Vind de beste airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco onderhoudskosten

Airco onderhoudskosten

Minimale kosten
€ 90
Gemiddelde kosten
€ 160
Maximale kosten
€ 190
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 130 - € 185

Een goed onderhouden airco zorgt er niet alleen voor dat je kamer heerlijk koel blijft tijdens de warme zomerdagen maar is ook beter voor je gezondheid. Om je een idee te geven van wat airco onderhoud kost, heeft Homedeal alle prijzen en mogelijkheden voor je in kaart gebracht.

Wat kost airco onderhoud?

De kosten voor het eenmalig onderhouden van je airco liggen gemiddeld rond de € 140. Je hebt ook de keuze uit een onderhoudscontact, daarvoor liggen de kosten rond de € 100 per jaar. Goed onderhoud is belangrijk om duurdere mankementen te voorkomen. Alleen een STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) specialist is bevoegd om grondig onderhoud aan je airco te verrichten. Zelf bijvullen en vacumeren is wettelijk verboden. Bekijk onderstaand alle airco onderhoud kosten:

Soort onderhoudGemiddelde prijs inclusief btwWat is in de prijs inbegrepen?
Eenmalig onderhoud€ 140Eenmalig onderhoud, arbeid en voorrijkosten
Onderhoudscontract€ 90 - € 160 per jaarJaarlijks onderhoud, arbeid en voorrijkosten
Groot onderhoud€ 150 - € 190Grote onderhoudsbeurt, bijvullen, vacumeren, arbeid en voorrijkosten

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

airco onderhoudskosten

In de volgende 3 opties lees je wat je precies krijgt bij bovenstaande soorten airco onderhoud.

Flexibel

Je heb een airco laten plaatsen een paar jaar geleden en deze werkt nog goed. Toch wil je een specialist onderhoud laten plegen aan je airco. Dit is verstandig want goed onderhoud is belangrijk voor de levensduur en optimale werking van je airco. Bij een onderhoudsbeurt wordt je airco op alle punten nagekeken waarna de airco weer klaar is voor een warme zomer. Voor eenmalig onderhoud betaal je gemiddeld € 130 tot € 150 en je houdt de flexibiliteit om zelf te bepalen wanneer je onderhoud wilt laten plegen.

Voordeligst

Jij wilt verzekerd zijn van een airco die het altijd doet, maar niet de hoofdprijs betalen. Goed jaarlijks onderhoud verlengt de levensduur van een airco en bespaart je onnodige kosten. Stel met je specialist een onderhoudscontract op zodat jouw airco altijd klaar is voor gebruik. Vaak bespaar je met een contract veel geld op de totale airco onderhoudskosten, de kosten voor bijvullen en vacumeren zitten hier meestal ook al bij in. De prijs van een onderhoudscontract voor je airco ligt rond de € 135 per jaar.

Airco bijvullen en vacumeren

Je merkt dat je airco het niet meer goed doet, kies dan voor een grote onderhoudsbeurt. Airco’s moeten gemiddeld 1 keer in de 2 jaar bijgevuld en opnieuw gevacumeerd worden. Laat je airco bijvullen door een STEK gecertificeerde monteur. Het is bij wet verboden om je airco zelf bij te vullen. Groot onderhoud kost je gemiddeld € 170.

Hoe ziet de prijsopbouw van de airco onderhoudskosten eruit?

Kostenverdeling airco onderhoudskosten

Keuzes die de prijs van het airco onderhoud bepalen

De volgende 3 keuzes hebben invloed op de onderhoudskosten van je airco.

Keuze 1: Airco bijvullen en vacumeren

1 keer in de 2 jaar is het bij een goed aangesloten airco nodig om de airco bij te laten vullen. De extra kosten voor het bijvullen en vacumeren tijdens een onderhoudsbeurt liggen rond de € 40.

Keuze 2: Wel of geen onderhoudscontract

Weet je nog niet of je wel of geen contract af wil sluiten wanneer je een airco gaat kopen? Veel mensen zitten liever niet aan een contract vast en laten hun airco pas maken als deze kapot is. Bedenk wel dat door middel van goed onderhoud je airco langer mee gaat en je reparatiekosten voor bent. Verder is het belangrijk om je airco goed te onderhouden omdat vieze airco’s slecht voor je gezondheid zijn. In je airco zitten filters, als deze vies zijn komt er vervuilde lucht je kamer binnen. Door middel van een onderhoudscontract bespaar je op de kosten van airco onderhoud. Ten eerste omdat je grote gebreken voor bent door regelmatig onderhoud. Ten tweede biedt de specialist een scherper tarief wanneer je een contract afsluit.

Keuze 3: Per uur of totaalprijs?

Je hebt de keuze om met de specialist een uurprijs of totaalprijs af te spreken voor het onderhouden van je airco. Het uurloon van een STEK specialist ligt rond de € 50 per uur. Spreek jij liever van tevoren een prijs af zodat je weet wat je kan verwachten? Dan kost airco onderhoud gemiddeld € 140. Check de airco offerte wat voor type prijsbepaling een aircospecialist gebruik.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Homedeal bespaartips

Samen airco onderhoud laten doen

Hebben je buren of andere buurtgenoten ook een airco installatie? Laat dan samen jullie airco onderhouden. Hiermee bespaar je op de voorrijkosten van de monteur. Ook biedt het de mogelijkheid om te onderhandelen met de specialist over een mooie prijs.

Al je onderhoud tegelijkertijd

Veel airco specialisten zijn ook bekwaam in het onderhouden van cv-ketels. Laat je airco en cv-ketel tegelijkertijd nakijken door dezelfde specialist. De monteur bespaart zo tijd en voorrijkosten waardoor je goedkoper uit bent.

Bespaar energie

Vieze en slecht onderhouden airco’s verbruiken veel meer stroom. Een goed onderhouden airco heeft juist een optimaal rendement. Sluit daarom een onderhoudscontract af waardoor jouw airco altijd optimaal kan presteren en niet onnodig energie verspild.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden