Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Verbruik warmtepomp

Verbruik warmtepomp

Een duurzame toekomst begint bij jezelf. Bij het verduurzamen van je woning weeg je opties zoals zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp af. Om te bepalen of een warmtepomp interessant is, moet je het verbruik berekenen. Hier leer je hoe je het verbruik van een warmtepomp berekent, wat deze gemiddeld per dag verbruikt en wat de terugverdientijd is.

Wat verbruikt een warmtepomp?

De ‘all-electric’ warmtepomp werkt – zoals de naam al verraadt – op elektriciteit. Daarnaast zijn er ook warmtepompen die de traditionele cv-ketel als back-up gebruiken: dit wordt ook wel de hybride warmtepomp genoemd. Het is niet heel makkelijk om antwoord te geven op de vraag: ‘wat verbruikt een warmtepomp?’ Dat is namelijk afhankelijk van het type warmtepomp, het merk, de capaciteit, coëfficiënt van prestatie (COP), de buitentemperatuur, de gewenste binnentemperatuur en de mate van isolatie van je woning. Daarom leggen we op deze pagina uit hoe je het verbruik van een warmtepomp kunt berekenen. 

Apparaat meet het verbruik van een warmtepomp
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Het verbruik van een warmtepomp berekenen

Verruil je de traditionele CV-ketel voor een warmtepomp? Dan stijgt je elektriciteitsrekening, maar daalt je gasrekening. Onderaan de streep ben je dan goedkoper uit, omdat elektriciteit goedkoper is dan gas. Aardgas is altijd duurder en daarnaast is de energiebelasting vanuit de overheid hoger op gas dan op elektriciteit. Om het energieverbruik van een warmtepomp te berekenen heb je de volgende gegevens nodig:

  • Vermenig het huidige gasverbruik van je woning met 8,82. 
  • Zoek de COP van de gewenste warmtepomp op: dit geeft aan hoeveel energie van iedere verbruikte kWh elektriciteit kan maken. De COP is bijvoorbeeld 4: voor elke kWh elektriciteit die de warmtepomp verbruikt, kan deze tot 4 kWh aan warmte kan leveren.
  • Deel het eerste gedeelte (huidige gasverbruik x 8,82) met de COP. Zo weet je hoeveel energie je warmtepomp verbruikt. 
  • Om de energiekosten van de warmtepomp te berekenen, moet je dit getal vermenigvuldigen met de elektriciteitskosten per kWh. Daarmee kun je het verbruik van de warmtepomp per dag, per maand en zelfs per jaar mee berekenen. 

Ook zijn er online calculators te vinden. Hiervoor heb je – net zoals in bovenstaande berekening – gegevens zoals het huidige gasverbruik, de COP van de warmtepomp en je kosten per kWh nodig. Je kunt via Homedeal ook een offerte voor een warmtepomp aanvragen: je ontvangt dan van verschillende vakspecialisten een offerte voor de warmtepomp en installatie – en zij geven je ook een inzicht van je maandelijkse besparingen en terugverdientijd. 

Je energieverbruik verlagen met een warmtepomp op zonne-energie

Niet alleen je gasrekening, maar ook je elektriciteitsrekening verlagen? Je warmtepomp aansluiten op zonnepanelen zorgt ervoor dat je niet alleen onafhankelijk wordt van fossiele brandstoffen – en daarmee schommelende, maandelijkse afschriften tegengaat – je verlaagt je energieverbruik drastisch. Via Homedeal kun je bij de aanvraag van je offerte aangeven wat de huidige energiebron is én je kunt een erkende monteur vinden die zowel de zonnepanelen als de warmtepomp in één keer voor je installeert. Ontdek het zelf door een offerte aan te vragen

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over het verbruik van een warmtepomp 

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

De terugverdientijd van de warmtepomp hangt onder andere af van het verbruik, de COP, aanschafwaarde en eventuele subsidies. Op basis van de berekening op deze pagina, reken je zelf uit wat je maandelijks minder kwijt bent aan gas/energiekosten. Deel het verschil met de totale kosten en je weet in hoeveel jaar je de warmtepomp hebt terugverdiend. Doorgaans heb je de warmtepomp terugverdiend binnen 10-15 jaar.

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp hangen af van het type warmtepomp. Je betaalt voor de warmtepomp incl. installatie tussen de € 4.000 – € 30.000. De lucht-luchtwarmtepomp is doorgaans de goedkoopste optie, de grond-water warmtepomp de duurste. Met de ISDE-subsidie kun je ongeveer tot 30% van de aanschafwaarde terugvragen. Via Homedeal vergelijk je offertes van vakspecialisten gemakkelijk met elkaar. 

Hoe werkt subsidie aanvragen voor een warmtepomp?

Met de ISDE-subsidie kunnen particulieren voor de eigen woning een deel van de aanschafwaarde terugvorderen na installatie. Je moet hiervoor een nieuwe warmtepomp met minimaal energielabel A++ aanschaffen en de installatie ervan laten uitvoeren door een erkende installateur. Via de site van het RVO lees je alle voorwaarden voor deze subsidie. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden