Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Enkel glas isoleren

Enkel glas isoleren

Enkel glas isoleren is een populaire maatregel onder woningeigenaren. De voordelen van een raam met enkel glas isoleren zijn dan ook groot. Ben jij een woningeigenaar en wil je meer weten over de isolatie van enkel glas? Bijvoorbeeld over hoe je enkel glas kan isoleren met plexiglas? Op deze pagina kan je alle antwoorden vinden op jouw vragen met betrekking tot enkel glas isoleren.

Enkel glas isoleren: de mogelijkheden

Zoals je in de tabel met kosten van enkel glas isoleren al hebt gezien zijn er verschillende mogelijkheden om enkel glas te isoleren. In deze paragraaf zijn de mogelijkheden om een raam met enkel glas te isoleren nog eens overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • 1: isolerende raamfolie
  Isolerende raamfolie is een folie die je direct op de binnenzijde van het raam plakt. Isolerende raamfolie isoleert doordat het een laag heeft die zorgt dat infrarode straling in de woning blijft.
 • 2: enkel glas isoleren met plexiglas
  Je kan ook een enkel glas isoleren met plexiglas. Enkel glas isoleren met plexiglas heeft een isolerend effect dat vergelijkbaar is met dubbel glas.
 • 3: ophangen afsluitende rolgordijnen
  Het ophangen van afsluitende rolgordijnen aan de binnenzijde van het raam zorgt in feite voor een extra laag isolatie.
 • 4: afdichten kieren
  Kieren rond het raam kit je eenvoudig dicht. Dit is een uiterst goedkope en eenvoudige maatregel. Het voorkomt echter niet dat er nog steeds kou door het raam zelf komt.
 • 5: plaatsen monumentenglas
  Enkel glas zit vaak in woningen met een monumentenstatus. Bij een monument zijn er vaak strenge regels voor het doen van bouwkundige ingrepen. Daarom kan je kiezen voor monumentenglas bij de isolatie van enkel glas. Kenmerkend voor monumentenglas is dat het een speciale isolerende coating heeft.

Enkel glas isoleren: alle voor- en nadelen

Aan enkel glas isoleren zijn diverse voor- en nadelen verbonden:

 • Voordeel 1: lagere energierekening
  Door minder verlies van warmte zorgt de isolatie van enkel glas voor een lagere energierekening. Een raam met enkel glas isoleren is dan ook vrijwel altijd een uitstekende investering.
 • Voordeel 2: comfort
  Je hebt minder last van tocht, dit zorgt voor een hoger wooncomfort.
 • Voordeel 3: hogere woningwaarde
  Een raam met enkel glas isoleren zorgt voor een beter energielabel van de woning en daarmee ook voor een hogere woningwaarde.
 • Nadeel 1: de kosten
  De kosten van de isolatie van enkel glas zijn een belangrijk nadeel. Zo zijn de kosten van enkel glas isoleren met plexiglas vaak in verhouding niet veel lager dan de kosten van HR++ glas. Dit terwijl het HR++ glas beter isoleert. Hierdoor is enkel glas vervangen soms een slimmere optie.
 • Nadeel 2: niet altijd mogelijk
  Enkel glas isoleren is niet altijd mogelijk of toegestaan. Zeker in woningen met de status van een monument is het van belang om vooraf goed te controleren wat is toegestaan.
 • Nadeel 3: grote ingreep
  Op het moment dat je een raam met enkel glas gaat isoleren is dit vaak een relatief kleine klus. Dit is echter niet altijd zo. Zeker op het moment dat je ook de kozijnen gaat aanpakken heb je vaak een vakspecialist nodig.

Wat kost enkel glas isoleren?

De kosten van een raam met enkel glas isoleren hangen af van de geselecteerde methode van isoleren. Aan verschillende methodes hangen vanzelfsprekend andere prijskaartjes. In onderstaande tabel is een indicatie opgenomen van de kosten van isolatie van enkel glas:

Soort isolatie enkel glasGemiddelde kosten per m2
Isolerende raamfolie€ 150
Monumentenglas€ 250
Enkel glas isoleren met plexiglas (inclusief frame)€ 120
Afsluitend rolgordijn€ 50 - € 150
Afdichten kieren€ 2
Enkel glas vervangen door HR++ glas€ 160
Enkel glas vervangen door triple glas€ 340
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Enkel glas isoleren: de alternatieven

Vanzelfsprekend zijn er ook alternatieven voor de isolatie van enkel glas. De belangrijkste alternatieven zijn het vervangen van enkel glas door glas met een hogere isolatiewaarde, zoals:

 • 1: HR++ glas
  Dit is dubbel glas waar een isolerende coating op is geplaatst. Tussen de platen zit isolerend gas.
 • 2: Triple glas
  Dit is driedubbel glas met twee luchtruimtes.

Voor het vervangen van enkel glas door HR++ glas of triple glas kom je vaak in aanmerking voor ISDE-subsidie. Dit zorgt dat jouw totale kosten van isolatie lager worden.

Isolatiemaatregelen voor monumentale panden

Eigenaren van monumentale panden, waar het vaak niet mogelijk is om aanzienlijke veranderingen aan te brengen, kunnen overwegen om aanvullende, minder drastische isolatiemaatregelen toe te passen bij het isoleren van enkelglas. Het gebruik van dunne folie kan een haalbare oplossing zijn voor veel eigenaren van monumentaal pand. Deze dunne folie, die speciaal is gemaakt om UV-straling te weerkaatsen, kan gemakkelijk op een bestaand raam worden aangebracht zonder de esthetische stijl van het gebouw te schaden.

Secundaire beglazing is een extra optie voor eigenaren van een monumentaal pand. Dit betekent dat er een extra dun laagje glas aan de binnenkant van het bestaande raam wordt geplaatst. Het resultaat is identiek aan dat van dubbele beglazing, maar zonder dat het eerste enkelglas wordt vervangen. Het voordeel van deze methode is dat het zowel de warmte binnenhoudt als de UV-straling buitenhoudt, wat van cruciaal belang is voor de bescherming van interieurmaterialen.

Als het zorgvuldig en in overleg met de lokale monumentenzorg wordt gedaan, kan dubbel beglazing soms een optie zijn voor degenen die overwegen enkelglas in monumentaal panden te vervangen. Hoewel het een grotere investering vereist, kan het vervangen van enkelglas door dubbelglas op de lange termijn de moeite waard zijn vanwege de aanzienlijke verbeteringen in zowel isolatie als comfort.

Enkel glas isoleren offertes

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om enkel glas te laten isoleren? Vraag dan gratis en vrijblijvend glasoffertes aan via Homedeal. Je komt in contact met ervaren glaszetters en kunt meerdere offertes vergelijken. Zo kies je de beste deal van de glaszetter die het beste past bij jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan raamfolie op enkel glas?

Isolerende raamfolie is een effectief middel voor de isolatie van enkel glas. Het isolerende folie vormt een luchtisolatiebuffer. Het effect is vergelijkbaar met het effect van een extra laag glas. Plaats raamfolie uitsluitend op enkel of dubbel glas. Plaats je het folie op HR++ glas dan kan dit thermische breuken tot gevolg hebben. HR++ glas heeft namelijk al een laag die de warmte reflecteert.

Hoeveel warmte verlies je door enkel glas?

Enkel glas is een belangrijke bron van warmteverlies. Enkel glas zorgt al snel voor tocht en kou in de omgeving van het raam. Hierdoor kan zeker 15% van de warmte verloren gaan. Met enkel glas zal je dus hoger moeten stoken om een aangename temperatuur in huis te creëren.

Is enkel glas nog toegestaan?

Op dit moment is enkel glas niet verboden in bestaande woningen. Ben je woningeigenaar dan kan de overheid je ook niet verplichten om een raam met enkel glas te isoleren. Bij nieuwbouwwoningen wordt geen enkel glas meer geplaatst. Naar alle waarschijnlijkheid is vanaf 2029 of 2030 enkel glas niet meer toegestaan in woningen die worden verhuurd en zal een ander soort glas, zoals HR++ glas, worden toegepast.