Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Geluidswerend glas

Geluidswerend glas

Wil jij rust in je woning en geen last hebben van omgevingsgeluid, dan is geluidswerend glas voor jou mogelijk een goede optie. Zo kan jij ongestoord leven in je woning zonder hinder van geluid uit je directe woonomgeving. Maar hoe werkt geluidswerende beglazing eigenlijk? En wat is triple glas geluidswerend? In dit artikel lees je alles over geluidswerend glas.

Inhoudsopgave

Wat is geluidswerend glas?

De naam zegt het al: geluidswerende beglazing is een soort glas die binnenkomend geluid voorkomt of vermindert. HR++ glas en triple glas zijn voorbeelden van geluidswerende beglazing, al is het doel van deze soorten beglazing voornamelijk thermische isolatie. Bij geluidswerende beglazing heb je, als je in je woning bent en de ramen gesloten hebt, minder of geen last van geluid van buiten.

Als woningeigenaar kan je echter ook kiezen voor soorten beglazing die specifiek als doel hebben het verminderen van geluidsoverlast. Deze soorten geluidswerende beglazing worden met name toegepast in woningen die in een drukke omgeving staan. Denk hierbij aan woningen die dicht bij een drukke weg, industrie of vliegveld liggen. Geluidswerende beglazing wordt echter niet alleen in drukke omgevingen gebruikt. Ook woningeigenaren die in een relatief stille omgeving wonen kunnen kiezen voor geluidswerende beglazing, zodat zij echt van de rust in huis kunnen genieten.

Hoe werkt geluidswerend glas?

Geluidswerende beglazing is per definitie gelaagd glas. Gelaagd glas betekent dat de glasplaat bestaat uit minstens twee glasplaten met een spouwzone daartussenin. Triple glas geluidswerend is ook mogelijk. Beide glasplaten en de spouwzone voorkomen zo goed mogelijk dat geluidsgolven de woning binnendringen.

Bovenstaande is echter nog niet specifiek voor geluidswerende beglazing. HR++ glas en triple glas zijn immers ook vormen van gelaagd glas. Kenmerkend voor geluidswerende beglazing is:

 • Akoestische PVB-folie
  Een akoestisch PVB-folie wordt op het glas aangebracht. Deze folie dempt geluidstrillingen.
 • Glasplaten van verschillende dikte
  Bij geluidswerende beglazing hebben de verschillende glasplaten van het gelaagde glas niet dezelfde dikte. Verschillende diktes glas dempen namelijk een verschillend frequentiebereik. Door verschillende diktes glas toe te passen wordt dan ook een groter frequentiebereik aan geluid geweerd.

Daarnaast geldt voor geluidswerende beglazing nog twee belangrijke zaken: hoe dikker het glas, hoe beter de geluidsisolatie. Dit komt doordat meer massa zorgt voor betere geluidsdemping. Hetzelfde geldt in beginsel voor de spouwzone tussen de glasplaten: is deze iets breder, dan wordt het niveau van geluidsdemping ook iets verbeterd. Voor wat betreft de breedte van de spouwzone moet er wel een afweging gemaakt worden: een te brede spouwzone gaat ten koste van de warmte-isolerende eigenschappen van de beglazing.

De kosten van geluidswerend glas

De kosten van geluidswerende beglazing lopen sterk uiteen. Er zijn immers verschillende soorten geluidswerende beglazing, waarbij geldt dat triple glas geluidswerend duurder is dan dunnere versies van geluidswerende beglazing. In zijn algemeenheid geldt dat geluidswerende beglazing zo’n € 40 per vierkante meter duurder is dan vergelijkbare niet-geluidswerende beglazing. Geluidswerend HR++ glas kost per m2 ongeveer € 120. De kosten van geluidswerend triple glas starten vanaf € 360 per m2. Voor een exacte prijsindicatie voor jouw situatie vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten geluidswerend glas

Verschillende soorten geluidswerende beglazing zijn op de markt beschikbaar. Verschillende soorten gelaagde beglazing, zoals HR++ glas en triple glas kunnen uitgevoerd worden als isolatieglas door het aanbrengen van een akoestische PVB-folie. Deze soorten beglazing worden dan vaak isolatieglas met geluidswerend gelaagd glas en triple glas geluidswerend genoemd. Door het aanbrengen van dikkere glasplaten van verschillende diktes en de spouwzone te verbreden kan de geluidsisolatiewaarde van beglazing verder verbeterd worden.

Rw-index geluidswerend glas

De geluidswerende prestaties van beglazing wordt, volgens Europese normen, uitgedrukt in de zogenaamde Rw-index. Ieder soort beglazing, dus ook niet-geluidswerende beglazing zoals enkel glas, heeft een bepaalde Rw-prestatie.

Hoe hoog de Rw-waarde van een bepaald type geluidswerende beglazing is en hoe de Rw-index werkt, is niet gemakkelijk uit te leggen zonder al te technisch te worden. Op de Rw-prestaties worden namelijk twee correcties doorgevoerd (C en CTR), hiermee wordt specifiek voor bepaalde geluidsbronnen gecorrigeerd. C corrigeert voor midden en hoge tonen, Ctr corrigeert voor lage tonen.

Wat jij als woningeigenaar uiteindelijk moet weten over de Rw-index is dat hoe hoger de Rw-waarde is, hoe beter de geluidsisolatie is. Daarbij is het ook goed om te beseffen dat geluidsisolatie zo effectief is als de zwakste schakel. Je kan als woningeigenaar kiezen voor geluidswerende beglazing, maar je zal er weinig aan hebben op het moment dat de geluidsisolatiewaarde van de kozijnen en de gehele gevel laag is.

Geluidswerend glas wordt geplaatst door een glaszetter

Extra opties geluidswerend glas

Je hebt al gelezen dat geluidswerend glas zich uitstekend laat combineren met HR++ glas en triple glas. Deze soorten beglazing hebben van zichzelf al een hoge Rw-waarde, maar door het aanbrengen van een akoestische PVB-folie wordt de geluidsisolatie nog verder verbeterd. Voor geluidswerende beglazing zijn er echter nog meer opties:

 • Veiligheidsglas
  Geluidswerende beglazing of gelaagd glas kan gemakkelijk gecombineerd worden met veiligheidsglas. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een glasplaat van gehard glas te gebruiken als een van de lagen in het gelaagde glas. Veiligheidsglas werkt letselwerend maar levert ook een bijdrage aan inbraakpreventie.
 • Coatings
  In of op geluidswerende beglazing kunnen diverse coatings geplaatst worden die de helderheid van het glas beïnvloeden. Dit heeft geen invloed op de Rw-waarde.
 • Zonnewering
  De mogelijkheid om zonnewering te gebruiken, zoals screens, wordt niet beperkt door het plaatsen van geluidswerende beglazing. Zonwerend glas is ook mogelijk.

Offertes geluidswerend glas

Overweeg jij na het lezen van bovenstaande om geluidswerende beglazing aan te schaffen? Dan doe je er goed aan om offertes op te vragen bij meerdere deskundige glaszetters.

Deze glaszetters kunnen jou namelijk goed adviseren welk soort geluidswerende beglazing het meest effectief is in jouw situatie. Hierbij moet namelijk rekening gehouden worden met het soort omgevingsgeluid: voor verschillende toonhoogtes zijn verschillende soorten geluidswerende beglazing het meest geschikt. Via Homedeal kan je vrijblijvend offertes opvragen bij deskundige glaszetters. Door meerdere offertes op te vragen kan je bovendien de prijzen vergelijken, waardoor je zeker weet dat je nooit te veel moet betalen voor jouw geluidswerende beglazing.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welk glas isoleert het beste geluid?

Geluidswerende beglazing is altijd gelaagde beglazing. Dikke beglazing waarbij de afzonderlijke glasbladen van ongelijke dikte zijn, zorgen in de meeste gevallen voor voldoende geluidsisolatie. Zo zijn HR++ glas en triple glas geluidswerend. De geluidswerende prestaties van deze soorten beglazing kan echter verbeterd worden door het aanbrengen van een akoestische PVB-folie.

Is geluidswerend glas ook isolerend?

Het is niet per definitie zo dat geluidswerende beglazing ook zorgt voor de beste thermische isolatie, al gaan geluidsisolatie en thermische isolatie vaak wel gezamenlijk op. Beide soorten isolatie hebben immers baat bij een spouwzone en meerdere dikke glasplaten.

Hoe maak je een raam geluidsdicht?

Wil je een raam geluidsdicht maken, dan is het zaak om je niet alleen te focussen op geluidswerende beglazing. Geluidsisolatie is namelijk zo sterk als de zwakste schakel. Het is daarom van belang om ook aandacht te besteden aan de geluidsisolerende waarde van je kozijnen en naden en kieren zoveel mogelijk te dichten.