daadwerkelijke bedrag kan variëren. Woningen die met gas verwarmd worden, zullen bijvoorbeeld een andere besparing zien dan woningen met een warmtepomp of andere verwarmingssystemen. Bovendien kunnen energieprijzen fluctueren, wat de jaarlijkse besparing kan beïnvloeden.

Heeft zolder isoleren zin?

Ja, zolder isoleren vermindert warmteverlies, bespaart energiekosten en verhoogt wooncomfort. Het is een duurzame en rendabele investering.

Tips van Homedeal

Controleer voor onderhoud

Voordat je je dak laat isoleren, is het verstandig om te kijken of je dak onderhoud nodig heeft. Vochtproblemen, houtrot en lekkage zijn het best te herkennen en te verhelpen voordat je begint aan de isolatie. Controleer de dakconstructie daarom goed. Zo voorkom je een hoge kostenpost als je op een later moment de dakisolatie toch weer moet verwijderen.

Voorkom extra warmteverlies

Ieder huis heeft te maken met bouwknopen of koudebruggen. Dit zijn zwakke schakels in de gevel, het dak of de vloer van de woning. Koudebruggen ontstaan op plekken waar de isolatie niet doorloopt, omdat hier bijvoorbeeld een constructiebalk zit. Dit zorgt voor warmteverlies, omdat de warmte op deze plek extra snel ontsnapt. Ook ontstaat op dit soort plekken condens, wat kan leiden tot schimmel of houtrot. Laat je woning daarom altijd isoleren door een vakspecialist die weet hoe je deze problemen voorkomt.

Bekijk de subsidiemogelijkheden

Verschillende isolatie subsidies van de de Rijksoverheid en gemeenten maken het net wat aantrekkelijker om je zolder te isoleren. Controleer daarom altijd of je recht hebt op landelijke of lokale subsidies.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden