Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas U waarde glas

U waarde glas

Woningeigenaren besteden steeds meer aandacht aan de isolatie van hun woning. Hierbij kan de u waarde van glas zeer informatief zijn. Deze u waarde geeft namelijk een indicatie van de isolatiewaarde van de beglazing. Iets dat zeker interessant is in tijden dat duurzaamheid hoog op de agenda staat en dat mensen willen besparen op hun energierekening. Wil jij alles te weten komen over de u waarde van hr++ glas, de u waarde van triple glas en de u waarde van dubbel glas? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is de u waarde van glas

De u waarde van glas is een andere benaming voor de warmtedoorgangscoëfficiënt van glas. De u waarde geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter door een constructie wordt doorgelaten. Het is dan ook niet zo dat alleen glas een u waarde heeft, dit geldt bijvoorbeeld ook voor kozijnen. Voor de u waarde geldt hoe lager de u waarde, hoe hoger de isolatiewaarde. Is van hr++ glas de u waarde bijvoorbeeld 1,1, dan is dit beter dan als dit hr++ glas een u waarde van 1,2 zou hebben. Voor optimale isolatie van je woning is het belang om niet alleen naar de u waarde van het glas te kijken. Ook de isolatiewaarde van je kozijnen heeft invloed, net als de aanwezigheid van spouwmuurisolatie, vloerisolatie en overige isolatiemaatregelen.

U waarde glas tabel

Zoals gezegd is de u waarde van beglazing een weergave van de isolatiewaarde van het glas. Hieronder is de u waarde van glas in een tabel opgenomen:

Soort glasU waarde
Triple glas0,5 - 0,9
Hr++ glas1,1
Dubbel glas2,8
Enkel glas5,8

Het is goed om te beseffen dat de u waarde van glas in de tabel indicatief is. De u waarde van glas varieert ook binnen het soort glas. Dit komt doordat bijvoorbeeld hr++ glas niet altijd op dezelfde wijze geproduceerd wordt. Hierdoor is de u waarde van hr++ glas ook niet altijd gelijk. Wil jij exact weten welke u waarde glas heeft? Dan kan je het beste kijken in de brochure of op de website van de fabrikant van het glas. Glas met een hogere u waarde is vaak duurder in aanschaf, maar deze investering verdien je normaliter in enkele jaren terug door een lagere energierekening. Meer over de prijzen van glas lees je hier.

U waarde van glas

Vlamtest

Nu je de u waarde van glas in een tabel hebt afgelezen, is het tijd om aandacht te besteden aan de vlamtest. De kans is namelijk groot dat jij als woningeigenaar niet precies weet welk glas jij in de kozijnen van je woning hebt zitten. De vlamtest kan uitkomst bieden om te bepalen wat voor soort glas jij hebt. Zo kan je dus ook de u waarde van hr++ glas, de u waarde van triple glas of de u waarde van dubbel glas bepalen.

Bij de vlamtest neem je een brandende aansteker of lucifer. Vervolgens kijk je schuin in het glas. Hierbij zie je vier vlammetjes. Zijn alle vlammetjes van dezelfde kleur, dan heb je dubbel glas. Heeft een van de middelste vlammetjes een andere kleur, dan heb je te maken met hr++ glas.

Mogelijk is er ook een eenvoudigere manier om de u waarde van hr++ glas of de u waarde van dubbel glas te bepalen. Aan de zijkanten van het glas zit namelijk een aluminium strip bevestigd, waar codes in staan. Deze codes identificeren het soort glas. Je kan de code eenvoudig online invullen in een zoekmachine en zo te weten komen wat de u waarde van het glas is.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de u waarde van enkel glas?

De u waarde van enkel glas bedraagt 5,8. Dit betekent dat de u waarde van enkel glas zeer hoog is en dat enkel glas dan ook niet of nauwelijks isoleert. Ter vergelijking: van hr++ glas is de u waarde ongeveer 1,1. Door deze lagere u waarde van hr++ glas bespaar je per vierkante meter glas ongeveer 24 kuub gas: goed voor het milieu en jouw energierekening dus!

Hoe hoger de u waarde hoe beter het glas isoleert?

Met betrekking tot de u waarde geldt hoe lager de u waarde, hoe hoger de isolatiewaarde van het glas. De u waarde van triple glas is dan ook lager dan de u waarde van dubbel glas en de u waarde van enkel glas. Van hr++ glas is de u waarde hoger dan de u waarde van triple glas, omdat de isolatiewaarde lager is.

Wat is de u waarde van glas?

Wat de u waarde van glas is, hangt af van het soort beglazing. Bij triple glas en hr++ glas is er isolerend gas tussen de glasplaten en een speciale coating aangebracht. Hierdoor is van hr++ glas de u waarde lager dan van enkel glas. Om goed inzicht te krijgen in de u waarde van beglazing kan je het beste de u waarde van glas in een tabel aflezen.