Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco kopen

Airco kopen

Als je van plan bent een airco te kopen, leidt dit artikel je door het proces van het kopen van een airconditioning, inclusief advies over welke airco je het beste kan kopen en past bij jouw behoeften. Ontdek verschillende typen, hun werking, en installatie tips om je woon- of werkplek aangenaam te maken.

Wat kost een airco kopen?

De kosten van een airconditioning kopen hangen af van het type airco, de bedieningsmogelijkheden en de kosten van de airco installateur. Prijzen variëren van € 250 tot € 5.700. Hieronder hebben we alle belangrijke informatie op een rijtje gezet, zodat je de airco kunt vinden die perfect bij jouw wensen en situatie past.

Welk type airco kan ik kopen?

Bij het kopen van de juiste airconditioning kom je verschillende soorten airco’s tegen, elk met unieke voordelen:

  • Split airco: Ideaal voor specifieke ruimtes zoals de slaapkamer en woonkamer dankzij de efficiëntie en het lage geluidsniveau. Bestaat uit een buitenunit en minimaal één binnenunit. 
  • Multi-split airco: Geschikt voor het koelen of verwarmen van meerdere ruimtes in huis met één buitenunit verbonden aan meerdere binnenunits. Biedt flexibiliteit en individuele temperatuurregeling per kamer.
  • Airco zonder buitenunit (Monoblock airco): Een compacte oplossing voor kleinere ruimtes waar installatie van een buitenunit niet mogelijk is. Eenvoudiger te installeren en ruimtebesparend, maar meestal minder efficiënt dan systemen met een buitenunit.  
  • Mobiele airco’s: De meest flexibele optie, ideaal voor tijdelijke verkoeling of in situaties waar vaste installatie niet mogelijk is. Eenvoudig te verplaatsen, hoewel vaak luider en minder efficiënt dan vaste systemen.

Voor de optimale werking en plaatsing van airco’s is het cruciaal om rekening te houden met de indeling van je huis en het gekozen systeemtype. De juiste airco kiezen betekent afwegen welk systeem goed aansluit bij je specifieke behoeften, of dat nu voor een enkele kamer of het hele huis is.

Soort aircoGemiddelde prijs incl. btw en installatieOmschrijving
Split airco€ 1.600 - € 3.400Een binnenunit die je kamer op de gewenste temperatuur houdt en een buitendeel dat fungeert als motor.
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Een split airco, maar met meerdere binnenunits.
Airco zonder buitenunit€ 1.400 - € 2.300Enkel een niet verplaatsbare binnenunit.
Mobiele aircoVanaf € 250Niet gebonden aan een vaste plek.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voordelen van airconditioning

Het airconditioningsysteem staat bekend als de ideale oplossing voor koeling in huis tijdens de warme zomermaanden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat moderne airco’s ook kunnen dienen als verwarming dankzij de ingebouwde lucht-lucht warmtepomp. Deze veelzijdigheid biedt een breed scala aan mogelijkheden, waardoor je het hele jaar door verzekerd bent van een comfortabel binnenklimaat met slechts één enkel systeem.

Bovendien zijn airconditioners met een lucht-lucht warmtepomp bijzonder energiezuinig. Ze verlagen niet alleen de energiekosten door hun lage energieverbruik, maar kunnen ook de waarde van je huis verhogen. Dit komt doordat een huis met een efficiënt airconditioningsysteem beter scoort op het energielabel, wat tegenwoordig een belangrijke overweging is voor zowel huiseigenaren als potentiële kopers. 

Door te investeren in een goede airconditioning met warmtepomp, investeer je dus niet alleen in het comfort van je woning, maar ook in de toekomstige marktwaarde ervan.

Airco met of zonder montage

Terwijl de mobiele airco zo een kamer ingereden kan worden, moeten de meeste split airco’s in je woning gemonteerd worden. Deze montagekosten komen bovenop de prijs van de airco zelf. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde montagekosten per airco. 

Soort aircoGemiddelde montagekosten, incl. btw
Split airco€ 400
Multi split airco€ 650
Airco zonder buitenunit€ 500
Een man is aan airco aan het kopen bij een verkoopster in een winkel.

Stappenplan airco kopen en laten installeren

Het selecteren en installeren van een airco vereist inzicht in je behoeften en ruimte. Dit stappenplan helpt je bij het kiezen van het juiste model en koelvermogen. Volg deze richtlijnen voor een effectieve en efficiënte klimaatbeheersing in je leef- of werkruimte.

1. Kijk naar de omgeving

Is de ruimte goed geïsoleerd? Dan heb je voldoende aan een airco met minder koelvermogen. Is er veel apparatuur in de ruimte die warme lucht afgeeft, zoals computers? Of bevindt de ruimte zich bijvoorbeeld direct onder het dak? Dan heb je een airco met een hoger vermogen nodig om de ruimte van een prettig koele temperatuur te voorzien.

2. Kies het juiste koelvermogen

Het vermogen van een airco is bovendien afhankelijk van de het aantal m3 dat je gekoeld wilt hebben. Bekijk onderstaand schema voor het vermogen en de bijbehorende ruimte.

VermogenKoel oppervlakte in m³
2.8 kWRuimtes tot 70 m³
4.8 kWRuimtes tot 120 m³
6.8 kWRuimtes tot 170 m³
9.6 kWRuimtes tot 240 m³

Handige tips voor een airconditioner kopen

Bij het kopen van een airconditioning is het belangrijk om energie-efficiëntie, mogelijke kwantumkortingen en het onderhoud te overwegen. Deze tips helpen je een duurzame en kosteneffectieve keuze te maken. Volg deze adviezen voor een slimme investering in jouw koelcomfort.

Tip 1. Kies energiebewust

Let bij de aanschaf van een airco op het energielabel. De meest energiebewuste airconditioners dragen het label A tot A++. Deze airco’s zijn vriendelijk voor het milieu en besparen op de energiekosten. Het energielabel wordt benoemd in de specificaties van het product.

Tip 2. Informeer bij je buren

Vele airco specialisten doen aan kwantumkorting. Informeer bijvoorbeeld eens bij de buren wie nog meer behoefte heeft aan een airco. Door in een keer meerdere airco’s te kopen, ontvang je kwantumkorting. Voordeel voor jou en voordeel voor je buren. Een win-winsituatie dus.

Tip 3. Airco onderhoud

Het onderhouden van een airco is essentieel. Niet alleen draagt het bij aan een gezonder binnenklimaat door schone lucht te garanderen, maar het helpt ook onnodige reparatiekosten te voorkomen. Regelmatig schoonmaken of vervangen van de filters zorgt ervoor dat je systeem efficiënt blijft werken, wat uiteindelijk leidt tot besparingen op je energierekening en de levensduur van je airco verlengt.

Voordelen van airco specialisten

Het inschakelen van een airco specialist biedt cruciale voordelen: van het kiezen van de ideale plaatsing tot advies over het beste systeem voor jouw ruimte. Hun expertise garandeert een efficiënte installatie en optimaal wooncomfort, terwijl je tijd en moeite bespaart.

1. Een vakspecialist weet de beste plek.

Na de aanschaf van je airco wil je dat de temperatuur in de ruimte altijd voldoet aan je wensen. Het is daarom belangrijk dat de airco op een strategische plek hangt, zodat jouw ruimte op de juiste manier wordt gekoeld of verwarmd. Een vakspecialist heeft daar verstand van en kiest bij het plaatsen van de airco de plek in jouw kamer.

2. Een vakspecialist heeft kennis over airco’s.

Een airco specialist is op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van airco’s. Hij geeft advies op maat en weet precies welke airco voor jouw ruimte geschikt is. Kennis en ervaring zijn erg belangrijk, omdat de luchtkwaliteit en temperatuur in huis van invloed zijn op je functioneren. Schakel daarom altijd een STEK-gecertificeerde airco specialist , zodat je de juiste airco koopt voor jouw ruimte.

3. Een airconditioning kopen met hulp scheelt moeite en tijd.

Ben jij niet zo handig? De montage laten uitvoeren door een airco specialist scheelt jou veel moeite, tijd en frustratie na het kopen van de airco. Vraag airco offertes aan, vergelijk de prijs en geniet van een koel huis.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel stroom verbruikt een vaste airco?

Het stroomverbruik van een vaste airco ligt gemiddeld onder de 1 kWh per uur, met een verbruik van ongeveer 6 tot 13 kWh bij 8 uur gebruik op een warme dag. Dit komt doordat een airco, eenmaal de gewenste temperatuur bereikt, significant minder energie verbruikt. Het exacte verbruik hangt af van gebruikspatronen en weersomstandigheden.

Kun je subsidie krijgen voor een airco?

In 2024 is er helaas geen subsidie beschikbaar voor airco’s of lucht-lucht warmtepompen. Hoewel het gebruik van een airco voor koelen en met name verwarmen in sommige gevallen energiezuiniger kan zijn dan een HR-ketel, biedt de ISDE subsidie geen financiële ondersteuning voor deze systemen aan particulieren.

Wat kost een airco inclusief installatie?


Voor de installatie van verschillende airco’s, die zowel kleine als grote ruimtes kunnen koelen, starten de prijzen bij € 1.300 voor een basis split airco en kunnen oplopen tot € 5.550 voor geavanceerde multi-split systemen, speciaal ontworpen voor grote ruimtes. Deze kosten variëren afhankelijk van het koelvermogen en de complexiteit van het systeem, waarbij het belangrijk is om verschillende offertes te vergelijken om de ideale oplossing te vinden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden