Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco kosten

Airco kosten

Minimale kosten
€ 350
Gemiddelde kosten
€ 1.900
Maximale kosten
€ 3.650
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.200 - € 2.400

Ben je op zoek naar de prijzen van een airco in huis? Op deze pagina vind je informatie over airco’s en de kosten die hieraan verbonden zijn. Van verschillende soorten airco’s met een overzicht van de voor- en nadelen tot een prijzenoverzicht van de bedienings- en montagekosten. Bekijk de airco kosten en gebruik de bespaartips.

Wat kost een airco?

De airco kosten hangen af van het soort airco dat je kiest en de gewenste ruimte die jij gekoeld wilt hebben. We onderscheiden vijf soorten airco’s, waarvan er vier geschikt zijn voor woningen. In onderstaande tabel staat voor de vier soorten airco’s de omschrijving en de gemiddelde airco kosten weergegeven.

Soort aircoGemiddelde prijs incl. btw en installatieOmschrijving
Split airco€ 1.600 – € 3.400Een binnenunit die je kamer op de gewenste temperatuur houdt en een buitendeel dat fungeert als motor.
Multi split airco€ 3.100 – € 5.700Een split airco, maar met meerdere binnenunits.
Airco zonder buitenunit€ 1.400 – € 2.300Enkel een niet verplaatsbare binnenunit.
Mobiele aircoVanaf € 250Niet gebonden aan een vaste plek.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
airco kosten

Hoe ziet de prijsopbouw van een airco eruit?

Kostenverdeling airco kosten

Het juiste koelvermogen van de airco

Hoe groot is de ruimte die jij wilt koelen? Het vermogen van een airco is afhankelijk van de oppervlakte die gekoeld dient te worden. In onderstaand schema vind je het vermogen en de bijbehorende ruimte.

VermogenKoel oppervlakte in m³
2.8 kWRuimtes tot 70 m³
4.8 kWRuimtes tot 120 m³
6.8 kWRuimtes tot 170 m³
9.6 kWRuimtes tot 240 m³

Vergelijk de verschillende soorten airco’s

Naast de airco kosten en de grootte van je ruimte zijn de voor- en nadelen van elk soort airconditioning belangrijk om mee te nemen in jouw keuzeproces. Welk soort airco sluit aan bij jouw wensen? Ga je bijvoorbeeld voor een split airco, of een multi-split airco voor meerdere ruimtes? Onderstaand schema vergelijkt de verschillende soorten airconditioning.

Soort aircoVoordelenNadelen
Split aircoWeinig geluidshinder,
neemt weinig plaats in beslag
Niet verplaatsbaar,
installatiekosten
Multi split aircoMeerdere binnenunits aansluiten op 1 buitenunitNiet verplaatsbaar,
installatiekosten
Airco zonder buitenunitGeen buitenunitNiet verplaatsbaar, duur,
installatiekosten
Mobiele aircoVerplaatsbaar, goedkoopWeinig vermogen, slang die naar buiten moet hangen

Bediening airco kosten

Dankzij technologie is steeds meer mogelijk, ook rondom de bediening van airco’s. Wil jij de luxe ervaren van een draadloze bediening van je airco via een mobiele app en de airco in je slaapkamer op afstand bedienen? Of geef je de voorkeur aan een afstandsbediening waarmee je de airco gemakkelijk aan en uit zet? Een afstandsbediening zit bij de prijs van de airconditioning inbegrepen. Voor een airco met app betaal je net iets meer: gemiddeld € 100 tot € 200 extra.

Montage airco kosten

Een airco plaatsen, hoe werkt dat? Als je geen idee hebt wat er allemaal bij komt kijken, dan laat je dit over aan de specialist.

  • Een specialist bevestigt de airco stevig aan de muur.
  • Een specialist monteert de airco zonder beschadigingen aan de muur of airco.
  • Het scheelt jou moeite en tijd.

De montagekosten bestaan uit voorrijkosten, arbeid en uitleg. Bekijk onderstaande tabel voor de gemiddelde montagekosten per soort airco.

Soort aircoGemiddelde montagekosten, incl. btw
Split airco€ 400
Multi split airco€ 650
Airco zonder buitenunit€ 500

Tips voor de keuze van je airco

1. Kies de beste aircospecialist voor jou

Vraag diverse offertes aan van airco specialisten. Vergelijk deze en kies de beste specialist voor de installatie van jouw airco. Hoe weet je welke airco specialist het best bij jou past? Dit hangt af van een aantal factoren.

  • Prijzen: wat zijn de prijzen van de airco en montage?
  • Garantieregeling: wat is de garantieperiode en wat zijn de garantievoorwaarden?
  • Tijdsplanning: wanneer wordt de airco geleverd en geplaatst?
  • Extra mogelijkheden: voldoet de airco specialist aan jouw aanvullende wensen?

2. Onderhoudscontract

Om de levensduur van je airco te verlengen is onderhoud van groot belang. Zo voorkom je mankementen en werkt je airco optimaal. In de airco bevinden zich filters die de lucht zuiveren. Door deze luchtzuivering filtert de airco onaangename geuren en deeltjes uit de lucht. Daarnaast moet het koelmiddel één keer per twee jaar bijgevuld worden. Door een onderhoudscontract af te sluiten bij je airco specialist voorkom je hoge rekeningen bij onvoorziene mankementen en geniet je jarenlang van je airco.

Extra’s voor je airco

Een airco zorgt voor verkoeling van je ruimte in de zomer. Er zijn nog meer opties voor een airco in huis, zoals een airco waarmee je de ruimte verwarmt. Bekijk in onderstaande tabel de verschillende extra opties voor je airco in huis.

OptieGemiddelde prijs, incl. btwOmschrijving
Verwarmen via je aircoStandaardVerwarmen via je airco is vaak voordeliger dan stoken op gas. Een airco haalt namelijk een rendement van 350%.
Onderhoudscontract€ 110 – € 150 per jaarVaak voorkom je hoge kosten door goed onderhoud. Sluit een onderhoudscontract af bij een gecertificeerde STEK-specialist.
Design airco€ 400 extraEen design airco zorgt niet alleen voor een aangename temperatuur, maar is ook een lust voor het oog.

Homedeal bespaartips

Kies energiebewust

Een airco verbruikt veel energie. Het is daarom belangrijk om op de het energieverbruik te letten voordat je een airco aanschaft. Bekijk hiervoor het energielabel. Het is aan te raden om een airco met een energielabel van A tot A++ aan te schaffen. Deze airconditionings zijn namelijk energiezuinig, waardoor je energiekosten bespaart.

Meer airco’s

Door meerdere airco’s af te nemen bij een specialist, ontvang je korting. Informeer bij je in de buurt wie nog meer behoefte heeft aan een airco. Het is belangrijk om van tevoren een vast bedrag af te spreken waar jullie het beiden mee eens zijn. Het is ook een optie om geen voorrijkosten of montagekosten in rekening te laten brengen bij de aanschaf van meerdere airco’s.

Sluit je deur en ramen

Zet op warme zomerdagen je airco aan en sluit je deur en ramen. Door dit te doen, voorkom je dat er warmte naar binnenkomt en blijft de hele ruimte goed gekoeld. Je airco staat daardoor niet op de hoogste stand, waardoor je energie en kosten bespaart.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden