Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Monoblock airco

Monoblock airco

Een monoblock airco is de ultieme oplossing voor comfort en verkoeling in huis, vooral tijdens die hete zomermaanden. Door de eenvoudige installatie en efficiënte werking, biedt het een praktische manier om je leefruimte aangenaam te houden. In dit artikel lees je alles over hoe een monoblock airco werkt, wat de voordelen en nadelen van een monoblock airco zijn en wat het kost. 

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een compacte, stand-alone airco die je ruimte koelt zonder de noodzaak van een externe buitenunit. Monoblock airco’s halen warme lucht uit je kamer, koelen deze af via hun interne systeem, en blazen de gekoelde lucht weer terug, allemaal vanuit één en dezelfde unit. 

Verschillende types monoblock airconditioners

Er zijn twee uitvoeringen van een monoblock airco zonder buitenunit beschikbaar:

Vaste monoblock airco zonder buitenunit

Een vaste monoblock airco zonder buitenunit is een populaire keuze voor wie zoekt naar een permanente, efficiënte koeloplossing zonder de complexiteit van externe units. Dit systeem is perfect voor gebruik in appartementen, historische panden of elke locatie waar de installatie van een buitenunit onpraktisch of onmogelijk is. 

Ze worden direct in de ruimte geïnstalleerd en vereisen enkel een opening voor de afvoer van warme lucht, vaak door een muur of het raam. Dit maakt ze discreet, ruimtebesparend en esthetisch aantrekkelijk, terwijl ze toch krachtige koelprestaties leveren. Ideaal voor diegenen die de uitstraling van hun woning willen behouden zonder in te leveren op comfort.

Mobiele monoblock airco zonder buitenunit

Naast de vaste monoblock airco’s is er ook de optie voor een monoblock mobiele airco zonder buitenunit. Deze airco’s bieden een flexibele oplossing voor ruimtes waar je tijdelijke verkoeling of een mobiele oplossing nodig hebt. Perfect voor als je de koelte met je mee wilt nemen van kamer naar kamer, of in situaties waar een permanente installatie niet mogelijk of gewenst is. 

Mobiele monoblock airco’s zijn eenvoudig in gebruik en vereisen alleen een stopcontact en een mogelijkheid voor de afvoer van de warme lucht, vaak via een raam. Dit type airco is ideaal voor mensen die in een huurwoning wonen of voor wie op zoek is naar een onmiddellijke, effectieve verkoeling zonder ergens langdurig aan vast te zitten.

Hoe onderscheidt een monoblock airconditioning zich van andere airconditioningsystemen

In tegenstelling tot een traditionele split airco, waarbij een binnenunit verbonden is met een buitenunit, biedt een monoblock airconditioning een alles-in-één oplossing. Dit zorgt niet alleen voor een eenvoudigere installatie maar ook voor een flexibele plaatsing binnen je woonruimte. Bovendien zijn monoblock airco’s vaak draagbaar, waardoor je ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar waar de verkoeling het meest nodig is.

Monoblock airco in de kamer op de grond en tegen de muur aan geplaatst.

Hoe werkt een monoblock airco?

Hoe een monoblock airco werkt is door binnenlucht aan te zuigen, deze door een koelmiddel te leiden dat de lucht afkoelt, en vervolgens de gekoelde lucht terug de kamer in te blazen. Dit proces wordt mogelijk gemaakt door een gesloten systeem binnenin de unit, waarbij het koelmiddel herhaaldelijk wordt gecomprimeerd en geëxpandeerd, waardoor warmte van binnen naar buiten wordt overgedragen, zelfs zonder een externe buitenunit.

  • Koelcyclus: de koelcyclus begint wanneer de warme binnenlucht over een koelelement (verdamper) wordt geleid, waar het koelmiddel de warmte absorbeert en de lucht afkoelt. Deze afgekoelde lucht wordt dan terug in de ruimte geblazen, terwijl het opgewarmde koelmiddel naar een compressor gaat waar het wordt samengeperst en zijn warmte afgeeft aan de buitenlucht.
  • Luchtverversing en -circulatie: naast koeling zorgt de monoblock airco ook voor luchtverversing. Verse buitenlucht kan worden aangezogen, gefilterd en de ruimte ingeblazen, waardoor de luchtkwaliteit binnenshuis verbetert. Dit is vooral voordelig in dichtbevolkte stedelijke gebieden of tijdens het allergieseizoen.

Installatie

De installatie van een monoblock airco is verrassend eenvoudig. Het vereist doorgaans alleen een geschikte plek bij een raam of een muur waar de luchtuitlaat naar buiten kan worden geleid door een klein gat. Veel modellen zijn draagbaar en vereisen geen permanente installatie, wat ze ideaal maakt voor tijdelijke woonruimtes.

Onderhoud

Het onderhouden van een monoblock airconditioning systeem is belangrijk voor het behouden van zijn efficiëntie en levensduur. Regelmatige taken omvatten het reinigen of vervangen van de luchtfilters, het controleren van de koelmiddelniveaus, en het schoonhouden van de luchtuitlaten. Veel modellen zijn ontworpen met het oog op eenvoudig onderhoud, zodat je deze taken gemakkelijk zelf kunt uitvoeren.

Wat zijn de voordelen van een monoblock airco?

De keuze voor een monoblock airco brengt diverse pluspunten met zich mee die het comfort in huis aanzienlijk kunnen verhogen. Bekijk hieronder de vele monoblock airco voordelen. 

1. Energieverbruik

Een van de grootste voordelen van een monoblock airco is de efficiëntie. Deze systemen zijn ontworpen om een maximale koeling te bieden met een minimaal energieverbruik, waardoor je kunt genieten van een koel huis zonder je zorgen te maken over hoge energierekeningen. Dankzij de nieuwste technologieën in koelmiddelen en energiebeheer, zijn deze units een slimme keuze voor milieubewuste consumenten.

2. Geluidsniveau

Deze airco’s staan bekend om hun relatief lage geluidsniveau, vooral in vergelijking met oudere of traditionele airconditioningsystemen. Dit maakt ze ideaal voor slaapkamers, studeerkamers, en andere ruimtes waar stilte gewaardeerd wordt. Je kunt genieten van verkoeling zonder storende achtergrondgeluiden.

3. Installatiegemak

De eenvoud van installatie is een ander belangrijk voordeel. Zonder de noodzaak voor een buitenunit of ingewikkeld leidingwerk, kunnen deze airco’s vrijwel overal in je huis worden geplaatst. Bovendien biedt hun draagbaarheid de flexibiliteit om de airco te verplaatsen naar waar het het meest nodig is, afhankelijk van het seizoen of je persoonlijke voorkeur.

4. Compact design

Monoblock airco’s hebben een modern en compact design, waardoor ze in elke kamer esthetisch aangenaam zijn zonder veel ruimte in te nemen. Dit is vooral handig in kleinere appartementen of ruimtes waar elke vierkante meter telt. Hun discrete aanwezigheid zorgt ervoor dat je interieurontwerp niet wordt verstoord.

De voordelen van een monoblock airco omvatten dus niet alleen efficiëntie en een laag energieverbruik, maar ook een laag geluidsniveau, gemak van installatie, flexibiliteit in plaatsing, en een aantrekkelijk design. Deze eigenschappen maken de monoblock airco tot een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een effectieve en handige manier om hun leefruimte koel te houden.

Wat zijn de nadelen van een monoblock airco?

Hoewel een monoblock airco veel voordelen biedt, is het belangrijk om ook rekening te houden met enkele mogelijke nadelen om een weloverwogen beslissing te kunnen maken.

1. Koelcapaciteit

Een van de beperkingen van deze airco is dat deze meestal minder krachtig is dan een split airco of centrale airconditioningsystemen. Dit betekent dat ze wellicht niet de beste keuze zijn voor het koelen van zeer grote ruimtes of hele woningen. Ze zijn optimaal voor kleinere ruimtes of specifieke gebieden waar je verkoeling nodig hebt.

2. Energieverbruik vergelijken met een split unit airco

Hoewel monoblock airco’s efficiënt zijn in hun categorie, kunnen ze in sommige gevallen meer energie verbruiken dan een split airco wanneer het gaat om het koelen van dezelfde hoeveelheid ruimte. Dit is voornamelijk te wijten aan de compacte aard en het alles-in-één ontwerp, wat soms kan leiden tot minder efficiëntie bij langdurig gebruik.

3. Installatievereisten

Hoewel de installatie over het algemeen eenvoudig is, vereisen deze airco’s een opening naar buiten voor de afvoer van warme lucht. Dit kan een uitdaging zijn in sommige gebouwen of appartementen waar het maken van dergelijke openingen niet mogelijk of toegestaan is. Daarnaast kan het verplaatsen van een zwaarder model binnen een huis onpraktisch zijn voor sommige gebruikers.

Door de voor- en nadelen van een monoblock airco goed tegen elkaar af te wegen kun je bepalen of dit type airco geschikt is voor jouw situatie.

Wat kost een monoblock airco?

De prijs van monoblock airco’s varieert meestal tussen de € 1.400 en € 2.300, inclusief installatie en btw. Deze prijs is afhankelijk van de specificaties en functies van de airco. De prijs is afhankelijk van het type airco en merk. Het kiezen van de juiste monoblock airco hangt af van jouw specifieke vereisten en hoe deze passen binnen jouw financiële mogelijkheden.

Soort aircoGemiddelde prijs
(inclusief installatie en btw)
Toelichting
Split airco€ 1.600 - € 3.400Vaste airco met buitenunit
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Vaste airco met buitenunit
Monoblock airco€ 1.400 - € 2.300Vaste airco zonder buitenunit
Mobiele aircoVanaf € 250met of zonder buitenunit

Monoblock airco kopen?

Wil je een monoblock airco kopen? Dan sta je op het punt een slimme investering te doen voor jouw comfort thuis. Het kiezen van het juiste model vereist zorgvuldige overweging van je ruimte, koelbehoeften en budget. 

Onze ervaren vakspecialisten staan klaar om je te adviseren over de beste opties die passen bij jouw situatie, en om een vlotte en professionele installatie te garanderen. Met een monoblock airco geniet je niet alleen van directe verkoeling tijdens de warme zomerdagen, maar verbeter je ook de luchtkwaliteit in je woning. 

Vraag vandaag nog airco offertes aan bij Homedeal om verschillende airco specialisten met elkaar te vergelijken.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: een monoblock of split unit airconditioning?

De keuze tussen een monoblock of split unit hangt af van je specifieke situatie. Monoblock airconditioners zijn ideaal voor kleinere ruimtes of wanneer eenvoudige installatie gewenst is. De nadelen van een monoblock airco zijn de lagere koelkracht en energiezuinigheid. Split airco’s bieden daarentegen meer koelkracht en efficiëntie voor grotere ruimtes, maar vereisen een meer complexe installatie.

Hoe zuinig is een monoblock airco?

Deze airco’s zijn ontworpen om energiezuinig te zijn binnen hun capaciteit. Ze gebruiken moderne technologieën om de energie-efficiëntie te maximaliseren, maar het daadwerkelijke energieverbruik kan variëren afhankelijk van het model, de instellingen en hoe intensief het apparaat wordt gebruikt.

Welk geluid maakt een monoblock airco?

Het geluidsniveau van deze airco kan variëren, maar veel modellen zijn ontworpen om zo stil mogelijk te werken. Over het algemeen produceren ze minder geluid dan oudere airconditioningsystemen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in slaapkamers of studeerkamers.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden