Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Verwarmen met airco

Verwarmen met airco

Verwarmen met airco is een efficiënte en veelzijdige optie voor jouw huis. Deze methode, ook wel bekend als een lucht-lucht warmtepomp, maakt gebruik van warmtepomp airco technologie om niet alleen te koelen maar ook te verwarmen. Dit biedt een energiezuinige oplossing voor alle seizoenen. In dit artikel ontdek je hoe airco verwarming werkt, wat de voor- en nadelen zijn, en krijg je inzicht in de airco verwarming kosten. Zo kun jij een weloverwogen beslissing maken.

Hoe werkt verwarmen met airco?

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het mogelijk is dat dezelfde unit die jouw huis koelt in de zomer, het in de winter warm kan houden? Verwarmen met een airco is een slimme technologie die dit mogelijk maakt. Dit systeem, gebaseerd op de principes van warmtepomptechnologie en omkeercyclus, biedt een effectieve en milieuvriendelijke manier om jouw leefruimte het hele jaar door comfortabel te houden.

De kern van het verwarmen met een airco ligt in de warmtepomptechnologie. Een lucht-lucht warmtepomp werkt door buitenlucht te gebruiken om je huis te verwarmen. Het systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs wanneer het koud is, en verhoogt deze warmte via een compressor voordat het binnenshuis wordt verspreid. Dit proces is niet alleen doeltreffend, maar ook milieuvriendelijk, omdat het minder elektriciteit verbruikt in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. 

Wat deze energiezuinige airco uniek maakt, is de omkeercyclus-technologie. Dit betekent dat hetzelfde apparaat dat je in de zomer gebruikt om je huis te koelen, in de winter kan worden omgeschakeld om te verwarmen. Door simpelweg een schakelaar om te zetten, keert het systeem de koelcyclus om, waardoor de airco verwarmt door de warme lucht naar binnen te halen in plaats van de warmte naar buiten te brengen. Dit maakt het een uiterst veelzijdige oplossing voor het hele jaar door comfort in jouw huis.

Verwarmen met airco door middel van een warmtepomp airco

Het verschil tussen een lucht-water en een lucht-lucht warmtepomp

Bekijk hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze twee typen warmtepompen. 

  • Lucht-lucht warmtepompen (airco met verwarmingsfunctie): Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft deze af aan de binnenlucht via een binnenunit, vergelijkbaar met de werking van een traditionele airco. Het is dus een systeem dat de binnenlucht direct verwarmt of koelt. Deze optie is ideaal voor ruimtes waar directe luchtverwarming of -koeling gewenst is.
  • Lucht-water warmtepompen: deze warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar in plaats van deze warmte direct aan de binnenlucht af te geven, wordt deze gebruikt om water te verwarmen. Dit verwarmde water kan dan worden gebruikt voor het verwarmingssysteem van de woning (zoals vloerverwarming of radiatoren) en/of voor het warme tapwater. Dit type warmtepomp is dus verbonden met het watersysteem van de woning en biedt een oplossing voor zowel ruimteverwarming als warmwatervoorziening.

Het grootste verschil in de praktijk is dat een lucht-water warmtepomp kan worden geïntegreerd met de centrale verwarming van een huis en kan zorgen voor zowel verwarming als warm water, terwijl een lucht-lucht warmtepomp voornamelijk wordt gebruikt voor het verwarmen of koelen van lucht in specifieke ruimtes.

Soorten airconditioners die kunnen verwarmen

Er zijn meerdere airconditioners die kunnen koelen en verwarmen. We maken onderscheid tussen 3 verschillende airco’s: 

Single split airco

Een single split airco is een populaire keuze voor het verwarmen met airco, vanwege het vermogen om individuele kamers te reguleren. Deze systemen bestaan uit een buitenunit, die warmte uit de buitenlucht haalt, en één of meer binnenunits die de warmte in de gewenste ruimtes verspreiden. 

Het grote voordeel van een split airco is dat ze afzonderlijk kunnen worden bediend, wat jou de flexibiliteit geeft om alleen de ruimtes te verwarmen die je gebruikt, waardoor je op energiekosten kunt besparen.

Multi split airco

Voor grotere huizen of kantoren waar meerdere ruimtes verwarmd moeten worden, biedt een multi split airco een efficiënte oplossing. Net als bij de split airco bestaat dit systeem uit één buitenunit die verbonden is met meerdere binnenunits. 

Het voordeel van multi-split systemen is dat ze met minder buitenunits werken, wat ze esthetisch aantrekkelijker en energie-efficiënter maakt. Elke binnenunit kan individueel worden geregeld, waardoor je een optimale temperatuurregeling en comfort in verschillende ruimtes kunt bereiken.

Monoblock airco

Monoblock airco’s zijn een alles-in-één oplossing die geen aparte buitenunit vereist. Deze zijn ideaal voor situaties waar een buitenunit niet praktisch is, zoals bij appartementen of monumentale panden. Monoblock systemen werken door een gat in de muur waar doorheen lucht wordt uitgewisseld. 

Hoewel ze iets minder efficiënt kunnen zijn dan split- en multi-split systemen, bieden monoblock airco’s een handige optie voor verwarming en koeling zonder ingrijpende installatiewerkzaamheden.

Deze verschillende soorten airco’s bieden voor iedere situatie een passende oplossing om je huis te verwarmen. Of je nu op zoek bent naar een warmtepomp airco voor één kamer of een oplossing voor je gehele huis, er is altijd een airco verwarmingssysteem dat aan jouw behoeften voldoet.

Voor- en nadelen van het verwarmen met airco

Het overwegen van een airco systeem voor verwarming in jouw huis brengt zowel unieke voordelen als enkele overwegingen met zich mee. Terwijl veel huishoudens de overstap maken naar deze moderne verwarmingsmethode vanwege zijn efficiëntie en gebruiksgemak, is het belangrijk om een volledig beeld te hebben van wat het betekent om met airco te verwarmen. 

In deze sectie duiken we dieper in de voordelen die airco verwarming biedt, maar bespreken we ook de nadelen. Door deze factoren zorgvuldig tegen elkaar af te wegen, kun je een goede beslissing nemen die past bij jouw wensen en behoeften. 

Voordelen van het verwarmen met airco

1. Energiebesparing

Een van de grootste voordelen van een warmtepomp airco is de energie-efficiëntie. Door de hoge COP-waarde verbruiken airco’s aanzienlijk minder energie dan traditionele verwarmingssystemen om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Dit resulteert in lagere energierekeningen en maakt airco verwarming een kosteneffectieve keuze voor jouw huis.

2. Multifunctioneel

Een lucht-lucht warmtepomp biedt het hele jaar door comfort door zowel te koelen in de zomer als te verwarmen in de winter. Deze multifunctionaliteit betekent dat je niet hoeft te investeren in afzonderlijke systemen voor verwarming en koeling, wat bespaart op zowel aanschafkosten als ruimte in je huis.

3. Ruimtebesparing

In vergelijking met andere verwarmingssystemen, zoals radiatoren of kachels, nemen airco’s minder ruimte in beslag. Ze kunnen discreet aan de muur of het plafond worden gemonteerd, waardoor je meer vloerruimte overhoudt in je interieur.

4. Snelle verwarming

Een warmtepomp airco kan een ruimte snel verwarmen, wat ideaal is voor koude ochtenden of wanneer je thuiskomt in een koud huis. Met de snelle verwarmingsfunctie geniet je binnen enkele minuten van een warme en comfortabele leefomgeving.

Nadelen van het verwarmen met airco

1. Kosten

De kosten voor het aanschaffen en installeren van een airco verwarming kunnen hoger zijn dan bij traditionele verwarmingssystemen. Dit kan een drempel vormen voor sommige huishoudens, hoewel de lagere kosten van het gebruik op lange termijn vaak deze investering compenseren.

2. Onderhoudsvereisten

Voor een optimale werking vereisen airco’s regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van filters en het controleren van het systeem. Dit onderhoud is essentieel om de levensduur van de lucht-lucht warmtepomp te verlengen en de efficiëntie te behouden, maar het kan als een nadeel worden gezien in vergelijking met onderhoudsarmere verwarmingsopties.

3. Prestaties bij extreem lage buiten temperaturen

Hoewel de meeste airco’s zijn ontworpen om goed te werken bij lage buitentemperaturen, kunnen sommige modellen bij extreem koude weersomstandigheden minder effectief zijn in het verwarmen van je huis.

4. Geluidsniveau van sommige modellen

Hoewel een lucht-lucht warmtepomp vaak relatief stil is, kunnen sommige modellen toch een hoorbaar geluidsniveau produceren. In sommige situaties kan dit als storend worden ervaren.

Deze voor- en nadelen afwegend, is het duidelijk dat verwarmen met airco een efficiënte en veelzijdige optie kan zijn. Het is belangrijk om jouw specifieke behoeften en omstandigheden te overwegen bij het maken van een keuze.

Wat zijn de kosten van airco verwarming?

De kosten voor een airco verwarming variëren, met prijzen gemiddeld tussen € 250 en € 5.700. Dit is afhankelijk van het type airco en de capaciteit. Deze prijzen zijn inclusief btw en installatie door een gespecialiseerde airco installateur. Deze investering wordt vaak gecompenseerd door lagere operationele kosten dankzij de hoge energie-efficiëntie. 

Soort aircoGemiddelde prijs
(inclusief installatie en btw)
Toelichting
Split airco€ 1.600 - € 3.400Vaste airco met buitenunit
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Vaste airco met buitenunit
Monoblock airco€ 1.400 - € 2.300Vaste airco zonder buitenunit
Mobiele aircoVanaf € 250met of zonder buitenunit

Het kopen van airco verwarming

Bij het overwegen van de aanschaf van een airco is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende opties en wat deze betekenen voor jouw specifieke situatie. Als je airco offertes aanvraagt via Homedeal ontvang je meerdere offertes van diverse airco installateurs. Dit geeft je niet alleen een duidelijk beeld van de kosten, maar ook van de service en ondersteuning die je kunt verwachten.

Het aanvragen van offertes stelt je in staat om de prijzen te vergelijken en te zien welke extra diensten, zoals installatie en onderhoud, worden aangeboden. Let bij het vergelijken van de offertes niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de producten en de expertise van de vakspecialist.

Een professionele airco specialist kan je adviseren over het meest geschikte systeem voor jouw woning. Hierbij wordt rekening gehouden met de grootte van de ruimtes, isolatie en andere factoren die de efficiëntie kunnen beïnvloeden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om met een airco te verwarmen?

Ja, verwarmen met een airco is een verstandige keuze voor velen, dankzij de hoge energie-efficiëntie, het comfort van zowel koelen als verwarmen met één systeem, en de potentiële besparingen op lange termijn op energiekosten.

Wat is goedkoper verwarmen met gas of airco?

Over het algemeen kan verwarmen met een airco goedkoper zijn dan met gas, vooral als je kiest voor een model met een hoge COP-waarde. De kosten van het aanschaffen van airco verwarming zijn vaak hoger, maar de lagere verbruikskosten kunnen deze investering snel terugverdienen.

Hoeveel graden kun je verwarmen met airco?

Een warmtepomp airco kan je huis comfortabel verwarmen tot een gewenste temperatuur, vaak instelbaar tot rond de 30 graden Celsius. Dit maakt het een effectieve verwarmingsoptie voor de meeste woonomgevingen, zelfs tijdens koudere dagen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden