Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Huis isoleren

Huis isoleren

Als je denkt aan het isoleren van je huis, denk je waarschijnlijk meteen aan de voordelen zoals energiebesparing en verhoogd wooncomfort. Maar wat is huisisolatie nu precies en waarom is het zo belangrijk? In deze gids duiken we diep in de wereld van huisisolatie. We leggen niet alleen uit wat het is, maar geven je ook een overzicht van de verschillende manieren waarop je je huis kunt isoleren en hun voordelen.

Isolatie is essentieel om de warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden, wat niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Aan het eind van deze gids ben je helemaal klaar om een weloverwogen keuze te maken voor de isolatie van jouw woning. En wie weet, misschien schakel je wel een van onze deskundige specialisten in voor jouw project!

Inhoudsopgave

Soorten huis isolatie

Elk huis is anders en daarom zijn er verschillende soorten isolatie om aan de specifieke behoeften van elk huis te voldoen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende manieren van een huis isoleren, zodat je een duidelijk beeld krijgt van welke het beste bij jouw woning past.

Spouwmuurisolatie

Een groot deel van de warmte in huizen gaat verloren via de muren, vooral als je in een huis woont met spouwmuren. Spouwmuurisolatie helpt dit warmteverlies te verminderen. Het proces omvat het inbrengen van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur van je huis.

Dakisolatie

Het dak is een van de grootste bronnen van warmteverlies in een woning. Dit komt omdat warmte van nature opstijgt. Dakisolatie kan je echter helpen aanzienlijke energiebesparingen te realiseren en je huis comfortabeler te maken, ongeacht het seizoen.

Soorten dakisolatie:

 • Buitenisolatie: Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak aangebracht. Deze methode is doorgaans effectiever maar kan duurder zijn.
 • Binnenisolatie: Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aangebracht. Dit is vaak goedkoper en sneller te realiseren.

Vloerisolatie

De vloer is een vaak over het hoofd gezien onderdeel als het gaat om isolatie, maar het kan een groot verschil maken in hoe warm en comfortabel je huis aanvoelt. Door je vloer te isoleren, kun je kou en vocht vanuit de grond buiten houden.

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren. Veelgebruikte methoden zijn het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer of het inspuiten van isolerende korrels of schuim tussen de kruipruimte en de vloer.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is een uitstekende manier om je woning van buitenaf te isoleren. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de buitenkant van je gevel, kun je warmteverlies verminderen en energiebesparingen realiseren.

Soorten gevelisolatie:

 • Buitengevelisolatie: Dit houdt in dat er isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel wordt aangebracht, vaak gevolgd door een nieuwe gevelbekleding.
 • Binnengevelisolatie: Hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van de buitenmuren geplaatst. Deze methode is minder gebruikelijk omdat het woonoppervlak vermindert, maar kan in sommige situaties een goede optie zijn.

Glasisolatie

Glas is een van de belangrijkste onderdelen van een woning als het gaat om isolatie. Via oude ramen kan er veel warmte verloren gaan. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties voor hoogwaardige glasisolatie, waardoor je woning niet alleen warmer blijft, maar ook aanzienlijk bespaart op je energierekening.

Soorten glasisolatie:

 • Dubbel glas: Bestaat uit twee glasplaten met een ruimte ertussen, die al een aanzienlijke isolatieverbetering biedt ten opzichte van enkel glas.
 • HR-glas: Hoogrendementsglas, verkrijgbaar in verschillende gradaties (HR, HR+ en HR++), biedt een nog betere isolatie dankzij speciale coatings en/of gasvullingen tussen de glasplaten.
 • Triple glas: Drie glasplaten voor maximale isolatie. Vooral aangeraden voor passiefhuizen en zeer energiezuinige woningen.

Huis isoleren kosten

Het isoleren van je woning is een investering die zichzelf vaak binnen een paar jaar terugverdient. Door te besparen op je energierekening kun je de kosten van huis isolatie snel recupereren. Maar wat kost het nu precies om je huis te isoleren? Gemiddeld kost een huis isoleren zo’n € 15 tot € 190 per m2. Dit hangt af van het soort isolatie, zo is spouwmuurisolatie gemiddeld een stuk goedkoper per m2 (€ 15 – € 25) dan glasisolatie (€ 125 – € 190).

Wat beïnvloedt de kosten van woningisolatie?

 • Type isolatie: Zoals eerder besproken, variëren de kosten afhankelijk van het soort isolatie dat je kiest, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of glasisolatie.
 • Materiaalkeuze: Er zijn diverse isolatiematerialen beschikbaar, elk met zijn eigen prijskaartje. Denk aan glaswol, steenwol, EPS-parels, PIR-platen, etc.
 • Omvang van het project: De grootte van het te isoleren oppervlak heeft een directe impact op de kosten.

Tips voor het besparen op isolatiekosten:

 • Subsidies: Informeer bij je gemeente of er subsidies beschikbaar zijn voor woningisolatie.
 • Vergelijk offertes: Door verschillende offertes naast elkaar te leggen, kun je de beste deal voor jouw project vinden.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Oud huis isoleren

Het isoleren van een ouder huis kan een uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard. Oudere woningen hebben vaak geen of verouderde isolatie, waardoor ze veel warmte verliezen. Een goede isolatie kan het comfort van je woning aanzienlijk verhogen en je energierekening verlagen.

Waarom een oud huis isoleren?

 • Energiebesparing: In oudere huizen kan veel warmte verloren gaan via muren, daken en vloeren. Door deze delen van je huis te isoleren, kun je aanzienlijk besparen op stookkosten.
 • Comfortverhoging: Goede isolatie voorkomt koude tocht en vochtproblemen. Het binnenklimaat wordt aangenamer en constanter.
 • Waardevermeerdering: Een goed geïsoleerd huis is aantrekkelijker op de vastgoedmarkt en kan de verkoopwaarde verhogen.

Aandachtspunten bij het isoleren van een ouder huis:

 • Constructieproblemen: Oudere huizen kunnen structurele problemen hebben die eerst aangepakt moeten worden voordat isolatie wordt toegepast.
 • Authentieke elementen: Bij het isoleren moet je rekening houden met originele elementen zoals ornamenten, zodat het karakter van de woning behouden blijft.
 • Ventilatie: Bij het isoleren wordt de woning luchtdichter. Zorg dus voor goede ventilatie om een gezond binnenklimaat te waarborgen.

Advies voor isolatie in oudere woningen:

 • Maatwerk: Elke oude woning is uniek, dus het is belangrijk om een maatwerkoplossing te kiezen die past bij de specifieke kenmerken en behoeften van het huis.
 • Professionele aanpak: Vanwege de specifieke uitdagingen die oude woningen met zich meebrengen, is het raadzaam om samen te werken met een vakspecialist. Isolatiespecialisten hebben uitgebreide ervaring met het isoleren van oudere woningen en kunnen je voorzien van deskundig advies en vakmanschap.
Huis laten isoleren door een vakspecialist

Huis isoleren buitenkant

Het isoleren van de buitenkant van je huis, ook wel buitenmuurisolatie of gevelisolatie genoemd, is een effectieve manier om warmteverlies tegen te gaan en je energieverbruik te verminderen. Het heeft niet alleen functionele voordelen, maar kan ook de esthetiek van je huis verbeteren.

Waarom de buitenkant van je huis isoleren?

 • Optimale warmteregulering: Door de buitenmuren te isoleren, zorg je voor een barrière tegen kou in de winter en warmte in de zomer.
 • Bescherming van de constructie: Een goed geïsoleerde buitenkant beschermt de onderliggende structuren van het huis tegen weersinvloeden en potentiële schade.
 • Esthetische upgrade: Met buitenisolatie krijg je de kans om de gevel van je huis een nieuwe look te geven door bijvoorbeeld een andere afwerking of kleur te kiezen.

Hoe gaat buitenisolatie in zijn werk?

 1. Voorbereiding: Eventuele beschadigingen aan de buitenmuur worden gerepareerd.
 2. Isolatiemateriaal aanbrengen: Er worden isolatieplaten tegen de buitenmuur bevestigd.
 3. Afwerking: De isolatie wordt afgewerkt met een beschermlaag zoals pleisterwerk, steenstrips of houten panelen, afhankelijk van je voorkeur.

Huis isoleren binnenkant

Bij het denken aan isolatie, overwegen de meeste mensen eerst de buitenkant van hun huis. Echter, het isoleren van de binnenkant van je woning kan net zo effectief zijn, vooral als buitenisolatie geen optie is, bijvoorbeeld vanwege esthetische overwegingen of bouwvoorschriften.

Waarom de binnenkant van je huis isoleren?

 • Geschikt voor oudere woningen: Voor historische of monumentale panden kan het isoleren van de binnenkant een geschiktere oplossing zijn om het authentieke uiterlijk te behouden.
 • Effectieve warmte- en geluidsisolatie: Naast warmte-isolatie biedt binnenisolatie ook een uitstekende geluidsisolatie, wat zorgt voor meer rust in huis.

Hoe gaat binnenisolatie in zijn werk?

 1. Voorbereiding: De binnenmuren worden gereinigd en voorbereid op de isolatie.
 2. Isolatiemateriaal aanbrengen: Er worden isolatiematerialen zoals isolatieplaten of inblaasisolatie tussen de binnenmuur en een nieuwe voorzetwand aangebracht.
 3. Afwerking: De nieuwe voorzetwanden worden afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten, waarna deze kunnen worden geschilderd of behangen naar wens.

Voordelen huis isoleren

Isolatie is een van de meest efficiënte en kostenbesparende verbeteringen die je aan je woning kunt aanbrengen. Of je nu kiest voor binnen- of buitenisolatie, de voordelen zijn talrijk en hebben zowel betrekking op je comfort als op je portemonnee.

1. Energiebesparing:

 • Minder warmteverlies: Goede isolatie voorkomt dat warmte uit je huis ontsnapt in de winter en houdt het koeler in de zomer.
 • Lagere energierekeningen: Door minder energie te verbruiken voor verwarming of koeling, zul je een duidelijke daling zien in je maandelijkse energiekosten.

2. Verhoogd wooncomfort:

 • Consistente temperaturen: Geen koude tocht meer in de winter of oververhitte kamers in de zomer. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor aangename, gelijkmatige temperaturen in elke kamer.
 • Geluidsreductie: Isolatiematerialen absorberen geluid, wat helpt om buitengeluiden buiten te houden en het geluid binnen te verminderen.

3. Milieuvriendelijk:

 • Verminderde CO2-uitstoot: Door minder energie te verbruiken, vermindert je huishouden zijn CO2-voetafdruk, wat helpt in de strijd tegen klimaatverandering.
 • Duurzaamheid: Sommige isolatiematerialen zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn zelf ook recyclebaar, waardoor ze een milieuvriendelijke keuze zijn.

4. Verhoging van de woningwaarde:

 • Aantrekkelijk voor kopers: Een energie-efficiënt huis met goede isolatie kan een verkoopargument zijn en de waarde van je woning verhogen.
 • Energielabel: Een beter energielabel, wat vaak wordt verbeterd door goede isolatie, kan de waarde van je huis verder verhogen.

5. Gezondheidsvoordelen:

 • Vermindering van vocht en schimmel: Goede isolatie kan helpen vochtproblemen te voorkomen, wat resulteert in een gezondere leefomgeving en minder kans op schimmelvorming.

Offertes huis isoleren

Het besluit om je huis te isoleren is een belangrijke investering, zowel in termen van financiën als in wooncomfort. Daarom is het van cruciaal belang dat je goed geïnformeerd bent over de kosten en mogelijkheden voordat je aan de slag gaat. Het opvragen van isolatie offertes kan hierbij een grote hulp zijn.

Waarom offertes opvragen?

 • Vergelijk prijzen: Door meerdere offertes naast elkaar te leggen, krijg je een beter beeld van de marktprijzen en kun je weloverwogen keuzes maken.
 • Verschillende aanpakken ontdekken: Elk isolatiebedrijf kan een iets andere aanpak of specialiteit hebben. Offertes geven je inzicht in de verschillende methoden en materialen die beschikbaar zijn.

Waar op te letten bij offertes?

 1. Gespecificeerde kosten: Een goede offerte is transparant en specificeert alle kosten, van materialen tot arbeid.
 2. Referenties: Controleer of het bedrijf referenties of beoordelingen van eerdere klanten kan voorleggen.
 3. Garanties: Een kwalitatief isolatiebedrijf zal garanties bieden op zowel de gebruikte materialen als de uitgevoerde werkzaamheden.
 4. Gebruikte materialen: Let op de kwaliteit en het type isolatiemateriaal dat wordt voorgesteld.

Tips voor het maken van je keuze:

 • Stel vragen: Als je iets niet begrijpt of onzeker bent over een bepaald aspect van de offerte, aarzel dan niet om het bedrijf om opheldering te vragen.
 • Wees voorzichtig met extreem lage offertes: Soms kan een prijs die te mooi klinkt om waar te zijn, duiden op minderwaardige materialen of werk.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om je huis te isoleren?

De beste manier varieert per woning, maar een combinatie van spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie wordt vaak aanbevolen voor optimaal resultaat.

Heeft het zin om een oud huis te isoleren?

Ja, het isoleren van een oud huis kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren en het wooncomfort verbeteren.

Hoeveel kost het gemiddeld om een huis te isoleren?

De gemiddelde kosten variëren afhankelijk van de isolatiemethode en het oppervlak, maar reken op enkele duizenden euro’s voor een volledige woningisolatie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden