Vergelijk airco offertes
Vind dé airco specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Airco Airco in huis

Airco in huis

Heb je overwogen om een airco in huis te plaatsen? Airconditioning in huis zorgt niet alleen voor verkoeling tijdens de warme zomerdagen, maar verbetert ook de luchtkwaliteit. Of je nu op zoek bent naar een airco voor in huis om je leefomgeving aangenamer te maken of benieuwd bent naar hoeveel een airco kost in huis, dit artikel biedt alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde keuze te maken.

Welke airco kun je in huis plaatsen?

Wanneer je overweegt om airconditioning in je huis te installeren, staat er een grote vraag centraal. Welk type airco past het beste bij mijn behoeften? Van vaste airco systemen, die een permanente oplossing bieden, tot mobiele units die flexibiliteit en gemak bieden, elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder kun je lezen over de verschillende airco’s die beschikbaar zijn voor in huis.

Vaste airco

Een vaste airco, ook bekend als een stationair airconditioningsysteem, is een permanente oplossing voor klimaatbeheersing in je woning. Deze systemen worden vast geïnstalleerd en bieden een krachtige manier om je huis te koelen en de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Vaste airco’s zijn ideaal voor grotere ruimtes of voor huizen waar een constante temperatuur gewenst is. Omdat ze vast geïnstalleerd worden, vereisen ze een eenmalige installatie door vakspecialisten.

Split airco

Een single split airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit, die samen een efficiënte oplossing bieden voor het koelen van grotere ruimtes in je huis. Deze systemen staan bekend om hun vermogen om een constante temperatuur te handhaven, zonder veel lawaai te maken. 

Het installeren van een split airco vereist vakmanschap, iets waar onze ervaren vakspecialisten je uitstekend bij kunnen helpen. De keuze voor een split unit airco in huis zorgt voor een duurzame investering in je wooncomfort.

Multi split airco

De multi-split airco volgt hetzelfde principe als de split airco maar laat je toe om meerdere binnenunits aan te sluiten op één buitenunit. Dit maakt het mogelijk om individuele temperatuurregeling in verschillende ruimtes toe te passen, wat een flexibele oplossing biedt voor huishoudens met uiteenlopende koelbehoeften. Onze vakspecialisten kunnen adviseren over de optimale configuratie voor jouw huis, zodat elke kamer perfect gekoeld wordt zonder verspilling van energie.

Mobiele airco

Een mobiele airco is een flexibele en verplaatsbare airco. Ideaal voor degenen die verkoeling zoeken zonder dat hier een vaste installatie voor nodig is. Deze compacte units kunnen gemakkelijk van de ene kamer naar de andere worden verplaatst, afhankelijk van waar de behoefte aan verkoeling het grootst is. 

Mobiele airco’s zijn perfect voor kleinere ruimtes of voor huishoudens die geen permanente airconditioning willen of kunnen installeren. Hoewel ze over het algemeen minder krachtig zijn dan vaste systemen, bieden mobiele airco’s een goede balans tussen gemak en koelvermogen, zonder dat er ingrijpende installatiewerkzaamheden nodig zijn.

Monoblock airco

Een monoblock airco, een compacte en verplaatsbare eenheid, biedt een handige oplossing voor kleinere ruimtes of huishoudens die flexibiliteit belangrijk vinden. Deze airco’s vereisen geen complexe installatie en kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere kamer worden verplaatst, afhankelijk van waar verkoeling nodig is. 

Hoewel ze handig zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze wellicht niet zo efficiënt zijn als vaste airco systemen in het koelen van grote ruimtes.

Aircooler

Een aircooler gebruikt water om de lucht te koelen, wat een milieuvriendelijker en energiezuiniger alternatief biedt dan traditionele airconditioners. Hoewel aircoolers niet dezelfde koelcapaciteit hebben als airco’s, zijn ze een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een betaalbare en mobiele oplossing om de hitte te bestrijden. Ze zijn ideaal voor persoonlijk gebruik in kleinere ruimtes en bieden een aangename verkoeling tijdens warme dagen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gebruiker stelt met de afstandbediening de temperatuur van de airco in huis in.

Welke airconditioning is geschikt voor welke ruimte in huis?

Bij het kiezen van de juiste airconditioning installatie voor in je huis, is het essentieel om te kijken naar de behoefte per ruimte. Zo speelt in de slaapkamer het geluidsniveau van de airco een belangrijke rol. Je wilt immers een model dat zo stil is dat je er niet van wakker ligt. 

Anderzijds vraagt de woonkamer juist weer om een airco die krachtig genoeg is om een grote ruimte efficiënt te koelen. Bekijk hieronder welke airco’s wij aanraden per ruimte in huis. 

Airco in huis: slaapkamer(s)

Voor de slaapkamer is een stille airco geen luxe, maar een must. Je wilt immers niet wakker liggen van het zoemende geluid van een airconditioner. Stille modellen airco’s zijn speciaal ontworpen om zo min mogelijk geluid te maken, waardoor je kunt genieten van een koele, comfortabele nachtrust zonder storende geluiden. 

Deze systemen zorgen niet alleen voor een aangename temperatuur maar verbeteren ook de luchtkwaliteit, wat bijdraagt aan een betere slaapomgeving. Onze vakspecialisten kunnen adviseren over de meest geschikte modellen voor jouw slaapkamer, zodat je zorgeloos kunt genieten van je nachtrust.

Airco in huis: woonkamer

De woonkamer, vaak het hart van het huis, vereist een krachtige split airco die in staat is om een grote ruimte efficiënt te koelen. Gezien de grootte van de ruimte en de koelbehoefte, is het belangrijk een model te kiezen dat de ruimte snel kan afkoelen zonder dat het te veel energie verbruikt. 

Een krachtige split airco kan worden afgestemd op de specifieke behoeften van je woonkamer, waarbij onze airco installateurs je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste capaciteit en het meest energie-efficiënte model. Zo blijft je woonkamer altijd een comfortabele plek, ongeacht de temperatuur buiten.

Airco in huis: werkruimte

Voor de werkruimte of thuiskantoor is een constante, comfortabele temperatuur cruciaal voor een hoge productiviteit. Een mobiele of split airco met verwarmingsfunctie kan een ideale oplossing bieden, aangezien deze de temperatuur het hele jaar door kan reguleren. Deze systemen bieden de flexibiliteit om de temperatuur aan te passen aan je persoonlijke voorkeur, waardoor je werkruimte een optimale omgeving wordt voor concentratie en efficiëntie. 

Onze ervaren airco installateurs kunnen je helpen bij het kopen van een airco door een systeem aan te bevelen dat past bij de grootte van de ruimte en je specifieke behoeften

Hoeveel kost een airco in huis?

De kosten van een airco in huis liggen gemiddeld tussen de € 250 en € 5.700, inclusief btw en installatie. Deze prijs weerspiegelt zowel mobiele airco’s als vaste airco systemen zoals split of een multi-split airco. De variatie hangt af van het type, de capaciteit, en de complexiteit van de installatie. Onze airco installateurs staan klaar om je te adviseren over de meest efficiënte en kostenbesparende opties voor jouw specifieke situatie.

Soort aircoGemiddelde prijs
(inclusief installatie en btw)
Toelichting
Split airco€ 1.600 - € 3.400Vaste airco met buitenunit
Multi split airco€ 3.100 - € 5.700Vaste airco met buitenunit
Monoblock airco€ 1.400 - € 2.300Vaste airco zonder buitenunit
Mobiele aircoVanaf € 250met of zonder buitenunit

Energiezuinig gebruik van airco’s in huis

In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, is het van essentieel belang om ook je airconditioningsysteem zo energiezuinig mogelijk te gebruiken. Dit helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar kan ook aanzienlijk schelen in de energierekening. Hier zijn enkele tips voor het energiezuinig gebruik van airco’s in huis:

  1. Kies voor een airco met een hoog energielabel: de meeste airco’s zijn voorzien van energielabels die de energie-efficiëntie aangeven. Apparaten met een A+++ label zijn het meest energiezuinig en verbruiken aanzienlijk minder stroom dan oudere of minder efficiënte modellen.
  2. Maak gebruik van een programmeerbare thermostaat: door een programmeerbare thermostaat te gebruiken, kun je de airco zo instellen dat deze alleen koelt wanneer het nodig is. Zo voorkom je dat de airco onnodig draait wanneer er niemand thuis is, of tijdens de koelere uren van de dag.
  3. Onderhoud je airco regelmatig: een goed onderhouden airconditioningsysteem werkt efficiënter. Zorg ervoor dat filters regelmatig worden gereinigd of vervangen en dat het systeem jaarlijks wordt gecontroleerd door een vakspecialist.
  4. Isolatie en zonwering: verbeter de isolatie van je huis en maak gebruik van zonwering om te voorkomen dat warmte binnenkomt. Dit kan helpen om de behoefte aan airconditioning te verminderen, omdat je huis op natuurlijke wijze koeler blijft.
  5. Stel de temperatuur verstandig in: het constant houden van de airco op een zeer lage temperatuur verhoogt het energieverbruik aanzienlijk. Het instellen van de airco op een comfortabele maar niet te koele temperatuur kan helpen energie te besparen.
  6. Gebruik ventilatoren: overweeg het gebruik van ventilatoren samen met je airco. Ventilatoren verbruiken minder energie en kunnen helpen de gekoelde lucht door je huis te circuleren, waardoor de airco efficiënter werkt.
  7. Sluit deuren en ramen: zorg ervoor dat deuren en ramen gesloten zijn wanneer de airco aan is. Dit voorkomt dat koele lucht ontsnapt en warme lucht binnenkomt, waardoor het systeem harder moet werken dan nodig.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan 1 airco het hele huis koelen?

Het vermogen van één airco om het hele huis te koelen hangt af van de grootte, indeling en isolatiekwaliteit van je woning. In veel gevallen kan een goed geplaatste en krachtige split of multi-split airco meerdere ruimtes effectief koelen. Echter, voor optimale efficiëntie en comfort kan het nodig zijn om meerdere units in verschillende ruimtes te installeren.

Wat kost een airco in huis inclusief montage?

De totale kosten van een airco in huis, inclusief montage, variëren breed. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn het type airco, de specificaties, en de complexiteit van de installatie. Een mobiele airco kan al vanaf enkele honderden euro’s aangeschaft worden, terwijl een multi-split airco in de duizenden euro’s kan lopen. Het is raadzaam om airco offertes aan te vragen bij onze vakspecialisten om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten.

Kan een airco 24 uur per dag aan?

Airconditioning in huis kan technisch gezien continu draaien, maar dat is niet altijd zuinig. Met een programmeerbare thermostaat of smart home systeem laat je de airco enkel koelen als het nodig is, bijvoorbeeld op de heetste momenten of als je thuis bent. Zo bespaar je energie en kosten en blijft je huis toch comfortabel.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden