Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Subsidie dakisolatie

Subsidie dakisolatie

Subsidie dakisolatie, heb je er al over gehoord? De koude wintermaanden kunnen een uitdaging zijn als je woning niet goed geïsoleerd is. Niet alleen voor je comfort, maar ook voor je energierekening en het milieu kan dakisolatie een groot verschil maken. Overweeg je om je dak te isoleren? Dan komt de subsidie dakisolatie wellicht als geroepen om de financiële lasten te verlichten. Het is een mooie kans om jouw woning energiezuiniger te maken en tegelijkertijd te besparen. Laten we dieper duiken in de materie van subsidie voor dakisolatie in 2023.

Inhoudsopgave

Soorten subsidies voor dakisolatie in 2023

De weg naar een goed geïsoleerd dak begint met kennis over de verschillende soorten subsidies. Subsidie dakisolatie kan afkomstig zijn van verschillende overheidsniveaus en instanties. Er bestaat bijvoorbeeld de landelijke “Subsidie energiebesparing eigen huis” (SEEH) en “Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing”(ISDE) die specifiek gericht zijn op isolerende maatregelen, waaronder dakisolatie. Maar vergeet ook zeker niet de lokale subsidies: veel gemeentes en provincies bieden namelijk eigen, aanvullende subsidies voor dakisolatie aan om je nog extra financieel te ondersteunen. Het is dan ook raadzaam om niet alleen landelijk, maar ook lokaal te kijken welke subsidie dakisolatie mogelijkheden er voor jou beschikbaar zijn.

Lokale overheden, waaronder gemeenten en provincies, kunnen eigen subsidieregelingen hebben om het isoleren van daken te stimuleren. Hieronder een aantal algemene aspecten:

 • Gemeentelijke Subsidies: Sommige gemeenten bieden specifieke subsidies voor dakisolatie om de woningen in hun gebied energiezuiniger te maken. Deze subsidies kunnen variëren qua hoogte en voorwaarden.
 • Provinciale Subsidies: Ook op provinciaal niveau kunnen er fondsen beschikbaar zijn om dakisolatie financieel aantrekkelijker te maken. Provincies kunnen andere criteria en subsidiebedragen hanteren dan gemeenten.
 • Duurzaamheidsleningen: Verscheidene lokale overheden bieden duurzaamheidsleningen aan met een lage rente, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie.
 • Collectieve Inkoop: In sommige regio’s worden collectieve inkoopacties georganiseerd waarbij buurtbewoners gezamenlijk isolatiemateriaal of -diensten inkopen, wat kan resulteren in een kostenbesparing.
 • Informatie en Advies: Lokale energieloketten of duurzaamheidsinitiatieven kunnen kosteloos advies en informatie verstrekken over isoleren, beschikbare subsidies en betrouwbare bedrijven in de regio.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voorwaarden subsidies dakisolatie

Bij de aanvraag van subsidie dakisolatie dien je rekening te houden met verschillende voorwaarden. Deze kunnen variëren per subsidie, maar er zijn enkele algemene criteria die vaak terugkomen. Meestal is een belangrijke voorwaarde dat de dakisolatie wordt uitgevoerd door een gecertificeerd isolatiebedrijf. Ook worden er eisen gesteld aan de isolatiewaarde (R-waarde) van het materiaal dat gebruikt wordt.

Subsidie dakisolatie is sterk afhankelijk van het type woning en specifiek, welk onderdeel van de woning je isoleert: het dak zelf of de vloer van het dak. Voor een succesvolle aanvraag zijn er stringente regels waaraan voldaan moet worden. Allereerst moet de isolatie voldoen aan een bepaalde isolatiewaarde. Voor dakisolatie is dit een minimale Rd-waarde van 3,5 m²K/W. Bovendien wordt er gesteld dat er een minimale oppervlakte geïsoleerd moet worden, welke variabel is per type woning. Voor meer gedetailleerde informatie omtrent de exacte oppervlakte-eisen, raadpleeg de actuele tabel op de overheidswebsite of vraag advies bij een isolatiespecialist.

Benieuwd naar de gemiddelde kosten van dit project? Bekijk de dakisolatie kosten.

Dakisolatie door isolatie specialist

Subsidie op dakisolatie aanvragen

 • Start met gedetailleerd onderzoek naar alle beschikbare subsidies, zowel op landelijk als gemeentelijk niveau.
 • Bestudeer grondig de specifieke eisen en voorwaarden van elke subsidie om te zorgen voor een correcte aanvraag.
 • Vraag offertes aan bij verschillende erkende isolatiebedrijven om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden en kosten.
 • Maak een keuze voor een isolatiebedrijf en laat de isolatiewerkzaamheden uitvoeren.
 • Verzamel alle noodzakelijke documentatie, zoals facturen en een bewijs van de uitgevoerde werkzaamheden, welke je nodig hebt voor je subsidieaanvraag.
 • Dien je subsidieaanvraag in bij de desbetreffende overheid of instantie via hun platform of aanvraagprocedure, en zorg ervoor dat je dit zorgvuldig en volledig doet om afwijzing of vertraging te voorkomen.
 • Volg alle stappen van de aanvraagprocedure accuraat om de kans op goedkeuring van je subsidie te maximaliseren.
 • Bewaar alle communicatie en documentatie zorgvuldig voor eventuele vervolgcommunicatie of controle.

Financiële ondersteuning en belastingvoordeel bij dakisolatie

Het financieel aantrekkelijker maken van dakisolatie wordt door zowel landelijke als lokale overheden gestimuleerd. Verscheidene gemeenten en provincies kunnen naast de nationale ondersteuning eigen subsidies verstrekken voor het isoleren van daken. Het is raadzaam bij de lokale overheid na te gaan welke opties er voorhanden zijn en de meest voordelige optie te selecteren. Let erop dat het combineren van bepaalde subsidies, zoals de lokale en ISDE subsidie, uitgesloten kan zijn; er kan per isolatie-ingreep doorgaans maar van één subsidieregeling gebruikgemaakt worden.

Daarnaast kunnen particulieren in sommige gemeenten gebruik maken van voordelige leningen, specifiek bedoeld voor het implementeren van energie-efficiënte verbeteringen aan de woning. Bovendien profiteer je bij isolatiewerkzaamheden van een gereduceerd btw-tarief op de arbeidskosten: waar je normaal 21% btw betaalt, is dit bij isolatie slechts 9%, mits de woning al bestaat.

Offertes aanvragen dakisolatie

Voordat je de stap zet om de subsidie dakisolatie aan te vragen, is het verstandig om meerdere offertes op te vragen bij isolatiebedrijven. Het vergelijken van offertes kan je niet alleen een duidelijk beeld geven van de kosten, maar ook van de mogelijkheden en gebruikte materialen. Let bij het aanvragen van offertes niet enkel op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de materialen, de ervaring van het bedrijf en de garantieregelingen. Een gedetailleerde offerte kan je tevens assisteren in het aanvraagproces voor de subsidie dakisolatie, doordat het een helder overzicht biedt van de geplande werkzaamheden en kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is er nog subsidie op dakisolatie?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor dakisolatie, zowel op landelijk als op lokaal niveau. Hierbij kan gedacht worden aan de SEEH, maar ook aan aanvullende lokale subsidies van gemeentes of provincies.

Hoeveel subsidie krijg je op dakisolatie?

De exacte bedragen kunnen variëren. Via de SEEH kan je doorgaans ongeveer 20% van de isolatiekosten terugkrijgen, terwijl lokale subsidies variëren in beschikbare bedragen en voorwaarden.

Hoeveel subsidie isolatie dak 2023?

De beschikbare subsidiebedragen en voorwaarden kunnen jaarlijks wijzigen. Voor de meest accurate informatie over subsidie dakisolatie in 2023, raadpleeg de officiële overheidswebsites of neem contact op met lokale overheden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden