Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Enkel glas

Enkel glas

Enkel glas werd tot redelijk recent massaal gebruikt in woningen en andere panden. Het wordt nog steeds veel gebruikt, maar dan met name voor beglazing aan de binnenzijde van de woning. Beglazing die functioneert als afscheiding tussen binnen- en buitenruimte wordt massaal geïsoleerd of vervangen, vanwege de slechte isolatiewaarde van enkel glas. Wil jij alles weten over enkel glas? Lees dan snel verder!

Inhoudsopgave

Wat is enkel glas

De naam enkel glas zegt het al: enkel glas is beglazing die bestaat uit een enkele glasplaat. Enkel glas wordt ook wel float glas genoemd. Dit vanwege de manier waarop het glas wordt gemaakt: het vloeibare glas wordt uit een oven direct in een bak met vloeibaar tin gegoten. Het vloeibare glas is zwaarder dan het tin waardoor het blijft drijven. Nadat het vloeibare glas is afgekoeld neemt het een vaste vorm aan en heb je een vlakke glasplaat. Enkel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes en vormt de basis voor de productie van andere soorten glas, zoals dubbel glas, gehard glas en gelaagd glas.

De kosten van enkel glas

De kosten van enkel glas per m2 hangen met name af van de dikte van de glasplaat. Hierbij geldt niet alleen “hoe dikker de glasplaat, hoe hoger de prijs”. De prijzen per extra millimeter dikte lopen ook nog eens sneller op als de glasplaat al dikker is. In onderstaande tabel zijn daarnaast ook prijzen opgenomen van het vervangen en isoleren van enkel glas:

Type projectGemiddelde kosten per m2
Kosten enkel glas 2 millimeter dik€ 15
Kosten enkel glas 5 millimeter dik€ 22
Kosten enkel glas 19 millimeter dik€ 250
Kosten vervangen enkel glas door triple glas€ 350
Kosten vervangen enkel glas door HR++ glas€ 150
Kosten aanbrengen raamfolie ter isolatie€ 150
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Enkel glas isoleren

Veel woningeigenaren die enkel glas in hun woning hebben willen dit laten isoleren of laten vervangen. De reden hiervoor is dat enkel glas een zeer lage isolatiewaarde heeft. Door deze lage isolatiewaarde is het lastig om een aangename binnentemperatuur te realiseren in de woning en daarbij krijgen woningeigenaren te maken met hoge energierekeningen. Er zijn diverse mogelijkheden om enkel glas te isoleren:

 • Raamfolie
  Raamfolie breng je aan op de binnenzijde van je raam. Raamfolie zorgt voor een hogere isolatiewaarde van het enkel glas, doordat het folie een laag bevat die zorgt dat de infrarode straling binnen je woning blijft. Zo blijft de warmte beter in je woning.
 • Voorzetraam
  Een voorzetraam plaats je op enige afstand van het enkel glas. Hierdoor ontstaat een extra luchtlaag tussen het voorzetraam en het enkel glas. Deze luchtlaag fungeert als isolatie van je woning.
 • Overige maatregelen
  Daarnaast zijn er diverse overige maatregelen mogelijk om de isolatie van het enkel glas te verhogen. Denk hierbij aan het dichten van kieren rond het glas met kit. Ook dikke gordijnen dragen bij aan de isolatie van je woning: er ontstaat immers een isolerende laag lucht tussen de gordijnen en het enkel glas.

Bovenstaande maatregelen zijn vaak beperkt in hun effectiviteit. Wil je jouw woning echt goed isoleren, dan kan je het enkel glas het beste vervangen door glas met een hogere isolatiewaarde.

Enkel glas

Enkel glas vervangen

Naast dat het mogelijk is om bestaand enkel glas te isoleren, is het vervangen van enkel glas ook een optie. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door onderstaande soorten glas:

 • HR++ glas
  HR++ glas is een dubbel glas waarop een speciale coating is aangebracht en waarbij isolerend gas zich tussen de verschillende glasplaten bevindt. De investering bedraagt al snel zo’n € 3.000, maar de isolatiewaarde is ook vijf keer hoger dan die van enkel glas.
 • Triple glas
  Triple glas bestaat net als HR++ glas uit een coating en isolerend glas, maar daarnaast ook nog eens uit een derde glasplaat. Hierdoor kan je per jaar zo’n € 450 op je energierekening besparen ten opzichte van enkel glas!

Het vervangen van enkel glas door glas met een hogere isolatiewaarde is in vrijwel alle gevallen een effectievere manier van isoleren dan het aanbrengen van isolerende maatregelen op enkel glas. De isolatiewaarde van HR++ glas en triple glas is dusdanig hoog, dat het ook loont en aan te bevelen is om dubbel glas te vervangen door een van deze soorten glas. Schrik je terug van de kosten van HR++ glas of triple glas? Weet dan dat er verschillende mogelijkheden zijn om subsidie te krijgen om verduurzamingsmaatregelen. Zo is het mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) subsidie te krijgen voor de aanschaf van HR++ glas of triple glas.

Enkel glas op maat kopen

Aan de binnenzijde van de woning gebruiken veel woningeigenaren nog steeds veel enkel glas. Bijvoorbeeld voor het ruitje boven de deurpost. Of als afscheiding tussen twee ruimtes. Ook voor monumentale panden waar enkel glas niet vervangen mag worden kan enkel glas op maat uitkomst bieden. Gelukkig is het goed mogelijk om enkel glas op maat te bestellen. Dit kan je online doen, maar bij afwijkende maten is het verstandig om hiervoor een deskundige glaszetter in te schakelen. Deze meet niet alleen snel en gemakkelijk het enkel glas in, maar kan je ook adviseren over eventuele alternatieven van enkel glas.

Enkel glas offertes

Wil je enkel glas vervangen door HR++ glas of door triple glas? Of wil je, vermoedelijk voor de binnenzijde van je woning, enkel glas op maat kopen? Dan kan je via Homedeal gemakkelijk meerdere offertes opvragen van gespecialiseerde glaszetters. Door deze offertes met elkaar te vergelijken betaal je nooit te veel voor de uit te voeren werkzaamheden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen enig glas en dubbel glas?

De naam verklapt het al: enkel glas bestaat uit een enkele glasplaat, waar dubbel glas bestaat uit twee glasplaten. Dubbel glas isoleert beter dan enig glas, doordat tussen de twee glasplaten lucht zit.

Waarom enig glas vervangen?

Enkel glas isoleert niet of nauwelijks. Daarom kiezen steeds meer woningeigenaren voor het vervangen van enkel glas. Dit vergt een investering in een ander soort glas, maar gevolg van deze investering is wel een lagere energierekening en een hoger wooncomfort.

Kan dubbel glas in enig glas kozijn?

Ga je enig glas vervangen door dubbel glas, dan moet er wel voldoende ruimte in het kozijn zijn. Is deze ruimte er niet? Dan moeten de sponningen van het kozijn worden aangepast.