Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco installateur

Airco installateur

Als je op zoek bent naar een airco installateur, weet je hoe belangrijk het is om te kiezen voor vakmanschap dat zorgt voor comfort in je huis of kantoor. In dit artikel lees je alles over het proces van een airco laten installeren, van voorbereiding tot nazorg, en ontdek je hoe je de beste installateur kiest voor het laten plaatsen van jouw airconditioning installatie.

Hoe gaat een airco laten plaatsen in z’n werk?

Het laten plaatsen van een airco in je huis kan een verademing zijn tijdens de warme zomermaanden. Maar hoe gaat dit proces precies in zijn werk? Van de voorbereiding tot de uiteindelijke installatie en het onderhoud, er zijn verschillende stappen die je samen met je airconditioning installateur zult doorlopen. 

In deze sectie duiken we dieper in elk van deze stappen, om je een helder beeld te geven van wat je kunt verwachten. Zo ben je goed voorbereid en weet je precies hoe je samen met een vakspecialist jouw woon- of werkcomfort naar een hoger niveau kunt tillen.

Voorbereidingsfase

Voordat je airco geïnstalleerd kan worden, is een goede voorbereiding essentieel. Dit begint bij het eerste contact tussen jou en de airco installateur. Jij deelt je wensen en de mogelijkheden van jouw ruimte, terwijl de installateur je helpt te begrijpen wat het beste past bij jouw situatie. 

Samen beoordelen jullie de locatie waar de airco moet komen, waarbij de installateur kijkt naar aspecten zoals de grootte van de ruimte, de zonligging, en de beste plek voor zowel de binnen- als buiteneenheid. Dit advies is cruciaal, want het zorgt ervoor dat je uiteindelijk kiest voor een systeem dat niet alleen efficiënt is maar ook voldoet aan jouw comfortwensen.

Keuze van het airco-systeem

Als je een airco wilt kopen is het belangrijk om van tevoren goed de verschillende opties te bekijken. De keuze van het juiste airco-systeem is namelijk bepalend voor het comfort in je woning of kantoor. Er zijn verschillende airco systemen beschikbaar, zoals split, multi-split en monoblock systemen. Het type airco dat je het beste kunt kiezen hangt heel erg af van jouw specifieke situatie en wensen.

 1. Split airco systemen zijn ideaal voor het koelen van één ruimte en bestaan uit een binnen- en buiteneenheid die door leidingen met elkaar verbonden zijn.
 2. Een multi-split airco kan meerdere binnenunits op één buiteneenheid aansluiten, perfect voor het koelen van meerdere ruimtes met individuele controle.
 3. Monoblock airco’s, daarentegen, vereisen geen buiteneenheid en zijn geschikt voor situaties waar installatie van een buiteneenheid niet mogelijk is.

Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en beperkingen qua installatie, efficiëntie, en esthetiek. Een professionele installateur voor airconditioning kan je adviseren over het meest geschikte systeem op basis van de grootte van je ruimte, de isolatie, en je persoonlijke voorkeuren. Dit zorgt ervoor dat je een airco kiest die niet alleen je ruimte effectief koelt maar ook energie-efficiënt en stil is, voor maximaal comfort en minimale verstoring.

Mannelijke airco installateur in een blauw overal installeert of repareert een airco aan de muur

Installatieproces

Het installatieproces van een airco is een stap die zorgvuldigheid en expertise vereist. Het begint met het plannen van de exacte locatie voor zowel de binnen- als de buiteneenheid, gevolgd door het boren van gaten om de twee eenheden met elkaar te verbinden via leidingen. Hier zijn de stappen die doorgaans worden gevolgd:

 1. Bepalen van de locatie: samen met de airco installateur bepaal je de optimale plaats voor de binnen- en buiteneenheid. Hierbij houd je rekening met de luchtstroming en esthetiek in de ruimte.
 2. Installatie van de binnenunit: de binnenunit wordt op de gekozen locatie aan de muur bevestigd. Dit vereist precisie om te zorgen voor de juiste helling voor condensafvoer.
 3. Installatie van de buitenunit: de buitenunit wordt geplaatst op een locatie waar deze voldoende lucht kan aanzuigen en afvoeren. Vaak wordt dit op een plat dak of tegen de buitengevel geplaatst.
 4. Aanleggen van leidingen: leidingen voor koelmiddel, elektriciteit, en condensafvoer worden aangelegd tussen de binnen- en buiteneenheid.
 5. Testen van het systeem: nadat alles is geïnstalleerd, test de installateur het systeem om te verzekeren dat het efficiënt werkt en voldoet aan alle verwachtingen qua koeling en geluidsniveau.

Een professioneel uitgevoerde installatie zorgt niet alleen voor optimale koeling maar verlengt ook de levensduur van je airco, doordat het risico op problemen en inefficiënties vermindert. Daarom is het kiezen van een ervaren en betrouwbare airco installateur een investering in comfort op de lange termijn.

Nazorg en onderhoud

Na de installatie van je airco komt het belangrijke aspect van nazorg en airco onderhoud om de hoek kijken. Een goed onderhouden aircosysteem zorgt voor een langere levensduur, hogere efficiëntie en betere luchtkwaliteit. Regelmatig airco onderhoud door een professionele airco installateur omvat:

 • Inspectie en reiniging van filters: dit helpt om de luchtkwaliteit in je ruimte te verbeteren en de efficiëntie van het systeem te behouden.
 • Controle van het koelmiddel: zorgen dat het niveau van het koelmiddel optimaal is, is cruciaal voor de koelprestaties van de airco.
 • Inspectie van de leidingen en aansluitingen: op zoek naar eventuele lekkages of slijtage die de werking van de airco kunnen beïnvloeden.
 • Algemene systeemcontrole: inclusief het testen van de elektrische componenten en de buitenunit om zeker te zijn van hun goede werking.

Veel airco installateurs bieden onderhoudscontracten aan, die een periodieke controle en onderhoud van je airco-systeem garanderen. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je airco, maar zorgt ook voor een constante, efficiënte koeling en minimaliseert de kans op onverwachte reparaties.

Het afsluiten van een onderhoudscontract bij je installateur geeft je de rust dat je airco altijd in topconditie is, zodat je kan genieten van een aangenaam binnenklimaat, jaar in, jaar uit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe vind je een geschikte airco installateur?

Het kiezen van de juiste installateur is cruciaal voor het succes van je airconditioning installatie. Je wilt niet alleen iemand die de airco goed kan installeren, maar ook iemand die je betrouwbaar advies kan geven over wat het beste systeem is voor jouw behoeften en budget. Met zoveel airco installateurs op de markt kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. Onderstaande tips kunnen je helpen met het zoeken naar een geschikte airco installateur.

1. Begin met een grondig onderzoek

 • Vraag om aanbevelingen: start je zoektocht door vrienden, familie of collega’s om aanbevelingen te vragen. Persoonlijke ervaringen kunnen je waardevolle inzichten geven.
 • Online platform: maak gebruik van een online platform zoals Homedeal waar je offertes kunt aanvragen van meerdere airco installateurs. Dit stelt je in staat om prijzen, diensten en klantbeoordelingen te vergelijken zonder je te hoeven beperken tot één aanbieder.

2. Beoordeel de kwalificaties en ervaring van de airco installateur

 • Controleer certificeringen: een betrouwbare vakspecialist heeft de juiste certificeringen en is opgeleid om met verschillende airco’s te werken.
 • Bekijk eerdere projecten: vraag naar voorbeelden van eerdere installaties. Dit kan je een idee geven van de kwaliteit en het vakmanschap van de installateur.

3. Vergelijk offertes van airco installateurs

 • Vraag meerdere offertes aan: door airco offertes van verschillende vakspecialisten aan te vragen, kun je niet alleen de prijzen vergelijken, maar ook inzicht krijgen in wat elke installateur biedt.
 • Let op details: een lage prijs kan aantrekkelijk zijn, maar let ook op wat er wordt aangeboden. Controleer of de offerte alle kosten omvat, zoals voorrijkosten, installatie en eventuele extra’s.

4. Communicatie en service

 • Communicatie: een goede installateur is bereid om je vragen te beantwoorden en je te voorzien van alle informatie die je nodig hebt.
 • Service na installatie: informeer naar de beschikbaarheid van onderhouds- en reparatiediensten na de installatie. Een betrouwbare installateur biedt vaak ook ondersteuning na de installatie van het project.

5. Maak een geïnformeerde keuze

 • Tijdsplanning: bespreek de tijdsplanning van het project. Een goede installateur zal realistische verwachtingen schetsen over hoe lang de installatie zal duren.
 • Garanties en verzekeringen: controleer welke garanties worden aangeboden op zowel de airco units als de installatiewerkzaamheden. Zorg er ook voor dat de installateur verzekerd is, voor het geval er iets misgaat.

Door deze stappen te volgen, kun je een goede beslissing nemen bij het kiezen van een airco installateur. Door de vakspecialist zorgvuldig te selecteren zorg je ervoor dat je airconditioningsysteem efficiënt en effectief wordt geïnstalleerd, waardoor je jarenlang kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat.

Hoeveel kost een airco installeren door een airco installateur?

De kosten voor het laten plaatsen van een airco variëren, met gemiddelde prijzen tussen de € 250 en € 5.700, afhankelijk van het type en de installatiecomplexiteit. Factoren als de grootte van de ruimte en eventuele extra kosten voor elektrische aanpassingen of het aanleggen van leidingen kunnen de uiteindelijke prijs beïnvloeden.

Soort aircoGemiddelde prijs incl. btw en installatieOmschrijving
Split airco€ 1.600 - € 3.400Een binnenunit die je kamer op de gewenste temperatuur houdt en een buitendeel dat fungeert als motor.
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Een split airco, maar met meerdere binnenunits.
Airco zonder buitenunit€ 1.400 - € 2.300Enkel een niet verplaatsbare binnenunit.
Mobiele aircoVanaf € 250Niet gebonden aan een vaste plek.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een airco te installeren?

De kosten voor het installeren van een airco liggen gemiddeld tussen € 250 en € 5.700. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de ruimtegrootte, airco-type en installatiecomplexiteit.

Wat kost een airconditioning installateur per uur?

De uurtarieven van airco installateurs variëren, maar liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 70 per uur. Dit tarief kan verschillen afhankelijk van de ervaring van de vakspecialist en de specifieke eisen van de installatie.

Kan ik zomaar een airco plaatsen?

Het installeren van een airco vereist vaak meer dan alleen de installatie van het apparaat. Er zijn technische aspecten zoals elektrische voorzieningen en het correct aanleggen van leidingen. Daarnaast moet je mogelijk rekening houden met regelgeving of beperkingen vanuit de gemeente of VvE. Het is daarom aan te raden om altijd een professionele airconditioning installateur in te schakelen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden