Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas HR++ glas

HR++ glas

Verschillende soorten beglazing zijn op de markt beschikbaar. Tegenwoordig kiezen steeds meer woningeigenaren voor HR++ glas, met name vanwege de isolatiewaarde van HR++ glas. Maar wat is HR++ glas eigenlijk? Hoe dik is HR++ glas? En hoe kan je als woningeigenaar HR++ glas herkennen? Het antwoord op al deze vragen krijg je op deze pagina. Op deze pagina staat HR++ glas namelijk centraal.

Inhoudsopgave

Wat is HR++ glas

In de loop der jaren zijn er verschillende soorten beglazing ontwikkeld. Kenmerkend voor deze verschillende soorten beglazing is dat deze steeds beter isoleren. Dit is niet vreemd: duurzaamheid, wooncomfort en een lage energierekening worden door woningeigenaren steeds belangrijker gevonden. Om de vraag “Wat is HR++ glas?” te beantwoorden is het goed om de vergelijking te maken met dubbel glas. HR++ glas is namelijk in feite dubbel glas, het bestaat namelijk uit twee glasplaten met in het midden een spouwzone. Ten opzichte van dubbel glas zijn echter een aantal maatregelen genomen waardoor HR++ glas vele malen beter isoleert:

 • Edelgas
  Daar waar bij dubbel glas de spouwzone is gevuld met droge lucht, is de spouwzone van HR++ glas gevuld met edelgas. Edelgas zorgt voor een hoge isolatiewaarde.
 • HR-coating
  Aan de binnenzijde van een van de glasplaten is een isolerende coating aangebracht. Ten opzichte van HR+ glas is deze speciale coating aanzienlijk verbeterd.

Meer weten? Lees hier alle voor- en nadelen van HR++ glas.

De kosten van HR++ glas

De kosten van HR++ glas kunnen op verschillende manieren worden uitgedrukt. Zo is het mogelijk om de kosten uit te drukken per vierkante meter. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om de kosten uit te drukken voor het vervangen van beglazing van een hele woning. HR++ glas kosten beginnen vanaf € 80 per m², inclusief plaatsing. Bekijk meer informatie over HR++ glas kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Subsidie op HR++ glas

Nu je antwoord hebt gekregen op de vraag “Wat is HR++ glas?” en inzicht hebt verkregen in de kosten, is het goed om te weten dat je in veel gevallen als woningeigenaar subsidie kunt krijgen voor HR++ glas.

De Nederlandse overheid heeft namelijk de subsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE) ingesteld voor woningeigenaren. Deze subsidieregeling wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Verduurzaam je jouw woning door middel van HR++ glas en voldoe je aan de voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor subsidie. Deze bedraagt in 2023 € 26,50 per vierkante meter HR++ glas. Voorwaarde voor het verkrijgen van ISDE-subsidie is niet alleen dat het HR++ glas geplaatst wordt door een erkend glaszetter, je moet ook een minimum aantal vierkante meters voorzien van HR++ glas.

HR++ glas in bestaande kozijnen

Overweeg je als woningeigenaar om te investeren in HR++ glas, dan is het goed om te weten dat HR++ glas vaak in bestaande kozijnen geplaatst kan worden. De volgende zaken zijn van belang om te bepalen of HR++ glas daadwerkelijk in bestaande kozijnen geplaatst kan worden:

 • De staat van het kozijn
  Het kozijn mag niet in slechte staat verkeren. Is er in belangrijke mate sprake van houtrot, dan doe je er goed aan om gelijktijdig ook de kozijnen te vervangen.
 • Stevigheid van het kozijn
  HR++ glas heeft een hoger gewicht dan bijvoorbeeld enkel glas. Het kozijn moet dit extra gewicht kunnen dragen.
 • De dikte van het HR++ glas
  Tot slot is het van belang om vooraf de vraag te stellen “Hoe dik is HR++ glas?”. Het HR++ glas moet namelijk wel in het nieuwe kozijn passen.
HR++ glas wordt in bestaande kozijnen geplaatst

Hoe dik is HR++ glas?

De dikte van HR++ glas bedraagt ongeveer 24 millimeter. Hiermee is de dikte van HR++ glas groter dan die van enkel glas (ongeveer 5 millimeter) en dubbel glas (ongeveer 18 millimeter), maar is de dikte van het HR++ glas lager dan dat van triple glas (ongeveer 37 millimeter dik). De dikte van HR++ glas is met name van belang om te bepalen of het glas in bestaande kozijnen geplaatst kan worden.

HR++ glas herkennen

Zojuist heb je antwoord gekregen op de vraag “Hoe dik is HR++ glas?”. De dikte van HR++ glas wijkt af van andere soorten beglazing. Je kan dan ook door naar de dikte te kijken HR++ glas herkennen.

HR++ glas herkennen kan echter ook op een aantal andere manieren:

 • Vlamtest
  Door een lucifer of aansteker voor het HR++ glas te houden kan je bepalen wat voor soort glas het is. Kijk schuin in het glas. Hierbij zie je als het goed is vier vlammetjes. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur dan de overige vlammetjes? Dan heb je HR++ glas.
 • Aluminium strip
  Aan de zijkant van de binnenzijde van beglazing is een aluminium strip aangebracht. Op deze strip staat een code. Door deze code af te lezen en online op te zoeken weet je of je te maken hebt met HR++ glas of een ander soort glas.

Isolatiewaarde HR++ glas

De isolatiewaarde van HR++ glas wordt uitgedrukt in de U-waarde, waarbij geldt hoe lager hoe beter. Voor HR++ glas bedraagt deze U-waarde ongeveer 1,1. Ter vergelijking: de U-waarde van dubbel glas bedraagt 2,8. Door als woningeigenaar te investeren in HR++ glas kan je hierdoor zo’n € 100 per jaar besparen op je energiekosten ten opzichte van dubbel glas. Lees meer over de besparing van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas.

Offertes HR++ glas

Wil jij HR++ glas aanschaffen? Dan doe je er goed aan om dit te doen bij een erkende glaszetter. Zo weet je niet alleen zeker dat het HR++ glas deskundig geplaatst wordt, je komt ook nog eens in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

Via Homedeal kan je gratis en vrijblijvend meerdere offertes voor de plaatsing van HR++ glas opvragen bij deskundige glaszetters. Door deze glas offertes met elkaar te vergelijken kan je gemakkelijk kiezen voor de offerte met de beste voorwaarden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen HR+ en HR++ glas?

De isolatiewaarde van HR++ glas is hoger dan de isolatiewaarde van HR+ glas. Dit wordt veroorzaakt door de isolerende coating die in beide soorten glas aanwezig, deze is namelijk niet gelijk. In HR++ glas is een verbeterde versie van de isolerende coating aangebracht, waardoor de isolatiewaarde van HR++ glas hoger is.

Is HR++ glas beter dan dubbel glas?

De isolatiewaarde van HR++ glas is vele malen beter dan die van dubbel glas. Dit is dan ook de belangrijkste reden dat veel woningeigenaren het dubbele glas in hun woning vervangen door HR++ glas. De besparing van hr++ glas ten opzichte van dubbel glas kan flink schelen.

Waar staat HR++ voor?

HR staat voor Hoog Rendementsglas. De twee plusjes betekenen dat HR++ glas op twee punten beter is dan HR glas. Deze twee punten betreffen de edelgasvulling in de spouwzone en de verbeterde isolerende coating in de spouwzone.