Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Dubbel glas

Dubbel glas


Misschien is het wel de bekendste soort beglazing van Nederland: dubbel glas. Maar zeg eens eerlijk: weet jij wat dubbel glas precies is? Welke kosten bij dubbele beglazing horen? En hoe dubbel glas het beste onderhouden kan worden? Wees gerust, op deze pagina lees je alles over dubbel glas.

Wat is dubbel glas?

De naam zegt het al: dubbel glas bestaat uit twee glasplaten die net niet tegen elkaar zijn geplaatst. Dubbel glas wordt ook wel thermopane glas of isolatieglas genoemd. Tussen deze glasplaten bevindt zich namelijk een spouwzone van enkele millimeters breed die gevuld is met droge lucht. Deze spouwzone dient als isolatie. De randen van het glas worden bij elkaar gehouden door een strip die vaak van aluminium is gemaakt. Dubbel glas wordt in Nederland al zo’n 70 jaar gebruikt, maar wordt steeds vaker vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde.

De kosten van dubbel glas

Kies je voor het laten plaatsen van dubbel glas, dan krijg je te maken met zowel materiaalkosten als de kosten van de glaszetter. Hieronder zijn de kosten van dubbel glas indicatief opgenomen:

Project (in mm)Gemiddelde prijzenGas besparing per jaar
Raam (1000 x 1400)€ 180 - € 24028 m³
4 raampjes in deur (600 x 800)€ 250 - € 30038 m³
Alle ramen rijtjeshuis (15 m²)€ 2.000 - € 3.000300 m³
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dubbel glas plaatsen

Voor het plaatsen van dubbel glas wordt vaak het volgende stappenplan gevolgd:

 • Stap 1: inmeten
  Dit kan gedaan worden door de dagmaat of de strakke maat te meten. Bij de dagmaat meet je de afstand van de glaslatten, bij de strakke maat de afstand van de sponningen.
 • Stap 2: oude glas verwijderen
  Verwijder het oude glas. Gebruik hiervoor werkhandschoenen en zuignappen.
 • Stap 3: kozijn voorbereiden
  Maak het kozijn gereed voor het nieuwe glas. Verwijder verfresten en overig vuil. Controleer of de verf van het kozijn nog goed genoeg is. Soms moet een kozijn worden vervangen, maar soms is niet nodig nodig. Dubbel glas kan bijvoorbeeld in bestaande houten ramen worden geplaatst.
 • Stap 4: steunblokjes plaatsen
  Plaats de glasblokjes. Dit voorkomt dat het glas niet door zijn eigen gewicht zakt.
 • Stap 5: aanbrengen kleefstrip
  Breng de kleefstrip in de sponning aan.
 • Stap 6: glas plaatsen
  Plaats het glas. De maximale sponning aan de zijkanten moet ongeveer 4 millimeter zijn.
 • Stap 7: aanbrengen glaslatten
  Breng de glaslatten aan.
 • Stap 8: kitten
  Kit het glas af om lekkages te voorkomen.

Dubbel glas vervangen

Aan het eind van de levensduur zal dubbele beglazing vervangen moeten worden. Vaak is dit na zo’n twintig jaar. Het moment dat het dubbel glas vervangen moet worden herken je doordat het raam lek raakt. Hierdoor neemt niet alleen de isolatiewaarde af, maar zal je ook minder goed door het raam naar buiten kunnen kijken.

Daarnaast kiezen tegenwoordig ook veel woningeigenaren voor het vervangen van dubbele beglazing voor het einde van de levensduur. De reden hiervoor is dat bijvoorbeeld HR++ glas en triple glas een veel hogere isolatiewaarde hebben. Door deze hogere isolatiewaarde is het mogelijk om te besparen op de energiekosten, waardoor de investering al snel lonend is.

Het laten vervangen van beglazing is een klus die je het beste over kan laten aan een deskundige glaszetter. Het juist plaatsen van beglazing heeft namelijk een grote invloed op de levensduur en isolatiewaarde van het glas.

dubbel glas voorbeeld zijaanzicht in een woning

Subsidie dubbel glas

Het is op dit moment niet mogelijk om subsidie te krijgen voor dubbele beglazing. Vervang je jouw dubbele beglazing door HR++ glas of triple glas, dan kan je onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De overheid verstrekt deze subsidie om woningeigenaren te stimuleren hun woning te verduurzamen. Door deze subsidie worden de netto aanschafkosten van HR++ glas en triple glas aanzienlijk verlaagd.

Voor- en nadelen dubbel glas

Aan dubbele beglazing zijn diverse voor- en nadelen verbonden. Deze voor- en nadelen hangen met name af met waar je het glas mee vergelijkt:

 • Voordeel 1 Hogere isolatiewaarde dan enkel glas.
 • Voordeel 2 Biedt bescherming tegen de weersinvloeden en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Denk hierbij aan zonwerend glas, maar ook aan extra sterk glas.
 • Voordeel 3 De levensduur is relatief lang, het glas gaat vaak minimaal 20 jaar mee.
 • Nadeel 1 Lagere isolatiewaarde dan andere soorten glas, zoals triple glas en HR++ glas
 • Nadeel 2 Nauwelijks goedkoper dan HR++ glas.

Dubbel glas kopen

Dubbel glas kan je op diverse plekken kopen. Je kan zelf dubbele beglazing online kopen, maar je kan het glas ook aanschaffen via een deskundige glaszetter. Heb je besloten om dubbel glas te kopen, overweeg dan vooral of dit daadwerkelijk het type beglazing is dat jij in jouw woning wilt. Voor ongeveer dezelfde prijs kan je namelijk ook HR++ glas kopen. HR++ glas heeft niet alleen een hogere isolatiewaarde, maar past vaak ook nog eens in hetzelfde kozijn als dubbel beglazing. Je hoeft de kozijnen dus niet te vervangen op het moment dat je aan het eind van de levensduur van dubbele beglazing kiest voor HR++ glas.

Onderhoud dubbel glas

Het onderhoud van dubbel glas heeft twee doelen: zorgen dat je goed door het glas kunt blijven kijken en het voorkomen van lekkages. Door de ramen minstens twee keer per jaar goed te wassen zorg je dat een goede doorkijk gewaarborgd blijft. Het controleren en bijwerken van kitranden en scharnieren moet lekkages voorkomen. De kans dat deze optreden aan de randen van het glas is namelijk het grootste. Ventileer daarnaast de ruimte goed om condens op dubbel glas te voorkomen.

Dubbel glas offertes

Wil jij dubbel glas laten plaatsen of vervangen? Dan is het een verstandige keuze om dit te laten doen door een vakkundige glasspecialist. Via Homedeal kan je glas offertes opvragen bij ervaren en deskundige glaszetters. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kan je altijd voor de laagst mogelijke prijs kiezen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is HR++ glas beter dan dubbel glas?

De isolatiewaarde van HR++ glas, uitgedrukt in de U-waarde, is vele malen hoger dan die van dubbel glas. Dit komt doordat de spouwzone van HR++ glas is gevuld met edelgas in plaats van lucht. HR++ glas is daarnaast aan de binnenzijde, in de spouw, voorzien van een speciale isolerende coating.

Heeft het zin om dubbel glas te vervangen?

Zeker met hoge energieprijzen is het aan te bevelen om dubbel glas te vervangen door HR++ glas. HR++ glas isoleert namelijk vele malen beter dan dubbel glas. Hierdoor bespaar je zo’n € 85 per jaar aan energiekosten, terwijl je tegelijkertijd geniet van een hoger wooncomfort.

Wat is het verschil tussen HR++ glas en triple glas?

Zowel HR++ glas als triple glas is beglazing die uitstekend isoleert. Triple glas isoleert echter nog beter dan HR++ glas. Dit komt doordat triple glas niet uit twee glasplaten bestaat met daartussen een spouwzone, maar uit drie glasplaten met twee spouwzones. Deze spouwzones zijn gevuld met edelgas en een van de binnenste glasplaten is voorzien van een isolerende coating.