Vergelijk glaszetter offertes
Vind dé glaszetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Glas Alles over subsidie op dubbel glas in 2023

Alles over subsidie op dubbel glas in 2023

Benieuwd naar subsidiemogelijkheden voor dubbel glas in 2023? Steeds meer huiseigenaren willen hun huis verduurzamen door dubbel glas te laten plaatsen. De overheid stimuleert isolatiemaatregelen onder meer door subsidie op glas met een hoge isolatiewaarde. Maar hoe werkt subsidie op dubbel glas in 2023 eigenlijk? En waar kan je dit aanvragen? Op deze pagina lees je alles over subsidie op dubbel glas.

Inhoudsopgave

Waar kun je subsidie op dubbel glas aanvragen?

Om direct met de deur in huis te vallen: als particulier is het niet mogelijk om subsidie op dubbel glas, ook wel thermopane glas, te krijgen. Wel kan je subsidie krijgen op glas met een hogere isolatiewaarde. Dit betreft HR++ glas of triple glas. Glas met een hoge isolerende werking wordt in de volksmond nog vaak dubbel glas genoemd. Daarom hanteren wij in dit artikel ook nog de benaming dubbel glas voor glas met een hoge isolatiewaarde.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

De belangrijkste subsidie voor woningeigenaren met betrekking tot isolatiemaatregelen is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Met de ISDE kan je subsidie aanvragen voor verschillende typen isolatiemaatregelen waaronder de subsidie op het vervangen van dubbel glas. Je aanvraag voor subsidie op dubbel glas dien je in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor subsidie op dubbel glas zijn wel enkele specifieke voorwaarden van toepassing:

  • 1: Je moet in je aanvraag aangeven hoeveel m2 panelen, deuren of oude ramen is vervangen door dubbel glas.
  • 2: Het dubbele glas moet een bepaalde isolatiewaarde hebben. Dit wordt uitgedrukt in de U-waarde.
  • 3: Kies je voor triple glas dan moeten ook de kozijnen vervangen worden.
  • 4: Je moet minimaal 8m2 aan oppervlak isoleren. Je kan maximum voor 45m2 subsidie ontvangen.

Ben je benieuwd naar de exacte voorwaarden voor subsidie op dubbel glas in 2023? Bezoek dan ook eens de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Lokale subsidies op dubbel glas in 2023

Naast de ISDE-subsidie kan je in veel regio’s als woningeigenaar ook bij de gemeente of provincie subsidie krijgen voor verduurzaming van je woning. Kenmerkend voor deze subsidies is dat deze afhankelijk zijn van de locatie van je woning, dat de subsidieregeling vaak slechts een beperkte periode openstaat en dat er gewerkt wordt met een subsidieplafond. Een subsidieplafond betekent dat de gemeente of provincie vooraf aangeeft hoeveel subsidie er maximaal in totaal toegekend wordt. Overweeg je jouw huis te verduurzamen dan is het altijd een goed idee om bij jouw gemeente of provincie te informeren of er lopende subsidies voor verduurzaming zijn.

Subsidie dubbel glas

Hoe kan je subsidie op dubbel glas aanvragen?

De ISDE-subsidie op dubbel glas kan je aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op het moment dat je de subsidie op dubbel glas gaat aanvragen moet je een stappenplan doorlopen:

  • 1: Kies je isolatiemaatregel. Dit zal in dit voorbeeld HR++ glas of triple glas zijn.
  • 2: Zoek op de website van het RVO de meldcode van de isolatiemaatregel op. Voor HR++ glas of triple glas is deze meldcode opgenomen in de ISDE Meldcodelijst Glas, Kozijnpanelen en Deurisolatie.
  • 3: Koop het HR++ of triple glas. Bekijk de kosten van HR++ glas en de kosten van triple glas en vraag een offerte aan. Hierbij is het belangrijk om goede afspraken te maken met het bouwinstallatiebedrijf. Voor de aanvraag van de subsidie is het van belang dat de meldcode wordt opgenomen op zowel offerte als factuur.
  • 4: Laat het glas met hoge isolatiewaarde installeren. Dit moet gedaan worden voordat je de subsidie kunt aanvragen. Ter onderbouwing van de subsidie is het van belang dat je foto’s maakt van de installatie.
  • 5: Bereid de aanvraag voor. Hiervoor moet je onder meer je DigiD, factuur en betaalbewijs bij de hand houden. Uit de aangeleverde bescheiden moet onder meer de datum van installatie, datum van de betaling en het bedrag blijken.
  • 6: Vraag de subsidie op het geïnstalleerde glas aan.

Hoe hoog is de subsidie op dubbel glas in 2023?

Zoals al eerder in dit artikel benoemd kan je als particulier geen subsidie op dubbel glas krijgen. Je kan uitsluitend nog subsidie op HR++ glas en triple glas krijgen. De hoogte van de subsidie op glas is afhankelijk van de isolatiewaarde van de glas. Wordt het glas aangemerkt als HR++ glas dan kan je een subsidie van € 23 per vierkante meter ontvangen. De benodigde isolatiewaarde van dit HR++ glas is maximaal 1,2W/m2K. Voor glas dat wordt aangemerkt als triple glas krijg je een hogere subsidie. Dit komt doordat triple glas beter isoleert dan HR++ glas als gevolg van een warmte-reflecterende coating en extra glasplaat. Triple glas heeft een isolatiewaarde van maximaal 0,7 W/m2K en hiervoor krijg je als woningeigenaar een subsidie van € 65,50 per vierkante meter.

Vraag gratis offertes aan

Ben je klaar om je glas te vervangen? Nu je weet welke subsidie je kunt krijgen, is het tijd om offertes aan te vragen bij glaszetters en de kosten en mogelijkheden te vergelijken. Via Homedeal vraag je gratis en vrijblijvend glas offertes aan bij erkende vakspecialisten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over subsidie op dubbel glas in 2023

Wat is er in 2023 verandert voor de subsidie op dubbel glas?

Per 1 januari 2023 zijn diverse wijzigingen doorgevoerd in de ISDE. Voor de subsidie op dubbel glas in 2023 is de belangrijkste wijziging dat ook het kozijn meetelt voor het subsidiebedrag per m2. Dit komt doordat de binnenwerkse maat leidend is voor de berekening van het glasoppervlakte.

Wat zijn de belangrijkste algemene voorwaarden van de ISDE?

Wil je gebruikmaken van de ISDE dan is het goed om je te beseffen dat:
Je kan alleen subsidie ontvangen als de installatie door een erkende glaszetter wordt verzorgd;
Het dubbele glas moet geïnstalleerd worden in een woning die vóór 2019 is gebouwd; en
Je ontvangt geen subsidie als het oppervlakte van je woning is vergroot. Een subsidie op dubbel glas in de aanbouw is dan ook niet mogelijk.

Kan ik ook subsidie ontvangen op kunststof kozijnen?

Als woningeigenaar kan je geen subsidie ontvangen voor kunststof kozijnen met een hoge isolatiewaarde. Vervang je gelijktijdig ook het glas dan telt het oppervlak van het kozijn mee voor de subsidie je ontvangt op het glas.