Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Split airco

Split airco

Ben je benieuwd naar wat een split airco precies is? Een split airco, bestaande uit een binnen- en buitenunit, biedt een goede oplossing voor klimaatbeheersing in je huis of kantoor. Dit artikel leidt je door de technische specificaties, de types zoals een multi split airco en de veelgestelde vragen. Dit kan je helpen met het maken van de juiste keuze voor een airco split unit.

Wat is een split airco?

Een split airco unit is een populaire keuze voor wie op zoek is naar een efficiënte en effectieve manier om het klimaat in huis of op kantoor te reguleren. Bekijk hieronder hoe dit systeem werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Componenten: binnenunit en buitenunit

Een split airco systeem omvat twee hoofdcomponenten die onmisbaar zijn voor de werking ervan: de binnenunit en de buitenunit. De binnenunit is verantwoordelijk voor het afkoelen van de lucht in je ruimte door warme binnenlucht op te nemen en koele lucht terug te blazen. 

De buitenunit, vaak geplaatst op het dak of aan de buitenmuur, werkt als een warmtewisselaar die de opgenomen warmte van binnen naar buiten afvoert. Deze scheiding van componenten maakt het systeem efficiënter en stiller dan andere airconditioningsystemen.

Hoe koelt en verwarmt het systeem de lucht

Het koelproces van een split airco begint wanneer de binnenunit warme lucht uit de ruimte aanzuigt en deze over een koelelement (verdamper) laat stromen. De koelelementen bevatten een koelmiddel dat de warmte uit de lucht absorbeert, waardoor de lucht afkoelt. Deze gekoelde lucht wordt dan terug de kamer ingeblazen. Het koelmiddel, nu verwarmd door de opgenomen warmte, wordt naar de buitenunit gepompt waar het wordt afgekoeld door de buitenlucht, en het proces begint opnieuw.

Voordelen ten opzichte van andere airconditioningsystemen

  • Energiezuinigheid: split airco systemen staan bekend om hun hoge energiezuinigheid. Ze benutten geavanceerde technologieën om energieverbruik voor koeling en verwarming te minimaliseren. Dit verlaagt je energierekening en draagt bij aan een duurzamer milieu.
  • Geluidsniveau: een significant voordeel van split airco’s is het lage geluidsniveau. Omdat de luidere onderdelen, zoals de compressor en ventilator, buiten staan, is er veel minder geluid binnen. Dit maakt split airco’s ideaal voor slaapkamers, studeerkamers en kantoren waar stilte gewenst is.
  • Esthetiek en ruimtebesparing: de binnenunits van split airco systemen zijn slank en modern vormgegeven, waardoor ze naadloos integreren in elk interieur. Bovendien, doordat de omvangrijke componenten buiten zijn geïnstalleerd, bespaar je waardevolle binnenruimte.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Split airco systeem

Welk koelvermogen heb je nodig?

Bij het kopen van een airco is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over het vereiste koelvermogen. Bij het selecteren van de juiste capaciteit voor je split airco unit is het essentieel om niet alleen de grootte van de ruimte in overweging te nemen, maar ook de isolatiewaarde, het aantal en de grootte van ramen en deuren, de hoeveelheid zonlicht, en zelfs de aanwezigheid van elektronische apparaten. 

Deze factoren beïnvloeden allemaal de hoeveelheid benodigde koelenergie, uitgedrukt in BTU per uur, om een comfortabel klimaat te handhaven. Een algemene richtlijn is ongeveer 135 BTU per m², maar dit kan variëren afhankelijk van de isolatiekwaliteit en andere variabelen. 

Als de koelenergie uitgedrukt wordt in kilowatt (kW), dan geldt de algemene richtlijn van ongeveer 0,040 kW per m². Dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie.

Een ruimte met uitstekende isolatie en weinig blootstelling aan direct zonlicht heeft mogelijk minder koelvermogen nodig dan een vergelijkbare ruimte met mindere isolatie en meer zonlicht. Het is daarom aan te raden een vakspecialist in te schakelen voor een accurate berekening, om zo een efficiënte werking van je airco te garanderen zonder overbodige energiekosten.

VermogenKoel oppervlakte in m³
2.8 kWRuimtes tot 70 m³
4.8 kWRuimtes tot 120 m³
6.8 kWRuimtes tot 170 m³
9.6 kWRuimtes tot 240 m³

Welke soorten split units zijn er?

Er bestaan twee varianten van split units waaruit je kunt kiezen. Hieronder duiken we dieper in de kenmerken en mogelijkheden van elk type.

Single split airco systemen

Een single split airco systeem bestaat uit één binnenunit die is gekoppeld aan één buitenunit. Dit maakt het een ideale oplossing voor het koelen of verwarmen van één ruimte of gebied in je huis of kantoor. De voordelen van single split systemen zijn onder andere de relatief eenvoudige installatie, kosteneffectiviteit en efficiëntie in kleinere ruimtes. Bovendien biedt het individuele controle over de temperatuur in de ruimte, wat bijdraagt aan een hoger comfortniveau en energiebesparing.

Single split airco’s zijn perfect voor individuele kamers zoals slaapkamers, woonkamers, kleine kantoren, of studio’s waar slechts één ruimte onafhankelijk geklimatiseerd hoeft te worden. Ze zijn ook een uitstekende keuze voor woningen of bedrijven die gefaseerd meerdere ruimtes willen voorzien van airconditioning, zonder in één keer een groot systeem te installeren.

Multi-split airco systemen

Multi-split airco systemen laten toe meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. Dit biedt een flexibele oplossing voor het koelen en verwarmen van meerdere ruimtes in je huis of kantoor met verschillende temperaturen in elke kamer, zonder de noodzaak voor meerdere buitenunits. De voordelen zijn onder meer ruimtebesparing aan de buitenkant van het gebouw en een uniforme esthetiek. Daarnaast zijn multi-split systemen energiezuinig en bieden ze een geavanceerde controle over het binnenklimaat.

Het belangrijkste verschil tussen een multi-split airco en een single split systeem is de mogelijkheid om meerdere binnenunits op één buitenunit aan te sluiten. Multi-split systemen zijn daarom ideaal voor grotere huizen of commerciële ruimtes met meerdere kamers die individueel geklimatiseerd moeten worden.

Multi-split systemen zijn geschikt voor middelgrote tot grote woningen, kantoren, of commerciële ruimtes waar meerdere ruimtes individueel geregeld moeten worden. Ze zijn vooral handig in situaties waar beperkte ruimte beschikbaar is voor buitenunits of waar een minimale visuele impact gewenst is.

De keuze voor een specifiek split systeem hangt af van jouw behoeften, de grootte van de ruimte(s) en je budget. Door de vele beschikbare opties is er altijd een systeem dat past bij jouw situatie.

Wat kost een airco split unit?

De kosten voor een split airco systeem variëren gemiddeld tussen € 1.600 en € 5.700, inclusief btw en installatie. De prijs hangt af van de grootte, het merk, de technologie van de airco en de installatiecomplexiteit. Energiezuinigheid en onderhoud beïnvloeden de gebruikskosten en zorgen voor besparingen op lange termijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een split airco inclusief montage?

De kosten voor de aanschaf en installatie van een split airco systeem variëren van ongeveer € 1.600 tot € 5.700. Dit is afhankelijk van de specificaties van de unit en de complexiteit van de installatie. Dit prijsbereik zorgt ervoor dat er voor elk budget en elke behoefte een geschikte oplossing is. Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten die specifiek voor jouw situatie gelden, is het aanvragen van airco offertes een slimme stap.

Wat is het verschil tussen een airco en een split airco?

Het belangrijkste verschil tussen een traditionele airco en een split airco ligt in de configuratie. Een traditionele airco, vaak een monoblock of raamunit, combineert alle componenten in één enkele unit die binnen een raam of muur wordt geplaatst. Een split airco bestaat uit losse binnen- en buitenunits. Dit leidt tot betere prestaties en lagere geluidsniveaus binnen. Bovendien biedt het meer flexibiliteit bij de installatie.

Kan een split airco ook verwarmen?

Ja, veel split airco systemen zijn ontworpen met een warmtepompfunctie, waardoor ze niet alleen kunnen koelen tijdens warme maanden maar ook kunnen verwarmen in de winter. Dit maakt split airco’s een zeer efficiënte keuze voor jaar-rond klimaatbeheersing in je huis of kantoor.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden