Vind de beste glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Glazen wand

Glazen wand

De glazen wand: je ziet ze steeds meer in tijdschriften, bijvoorbeeld in de woonkamer of badkamer, en ook in de bouwmarkt kan je er niet meer omheen. Dat glazen wanden een trend zijn geworden is ook niet vreemd. Ze vormen een degelijke afscheiding, terwijl je tegelijkertijd een transparante ruimte behoudt. Op deze pagina lees je alles over glazen wanden. Je leest niet alleen over de kosten, maar ook over mogelijke toepassingen en over diverse voor- en nadelen.

Glazen wand kosten

Wil je een glazen afscheiding in je woning, dan wil je natuurlijk ook weten wat het gaat kosten. Hierbij geldt dat de totale kosten afhankelijk zijn van verschillende variabelen, zoals de gebruikte materialen, het totale oppervlak en de kosten van installatie van de glaszetter. In de volgende tabel lees je alles over de kosten van glazen wanden. 

Type glazen wandGemiddelde kosten
Kosten van plaatsen (uurloon)€ 45 - € 60
Glazen douchewand, eenvoudig model€ 300 - € 450
Glazen douchewand, kwartrond€ 800 - € 1.100
Glazen douchewand, luxe model met stalen frame€ 2.000 - € 2.500
Wand in woonkamer € 1.000 - € 4.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten glazen wanden zijn er?

Glazen afscheidingen zijn er in alle soorten en maten, zowel voor binnen als voor buiten. Bij buitenwanden kan je bijvoorbeeld denken aan een glazen schuifwand voor de serre of overkapping. Ook in huis zijn scheidingswanden, schuifwanden en vouwwanden mogelijk. Toepassingen zijn beschikbaar voor elke denkbare ruimte. Zo wordt in kantoren gewerkt met glazen wanden om ruimtes af te scheiden, maar visueel toch te verbinden. Wij focussen ons op twee veelgebruikte toepassingen van de glazen scheidingswand.

Glazen wand woonkamer

In de woonkamer kan de glazen wand op verschillende manieren en op diverse plekken geplaatst worden. Gekozen kan worden voor een separatiewand (eventueel met deur), welke zorgt dat de woonkamer echt in verschillende ruimtes wordt opgedeeld. Voor de glazen afscheidingswand in de woonkamer kun je ook kiezen voor een onvolledige afscheiding: hierbij komt de wand niet van de ene muur van de ruimte tot de andere. Dit is bijvoorbeeld een goede optie op de rand van je woonkamer met de keuken. Op deze wijze wordt wel benadrukt dat sprake is van twee ruimtes met een verschillend gebruiksdoel, maar blijven deze toch optimaal met elkaar in verbinding staan. 

Vanwege de toepassing van de glazen wand in de woonkamer, is het glas in de afscheidingswand normaliter een type veiligheidsglas (zoals gehard glas). Op de markt zijn vele aanbieders van glazen scheidingswanden. Deze aanbieders, zeker degene die actief zijn in het hogere prijssegment, bieden vaak maatwerk aan en kunnen je goed adviseren over de beste toepassing in jouw woonkamer.

Glazen wand

Glazen wand badkamer 

In de badkamer wordt de glazen afscheidingswand vooral gebruikt voor de douche. De precieze toepassing laat zich raden: de afscheiding zorgt er voor dat bij het douchen niet de gehele badkamer nat wordt. De glazen wand in de badkamer kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan gekozen worden voor een douchecabine; hierbij wordt door de glazen afscheiding echt een aparte ruimte gevormd. 

Een andere mogelijkheid is een inloopdouche. In deze situatie, welke vooral mogelijk is in grotere badkamers, staat het douchescherm slechts aan één zijde. Dit scherm is vaak langer dan bij een douchecabine, zodat alsnog wordt voorkomen dat de gehele badkamer nat wordt bij het douchen. Net als bij de toepassing in de woonkamer is de glazen wand in de badkamer normaliter gemaakt van gehard glas. Dit vanwege de veiligheid. Voor de stevigheid wordt aanbevolen om bij aanschaf te kiezen voor een glazen douchewand van minimaal 8 millimeter dik. Dit vanwege de stevigheid en stabiliteit.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een glazen wand?

De glazen afscheiding in de woning is tegenwoordig erg in opkomst. Dit heeft vanzelfsprekend te maken met de vele voordelen die de glazen afscheidingswand biedt. Overweeg je een glazen afscheidingswand in jouw woning, dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende voor- en nadelen van dit type afscheiding:  

 • Voordeel: luxe uitstraling
  Een glazen afscheiding geeft een ruimte al snel een luxe uitstraling. De uitstraling van de afscheiding kan bovendien aangepast worden aan jouw smaak, doordat het frame van de wand beschikbaar is in velerlei kleuren en gemaakt kan worden van verschillende materialen.
 • Voordeel: open structuur
  Een scheidingswand van glas geeft een open structuur. Op het moment dat je in een kleine ruimte bent met een glazen wand, zal je minder snel een ingesloten gevoel ervaren.
 • Voordeel: transparantie
  Misschien wel het belangrijkste voordeel van de glazen wand, of deze zich nu in de woonkamer of in de badkamer bevindt, is dat deze voor transparantie in een ruimte zorgt. Je verkrijgt bij binnenkomst gelijk een overzicht van de gehele ruimte en de ruimte is licht.
 • Nadeel: minder privacy
  Nadeel van een glazen afscheiding is dat je minder privacy hebt. Wil je een ruimte ook op een dusdanige manier gebruiken dat mensen in de naastgelegen ruimte niet mee kunnen kijken, dan zal je de afscheiding moeten combineren met andere systemen. Denk hierbij aan lamellen of jaloezieën. Ook matglas is een optie, al neemt dit direct veel voordelen van de glazen afscheidingswand weg. Daarnaast is een glazen wand niet het beste isolerend voor wat betreft geluid. Is dit voor jou belangrijk, kies dan voor geluidswerend glas.
 • Nadeel: vlekgevoelig
  Een wand van glas is vlekgevoelig. Je ziet er snel vuil op. Heb je kinderen, dan zal de wand snel vol vette vingerafdrukken zitten. Dit brengt met zich mee dat je de wanden met enige regelmaat schoon zult moeten maken.
 • Nadeel: maximale hoogte
  Een glazen afscheidingswand heeft vaak een maximale hoogte van ongeveer drie meter. Dit omdat hogere panelen kwetsbaarder zijn en sneller kunnen gaan bewegen. Heb je een woning met hoge ruimtes, dan zal een glazen afscheidingswand dus niet altijd mogelijk zijn.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe duur is een glazen wand?

Een glazen wand in de badkamer kost tussen de € 300 en € 2.500, afhankelijk van het model. Een glazen wand in de woonkamer kost meestal tussen de € 1.000 en € 4.000, wat neerkomt op ongeveer € 350 per meter. Vergelijk gratis glas offertes.

Welk glas voor scheidingswand?

Veelal wordt voor een glazen wand veiligheidsglas gebruikt. Dit type glas kan op maat worden geleverd in vele kleuren of vormen. 

Van welk materiaal is het frame van een glazen scheidingswand gemaakt?

Het frame van de scheidingswand kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Denk hierbij aan hout, staal en diverse kunststoffen zoals melamine. Welk materiaal het meest geschikt is in jouw woning, hangt van verschillende factoren af. Zo hebben de verschillende materialen een verschillende uitstraling, maar ook een verschillend prijskaartje. Op dit moment is een frame van staal het meest populair, maar hieraan hangt tegelijkertijd ook het hoogste prijskaartje. Alternatief kan een frame van kunststof zijn, welke wel het uiterlijk heeft van staal. 

Kan ik zelf een glazen scheidingswand plaatsen?

Dit hangt uiteraard af van jouw eigen vaardigheden op het gebied van klussen. Een glazen douchecabine is relatief eenvoudig te plaatsen en kan ook door de gemiddelde doe-het-zelver gedaan worden. Het plaatsen van een glazen afscheidingswand in de woonkamer is daarentegen vaak een stuk lastiger. Dit omdat je een ruimte in zijn geheel wilt afsluiten, terwijl het plafond, de vloer en de muren zelden kaarsrecht zijn. Ook zal je deze klus samen moeten uitvoeren, om de verschillende panelen tijdens het installeren recht te houden. Daarom is het over het algemeen aan te bevelen om een glazen wand in de woonkamer te laten plaatsen door een vakman. 

Hoe lang duurt het plaatsen van een glazen scheidingswand?

Voordat de wand geplaatst wordt, zal deze eerst ingemeten worden. Hierdoor kent de installateur de exacte maten van de ruimte en kan de afscheidingswand mogelijk op maat geproduceerd worden. Is dit het geval, dan vindt de daadwerkelijke installatie vaak plaats binnen een dag.  

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden