Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Geluidsisolatie plafond

Geluidsisolatie plafond

Geluidsisolatie voor plafonds in een woonomgeving is dé oplossing voor geluidsoverlast. Stel je voor, je komt na een lange dag thuis en alles wat je wilt is rust. Maar in plaats daarvan hoor je de voetstappen van je bovenburen of het geluid van de tv van de verdieping boven je. Frustrerend, toch? Geluidsisolatie van het plafond biedt je de rust en sereniteit die je verdient in je eigen huis. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van plafondisolatie. We leggen je uit wat het is, waarom het zo belangrijk is en welke opties je hebt. Zo kun je straks met kennis van zaken een keuze maken die het comfort in jouw huis aanzienlijk zal verbeteren.

Inhoudsopgave

Wat is geluidsisolatie van het plafond?

Als we praten over geluidsisolatie voor het plafond, hebben we het over specifieke technieken en materialen die gebruikt worden om het geluid dat door het plafond heen gaat, te verminderen of zelfs te elimineren. Simpel gezegd, het is een beschermende barrière die ongewenst geluid buiten houdt.

Maar waarom zou je eigenlijk investeren in geluidsisolatie? Nou, stel je voor dat je een film kijkt en je wordt constant gestoord door het geluid van je bovenburen. Of misschien werk je thuis en heb je een stille ruimte nodig voor je videoconferenties. Plafondisolatie zorgt ervoor dat je jouw leefruimte kunt gebruiken zoals jij dat wilt, zonder externe geluidsstoringen.

Door te investeren in goede geluidsisolatie voor je plafond, investeer je in jouw welzijn en de waarde van je woning. Bovendien, als je ooit besluit je huis te verkopen, is plafondisolatie een aantrekkelijke meerwaarde voor potentiële kopers die ook op zoek zijn naar een rustige woonomgeving.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

2 oorzaken van geluidsoverlast plafond

Geluidshinder kan ontstaan door trillingen in de lucht of door directe aanraking. Deze twee soorten overlast worden contactgeluid of luchtgeluid genoemd. Een geïsoleerd plafond kan veel van deze hinderlijke tonen verminderen. Hieronder lees je de twee mogelijke oorzaken van geluidsoverlast via het plafond.

Contactgeluid

Contactgeluid verwijst naar het geluid dat direct wordt geproduceerd door een object dat in contact komt met een oppervlak, zoals het plafond. Stel je voor dat iemand op de verdieping boven je met hakken over een houten vloer loopt. De impact van die hakken op de vloer produceert trillingen die zich door de structuur van het gebouw verspreiden en als geluid worden waargenomen in de onderliggende ruimtes. Plafondisolatie gericht op het verminderen van contactgeluid zal vaak gebruik maken van materialen die deze trillingen kunnen absorberen of onderbreken, waardoor het doorgestuurde geluid aanzienlijk wordt verminderd.

Luchtgeluid

Luchtgeluid is geluid dat door de lucht reist en vervolgens wordt waargenomen wanneer het een oppervlak zoals een plafond raakt. Voorbeelden hiervan zijn muziek, gesprekken of het geluid van een televisie. In tegenstelling tot contactgeluid, waarbij de trillingen zich door de structuur van het gebouw verspreiden, verspreidt luchtgeluid zich voornamelijk via de lucht. Bij het isoleren tegen luchtgeluid is het doel om een barrière te creëren die voorkomt dat deze geluidsgolven door het plafond en naar beneden in de ruimte eronder reizen. Dit kan worden bereikt met dichte materialen die geluidsgolven reflecteren of absorberen, zoals isolerende platen of speciale akoestische panelen.

Hoe plafond isoleren tegen geluid?

De wijze waarop je je plafond isoleert tegen geluid hangt samen met de aard van de geluidshinder die je ondervindt. Als je vooral last hebt van luchtgeluid, denk aan stemmen of luide muziek die door de lucht reizen, dan kun je rechtstreeks het plafond isoleren. Echter, als je hinder ervaart van contactgeluid, zoals voetstappen of het verschuiven van meubilair, dan is een verlaagd plafond aan te raden waarbij er geen directe verbinding is tussen het originele en het nieuwe plafond. Contactgeluid verspreidt zich door trillingen, dus het is cruciaal dat er geen verbinding is tussen de twee plafonds om deze trillingen te stoppen.

Geluidsisolatie aangebracht op het plafond door vakspecialisten

Soorten geluidsisolatie plafond

Steenwol isolatie

Steenwol, ook wel bekend als rotswol, is vervaardigd uit gesmolten steen die tot vezels is gesponnen. Het heeft uitstekende thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen.

Voordelen:

 • Hoog absorptievermogen van geluid, waardoor het effectief geluidsoverlast vermindert.
 • Bestand tegen hoge temperaturen en heeft daardoor een goede brandwerendheid.
 • Waterafstotend en rotbestendig, wat de levensduur verlengt en onderhoud minimaliseert.
 • Goede thermische isolatiecapaciteiten.

Glaswol isolatie

Glaswol is gemaakt van gesmolten glas dat wordt gesponnen tot dunne vezels, vergelijkbaar met de productie van katoenwatten.

Voordelen:

 • Uitstekende geluidsabsorptie-eigenschappen, waardoor het omgevingsgeluiden en nagalm vermindert.
 • Lichtgewicht en flexibel, wat de installatie vergemakkelijkt.
 • Goed thermisch isolerend.
 • Bestendig tegen schimmels en rot, en heeft een lange levensduur.

Katoen isolatie

Katoenisolatie is vaak afkomstig van gerecyclede denim of andere katoenproducten.

Voordelen:

 • Milieuvriendelijk omdat het vaak van gerecyclede materialen is gemaakt.
 • Heeft goede geluidsabsorptie-eigenschappen.
 • Vrij van irriterende en schadelijke chemicaliën, wat het veiliger maakt voor installateurs en bewoners.
 • Biedt ook een aanzienlijke thermische isolatie.

Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie wordt gemaakt van houtsnippers of andere houtbijproducten, vaak vermengd met bindmiddelen.

Voordelen:

 • Duurzaam en ecologisch verantwoord, omdat het gebruikmaakt van bijproducten van hout.
 • Biedt een natuurlijke en effectieve geluidsisolatie.
 • Heeft ademende eigenschappen, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat.
 • Goede thermische prestaties, en kan helpen bij het reguleren van vocht in gebouwen.

Het kiezen van de juiste geluidsisolatie hangt af van je specifieke behoeften, budget en de eigenschappen die je het belangrijkst vindt. Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke voordelen die het geschikt maken voor verschillende toepassingen en situaties.

Kosten plafond geluidsisolatie

Benieuwd naar de kosten van geluidsisolatie voor je plafond? De totale kosten hangen af van het type isolatie, de materiaalkeuze en de kosten van het isolatiebedrijf. Hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde kosten per m2 van de verschillende materialen die kunnen worden toegepast bij geluidsisolatie van het plafond:

IsolatiemateriaalGemiddelde kosten per m2
Steenwol
€4 – €22
Glaswol€3 – €16
Katoen €5 – €25
Houtvezel€7 – €25
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Geluidsisolatie van een betonnen plafond

Betonplafonds hebben van nature een voordeel ten opzichte van ongeïsoleerde houten plafonds als het gaat om het weren van geluiden uit de omgeving. De reden? Beton heeft een stevige, compacte structuur, wat het effectief maakt in het beperken van geluidsdoorgang. Dit is met name het geval voor geluiden die door de lucht reizen. Voor geluid dat ontstaat door fysieke interactie, zoals stappen, is een aanvullende maatregel, zoals het installeren van een tweede plafond onder het bestaande, een slimme keuze. Hiermee introduceer je een tussenlaag voor isolatie. Dit tweede plafond moet op een zodanige manier worden geïnstalleerd dat het niet rechtstreeks verbonden is met het origineel, vooral om vibraties (die geluid overbrengen) te minimaliseren. Als alternatief kun je kiezen voor een speciale vloeroplossing, mits je de isolatie van een verdiepingsplafond in je eigen huis overweegt.

Geluidsisolatie van een houten plafond

Hout kan van nature geluid resoneren, waardoor een ongeïsoleerd houten plafond soms als een versterker werkt. Door hieraan isolatie toe te voegen, kun je dit probleem sterk verminderen. Er zijn verschillende manieren om een houten plafond te isoleren. Zo kun je het bestaande plafond openen om direct tussen de structurele balken te isoleren, en vervolgens het oppervlak weer af te werken. Een andere optie is het toevoegen van extra structuren aan de bestaande balken om de isolatiedikte te vergroten. Luchtgeluid kan effectief worden aangepakt met deze methoden. Voor geluid dat voortkomt uit fysieke interactie, kan het toevoegen van een tweede, lager plafond een uitkomst zijn. De methodologie achter deze techniek is vergelijkbaar met wat eerder is beschreven.

Overige mogelijkheid: Akoestische isolatiepanelen

Als je akoestische isolatiepanelen aan je plafond monteert, helpen ze vooral om het geluid in je kamer beter te maken. Ze vangen die geluiden op die een vervelende echo geven. Ze zullen echter niet het lawaai van je bovenburen stoppen. Je ziet deze panelen vaak in studio’s en kantoren, maar ze zijn ook perfect voor je woonkamer als je daar last hebt van echo’s. Voor geluidsisolatie van muren wordt ook akoestisch behang gebruikt.

Offertes geluidsisolatie plafond

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten voor geluidsisolatie van jouw plafond? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. Je komt in contact met verschillende isolatiebedrijven die je met elkaar kunt vergelijken. Zo kies je de beste isolatiespecialist uit voor jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe plafond isoleren tegen geluid?

Je kunt je plafond op verschillende manieren isoleren tegen geluid. Als je vooral last hebt van luchtgeluid, denk aan stemmen of luide muziek, dan kun je rechtstreeks het plafond isoleren. Echter, als je hinder ervaart van contactgeluid, zoals voetstappen, dan is een verlaagd plafond een betere optie.

Welke geluidsisolatie voor plafond?

Je kunt gebruik maken van verschillende soorten geluidsisolatie materialen voor je plafond. Bijvoorbeeld: steenwol, glaswol, katoen en houtvezel.

Wat is de beste geluidswerende isolatie voor je plafond?

Effectieve geluidswerende isolatie voor je plafond is bijvoorbeeld glaswol en steenwol. Deze materialen worden breed toegepast voor het isoleren van je plafond om geluidsoverlast tegen te gaan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden