Vergelijk isolatie offertes
Vind dé isolatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Isolatie Garage isoleren

Garage isoleren

Veel huizen hebben een garage of een schuur. Deze kan aan de woning grenzen of bijvoorbeeld verderop in de tuin staan. Hoewel vaak niet meteen gedacht wordt aan het isoleren van de garage, kan het wel zinvol zijn. In dit artikel vertellen we waarom en lees je meer over de kosten en mogelijkheden.

Wat kost een garage isoleren?

De totale kosten van het isoleren van jouw garage hangen af van diverse factoren. Isoleer je de vloer, de muren, het dak, of neem je meerdere maatregelen? Denk daarnaast ook aan het gekozen isolatiemateriaal en of je een vakspecialist in de arm neemt. In onderstaande tabel vind je een indicatie van de gemiddelde prijzen per m2, inclusief plaatsing door een isolatiebedrijf.

IsolatiemaatregelDetailsGemiddelde kosten per m2
GevelisolatieBinnenzijde muren€ 60 - € 90
VloerisolatieBovenvloers€ 50 - € 70
DakisolatiePlat dak€ 50 - € 70
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom isoleer je een garage?

We stipten het aan het begin van dit artikel al even aan: een garage isoleren kan heel zinvol zijn. Het haalt de ergste kou uit de garage weg. Hierdoor voorkom je vochtproblemen en eventuele schimmel. Je kunt je garage zowel thermisch isoleren als isoleren om geluidsoverlast tegen te gaan.

Thermische isolatie van de garage

Veel mensen gebruiken hun garage om spullen droog en veilig op te slaan. Anderen klussen graag, of toveren de garage om tot een volledig uitgeruste home-gym. Met isolatie vermijd je grote temperatuurschommelingen in de garage als gevolg van het weer en voorkom je problemen met schimmel, vocht of roest.

Heb je apparaten in de garage staan? Ook dan is warmte-isolatie zinvol. Apparaten werken namelijk beter bij een constante, gematigde temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een (tweede) koelkast of een vriezer.

Geluidsisolatie

Heb je de wens om je garage om te bouwen tot muziekstudio? Of ben je vaak tot in de late uurtjes bezig met klussen? Geluidsisolatie is ook een goede reden om over te gaan op het isoleren van de garage. Er bestaan isolatiematerialen voor thermische isolatie die ook geluidswerende eigenschappen hebben, waaronder steenwol en EPS. Dat is fijn voor jou en voor je omgeving.

Isolatiematerialen voor puur akoestische of geluidsisolatie bestaan ook. Deze isoleren echter niet tegen kou. Wil je meer weten over dit type geluidsisolatie? Lees dan ons geluidsisolatie artikel.

Hoe isoleer je een garage?

De garage kan op allerlei manieren van isolatie voorzien worden: van de vloer tot aan de muren en het dak. Twijfel je welke isolatiemaatregel de beste is voor jouw situatie? Vraag dan een isolatiespecialist om advies.

Vloer isoleren

De meeste garages beschikken over een betonvloer. Bij gestort beton is het enkel mogelijk bovenop de vloer te isoleren. Deze bovenvloerse vloerisolatie met drukvaste isolatieplaten zorgt er wel voor dat de vloer iets omhoog komt. Kies daarom voor een isolatiemateriaal met hoge isolatiewaarde, zodat je genoeg hebt aan een dunne isolatieplaat. De geïsoleerde vloer kan bedekt worden met vloerbedekking.

Muren isoleren

Veel garages hebben enkelsteens of halfsteense muren en beschikken niet over een spouwmuur. De muren kunnen daarom zowel via buitenaf als van binnenuit met gevelisolatie worden geïsoleerd.

Bij buitengevelisolatie plaatst de vakspecialist isolatieplaten tegen de buitenkant van de garage muren. De isolatie werkt die vervolgens af met een nieuwe gevel, al kan er ook overheen gestuct worden. Buitengevelisolatie is zeer rendabel, maar ook relatief prijzig.

Het isoleren van de binnenkant van de garage is daarom een veel gekozen optie. Hierbij maak je een frame tegen de muur, waarna het gekozen isolatiemateriaal tussen dat frame wordt geklemd. Deze voorzetwand met isolatiemateriaal werk je vervolgens af met bijvoorbeeld gipsplaten.

Dak isoleren

Tot slot valt ook het dak van een garage goed te isoleren. Net als de muren kan dakisolatie zowel van buitenaf als van binnenuit gebeuren. Het van binnenuit isoleren wordt echter vaak afgeraden. Je heb dan namelijk een hogere kans op vochtproblemen, houtrot of schimmels.

Via de buitenkant het dak van de garage isoleren

Gebruikelijk is dus om een plat dak van buitenaf te isoleren. Dit verkleint de kans op vochtproblemen aanzienlijk. Er bestaan twee methodes: de warm-dak methode en de omgekeerd-dak methode.

Bij de warm-dak methode bevindt de isolatie zich onder de dakbedekking. Het is redelijk arbeidsintensief, maar wel de meest effectieve manier. Eerst zet de vakspecialist een dampremmende laag op het dak vast met enkel- of dubbelzijdige tape. Daarna volgt het isolatiemateriaal. Voor extra bescherming van de constructie werkt de vakspecialist de isolatielaag af met dakbedekking. Dit helpt om water te weren. Eventueel komt daarbovenop nog ballast, bijvoorbeeld grind of tegels.

De omgekeerd-dak methode is minder ingrijpend, maar isoleert ook minder dan de warm-dak methode. Hierbij plaatst de vakspecialist vochtbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking. Daaroverheen volgt een laag ballast. Denk weer aan grind, tegels of wellicht een groen dak. De ballastlaag is er om het dak te verstevigen en de isolatie te beschermen.

Toch via de binnenzijde isoleren?

Dan wordt vaak gewerkt met een verlaagd plafond waarop isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Aan de raden is om een vakspecialist in de arm te nemen voor dit project. Zij weten namelijk precies welke maatregelen genomen moeten worden om vochtproblemen te voorkomen.

Een luchtspouw tussen het dak en het isolatiemateriaal is bijvoorbeeld niet aan te raden omdat dit voor vocht kan zorgen. Kies voor dampopen isolatiemateriaal: glaswol of steenwol zonder dampremmende laag bijvoorbeeld, of natuurlijke materialen als houtvezel, vlas of hennep.

Een goed afgeplakte, vochtregulerende folie tegen het isolatiemateriaal is nodig om het geheel zo waterdampdicht mogelijk te krijgen. Donkere dakbedekking aan de buitenkant is ook aan te raden. Het dak kan dan in de zomer makkelijk opwarmen. Hierdoor droogt eventueel vocht in het dak uit. Een vakspecialist helpt je graag met al deze beslissingen.

Aandachtspunten bij het kiezen van materiaal

Er bestaan vele soorten isolatiematerialen om uit te kiezen. Sta bij het isoleren van de garage stil bij enkele aandachtspunten en vergelijk isolatiematerialen op hun kenmerkende eigenschappen.

Brandveiligheid

Tussen de opgeslagen spullen in de garage bevinden zich vaak licht ontvlambare materialen. Kies daarom voor isolatiematerialen die brandveilig zijn. Denk bijvoorbeeld aan minerale wol (glaswol en steenwol).

Ventilatie

Goede ventilatie is daarnaast ook belangrijk. Heb jij verf of andere materialen die schadelijke dampen kunnen veroorzaken in je garage staan? Kies niet voor volledig luchtdicht isolatiemateriaal. Deze schadelijke dampen moeten namelijk wel weer weg kunnen. Sowieso is goede ventilatie erg belangrijk. Naast verse lucht helpt het bijvoorbeeld ook bij vochtproblemen.

Kan je de garage zelf isoleren?

Zelf je garage isoleren is mogelijk als je een ervaren klusser bent. Wel is het ene isolatieproject makkelijker zelf uit te voeren dan het ander, zeker met het oog op potentiële vochtproblemen. Zeker weten dat de garage goed wordt geïsoleerd? Neem contact op met een isolatiebedrijf. Ook als je enkel advies wil inwinnen. Bij Homedeal vraag je met gemak een offerte aan voor jouw project.

Subsidiemogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om subsidie te ontvangen voor jouw isolatieproject. Je controleert gemakkelijk of er lokale subsidiemogelijkheden beschikbaar zijn via de Energiesubsidiewijzer. De overheid stelt subsidie bovendien beschikbaar via de ISDE-regeling.

Om aanspraak te maken op subsidie via de overheid moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Je kunt subsidie aanvragen bij het uitvoeren van één maatregel. De subsidie wordt bij een tweede maatregel verdubbeld. Ook ontvang je enkel subsidie als je de isolatie laat plaatsen voor een isolatiebedrijf, je eigenaar bent van de woning en er zelf woont.

Wil je meer informatie over subsidie via de ISDE-regeling en de bijbehorende voorwaarden? Lees alles over subsidie op onze subsidie isolatie pagina, of ga naar de website van de RVO.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden