Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen wordt door woningeigenaren periodiek gedaan op het moment dat zij hun dubbel glas vervangen. Het vervangen van dubbel glas kan verschillende redenen hebben. Zo kan het dubbele glas zijn technische levensduur hebben bereikt. Of de woningeigenaar wil verduurzamen en vervangt het dubbele glas door glas met een hogere isolatiewaarde, zoals HR++ glas. Voor de woningeigenaar is het prettig om dubbel glas te plaatsen in bestaande houten ramen. Dan hoeven de kozijnen immers niet te worden vervangen. Maar, wat is eigenlijk de prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen? En wat zijn hiervan de voordelen? Het antwoord op deze vragen krijg je in dit blog waarin dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen centraal staat.

Inhoudsopgave

Hoe dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

Bij dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen wordt door de glaszetter onderstaand stappenplan doorlopen:

 • Stap 1: dubbel glas inmeten
  Het nieuwe dubbele glas wordt ingemeten. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de strakke maat te meten, dit is de afstand tussen de sponningen. Let op: dubbel glas in bestaande kozijnen heeft niet per definitie rechte hoeken. Alle afstanden zullen dus nauwkeurig opgemeten moeten worden.
 • Stap 2: verwijderen oude beglazing
  Is de nieuwe dubbele beglazing aanwezig dan kan de oude beglazing verwijderd worden. Hiervoor worden de kitranden verwijderd en de glaslatten weggehaald.
 • Stap 3: schoonmaken kozijn
  Het schoonmaken van het kozijn is een essentiële stap waarvan het belang niet onderschat moet worden. Verfresten, kitresten en ander vuil moet verwijderd worden. Eventueel is dit ook het moment om kleine beschadigingen te repareren.
 • Stap 4: glasblokjes plaatsen
  De glasblokjes plaats je minimaal 5 centimeter uit de hoek.
 • Stap 5: plaatsen dubbel glas
  Dit is het moment om dubbel glas te plaatsen in bestaande houten ramen. Start met het aanbrengen van de kleefstrip in de sponning. Plaats het glas in het kozijn, waarbij de zijde met de coating aan de binnenzijde van de woning komt.
 • Stap 6: glaslatten plaatsen en afkitten
  Werk het glas af door de glaslatten te plaatsen en het raam af te kitten.

De prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

De prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is afhankelijk van onderstaande factoren:

 • Kosten dubbel glas
  Dubbel glas is er in verschillende soorten en maten en zo variëren ook de kosten van dubbel glas. Zo is er regulier dubbel glas, waarbij zich lucht in de spouw bevindt. Maar er zijn ook andere soorten dubbel glas met een hogere isolatiewaarde, zoals HR++ glas. De prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen bedraagt zo’n € 120 per vierkante meter, maar wordt enkele tientjes hoger bij glas met een hogere isolatiewaarde.
 • Tarief van de glaszetter
  De uurtarieven van glaszetters zijn niet gelijk. Bovenstaande prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is dan ook ter indicatie. Heb je te maken met een dure of juist goedkope glaszetter? Dan zal de prijs per vierkante meter vanzelfsprekend ook hoger of lager uitvallen.
 • Staat van het kozijn
  Is het kozijn in goede staat, dan heeft de glaszetter weinig werk aan het plaatsen van het dubbele glas. Moeten er reparaties aan het kozijn uitgevoerd worden, dan kost de klus vanzelfsprekend meer tijd waardoor het plaatsen van het dubbele glas ook duurder zal uitvallen.

Voordelen dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen

Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Voordeel 1: goedkoper
  Je hebt al gelezen hoe hoog de prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is. Deze prijs van dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is vanzelfsprekend lager dan het plaatsen van dubbel glas in nieuwe kozijnen. Nieuwe kozijnen kosten namelijk al snel enkele duizenden euro’s.
 • Voordeel 2: milieuvriendelijk
  Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is milieuvriendelijk: je hergebruikt namelijk de bestaande kozijnen.
 • Voordeel 3: snel
  Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen is een stuk sneller dan het volledig vervangen van kozijnen en beglazing.

Kan ik mijn bestaande kozijnen behouden?

Vaak is het goed mogelijk om je bestaande houten kozijnen te behouden. Hiervoor zijn twee zaken van belang: het kozijn moet breed genoeg zijn en moet tevens in een goede staat verkeren. De breedte van het kozijn is vrijwel nooit een probleem, ook niet als er eerst enkel glas in het kozijn zat. De staat van het kozijn is voornamelijk een belangrijk aandachtspunt: is dit verouderd en bevindt zich op meerdere plekken houtrot in het kozijn, dan is dit het moment om ook de kozijnen te vervangen.

Is jouw kozijn niet van hout maar van kunststof gemaakt? Ook dan is het in de meeste gevallen mogelijk om je bestaande kozijnen te behouden. Het dubbele glas zit in kunststof kozijnen namelijk vaak in een kliksysteem, dat past bij het glas dat in het kozijn zit. Dit kliksysteem kan vervangen worden door een kliksysteem dat past bij de dikte van de nieuwe beglazing, waardoor ook andere beglazing in het kozijn gezet kan worden.

Dubbel glas plaatsen in bestaande houten ramen: voorzetraam als alternatief.

Is het technisch niet mogelijk om dubbel glas te plaatsen in bestaande houten ramen? En wil je niet je kozijnen vervangen, maar wel de isolatiewaarde van je glas verhogen? Dan zijn voorzetramen mogelijk een goede optie. Een voorzetraam is een afzonderlijke glasplaat die aan de voor- of achterzijde van het raam wordt geplaatst, maar niet direct tegen de huidige beglazing. Dit voorzetraam wordt afgedicht met rubber. Hierdoor ontstaat een extra laag stilstaande lucht tussen de oude beglazing en het voorzetraam, waardoor de isolatiewaarde wordt verhoogd. Belangrijk nadeel van voorzetramen is de lagere isolatiewaarde.