Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Voor- en nadelen HR++ glas

Voor- en nadelen HR++ glas

Woningeigenaar kiezen tegenwoordig massaal voor HR++ glas. Op het moment van aanschaf wegen zij de voor- en nadelen van HR++ glas tegen elkaar af. Zijn jouw ruiten ook aan vervanging toe? Of wil je jouw woning gaan verduurzamen? Lees dan vooral deze pagina over de voor- en nadelen van HR++ glas.

Inhoudsopgave

De voor- en nadelen van HR++ glas: wat is HR++ glas?

We beginnen met een korte toelichting over HR++ glas, voordat we ons focussen op de voor- en nadelen van HR++ glas. Want wat is HR++ glas nu eigenlijk?

Het is niet vreemd als je verwarring hebt over verschillende soorten beglazing. Dubbel glas, HR glas, HR+ glas, HR++ glas, triple glas: het is tegenwoordig allemaal op de markt beschikbaar. Kenmerkend voor HR++ glas is dat het bestaat uit twee glasplaten met in het midden een spouw. Deze spouw is gevuld met een edelgas, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld dubbel glas waarbij de spouw gevuld is met droge lucht. Daarbij is een van de twee glasplaten voorzien van een speciale coating aan de binnenzijde. Zowel het edelgas als de coating hebben tot doel het bijdragen aan de isolerende waarde van het glas.

De voordelen van HR++ glas

Zoals gezegd zijn diverse voor- en nadelen aan HR++ glas verbonden. In het vervolg van dit blog wordt nader ingegaan op deze voor- en nadelen van HR++ glas:

 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 1
  HR++ glas heeft een hoge isolerende waarde. De isolatiewaarde van glas, maar ook van bijvoorbeeld kozijnen, wordt uitgedrukt in de U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter beglazing isoleert. De U-waarde van HR++ glas bedraagt ongeveer 1,2, daar waar de U-waarde van dubbel glas 2,8 is. Dit verschil in U-waarde betekent dat HR++ glas tot wel drie keer zo goed isoleert als dubbel glas.
 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 2
  De hoge isolatiewaarde van HR++ glas is natuurlijk goed voor de hoogte van jouw energierekening. Doordat je minder hoeft te stoken is je energierekening ook lager met HR++ glas. Een gemiddeld huishouden kan tot wel € 100 per jaar besparen door dubbel glas te vervangen door HR++ glas.
 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 3
  Een lager energieverbruik is natuurlijk goed voor je energierekening, maar ook voor het milieu. De uitstoot van CO2 wordt immers lager .
 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 4
  Vanwege de positieve effecten van HR++ glas op de uitstoot van CO2 is het mogelijk om subsidie te krijgen voor de aanschaf van HR++ glas. Hierdoor worden de kosten van HR++ glas dus lager. De bekendste subsidieregeling is momenteel de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dit is een regeling speciaal voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers en wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voordat je tot aanschaf van HR++ glas overgaat is het een goed idee om te controleren of je voldoet aan de subsidievoorwaarden, want de hoogte van deze subsidie kan oplopen tot enkele honderden euro’s.
 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 5
  Overweeg je HR++ glas, dan is het goed om te weten dat dit vaak in een bestaand kozijn geplaatst kan worden. HR++ glas is slechts enkele millimeters dikker dan dubbel glas. Je hoeft dus niet per se gelijktijdig te investeren in dure nieuwe kozijnen. Daarentegen kan het ook juist een goed idee zijn om tegelijkertijd kozijnen en glas te vervangen. Je kan namelijk ook voor kozijnen met een hogere isolatiewaarde kiezen, zodat je jouw woning echt goed verduurzaamd. Bovendien hoef je op deze wijze de vakspecialist maar een keer te laten komen, terwijl je ook ISDE-subsidie voor kozijnen kunt krijgen.
 • HR++ glas voor en nadelen: voordeel 6
  HR++ glas zorgt voor een hoger wooncomfort. Dit komt doordat er minder kou van buitenkomt en de binnentemperatuur beter geregeld kan worden.

De nadelen van HR++ glas

Vanzelfsprekend zijn er ook diverse nadelen aan HR++ glas verbonden. De belangrijkste nadelen van HR++ glas zijn:

 • Nadelen HR++ glas: nadeel 1
  Woningeigenaren kiezen voor HR++ glas vanwege de hoge isolatiewaarde. Het is echter goed om te beseffen dat HR++ glas niet de hoogst mogelijke isolatiewaarde biedt. De isolerende waarde van HR++ glas is namelijk lager dan die van triple glas.
 • Nadelen HR++ glas: nadeel 2
  HR++ glas vergt een flinke investering. Heb je een tussenwoning en wil je deze volledig voorzien van HR++ glas, waarbij je het HR++ glas in de bestaande kozijnen laat plaatsen? Dan moet je rekening houden met minimaal € 3.000 aan kosten. Deze investering verdien je normaliter niet binnen tien jaar terug.
 • Nadelen HR++ glas: nadeel 3
  De hoge isolatiewaarde van HR++ glas kan, met name in de ochtenden, condens op de buitenzijde van de ruiten veroorzaken. Condens op de ruiten wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Door deze condens kan je tijdelijk minder goed naar buiten kijken.

Voor- en nadelen HR++ glas: de conclusie

Het is aan jou als woningeigenaar om bovenstaande voor- en nadelen van HR++ glas af te wegen. Niet iedereen hecht immers evenveel waarde aan de afzonderlijke voor- en nadelen van HR++ glas. Hik je met name tegen de kosten van HR++ glas aan? Dan is het voor jou mogelijk een goed idee om de beglazing van je woning te vervangen op het moment dat de oude beglazing zijn technische levensduur heeft bereikt. Voor dubbel glas bedraagt deze technische levensduur vaak zo’n 25 jaar. De kosten van HR++ glas zijn dan wel hoger dan die van dubbel glas, maar dit verschil is dusdanig klein dat je het in enkele jaren terugverdient met een lagere energierekening.