Vergelijk warmtepomp offertes
Vind dé warmtepomp specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Warmtepomp Warmtepomp kopen

Warmtepomp kopen

Gasprijzen schieten door het dak, elektriciteitsrekeningen worden onbetaalbaar en we maken ons massaal zorgen over bronnen uit de natuur die opraken. Het is tijd om te verduurzamen: daken worden volgelegd met zonnepanelen, ramen met enkel glas worden verruild voor dubbel glas en de die-hard verduurzamers schaffen een warmtepomp aan. Wil je een (hybride) warmtepomp kopen maar weet je niet waarop je moet letten? Wij vertellen er op deze pagina meer over.

Wat is een warmtepomp?

De meeste huizen verwarmen water en radiatoren door middel van een (gasgestookte) cv-ketel. Zoals je misschien wel weet is aardgas niet oneindig op voorraad, zorgt de winning voor problemen – zoals aardbevingen – én komt er veel CO2 vrij bij in dit proces. Zaken die slecht zijn voor het milieu. Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, de grond of water. Het systeem zet dit om met een compressor, waardoor de luchtstroom en water duurzamer worden verwarmd in je huis.  

Hoewel er nog steeds elektriciteit bij komt kijken (niet-duurzame energie wordt opgewekt uit aardgas) is het een stuk duurzamer dan wanneer je gebruik maakt van een gewone cv-ketel. Helemaal als je de warmtepomp aansluit op zonnepanelen. 

Een huis met een warmtepomp
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke warmtepomp kopen?

De markt van warmtepompen groeit. Het is misschien wat overweldigend om uit de verschillende warmtepompen te kiezen. We zetten de verschillende warmtepompen op een rij:

All electric warmtepompen

De ‘stand-alone’ of ‘all electric’ warmtepomp opereert zelfstandig. Je hebt hier de keuze uit een lucht-lucht, lucht-water, grond-water of water-water warmtepomp. De werking is hetzelfde, de manier van winning is anders. 

 • Lucht-lucht warmtepomp: haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht. Dit type warmtepomp is zeer geschikt voor ruimtes waar de airco wordt gebruikt voor zowel koelen als verwarmen. Daardoor wordt het vaak gebruikt in hotelkamers. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor huizen die geen uitgebreid verwarmingssysteem nodig hebben (zoals tiny houses).
 • Lucht-water warmtepomp: deze veelzijdige warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om zowel verwarming als warm tapwater te leveren. Geschikt voor zowel hybride als een volledig elektrische warmtepomp.
 • Grond-water warmtepomp: deze warmtepomp haalt warmte uit de bodem door middel van een buizensysteem. Deze constante energiebron zorgt voor een hoge efficiëntie en is geschikt voor een volledig elektrische warmtepomp.
 • Water-water warmtepomp: deze warmtepomp werkt door grondwater als warmtebron te gebruiken en is zeer efficiënt. De installatie hiervan is complexer en vaak duurder. 

Hybride warmtepomp

Naast de traditionele warmtepomp kun je ook kiezen voor de hybride warmtepomp. Hierbij wordt de warmtepomp aan je (bestaande) cv-ketel gekoppeld. Ideaal voor huizen die niet volledig afhankelijk kunnen zijn van elektrische verwarming. Bijvoorbeeld omdat er nog oudere radiatoren zijn geïnstalleerd of waar de woning niet optimaal geïsoleerd is. Bij de hybride warmtepomp werkt de cv-ketel als een back-upsysteem. Dit systeem werkt vaak beter bij extreem lage temperaturen. 

Zodra je weet welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past, kun je je verdiepen in merken en modellen. Een aantal populaire merken op het gebied van warmtepompen:

 • Vaillant
 • Daikin
 • LG 
 • Atlantic
 • Itho Daalderop
 • Remeha
 • Intergas
 • NIBE

Een vakspecialist kan je adviseren over welke warmtepomp je het beste kan kopen. Werk samen met een erkend bedrijf, zodat de pomp ook gecertificeerd is. Via Homedeal vind je hiervoor de juiste professionals. 

Hybride warmtepomp kopen

Heb je een ouder huis, is je woning niet optimaal geïsoleerd of zijn er nog oudere radiatoren geïnstalleerd? Dan is de hybride warmtepomp vaak de slimste keuze. De kosten voor een hybride warmtepomp (inclusief installatie) variëren tussen de € 8.000 en € 15.000. De specifieke kosten hangen af van het merk warmtepomp, de isolatie van het huis en de grootte van de woning. 

Waarom een (hybride) warmtepomp kopen?

Overweeg je een warmtepomp te kopen? We zetten de voordelen ervan voor je op een rij:

 • De bronnen waaruit de warmtepomp warmte opwekt, raken niet op. Daardoor heb je veel minder te maken met prijsfluctuaties. 
 • Je bent niet meer (of minder) afhankelijk van stijgende gasprijzen. 
 • Energiezuiniger dan de traditionele cv-ketel: een warmtepomp produceert geen warmte, maar verplaatst de lucht. Daardoor verbruikt de warmtepomp over het algemeen minder energie. 
 • De terugverdientijd van de warmtepomp is tussen de 10-15 jaar. Met gebruik van de ISDE-subsidie vaak zelfs korter. 
 • Waarschijnlijk stijgt het energielabel van je woning: dat is positief voor de woningwaarde. 
 • Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waardoor er ook een geschikt is voor jouw woonsituatie. 
 • Je merkt direct dat je maandelijkse gaskosten dalen. 
 • Je kunt een warmtepomp gebruiken voor verwarming, koeling en het leveren van warm water: daardoor zijn ze veelzijdig. 
 • Warmtepompen leveren een gelijkmatige verwarming, waardoor je niet te maken hebt met temperatuurschommelingen in huis. 
 • In combinatie met zonnepanelen ben je bijna volledig onafhankelijk van niet-duurzame bronnen en kun je je gas- en energierekening bijna reduceren tot 0. 
 • Warmtepompen zijn onderhoudsarm.  
 • Je draagt bij aan de leefbare wereld van morgen.

Overtuigd van de voordelen en wil je nu een warmtepomp kopen? Laat je adviseren door de vakspecialisten en vraag een offerte aan. 

Wat kost een warmtepomp?

De kosten van de warmtepomp variëren: dit is afhankelijk van het type pomp, grootte van het huis en de mate van isolatie. De prijs (inclusief installatie) van een warmtepomp ligt tussen de € 6.000 en € 30.000. Afhankelijk van het type warmtepomp zijn hier nog wat nuances in aan te brengen in de warmtepomp kosten.

Type warmtepompGemiddelde kosten (incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp€ 5.000 - € 9.000
Hybride warmtepomp€ 8.000 - € 15.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Grond-water warmtepomp€ 20.000 - € 30.000

Veelgestelde vragen over een warmtepomp kopen

Welke warmtepomp kan ik het beste kopen?

Welke warmtepomp je moet kiezen, is afhankelijk van je woonsituatie. Woon je in een verouderd huis met enkel glas, slechte isolatie of oudere radiatoren? Dan kun je beter een hybride warmtepomp kopen die samenwerkt met je cv-ketel. Kies je voor een all-electric warmtepomp, dan hangt het van het doel af wat je wil verwarmen. Na het gratis en vrijblijvend aanvragen van een warmtepomp offerte kan de vakspecialist je persoonlijk advies geven.

Kan ik subsidie aanvragen als ik een warmtepomp koop?

Ja, de Nederlandse overheid biedt de ISDE-subsidie aan voor particulieren. Hiermee kan je tot ongeveer 30% van de aanschafwaarde achteraf terugvragen. Via de website van de Rijksoverheid vind je de voorwaarden hiervoor. 

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

Gemiddeld genomen wordt de levensduur van een warmtepomp op 15 jaar geschat. In de praktijk komt het vaak voor dat warmtepompen 20 jaar of langer meegaan. Er wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan, dus de verwachting is dat de levensduur allemaal wordt verlengd. Regelmatig onderhoud (minimaal 1x per jaar laten nakijken) zorgt ervoor dat de warmtepomp optimaal blijft werken. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden