Vind de beste airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco onderhoudskosten

Airco onderhoudskosten

Minimale kosten
€ 90
Gemiddelde kosten
€ 150
Maximale kosten
€ 190
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 110 - € 185

Een goed onderhouden airco zorgt er niet alleen voor dat je kamer heerlijk koel blijft tijdens de warme zomerdagen maar is ook beter voor je gezondheid. Om je een idee te geven van de  airco onderhoudskosten, heeft Homedeal alle prijzen en mogelijkheden voor je in kaart gebracht.

Wat kost airco onderhoud?

De kosten voor het eenmalig onderhouden van je airco liggen rond de € 140. Het is ook mogelijk te kiezen voor een onderhoudscontract. Hiervoor liggen de kosten rond de € 110 tot € 150 per jaar. Goed onderhoud is belangrijk om duurdere mankementen te voorkomen. Alleen een STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) specialist is bevoegd om grondig onderhoud aan je airco te verrichten. Zelf bijvullen en vacumeren is wettelijk verboden. Bekijk in onderstaande tabel de airco onderhoudskosten voor diverse soorten onderhoud.

Soort onderhoudGemiddelde prijs inclusief btwWat is in de prijs inbegrepen?
Eenmalig onderhoud€ 140Eenmalig onderhoud, arbeid en voorrijkosten
Onderhoudscontract€ 110 - € 150 per jaarJaarlijks onderhoud, arbeid en voorrijkosten
Groot onderhoud€ 150 - € 190Grote onderhoudsbeurt, bijvullen, vacumeren, arbeid en voorrijkosten

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

airco onderhoudskosten

De volgende drie situaties maken duidelijk wat je precies krijgt bij bovenstaande soorten airco onderhoud.

Flexibel

Een paar jaar geleden heb je een airco laten plaatsen en deze werkt nog goed. Toch wil je een vakspecialist onderhoud laten plegen aan je airco. Dit is verstandig, want goed onderhoud draagt bij aan de levensduur en optimale werking van je airco. Bij een onderhoudsbeurt wordt je airco op alle punten nagekeken zodat de airco weer klaar is voor een warme zomer. De airco onderhoudskosten voor eenmalig onderhoud zijn gemiddeld € 130 tot € 150 en je houdt de flexibiliteit om zelf te bepalen wanneer je onderhoud wilt laten plegen.

Voordeligste optie

Je wilt verzekerd zijn van een airco die het altijd doet, maar niet de hoofdprijs betalen. Goed jaarlijks onderhoud verlengt de levensduur van een airco en bespaart je onnodige kosten. Stel met je specialist een onderhoudscontract op zodat jouw airco altijd klaar is voor gebruik. Vaak bespaar je met een contract veel geld op de totale airco onderhoudskosten; de kosten voor bijvullen en vacumeren zitten hier meestal ook al bij in. De prijs van een onderhoudscontract voor je airco ligt tussen de € 110 en € 150 per jaar.

Airco bijvullen en vacumeren

Als je merkt dat je airco het niet goed meer doet, is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt. Airco’s moeten gemiddeld één keer in de twee jaar bijgevuld en opnieuw gevacumeerd worden. Laat je airco bijvullen door een STEK-gecertificeerde monteur. Het is bij wet verboden om je airco zelf bij te vullen. Groot onderhoud kost je gemiddeld € 170.

Hoe ziet de prijsopbouw van de airco onderhoudskosten eruit?

Kostenverdeling airco onderhoudskosten

Keuzes die de prijs van het airco onderhoud bepalen

De volgende drie keuzes hebben invloed op de totale airco onderhoudskosten.

Keuze 1: Airco bijvullen en vacumeren

Eén keer in de twee jaar is het bij een goed aangesloten airco nodig om de airco bij te laten vullen. Check daarom hoe lang dit geleden is bij jouw airco. De extra kosten voor het bijvullen en vacumeren tijdens een onderhoudsbeurt liggen rond de € 40.

Keuze 2: Wel of geen onderhoudscontract

Weet je nog niet zeker of je een contract af wil sluiten wanneer je een airco gaat kopen? Veel mensen zitten liever niet aan een contract vast en laten hun airco pas maken als deze kapot is. Onthoud dat je airco door  goed onderhoud langer mee gaat en je zo hoge reparatiekosten voor blijft. Bovendien zijn vieze airco’s slecht voor je gezondheid. In airco zitten namelijk filters. Als deze vies zijn komt er vervuilde lucht je kamer binnen. Door middel van een onderhoudscontract bespaar je op de airco onderhoudskosten. Ten eerste omdat je grote gebreken voor bent door regelmatig onderhoud. Ten tweede biedt de specialist een scherper tarief bij het afsluiten van een contract.

Keuze 3: Per uur of een totaalprijs?

Je hebt de keuze om met de vakspecialist een uurprijs of totaalprijs af te spreken voor het onderhouden van je airco. Het uurloon van een STEK-specialist ligt rond de € 50 per uur. Spreek jij liever van tevoren een prijs af zodat je weet wat je kan verwachten? Dan zijn de airco onderhoudskosten gemiddeld € 140. Check de airco offerte wat voor type prijsbepaling een airco specialist gebruikt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Samen airco onderhoud laten doen

Hebben je buren of andere buurtgenoten ook een airco installatie? Laat dan samen jullie airco onderhouden. Hiermee bespaar je op de voorrijkosten van de monteur. Ook biedt het de mogelijkheid om te onderhandelen met de specialist over een mooie prijs.

Al je onderhoud tegelijkertijd

Veel airco specialisten zijn ook bekwaam in het onderhouden van cv-ketels. Laat je airco en cv-ketel tegelijkertijd nakijken door dezelfde specialist. De monteur bespaart zo tijd en voorrijkosten waardoor je goedkoper uit bent.

Bespaar energie

Vieze en slecht onderhouden airco’s verbruiken veel meer stroom. Een goed onderhouden airco heeft juist een optimaal rendement. Sluit daarom een onderhoudscontract af waardoor jouw airco altijd optimaal kan presteren en niet onnodig energie verspild.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden