Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas HR++ glas in bestaande kozijnen

HR++ glas in bestaande kozijnen

Woningeigenaren kiezen er tegenwoordig massaal voor om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. Deze investering is logisch verklaarbaar: de investering is beperkt doordat je de kozijnen niet hoeft te vervangen, terwijl je de isolatiewaarde van je woning wel aanzienlijk verhoogd. Maar, is HR++ glas plaatsen in bestaande kozijnen eigenlijk wel mogelijk? En wat zijn hiervan de kosten? Op deze pagina krijg je alle antwoorden op jouw vragen omtrent het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen.

Inhoudsopgave

Past HR++ glas in mijn kozijnen?

De kans is groot dat je HR++ glas in bestaande kozijnen kan plaatsen, mits het kozijn in goede staat verkeert. Het kozijn moet namelijk voldoende stevig zijn om het gewicht van het HR++ glas te kunnen dragen. HR++ glas is namelijk zwaarder dan enkel glas. Ook de dikte van HR++ glas zal normaliter geen probleem zijn om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen. HR ++ glas is nauwelijks dikker dan dubbel glas. Er zal dan ook voldoende ruimte in het kozijn zijn voor HR++ glas.

De kosten van HR++ glas in bestaande kozijnen

HR++ glas plaatsen in bestaande kozijnen brengt vanzelfsprekend kosten met zich mee. Doordat de kozijnen niet vervangen hoeven te worden, zijn deze kosten vanzelfsprekend lager dan in de situatie waarin ook de kozijnen vervangen moeten worden. HR++ glas heb je al vanaf € 80 per m², inclusief plaatsing. Bekijk alle kosten van HR++ glas.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe HR++ glas plaatsen in bestaande kozijnen

HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen wordt gedaan door het onderstaande stappenplan te doorlopen. Let op, de stappen van dit stappenplan zijn niet exact gelijk voor bestaande kozijnen van hout en kunststof:

 • Stap 1: inmeten van HR++ glas
  Voor het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen is het van groot belang dat de te plaatsen glasplaat exact op maat is. Daarom wordt allereerst het HR++ glas ingemeten in het kozijn. Dit kan gedaan worden door het meten van de dagmaat. De dagmaat is de afstand tussen de glaslatten.
 • Stap 2: oude beglazing het kozijn halen
  De kitranden en glaslatten worden verwijderd. Hierna worden zuignappen aan het glas bevestigd, zodat deze zorgvuldig uit het kozijn getild kan worden.
 • Stap 3 (kozijnen van hout): het kozijn schoonmaken
  Nu de oude beglazing uit het kozijn is verwijderd, is het ideale moment aangebroken om klein onderhoud te plegen aan het kozijn. Repareer zwakke plekken, bijvoorbeeld met houtrotvuller. Maak het kozijn vetvrij en verwijder verfresten. Breng eventueel een nieuwe laag verf aan.
 • Stap 3 (kozijnen van kunststof): het kozijn schoonmaken
  Ook voor een kozijn van kunststof is dit het ideale moment om het kozijn grondig schoon te maken. Nu het glas is verwijderd kan je immers gemakkelijk overal bij. In deze stap moet mogelijk ook het kliksysteem vervangen worden. Dit is het geval indien het nieuwe HR++ glas niet in het aanwezige kliksysteem past.
 • Stap 4: plaatsen van glasblokjes
  Glasblokjes worden ten behoeve van de stevigheid aangebracht. Glasblokjes of het kliksysteem houden de glasplaat niet alleen op zijn plek, maar moeten ook voorkomen dat het HR++ glas onder zijn eigen gewicht bezwijkt.
 • Stap 5: HR++ glas plaatsen
  Nu kan je het HR++ glas plaatsen in de bestaande kozijnen. Bij kunststof kozijnen doe je dit door het HR++ glas in het kliksysteem te plaatsen.
 • Stap 6: glaslatten en kit
  Om je woning te beschermen tegen vochtproblemen wordt het HR++ glas gekit en worden de glaslatten teruggeplaatst.
hr++ glas in bestaande kozijnen

Voordelen HR++ glas plaatsen in bestaande kozijnen

HR++ glas plaatsen in bestaande kozijnen brengt allerlei voordelen met zich mee:

 • Voordeel 1: isolatiewaarde van HR++ glas
  De isolatiewaarde van HR++ glas is significant beter dan de isolatiewaarde van dubbel glas. Door HR++ glas aan te schaffen bespaar je daardoor op je energierekening, vaak wel meer dan € 100 per jaar. HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen is dan ook een prima investering.
 • Voordeel 2: snel uitgevoerd
  Dubbel glas vervangen door HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen is een klus die door een glaszetter snel uitgevoerd kan worden. De totale klus kost vaak niet meer dan een paar uur. Je zit dus niet dagenlang in de rommel.
 • Voordeel 3: goedkoop
  Door HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen hoef je niet te investeren in nieuwe kozijnen. Dit maakt dat de hoogte van de investering beperkt blijft tot de kosten van het HR++ glas zelf.
 • Voordeel 4: goed voor het milieu
  Je bestaande kozijnen blijven gebruiken is goed voor het milieu, doordat ze niet vervangen worden voordat de technische levensduur is verstreken.

Kan ik mijn bestaande kozijnen behouden?

Bestaande kozijnen kunnen, mits deze in goed staat verkeren, behouden blijven op het moment dat HR++ glas in bestaande kozijnen wordt geplaatst. Als woningeigenaar zal je echter de afweging moeten maken of je ook daadwerkelijk je bestaande kozijnen wilt behouden.

Nieuwe kozijnen vergen dan wel een behoorlijke investering, aan nieuwe kozijnen zijn ook diverse voordelen verbonden. Zo bieden ook kozijnen tegenwoordig een steeds hogere isolatiewaarde. Voor het vervangen van kozijnen kan je zelfs ISDE-subsidie krijgen, dit is dezelfde subsidieregeling als van toepassing is op HR++ glas. Dit betekent dat als je jouw beglazing laat vervangen door HR++ glas en tegelijkertijd ook investeert in kozijnen met een hoge isolerende waarde, dat je een deel van de aanschafprijs terugkrijgt van de overheid. Dit is met name aantrekkelijk op het moment dat de bestaande kozijnen het einde van hun levensduur naderen.

Om inzicht te krijgen in de kosten en mogelijkheden voor jouw situatie vraag je gratis en vrijblijvend glas offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan er HR++ glas in oude kozijnen?

HR++ glas in bestaande kozijnen plaatsen is onder voorwaarden mogelijk. Ten eerste moet er voldoende ruimte in het kozijn zijn voor het HR++ glas. Ten tweede moet het kozijn stevig genoeg zijn. Het plaatsen van HR++ glas in bestaande kozijnen brengt diverse voordelen mee, maar bij versleten kozijnen is het aan te bevelen om tegelijkertijd ook de kozijnen te vervangen.

Hoeveel subsidie krijg ik op HR++ glas?

Als woningeigenaar is het mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van HR++ glas. Deze subsidie wordt verstrekt door de overheid onder de ISDE-subsidieregeling. Voldoe je aan de voorwaarden van de subsidieregeling, dan bedraagt de subsidie € 26,50 per vierkante meter HR++ glas. Hierdoor worden de kosten van HR++ glas voor jou als woningeigenaar lager.

Kan HR++ in houten kozijnen?

HR++ glas kan probleemloos in houten kozijnen geplaatst worden. Het materiaal van het kozijn maakt überhaupt niet uit voor de plaatsing van HR++ glas. De enige voorwaarden om HR++ glas in bestaande kozijnen te plaatsen zijn de stevigheid en de breedte van het kozijn.