Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Dubbel glas plaatsen

Dubbel glas plaatsen

Dubbel glas plaatsen kan een oplossing zijn als je last hebt van hoge energierekeningen, kou en/of tocht door je ramen. Door dubbel glas te plaatsen verlaag je de energierekeningen is het binnen toch lekker warm. Hoe het plaatsen van dubbel glas werkt en wat de gemiddelde kosten voor dit project zijn, lees je hier.

Kan ik zelf dubbel glas plaatsen?

Ja, het is technisch mogelijk om zelf dubbel glas te plaatsen, maar dit is een project dat precisie en specifieke kennis vereist. Enkele punten om rekening mee te houden als je overweegt het zelf te doen:

 1. Gereedschap: zorg dat je het juiste gereedschap en materialen hebt, zoals een glassnijder, kitpistool, en stelblokjes.
 2. Veiligheid: werk altijd met de nodige beschermingsmiddelen zoals handschoenen en een veiligheidsbril.
 3. Meten: meet het kozijn zeer nauwkeurig op voordat je het glas bestelt.
 4. Tillen: dubbel glas kan erg zwaar zijn. Zorg dat je dit niet alleen tilt om ongelukken te voorkomen.
 5. Plaatsing: wees zorgvuldig met het plaatsen van de stelblokjes en het vastzetten van de glaslatten om een goede afdichting en isolatie te garanderen.
 6. Afdichting: gebruik de juiste soort kit om het dubbel glas af te dichten.

Als je twijfelt aan je eigen vaardigheden, of als je te maken hebt met speciale situaties zoals grote glasoppervlakken of speciale raamtypes, is het verstandig om een professional in te schakelen. Een foutieve plaatsing kan leiden tot slechte isolatie, lekkages of zelfs het breken van het glas, met alle gevolgen en kosten van dien.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dubbel glas wordt geplaatst door een vakspecialist.

Stappenplan: zelf dubbel glas plaatsen

Het plaatsen van dubbel glas is een uitstekende manier om de isolatie van je woning te verbeteren en energiekosten te besparen. Voordat je begint, is het belangrijk om te weten welke stappen je moet volgen voor een succesvol project. In dit stappenplan nemen we je mee door het proces, zodat je met vertrouwen aan de slag kunt gaan.

Stap 1: Voorbereiding en materialen verzamelen

Begin met het verzamelen van alle benodigde materialen en gereedschappen, zoals dubbel glas, glaslatten, kit, een kitpistool, en een meetlint. Zorg ervoor dat je nauwkeurige metingen hebt van de ramen die je wilt vervangen, zodat het nieuwe glas perfect past. Controleer ook of je veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril hebt om jezelf te beschermen tijdens het werk.

Stap 2: Oude ruiten verwijderen

Verwijder voorzichtig de oude ruiten en de glaslatten. Gebruik een stanleymes om de kit los te snijden en een koevoet om de glaslatten los te wrikken. Wees geduldig en werk nauwkeurig om schade aan de kozijnen te voorkomen. Verwijder daarna eventuele resten van de oude kit met een schraper of plamuurmes.

Stap 3: Kozijnen schoonmaken en voorbereiden

Reinig de kozijnen grondig om ervoor te zorgen dat het nieuwe glas goed hecht. Verwijder vuil, stof en oude kitresten. Breng daarna een nieuwe laag glasband of siliconenkit aan op de sponningen van het kozijn om een goede afdichting te garanderen. Dit helpt om toekomstige problemen met vocht en tocht te voorkomen.

Stap 4: Nieuw glas plaatsen

Plaats het nieuwe dubbel glas voorzichtig in het kozijn. Zorg ervoor dat het glas goed in de sponningen valt en stevig vastzit. Gebruik glasblokjes om het glas op zijn plaats te houden terwijl je de glaslatten opnieuw bevestigt. Controleer of het glas waterpas staat voordat je de glaslatten definitief vastzet.

Stap 5: Afwerking en afdichting

Bevestig de glaslatten rondom het nieuwe glas en zorg ervoor dat ze stevig vastzitten. Kit daarna de randen af met siliconenkit om een waterdichte en tochtvrije afdichting te creëren. Werk de kit netjes af met een kitstrijker of een vochtige vinger voor een strak resultaat. Laat de kit vervolgens uitharden volgens de instructies van de fabrikant.

Dubbel glas laten plaatsen door een glaszetter

Een glaszetter zorgt ervoor dat je dubbel glas op de veiligste manier in je kozijn geplaatst wordt. In de meeste gevallen komt een glaszetter samen met een collega. Dit is vooral het geval bij een groot raam of project. Glas is zwaar en kwetsbaar materiaal waardoor een paar extra handen wel zo handig zijn. De stappen die hierbij komen kijken zijn:

 1. Je kozijnen worden geïnspecteerd en opgemeten door een glaszetter. Soms is het mogelijk om dubbel glas te plaatsen in bestaande ramen, bijvoorbeeld van hout.
 2. De glaszetter geeft je advies over de verschillende soorten glas die zij plaatsen.
 3. Het glas wordt besteld en op maat gesneden in de fabriek.
 4. Zodra de glaszetter in het bezit is van jouw glas, wordt er een afspraak met je gemaakt voor het plaatsen van het glas.
 5. Je oude glas inclusief kit wordt verwijderd.
 6. Zodra het kozijn klaar is wordt je nieuwe dubbel glas geplaatst. Het ligt aan het type kozijn of het glas vanuit de binnen- of buitenkant geplaatst moet worden. Aan de buitenkant heeft een glaszetter een steiger nodig als het niet op de begane grond is.
 7. Op het moment dat het glas in het kozijn zit, worden de glaslatten geplaatst en de randen afgekit. Deze kitrand is niet alleen voor de bevestiging, maar ook voor isolatie zodat het in de winter lekker warm is in je huis.

Wat kost dubbel glas plaatsen?

De arbeidskosten van een glaszetter liggen tussen de € 40 en € 60 per uur. De overige kosten van dubbel glas plaatsen hangen af van het soort glas dat je kiest en de grootte van je raam. Er zijn verschillende soorten dubbel glas. Zo is her HR, HR+, HR++ en HR+++ glas. In het overzicht hieronder is af te lezen hoeveel glas per aantal m² gemiddeld kost én je ziet direct de gemiddelde jaarlijkse besparing op de energierekening wanneer je nieuw glas laat plaatsen. Bij deze berekening is uitgegaan van HR++ glas, dit is het meest geplaatste soort glas in Nederland. Bekijk meer over de kosten van dubbel glas.

Raamoppervlakte in m²Gemiddelde prijzen, incl. btwGemiddelde besparing per jaar
15 m²€ 1.800 – € 2.200€ 200
20 m²€ 2.500 – € 2.800€ 250
30 m²€ 3.500 – € 4.000€ 300
35 m²€ 4.400 – € 4.900€ 400
50 m²€ 6.500 – € 7.000€ 500

Tips voor het laten plaatsen van dubbel glas

Bekijk hier onze handige tips voor het plaatsen van dubbel glas

Bekijk keurmerken

Wil je zekerheid over de garantie, kies dan voor een glashandel die aangesloten is bij de branchevereniging OnderhoudNL. Dan profiteer je namelijk van een garantieregeling van 5 jaar op een juiste plaatsing. Na afloop van de 5 verstreken jaren kan dit worden verlengd met nog eens 5 jaar. Als een glaszetter niet is aangesloten bij OnderhoudNL, maak dan voor de plaatsing altijd duidelijke afspraken over de garantieperiode.

Laat HR++ glas plaatsen

De meest gekozen glassoort is HR++ glas. Waarom? Wegens de goede prijs-kwaliteitverhouding. HR++ isoleert beter dan standaard dubbel glas doordat de spouwruimte tussen de twee glasplaten gevuld is met argongas in plaats van droge lucht. De investering in HR++ glas verdien je door de uitstekende isolatiewaarde in enkele jaren terug. De besparing op je energierekening is gemiddeld € 260 per jaar. Het verschil in prijs tussen standaard dubbel glas en HR++ glas heb je dan ook al binnen 2,5 jaar terugverdiend.

Maak duidelijke afspraken

Onverwachte kosten wil je uiteraard voorkomen. Maak daarom goede afspraken met je glaszetter en leg deze vast. Denk bijvoorbeeld aan of de prijs inclusief voorrijkosten is, wat de levertijden zijn, of de verwijderingsbijdrage inbegrepen is, btw en energietoeslag.

Voordelen van dubbel glas laten plaatsen

Hier zijn enkele voordelen van het laten plaatsen van dubbel glas:

 1. Energiebesparing: dubbel glas isoleert beter dan enkel glas, waardoor er minder warmte verloren gaat en je dus op stookkosten bespaart.
 2. Comfort: vermindert koude tocht en koudestraling van het raam, wat zorgt voor een aangenamere binnentemperatuur.
 3. Geluidsreductie: dubbel glas dempt buitengeluiden, wat kan bijdragen aan een rustigere leefomgeving.
 4. Condenspreventie: op dubbel glas ontstaat minder snel condens aan de binnenzijde dan bij enkel glas.
 5. Waardevermeerdering van de woning: een huis met dubbel glas kan een hogere marktwaarde hebben vanwege de betere isolatie.
 6. Veiligheid: dubbel glas kan inbrekers afschrikken omdat het moeilijker te breken is.
 7. Milieuvriendelijk: door de energiebesparing heeft het een positief effect op het milieu.

Offertes voor dubbel glas plaatsen

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van dubbel glas plaatsen voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via Homedeal. Je komt in contact met verschillende gecertificeerde glaszetters en kunt zo hun prijzen en aanbod vergelijken. Zo kies je uiteindelijk de vakspecialist met de beste deal.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je dubbel glas plaatsen?

Het plaatsen van dubbel glas is een klus die precisie en zorgvuldigheid vereist. Hieronder vind je een stappenplan om dubbel glas te plaatsen:
Oude glas verwijderen: Wees voorzichtig en gebruik handschoenen.
Kozijn schoonmaken: Verwijder oude kit, spijkers, en schoon grondig.
Stelblokjes plaatsen: Deze zorgen ervoor dat het glas niet direct op het hout rust.
Dubbel glas plaatsen: Leg het glas op de stelblokjes.
Afdichten met glaslatten: Zet de glaslatten vast met kleine nagels of schroeven.
Afkitten: Gebruik een geschikte kit om het glas af te dichten en waterdicht te maken.

Wat kost het vervangen van enkel glas naar dubbel glas?

Enkel glas vervangen door dubbel glas kost gemiddeld € 120 per m², inclusief plaatsing.

Hoeveel subsidie op dubbel glas in 2023?

Subsidie voor dubbel glas in 2023 is niet meer mogelijk. Wel kun je subsidie krijgen voor  HR++ glas en triple glas. De hoogte hiervan hangt af van de isolatiewaarde. Voor HR++ glas kun je bijvoorbeeld € 23 per m² ontvangen.