Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Verbruik airco

Verbruik airco

Als jij je afvraagt hoeveel het verbruik van je airco bedraagt, ben je niet de enige. Het begrijpen van het energieverbruik van je airconditioningsysteem kan je helpen om voor een energiezuinige airco te kiezen en daarmee kosten te besparen. In dit artikel duiken we dieper in hoeveel stroom een airco verbruikt, hoe je dit kan berekenen en geven we tips om efficiënter te koelen. Zo helpen we je een weloverwogen keuze te maken voor jouw situatie.

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Heb je jezelf ooit de vraag gesteld: hoeveel stroom verbruikt een airco tijdens een hete zomerdag? Het energieverbruik van airco’s kan sterk variëren afhankelijk van het type, de grootte en hoe efficiënt het apparaat is. 

Gemiddeld verbruikt een airco tussen de 1 en 1,7 kWh per uur aan stroom. De meeste mensen gebruiken hun airco 5,5 uur per dag en 20 dagen per jaar. Dit komt dan neer op 110 uur per jaar en 110 tot 187 kWh. 

Deze getallen geven een basisidee, maar wat een airco daadwerkelijk verbruikt hangt af van verschillende factoren zoals het type airconditioning installatie, de instellingen, hoe vaak je het apparaat gebruikt, en de isolatie van je huis.

Bekijk hieronder het gemiddelde stroomverbruik in kWh van een single split airco, een multi split airco en een mobiele airco. 

Type airco's Gemiddeld stroomverbruik per uur
Single split airco0,73 kWh
Mobiele airco1 kWh
Multi split airco1,64 kWh

Verschillende types airco’s en hun airco verbruik

Het airco verbruik speelt een belangrijke rol bij het kopen van een airco. Bekijk hieronder de 3 verschillende types en hun kenmerken.

 1. Mobiele airco: dit is een verplaatsbare airco die je gemakkelijk van de ene naar de andere kamer kan rollen. Ze zijn vaak minder efficiënt dan vaste airco systemen en verbruiken meer energie per gekoelde vierkante meter. Mobiele airco’s zijn echter een goede optie voor mensen die een tijdelijke koeloplossing nodig hebben of in huurwoningen wonen waar permanente installatie niet mogelijk is. Het gemak van mobiliteit komt met een hoger energieverbruik, maar is wel flexibeler in gebruik.
 2. Single split unit airco: een single split airco bestaat uit één buitenunit die verbonden is met één binnenunit. Dit type is ideaal voor het koelen of verwarmen van één ruimte. Het staat bekend om zijn efficiëntie en vermogen om een constante temperatuur te handhaven met een relatief laag energieverbruik. Single split systemen zijn een populaire keuze vanwege de eenvoudige installatie en het gebruiksgemak.
 3. Multi split airco: multi split airco systemen lijken op single split systemen, maar met één belangrijk verschil: één buitenunit kan worden verbonden met meerdere binnenunits, elk bestuurd met zijn eigen thermostaat. Dit maakt het mogelijk om verschillende ruimtes in je huis of kantoor individueel te koelen of te verwarmen, zonder dat voor elke ruimte een aparte buitenunit nodig is. Een multi split airco is energie-efficiënt en ideaal voor gebouwen met meerdere kamers, waarbij gebruikers de temperatuur per kamer willen regelen.
Gebruiker stelt de temperatuur van de airco in wat van invloed is op het verbruik van de airco.

Factoren die het verbruik beïnvloeden

Hoeveel stroom een airco daadwerkelijk verbruikt wordt niet alleen bepaald door het type en model, maar ook door:

 • Isolatie van de ruimte: goede isolatie kan het verbruik significant verminderen.
 • Temperatuurinstellingen: lager instellen betekent een hoger verbruik.
 • Gebruiksfrequentie: meer gebruik leidt tot hoger verbruik.
 • Onderhoud: regelmatig onderhoud kan de efficiëntie verhogen en het verbruik verlagen.

Vergelijking tussen inverter en niet-inverter airco’s

Een cruciaal aspect in het airco verbruik is de technologie die ze gebruiken. Inverter airco’s kunnen hun werking aanpassen aan de behoefte, wat leidt tot een efficiënter energieverbruik vergeleken met traditionele niet-inverter airco’s. Dit betekent dat inverter airco’s hun compressor snelheid kunnen variëren, wat resulteert in een meer gecontroleerde en energiezuinige airco.

Energiezuinigheid van verschillende modellen

Het vergelijken van de energiezuinigheid tussen modellen is belangrijk bij het kiezen van een nieuwe airco. Let op het energielabel; modellen met een hogere rating (bijvoorbeeld A+++) zijn in het algemeen energiezuinige airco’s. 

Wil jij in contact komen met betrouwbare vakspecialisten? Vraag dan hier airco offertes aan bij vakspecialisten die aangesloten zijn bij Homedeal. Het aanvragen van offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe kun je het verbruik van een airco berekenen?

Het correct berekenen van het stroomverbruik van je airco kan je helpen om inzicht te krijgen in de verbruikskosten en hoe je deze kunt optimaliseren. Hieronder vind je de stappen en de benodigde gegevens om een nauwkeurige schatting te maken.

Het berekenen van het energieverbruik van je airco is eenvoudiger dan je denkt. Je hebt de capaciteit van je airco nodig (in kilowatt) en het aantal uren dat je het apparaat gebruikt. De formule ziet er als volgt uit: Energieverbruik (kWh) = Capaciteit van de airco (kW) × Aantal gebruiksuren.

Stappenplan voor de berekening

 1. Vind de capaciteit van je airco: dit staat vaak vermeld in de handleiding of op het energielabel van het apparaat.
 2. Schat het aantal gebruiksuren: denk na over hoeveel uur per dag je de airco gemiddeld gebruikt. 
 3. Bereken het verbruik: vermenigvuldig de capaciteit met het aantal gebruiksuren om het dagelijkse verbruik te krijgen. Vermenigvuldig dit vervolgens met het aantal dagen dat je de airco per jaar gebruikt voor het jaarlijkse verbruik.

Benodigde gegevens voor de berekening

 1. Capaciteit van de airco in kW
 2. Gemiddeld aantal gebruiksuren per dag
 3. Elektriciteitsprijs per kWh (deze varieert per regio en aanbieder)

Tips voor energiezuinig gebruik van airco’s

Je gebruikspatronen kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het energieverbruik van je airco. Hier zijn enkele tips om het gebruik te optimaliseren:

 • Gebruik een programmeerbare thermostaat: hiermee kun je de airco zo instellen dat deze alleen draait wanneer het nodig is.
 • Houd deuren en ramen gesloten: om te voorkomen dat koele lucht ontsnapt en de airco harder moet werken.
 • Regelmatig onderhoud: zorg ervoor dat je airco schoon is en goed onderhouden wordt voor maximale efficiëntie. Dit zorgt er niet alleen voor dat je airco energiezuinig is, maar voorkomt ook onnodige airco reparatie kosten.
 • Gebruik de ‘eco-modus’: veel moderne airco’s hebben een energiebesparende modus die het energieverbruik vermindert.

Door bewust te zijn van hoe en wanneer je je airco gebruikt, kun je het energieverbruik aanzienlijk verminderen zonder in te leveren op comfort.

Wat kost het verbruik van een airco?

De kosten van het gebruik van je airco variëren, met een gemiddelde prijsrange van € 0,25 tot € 0,65 per uur, afhankelijk van het type en de energieprijs. Door slim gebruik en regelmatig onderhoud aan je airco kun je deze kosten aanzienlijk verlagen, waardoor je zowel geld bespaart als bijdraagt aan een duurzamere omgeving. De kosten voor jaarlijks airco onderhoud liggen rond de € 110 tot € 150.

Type aircoGemiddeld verbruik in kWhGemiddelde stroomprijs (jan 2024)Gemiddelde kosten per uur
Single split airco0,73 kWh€ 0,37€ 0,27
Mobiele airco1 kWh€ 0,37€ 0,37
Multi split airco1,64 kWh€ 0,37€ 0,61
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een airco om te verwarmen?

Het verwarmen met een airco verbruikt ongeveer dezelfde hoeveelheid stroom als koelen, afhankelijk van het model en de instellingen. Inverter airco’s zijn efficiënter en kunnen de verwarmingskosten verlagen door hun vermogen aan te passen aan de behoefte.

Wat kost een uur verwarmen met airco?

De kosten voor een uur verwarmen met een airco liggen in dezelfde prijsrange als koelen, namelijk tussen de € 0,25 en € 0,65. Dit is afhankelijk van het type airco installatie, de efficiëntie van de airco en de huidige elektriciteitsprijzen. In dit voorbeeld is uitgegaan van een energieprijs van 0,37 per kWh. 

Wat verbruikt een 5kW airco bij verwarmen?

Een 5kW airco verbruikt 5 kWh per uur bij volledig vermogen. De werkelijke kosten hangen af van de elektriciteitsprijs in jouw regio, maar het geeft een indicatie van het maximale verbruik.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden