Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Zonwerend glas

Zonwerend glas

Zonwerend glas is dé oplossing voor als je in je huis wilt genieten van zonlicht, terwijl je de bijbehorende warmte buiten wilt houden. Toch is dit type glas relatief onbekend. Daarom lees je alles over dit onderwerp op deze pagina. Je leest niet alleen over wat het nu precies is, maar ook over de kosten en verschillende mogelijkheden van glas met zonwering. 

Zonwering tussen glas prijs

Overweeg je om glas met zonwering aan te schaffen, dan wil je een goed doordachte beslissing nemen. Daarom lees je in onderstaande tabel alles over de kosten van zonwerend glas, zowel voor regulier dubbel glas met zonwering als HR ++ glas met zonwering.

Type projectKosten
Kosten plaatsen zonwerend glas door vakman € 45 en € 60 per uur
Zonwerend glasVanaf € 80 per m2
HR++ glas zonwerendVanaf € 110 per m2
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is zonwerend glas

Wil je zonwering en glas met elkaar combineren, dan kan je kiezen uit verschillende opties. Zonwerend glas is hierbij de meest eenvoudige optie, welke bestaat uit dubbel glas met zonwering. Hierbij wordt de zonwering gevormd door een coating. Deze speciale coating zorgt er voor dat het zonlicht wel door het glas komt, maar de warmte buiten blijft. Zo blijft op warme dagen de warmte van de zon buiten, terwijl het dubbele glas er voor zorgt dat de warmte in de winter binnen blijft. Je kan zelf kiezen voor de gradatie van de zonwering. Kies je voor een hogere gradatie, dan wordt er meer warmte tegengehouden. Hierbij geldt echter dat er ook meer zonlicht wordt tegengehouden. Het omgekeerde geldt voor zonwering met een lagere gradatie. 

Andere mogelijkheden om zonwering en glas met elkaar te combineren

Zonwering en glas kan je echter ook nog op andere manieren met elkaar combineren, namelijk door de zonwering tussen het glas te laten plaatsen. Hierbij is de zonwering geïntegreerd in het glas. Dit betekent dat het een vorm van dubbel glas met zonwering is, waarbij tussen de verschillende lagen van het glas de zonwering wordt geplaatst. Hiervan zijn onderstaande modellen mogelijk:

 • Plissés tussen glas
  Het plisségordijn wordt niet aan de binnenzijde van het glas geplaatst, maar tussen de verschillende lagen van het glas. Voorwaarde hiervoor is dat de spouw, de ruimte tussen de verschillende glasplaten, minimaal 20 millimeter is. Het plisségordijn kan je omhoog trekken en laten zakken, waardoor je warmte van buitenaf kunt tegenhouden. Bij plisségordijnen tussen glas heeft de kleur van het gordijn een grote invloed op de mate waarin zonlicht wordt tegengehouden en de mate waarin warmte buiten wordt gehouden.
 • Duplissés tussen glas
  Als plissés tussen glas mogelijk zijn, zal het je niet verbazen dat ook duplissés tussen glas mogelijk zijn. Door de honingraatstructuur van de duplissés moet de spouw van het glas wel breder zijn dan bij plissés, namelijk minimaal 27 millimeter. De gordijnen kan je handmatig bedienen, of eventueel elektrisch. Ook voor duplissés geldt dat een lichte kleur nog relatief veel zonlicht doorlaat, daar waar een donkerdere kleur zelfs een verduisterende werking kan vervullen.  
 • Jaloezieën tussen glas
  Tot slot zijn ook jaloezieën tussen glas een goed voorbeeld van dubbel glas met zonwering. Ook deze zonwering kan je zowel handmatig als elektrisch bedienen. Voor jaloezieën is de kleinste spouwbreedte van dit overzicht nodig, namelijk slechts 16 millimeter. Jaloezieën kan je zowel kantelen als optrekken, waardoor je zelf veel invloed hebt op de mate van zonlicht welke je huis binnen komt. 
Zonwerend glas

De voor- en nadelen van glas met zonwering.

Zonwerend glas brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Welke dit zijn, hangt af van het soort zonwering waar je voor kiest.

 • Zonwering tussen glas
  Belangrijk voordeel van plissés, duplissés en jaloezieën tussen glas is dat deze zeer praktisch in gebruik zijn. Doordat ze zich tussen glas bevinden, hoef je ze nooit schoon te maken. Bovendien zijn deze vormen van zonwering nagenoeg onderhoudsvrij. De overige voordelen zijn afhankelijk van het specifieke type zonwering. Zo hebben duplissés de structuur van een honingraat, waarbij de stilstaande lucht zorgt voor extra isolatie. Belangrijk nadeel, zeker in vergelijk met zonwerend glas dat is voorzien van een coating, is dat je niet ten alle tijden door het raam naar buiten kunt kijken. Kies je er voor om de warmte van de zon buiten te houden door de zonwering te sluiten, dan kies je er in de praktijk ook voor om het meeste zonlicht buiten te houden.  
 • Coating
  Het voordeel van een zonwerende coating op het glas, is dat deze effectief de warmte buiten je huis houdt. Tegelijkertijd kan je door je raam heen blijven kijken. Nadeel is dat de coating zich altijd op het glas bevindt, dus ook in de winter. Dit in tegenstelling tot de zonwering tussen glas, welke je kunt openen en sluiten. Hierdoor wordt ook in de winter warmte van de zon buiten je huis gehouden, waardoor je je huis meer zult moeten verwarmen.  
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel warmte houdt zonwerend glas tegen?

Zonwerend glas laat tot wel 60% minder warmte door dan standaard dubbel glas. Deze speciale coating van zonwerend glas zorgt er namelijk voor dat het zonlicht wel door het glas komt, maar de warmte buiten blijft. Vergelijk gratis zonwerend glas offertes.

Hoe effectief is warmtewerend glas?

Glas met een zonwerende coating is een uiterst effectief middel om warmte buiten je huis te houden. De coating kan er namelijk voor zorgen dat tot 60 procent van de warmte buiten blijft, dit in vergelijking met dubbel glas. Verder heb je geen andere zonwering meer nodig om de warmte buiten te houden. Screens, rolluiken of andere zonwering zijn dus verleden tijd.

Is zonwerend glas duur?

Zonwerende beglazing kost ongeveer € 80,- per vierkante meter, exclusief montage. Voor het plaatsen van het glas komt hier ongeveer €45,- per m² bij.

Waaruit bestaat bij zonwering tussen glas de prijs?

De prijs van zonwering tussen glas is afhankelijk van een aantal variabelen. Ten eerste is deze afhankelijk van het type glas dat je kiest. Kies je voor dikker glas met een hogere isolatiewaarde (zoals HR++ glas), dan is dit in aanschaf duurder. Daarnaast heb je de materiaalkosten van de plissés, duo plissés of jaloezieën. Deze kosten zijn slechts in beperkte mate hoger dan wanneer deze niet tussen het glas geplaatst worden. Tot slot heb je te maken met productiekosten, welke onder meer uit arbeidskosten bestaan. Kies je voor maatwerk, dan vereist dit meer arbeid en zal de uiteindelijke prijs hoger liggen.