Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Condens op dubbel glas

Condens op dubbel glas


Het zal vermoedelijk geen onbekend beeld voor je zijn: condens op dubbel glas. Condens op dubbel glas zie je vaak in de ochtend en dan met name in het voor- en najaar. Maar, is condens op dubbel glas eigenlijk wel wenselijk? En wat als condens op dubbel glas aan de buitenzijde zit? In dit blog staat het onderwerp condens op dubbel glas centraal.

Inhoudsopgave

Wat veroorzaakt condens op dubbel glas

Condens op dubbel glas aan de binnenzijde of condens op dubbel glas aan de buitenzijde: het is een heel normaal verschijnsel voor veel woningeigenaren. Het dubbel glas wordt nat en je kan er minder goed door naar buiten kijken.

Condens op dubbel glas ontstaat doordat dubbel glas een hoge isolerende werking heeft. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenzijde van je woning. Zijn de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groot genoeg en is aan een zijde van het glas de luchtvochtigheid hoog, dan zal al snel condens op dubbel glas ontstaan.

Condens op dubbel glas binnenzijde

Condens op dubbel glas aan de binnenzijde is een fenomeen dat met name voorkomt in een paar specifieke ruimtes van je woning: de badkamer, keuken en de slaapkamer. Is het buiten koud en is de luchtvochtigheid in je woning hoog, dan zal condens op dubbel glas aan de binnenzijde ontstaan.

De oorzaak dat condens op dubbel glas aan de binnenzijde met name ontstaat in genoemde ruimtes is logisch verklaarbaar:

  • Slaapkamer
    Condens op dubbel glas aan de binnenzijde zal je in de slaapkamer met name in de ochtend zien. Slaap je met het raam dicht, dan loopt de luchtvochtigheid in je slaapkamer langzaam op door je adem. ’s Nachts daalt de temperatuur buiten, waardoor je in de ochtend condens op het glas zult zien.
  • Keuken
    In de keuken kan de luchtvochtigheid en temperatuur snel oplopen. Zeker als je met meerdere pannen tegelijk kookt en geen deksels gebruikt en de afzuigkap uitstaat.
  • Badkamer
    De reden van condens op beglazing in de badkamer zal je niet verbazen: de waterdamp van bijvoorbeeld de douche zorgt voor zowel een hoge luchtvochtigheid als temperatuur. Niet vreemd dat je snel condensvorming zult zien.

Condens op dubbel glas buitenzijde

Voor condens op dubbel glas aan de buitenzijde geldt in feite hetzelfde als voor condens op dubbel glas aan de binnenzijde: luchtvochtigheid en temperatuurverschillen veroorzaken condensvorming. Is de buitentemperatuur laag en de luchtvochtigheid buiten hoog, dan ontstaat condens op dubbel glas aan de buitenzijde. Deze omstandigheden doen zich in Nederland met name voor in het voor- en najaar.

Het zal je misschien al eens zijn opgevallen dat condens op dubbel glas aan de buitenzijde niet op alle ramen van je woning tegelijkertijd en in dezelfde mate plaatsvindt. De locatie van planten in je tuin, de stand van de zon, schaduw van een boom en de richting van de wind zijn allemaal factoren die invloed hebben op de mate waarin ramen beslaan. Hierdoor kan het zo zijn dat het ene raam wel beslaat en het andere niet. Of dat een raam slechts gedeeltelijk beslaat.

Tip! Prijzen van 5 glaszetters vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste glaszetters aan te vragen.

Kun je condensvorming op dubbel glas voorkomen?

Condens op dubbel glas aan de binnenzijde kan je vaak goed voorkomen. De oplossing: goed ventileren. Door goed te ventileren wordt de luchtvochtigheid in je woning niet te hoog. Het openen van ramen is de meest effectieve manier om te ventileren, maar een ventilatierooster is vaak ook al effectief. Het kan ook effectief zijn om tijdens het koken deksels op pannen te gebruiken en de afzuigkap aan te zetten. Ditzelfde geldt voor de badkamer: de meeste huizen hebben hier een afzuigsysteem. Door dit systeem te gebruiken tijdens en na het douchen voorkom je hoge luchtvochtigheid en daarmee ook condensvorming.

Condensvorming aan de buitenzijde van dubbel glas is in de praktijk niet te voorkomen. Je hebt immers geen invloed op de luchtvochtigheid van de buitenlucht.

Kan condensvorming kwaad?

Of condens op dubbel glas kwaad kan, is afhankelijk van de locatie van de condens:

  • Condens aan de binnenzijde
    Condens op dubbel glas in je woning betekent dat de luchtvochtigheid in je woning te hoog is. Voor het dubbel glas maakt dit niks uit, maar deze hoge luchtvochtigheid zal ook gevolgen hebben voor de wanden en plafonds in je woning. Deze zullen langzaam vocht opnemen waardoor de kans op schimmelvorming toeneemt. Hetzelfde geldt voor je meubels: worden deze langdurig blootgesteld aan een te hoge luchtvochtigheid, dan zullen ze vocht opnemen en langzaam gaan schimmelen. Gevolg hiervan is een onaangename geur in je woning. Condens op dubbel glas kan dus zeker kwaad als het zich aan de binnenzijde van je woning bevindt.
  • Condens in de spouw
    Condens kan ook in de spouwzone van het dubbel glas voorkomen. Dit betekent dat de condens zich tussen de glasplaten van het dubbel glas bevindt, wat ten koste gaat van de isolatiewaarde van het glas. Het is niet mogelijk om deze condens te verwijderen. De enige oplossing is het vervangen van het dubbele glas.
  • Condens aan de buitenzijde
    Voor condens op dubbel glas aan de buitenzijde is het simpel: dit kan geen kwaad. Het is juist een teken dat het glas een hoge isolatiewaarde heeft.

Conclusie

Condens op dubbel glas is vocht dat op de ramen komt. Condens op dubbel glas kan zowel aan de binnen- als buitenzijde van de beglazing voorkomen. Oorzaken van condens op dubbel glas zijn temperatuurverschillen en een hoge luchtvochtigheid aan een zijde van het dubbele glas. Aan de binnenzijde van het glas kan condensvorming voorkomen worden door goed te ventileren, aan de buitenzijde is het niet te voorkomen. Regelmatige condensvorming op dubbel glas aan de binnenzijde van je woning is een teken dat de woning niet goed genoeg wordt geventileerd. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan.

Twijfel je of jouw ramen nog goed isoleren of denk je dat er iets anders aan de hand is? Het kan nooit kwaad om eens een glaszetter naar je ramen te laten kijken.

Tip! Prijzen van 5 glaszetters vergelijken Vergelijk en bespaar door 5 offertes van de beste glaszetters aan te vragen.