Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Warmtepomp installateur

Warmtepomp installateur

Je hebt de knoop doorgehakt: je wilt investeren in een warmtepomp voor je woning. Omdat je jouw steentje bijdragen aan een beter klimaat belangrijk vindt, je grip op je gas- en energierekening wilt houden én minder afhankelijk wilt zijn van niet-duurzame bronnen. Daarom ben je op zoek naar een (hybride) warmtepomp installateur. Op deze pagina vertellen we waar je op moet letten bij de keuze van een installateur voor de warmtepomp – en kun je direct een offerte aanvragen voor jouw project. 

De verschillende warmtepompen

Voordat we je vertellen waarop je moet letten bij de keuze van een installateur voor de warmtepomp, gaan we eerst dieper in op de verschillende warmtepompen. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht of (grond)water en verplaatst dit in huis. De manier waarop de warmte wordt opgehaald, is afhankelijk van het type warmtepomp. Daarom zetten we die verschillende soorten voor je op een rij:

  • Lucht-lucht warmtepomp: deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht. Dit type is zeer geschikt voor ruimtes waar de airco wordt gebruikt voor zowel koelen als verwarmen. Daardoor wordt het vaak gebruikt in bijvoorbeeld hotelkamers. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor huizen die geen uitgebreid verwarmingssysteem nodig hebben (zoals tiny houses).
  • Lucht-water warmtepomp: deze veelzijdige warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om zowel verwarming als warm water te leveren. Geschikt voor zowel hybride als een volledig elektrische warmtepomp.
  • Grond-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van een buizensysteem. Deze constante energiebron zorgt voor een hoge efficiëntie en is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
  • Water-water warmtepomp: deze warmtepomp gebruikt grondwater als warmtebron en is zeer efficiënt. De installatie hiervan is complexer en daarom vaak duurder. 
  • Hybride warmtepomp: Hierbij wordt de warmtepomp aan je (bestaande) cv-ketel gekoppeld. Ideaal voor huizen die niet volledig afhankelijk kunnen zijn van elektrische verwarming. Bijvoorbeeld omdat er nog oudere radiatoren zijn geïnstalleerd of waar de woning niet optimaal geïsoleerd is.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Warmtepomp installateur is een warmtepomp aan het installeren

Waar moet je op letten bij de keuze van een warmtepomp installateur?

Als je investeert in een warmtepomp, kun je het beste de warmtepomp direct aanschaffen bij een installateur. Een installateur werkt namelijk het liefst met z’n eigen merken. Eerst een warmtepomp kopen en daarna een installateur zoeken – zorgt er mogelijk voor dat je geen geschikte installateur kunt vinden. Onderzoek eerst welke warmtepomp je wilt, zoek een installateur die deze warmtepompen verkoopt en ga daarna over op aankoop. Een aantal zaken waar je op moet letten als je een warmtepomp uitzoekt:

  • Type warmtepomp: dit hangt af van je budget, de huidige verwarming in huis en mate van isolatie in je woning. 
  • De prestatiecoëfficiënt (COP). Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp warmte genereert. 
  • De capaciteit: je wilt dat de warmtepomp is geconditioneerd op jouw woning. Zo wordt er voldoende warmte afgegeven en werkt de warmtepomp optimaal. 
  • Kies voor een nieuwe warmtepomp met minimaal energielabel A++. Alleen dan kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie. 
  • Kies voor een populair warmtepomp-merk waarvan de kwaliteit is bewezen. Daikin, Vaillant, LG en Remeha staan bekend om hun betrouwbare warmtepompen.  

Zodra je weet welke warmtepomp je wilt, kun je actief op zoek gaan naar de juiste installateur. Belangrijk, want je wilt een erkende vakspecialist vinden. In het verleden ging het bij doe-het-zelvers nog weleens mis: door verkeerde installatie werkte warmtepompen niet optimaal of er ontstonden zelfs gevaarlijke situaties. Daarom wordt nu als eis gesteld dat je de warmtepomp door een erkende installateur laat plaatsen, omdat je anders niet in aanmerking komt voor subsidie. Soms wordt dit ook vanuit je woningverzekering gevraagd. Doe je dat niet, dan kun je een boete verwachten en wordt er bij schade door de warmtepomp in huis waarschijnlijk niet uitgekeerd. 

Via Homedeal vind je een geschikte warmtepomp installateur. Het voordeel is dat je niet zelf onderzoek hoeft te doen: via ons formulier kun je aangeven welk type warmtepomp je wilt, de toepassing en welke energiebronnen er nu in huis zijn. Op basis daarvan ontvang je een offerte – met desgewenst advies rondom type warmtepompen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost een installateur warmtepomp gemiddeld?

Als je zoekt naar een warmtepomp installateur, kun je het beste kijken naar de all-in prijzen. Dit betekent dus de aanschaf van de warmtepomp inclusief de installatiekosten – om bovengenoemde redenen. We zetten de kosten per type warmtepomp op een rij:

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Met de ISDE-subsidie kun je ongeveer 30% van de aanschafkosten na installatie terugvragen. Je betaalt dus eerst de kosten en ontvangt daarna een deel van de waarde terug. Maak je gebruik van de isolatiemaatregel binnen 24 maanden na aanschaf van de warmtepomp, dan ontvang je extra subsidie. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp installatie?

Voor de aanschaf plus installatie van een warmtepomp betaal je tussen de € 4.000 – € 30.000. De prijzen van een warmtepomp variëren vanwege het type warmtepomp dat je kiest. Op Homedeal kun je bij vakspecialisten een offerte opvragen en de verschillende prijzen vergelijken. 

Kan ik via Homedeal ook een installateur warmtepomp én zonnepanelen vinden?

Sluit je de warmtepomp aan op je zonnepanelen, dan reduceer je je gas- en energierekening tot 0 en ben je niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Op Homedeal.nl vind je erkende installateurs die werken met verschillende energiebronnen voor warmtepompen – waaronder zonnepanelen. Vraag een offerte aan en ontdek wat de kosten van een warmtepompinstallatie op basis van zonnepanelen bedragen. 

Ik zoek een hybride warmtepomp installateur, hoe vind ik die?

Homedeal.nl heeft een groot netwerk met verschillende installateurs, waaronder hybride warmtepomp-installateurs. De kosten van een hybride warmtepomp incl. installatie variëren tussen de € 8.000 – € 15.000.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden