Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Warmtewerend glas

Warmtewerend glas

Benieuwd naar warmtewerend glas? Als woningeigenaar kan je de keuze maken uit een groot scala aan beglazing die bijdraagt aan de thermische isolatie van je woning. Denk hierbij aan HR++ glas, triple glas, warmtewerend glas en dubbel glas dat warmtewerend is. Al deze soorten beglazing lijken op elkaar en dragen bij aan de thermische isolatie van je woning, maar zijn toch niet hetzelfde. Wil jij meer weten over warmtewerende beglazing? Of dubbel glas dat warmtewerend is? Lees dan snel verder. Op deze pagina staat het onderwerp warmtewerend glas namelijk centraal.

Inhoudsopgave

Wat is warmtewerend glas?

Warmtewerend glas is glas dat is ontworpen om warmte van buiten tegen te houden. De thermische isolatie van de beglazing is er dus specifiek op gericht om warmte van buiten tegen te houden. Dit type glas wordt vaak ook wel zonwerend glas genoemd, omdat warmte van buiten nagenoeg altijd afkomstig is van de zon.

Warmtewerend beglazing is met name prettig als de zon de hele dag naar binnen schijnt door grote raampartijen. Ook in een serre of in geval van een glazen pui kan warmtewerende beglazing uitkomst bieden. Hierdoor blijft de binnentemperatuur aangenaam, zonder dat dit ten koste gaat van de lichtinval.

Hoe werkt warmtewerend glas?

Warmtewerende beglazing wijkt op enkele punten af van andere soorten beglazing, zoals HR++ glas, die goede thermische isolatie bieden. Daar waar HR++ glas namelijk vooral als doel heeft het in de woning houden van warmte, heeft warmtewerende beglazing ook als doel om te zorgen dat warmte niet van buiten naar binnen komt. Hiertoe is bij warmtewerende beglazing een extra coating aangebracht in de spouwzone van het glas.

Dubbel glas is dus warmtewerend als een speciale coating in de spouw is aangebracht. Deze spouw voorkomt dat warmte van buiten naar binnen komt, zonder dat dit ten koste gaat van de lichtinval van het raam. De spouwzone van warmtewerende beglazing is, net als bij HR++ glas, gevuld met het edelgas Argon.

De kosten van warmtewerend glas

De kosten van warmtewerende beglazing hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid warmte en licht die tegengehouden wordt, maar ook aan de isolatiewaarde van de beglazing. Gemiddeld starten de kosten van warmtewerende beglazing vanaf € 80 per m2. De kosten van een glaszetter komen hier nog bij, en bedragen vaak rond de € 50 per uur.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

LTA en ZTA waardes

Overweeg jij om dubbel glas dat warmtewerend is aan te schaffen, dan kan je niet ontkomen aan de begrippen LTA en ZTA:

  • LTA-waarde
    Dit is de lichttoetredingsfactor. Deze factor staat voor het percentage licht dat door beglazing komt. Hoe hoger het percentage, hoe meer licht door een raam komt.
  • ZTA-waarde
    De zontoetredingsfactor staat voor het percentage zonnewarmte dat door beglazing komt. Hoe hoger het percentage, hoe meer warmte door de beglazing komt.

Veel woningeigenaren willen veel daglicht in hun woning krijgen. Het is dan ook van belang om te kiezen voor beglazing met een hoge LTA-waarde. Wil je als woningeigenaar tevens warmtewerende beglazing, dan moet je kiezen voor glas met een hoge LTA-waarde en een lage ZTA-waarde. Hierbij moet je als woningeigenaar in de praktijk echter vaak een afweging maken: wil je een lagere ZTA, dan zal de LTA namelijk ook vaak dalen. Je zal dus zelf de ideale verhouding LTA/ ZTA moeten bepalen voor jouw woning.

Warmtewerend glas voorbeeld

Soorten warmtewerend glas

Verschillende soorten glas kwalificeren als warmtewerende beglazing. Alle onderstaande soorten beglazing zijn een soort dubbel glas dat warmtewerend is. Dit vanwege de dubbele glasplaat die kenmerkend is voor deze beglazing:

  • HR++ glas warmtewerend
    Voor veel woningeigenaren biedt HR++ glas dat warmtewerend is de ideale verhouding LTA/ ZTA. Deze verhouding bedraagt namelijk 70/40. Hiermee is de LTA nauwelijks lager dan de LTA van regulier HR++ glas (78), terwijl de ZTA wel significant lager is (60).
  • HR++ glas mat
    Je kunt ook kiezen voor HR++ glas dat mat is. Dit gaat ten opzichte van HR++ glas dat warmtewerend is vanzelfsprekend ten koste van de LTA, terwijl ook de ZTA minder is. Deze keuze maak je als woningeigenaar dan ook vooral als je geen inkijk in je woning wilt.
  • Triple glas warmtewerend
    Kies je voor een zo laag mogelijke ZTA, dan is triple glas vermoedelijk de beste optie. De ZTA bedraagt 36 en is daarmee lager dan die van HR++ glas dat warmtewerend is. De LTA is met 64 echter ook lager.
  • Triple glas mat
    Tot slot kan ook triple glas dat mat is een optie zijn. Vergelijk je deze beglazing met HR++ glas dat mat is, dan is zowel de LTA als de ZTA lager.

Extra opties warmtewerend glas

Bij warmtewerende beglazing kan de beglazing in beginsel gecombineerd worden met alle gebruikelijke opties van glas:

  • Verschillen in helderheid
    Je kunt door verschillende coatings kiezen voor een verschillende mate van helderheid van het glas: of je nu mat glas of extra helder glas wilt, het is allemaal te combineren met warmtewerende beglazing.
  • Zonwering
    Wil je zo min mogelijk warmte van de zon in je woning krijgen, dan kan zelfs dubbel glas dat warmtewerend is voorzien van een extra zonwering. Denk hierbij aan een zonnescherm, screens of rolluiken.
  • Veiligheidsglas
    Warmtewerend glas bestaat, net als gelaagd veiligheidsglas, altijd uit minimaal twee glasplaten. De folie die bij gelaagd veiligheidsglas in de spouw wordt aangebracht, kan ook bij warmtewerend glas aangebracht worden. Zo profiteer je niet alleen van warmtewerende kenmerken van beglazing, maar ook van de letselwerende kenmerken van veiligheidsglas.

Offertes warmtewerend glas

Heb je na het lezen van bovenstaande besloten dat je warmtewerende beglazing wilt aanschaffen? Of wil je weten wat warmtewerende beglazing jou gaat kosten als je tot aanschaf overgaat? Dan kan je via Homedeal vrijblijvend offertes opvragen bij deskundige glaszetters.

Deze glaszetters kunnen je adviseren welk soort zonwerende glas het meest geschikt is in jouw situatie. Daarbij kan je tegelijkertijd de offertes van de verschillende glaszetters met elkaar vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en kan je een weloverwogen investeringsbeslissing maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe herken je warmtewerend beglazing?

Aan het uiterlijk van warmtewerende beglazing kan je vaak niet zien dat het zonwerend glas is. Wil je weten wat voor glas in jouw kozijnen zit? Dan kan je kijken naar de code die in de aluminium strip van de glasplaat zit.

Hoeveel scheelt warmtewerende beglazing?

Ten opzichte van dubbel glas wordt door de extra isolerende coating tot wel 60% meer warmte tegengehouden. Warmtewerende beglazing is dan ook een effectieve maatregel om je huis koel te houden.

Is HR++ glas zonwerend?

HR++ glas houdt meer warmte van buiten tegen dan normaal dubbel glas. Dit betekent niet dat HR++ glas kwalificeert als zonwerend glas. Wordt een enkele warmtewerende coating op HR++ glas aangebracht, dan wordt de warmte van buiten tot wel 10% beter buiten gehouden.