Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie HR Glas: het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas

HR Glas: het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++ glas

Wil jij alles weten over het verschil tussen dubbel glas en hr++ glas? Of een keuze maken tussen triple glas of hr++ glas? Dan ben jij niet de enige! Veel woningeigenaren zijn namelijk benieuwd naar het verschil tussen dubbel glas en hr++ glas. Deze woningeigenaren vragen zich niet alleen af wat hr++ glas kost, maar ook hoeveel beter hr++ glas isoleert. Om deze reden lees jij op deze pagina alles over het verschil tussen dubbel glas en hr++ glas.

Inhoudsopgave

De kenmerken van dubbel glas

Dubbel glas is verkrijgbaar sinds vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren ’70 werd dubbel glas in Nederland echter pas echt populair, net als andere isolatiematerialen. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met in het midden een spouwzone die gevuld is met lucht. De U-waarde van dubbel glas, oftewel de isolatiewaarde van dubbel glas bedraagt 2,8. In aanschaf kost dubbel glas zo’n € 120 per vierkante meter, inclusief plaatsing.

De kenmerken van HR glas

HR glas is de opvolger van dubbel glas. De opbouw van HR glas is dan ook vergelijkbaar met die van dubbel glas: HR glas bestaat uit twee glasplaten met in het midden een spouwzone. HR glas heeft echter een hogere isolatiewaarde doordat bij het glas in aan de zijde van de spouwzone een speciale isolerende coating is aangebracht. Hierdoor is de U-waarde van HR glas ongeveer 1,9. De kosten van HR glas bedragen € 125 per vierkante meter.

De kenmerken van HR+ glas

HR+ glas is zeer vergelijkbaar met HR glas. Het belangrijkste verschil met HR glas is de vulling van de spouwzone. Daar waar de spouwzone van HR glas is gevuld met lucht, is de spouwzone van HR+ glas gevuld met edelgas. Dit edelgas heeft een hogere isolatiewaarde dan lucht, waardoor de U-waarde van HR glas 1,6 is. Met een prijs van € 130 per vierkante meter is HR+ glas nauwelijks duurder dan dubbel glas of HR glas.

De kenmerken van HR++ glas

Bij voorgaande glassoorten heb je telkens gelezen dat de glassoort een doorontwikkeling is van eerdergenoemde soorten beglazing. Dit geldt ook voor HR++ glas. Het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas is dan ook dat HR++ glas niet uitsluitend uit dubbel glas bestaat, maar ook een edelgasvulling in de spouwzone heeft. Belang verschil met HR+ glas betreft de coating op het glas: deze is verbeterd waardoor de isolatiewaarde van HR++ glas beter is dan eerder genoemde glassoorten. Hierdoor is een belangrijk verschil tussen dubbel glas en HR++ glas de isolatiewaarde: de U-waarde van HR++ glas bedraagt ongeveer 1,2. Hierbij bedragen de kosten per vierkante meter zo’n € 135.

De kenmerken van HR+++ glas

Een andere benaming voor HR+++ glas is triple glas. Tegenwoordig willen veel woningeigenaren weten wat het verschil is tussen dubbel glas en HR++ glas voor wat betreft de isolatiewaarde, maar deze woningeigenaren kiezen vervolgens uiteindelijk vaak tussen triple glas of HR++ glas. Triple glas heeft namelijk van alle genoemde glassoorten de hoogste u waarde. Bij de keuze tussen triple glas of HR++ glas is het goed om te weten dat triple glas bestaat uit maar liefst drie glasplaten en twee spouwzones heeft. Hierbij zijn beide spouwzones gevuld met edelgas en bevat wederom een van de glasplaten een isolerende coating. De U-waarde van triple glas bedraagt ongeveer 0,9 en het glas kost minimaal € 150 per vierkante meter.

Samenvattend: het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas

Zoals je in voorgaande paragrafen hebt gelezen is het belangrijkste verschil tussen dubbel glas en HR++ glas de isolatiewaarde van HR++ glas. Door deze hogere isolatiewaarde is voor veel woningeigenaren HR++ glas een goede investering. Bovendien zit er in glas prijs nauwelijks verschil tussen de kosten van dubbel glas of HR++ glas. Bij nieuwe beglazing is de keuze voor HR++ glas dan ook snel gemaakt. Vervang je dubbel glas door HR++ glas en zijn je kozijnen nog goed, dan is het vaak mogelijk om HR++ glas in de oude kozijnen te plaatsen. Dit komt doordat HR++ nauwelijks dikker is dan dubbel glas: dubbel glas is zo’n 18 millimeter dik, HR++ glas ongeveer 24 millimeter dik.

Beglazing vervangen: de keuze maken tussen triple glas of HR++ glas

Bij het isoleren en verduurzamen van een woning kiezen woningeigenaren tegenwoordig vooral tussen triple glas of HR++ glas. Triple glas of HR++ glas hebben namelijk de hoogste isolatiewaardes. Voor beide soorten glas zijn er diverse voordelen te benoemen. Bij de keuze tussen triple glas of HR++ glas is het belangrijkste voordeel van triple glas de hogere isolatiewaarde: de U-waarde is immers slechts 0,9. Bij de keuze tussen triple glas of HR++ glas is het echter ook van belang om rekening te houden met de nadelen van triple glas. Triple glas is namelijk niet alleen duurder in aanschaf dan HR++ glas, het is ook een stuk breder. Triple glas is namelijk zo’n 37 millimeter dik. Hierdoor moet je bij het vervangen van je beglazing voor triple glas ook je kozijnen vervangen, wat een extra kostenpost is.

Bij kozijnen die nog goed zijn wordt dan ook geadviseerd om ter verduurzaming dubbel glas te vervangen door HR++ glas. Glas met een lagere isolatiewaarde wordt niet geadviseerd, omdat HR++ glas nauwelijks duurder is dan glas met een lagere isolatiewaarde. Past HR++ glas niet in je bestaande kozijnen? Bij houten kozijnen is het eventueel mogelijk om de sponningen uit te laten frezen en glaslatten te laten plaatsen waardoor HR++ glas alsnog past. Kan ook dit niet, overweeg dan om het ook de moeite waard is om de kozijnen te vervangen.

Tot slot is het bij de keuze tussen triple glas of HR++ glas goed om te weten dat er diverse subsidies mogelijk zijn. De bekendste regeling is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), waardoor de aanschaf van triple glas of HR++ glas goedkoper wordt.