Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Enkel glas op maat

Enkel glas op maat

Ben je op zoek naar enkel glas op maat? Tegenwoordig is enkel glas niet meer de standaard glassoort die mensen kiezen. Toch komt enkel glas, zeker binnenshuis, nog veel voor. Misschien sneuvelde er een bovenlichtje boven je deur. Of je wilt het glas in je binnenschuifdeur vervangen. Wat ook de reden is dat je enkel glas op maat wil laten maken, in dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt.

Inhoudsopgave

Wat is enkel glas op maat?

Enkel glas is de basis voor alle andere glasproducten. Enkel glas is transparant en uitstekend lichtdoorlatend. Dit soort glas wordt vaak ook floatglas genoemd. De productie vindt namelijk plaats in een float oven. Zoals al benoemd is dit glas niet meer het meest gebruikelijke. Toch kan het soms duidelijk een meerwaarde hebben. In een aantal gevallen geeft het extra uitstraling aan je interieur. Het wordt toegepast bij onder andere schilderijen, fotolijstjes, glas in binnenschuifdeuren of bij bovenlichtjes.

Wat kost enkel glas op maat?

Vroeger was het vanzelfsprekend dat je enkel glas in je woning had. Vandaag de dag zijn de meeste woningen echter voorzien van dubbel glas. Enkel glas zie je vaak alleen nog bij ramen en deuren binnenshuis. Aangezien de vraag naar enkel glas op maat dus sterk verminderd is, wordt er minder van dit glassoort geproduceerd. Uiteraard heeft dat invloed op de prijs. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare kosten van enkel glas.

Project (in mm)Gemiddelde prijzenOpmerking
Raam (1200 x 800)€ 80 - € 160Hierbij wordt er vanuit gegaan dat verandering van het kozijn onnodig is
6 ruiten in deur (216 x 251 p/s)€ 40 - € 80Minimum van 0,5 m² van toepassing
Glazen deur (2150 x 850)€ 250 - € 400Incl. scharnieren en deurklink
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voordelen van enkel glas

Als je even globaal kijkt, kies je wellicht liever voor dubbel glas op maat. Toch zijn er zeker ook voordelen te bedenken bij enkel glas op maat. We zetten ze graag voor je op een rijtje.

 • Enkel glas geeft een tijdloze en mooie uitstraling
 • Aangezien je glas op maat bestelt, kan het perfect worden afgestemd op jouw specifieke wensen en de ruimte waarin je het nodig hebt
 • Enkel glas laat het natuurlijke licht uitstekend door, zodat je ruimten groter en lichter lijken
 • Het glas is verkrijgbaar in veel verschillende soorten
 • Voor extra veiligheid is het mogelijk om het glas plat poly te laten slijpen
 • Zeer gelijkmatige dikte
 • Enkel glas op maat is licht van gewicht
 • Dit glassoort is relatief voordelig
 • Ideaal voor toepassingen binnenshuis
 • Verkrijgbaar in veel kleuren

Nadelen van enkel glas

Je las net een heel rijtje voordelen van enkel glas. Toch is het alom bekend dat dubbel glas vaak een betere keus is. Daarom zetten we ook de nadelen van dit soort glas voor je op een rijtje. Gevolgd door mogelijke oplossingen, zodat het toch de meest verstandige keus kan zijn om juist enkel glas te kopen.

 • Enkel glas heeft een beperkte isolerende werking
 • Meer warmte in de zomer en meer kou in de winter
 • Hogere energiekosten
 • Enkel glas is minder sterk dan gehard glas

Hoe verbeter je de isolerende werking van enkel glas op maat?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de isolerende werking van enkel glas te verbeteren.

Gebruik isolerend raamfolie

Isolerend raamfolie is een hele simpele, maar doeltreffende oplossing. Dankzij het folie vermindert het warmteverlies. Deze optie is heel voordelig en je kunt het folie gemakkelijk zelf aanbrengen op je ramen.

Gebruik voorzetramen

Plaats je aan de binnenkant van het enkelglas voorzetramen, dan verminder je het warmteverlies enorm. Voorzetramen zijn een heel goed alternatief wanneer je het enkel glas niet wilt vervangen door dubbelglas.

Gebruik isolerende gordijnen

Isolerende raambekleding of gordijnen helpen ook om het warmteverlies te verminderen. Zorg wel voor gordijnen met een goede thermische voering.

Enkel glas op maat

Uit welke soorten enkel glas op maat kun je kiezen?

Helder glas

Helder glas is vooral geschikt voor bovenlichten, bij tafels of in kozijnen. Helder glas wordt nogal eens vensterglas genoemd.

Extra helder glas

Bij het produceren van dit glas wordt bewust een bepaald stofje weggelaten. Hierdoor is er minder groenige gloed aanwezig. Dit zorgt voor extra helderheid. Extra helder glas is ideaal voor toepassingen in bijvoorbeeld vitrines. De randen van dit glas zijn lichtblauw, waardoor dit type glas ook wel de benaming diamantglas krijgt.

Mat glas

Bij mat glas wordt er aan één zijde gezuurd. Je kunt daardoor minder goed door het glas heen kijken. Er komt echter nog wel voldoende licht door het glas. Het zuren is goed te voelen aan het glas. Ga je met je vinger over het glas, dan voel je een hele fijne structuur. Dit is overigens niet zichtbaar. Uiteraard is mat glas een handige optie als je een bepaalde ruimte wilt beschermen tegen inkijk.

Gekleurd glas

Een van de voordelen van enkelglas was dat je het in veel soorten kunt krijgen. Of je nu gaat voor grijs, blauw, groen of brons, het kan allemaal. Gekleurd glas wordt nogal eens gekozen om bijvoorbeeld vitrines of kastjes extra sfeer te geven.

Figuurglas

Figuurglas wordt aan één kant voorzien van een figuur. Toepassingen vind je vooral als bovenlichtjes of in vitrines.

Draadglas

Dit type glas is extra sterk dankzij het gebruik van ijzerdraad. De draden aan de binnenzijde van het glas houden het glas bij elkaar op het moment dat het dreigt te breken. Draadglas is handig bij onder meer magazijndeuren of schuurdeuren. Uiteraard heeft het ook een inbraakvertragende werking.

Enkel glas op maat offertes

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor enkel glas op maat voor jouw situatie? Via Homedeal kom je eenvoudig in contact met erkende glaszetters. Vraag meerdere glas offertes aan en krijg inzicht in de verschillende opties voor jouw project. Zo heb je alle informatie om een glasspecialist uit de kiezen die het best bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost enkel glas?

Enkel glas is verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe meer millimeter het glas bedraagt, hoe hoger de prijs. Reken op prijzen tussen de € 80 – € 160 voor een raam van 1200 x 800 mm. Vraag gratis offertes aan.

Hoeveel kost enkel glas per m2?

Enkel glas kost ongeveer tussen de €20 en de €50 per m2.

Wat is het grootste verschil tussen dubbel glas en enkel glas?

Enkel glas bestaat uit slechts één laag en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit twee lagen en isoleert een stuk beter. HR++ glas heeft ook twee lagen, maar tussen deze lagen is gas aangebracht. Dit glas isoleert het beste.