Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Lichtkoepel plat dak plaatsen

Lichtkoepel plat dak plaatsen

Een lichtkoepel op een plat dak plaatsen is een kleine verbouwing die leidt tot grote voordelen. Een lichtkoepel op een plat dak is dan ook al vele tientallen jaren populair onder woningeigenaren. Wil jij meer weten over een platdakraam? Wil je niet alleen weten wat mogelijk is, maar ook wat de voor- en nadelen zijn van verschillende opties? Lees dan snel verder. In dit artikel krijg je namelijk antwoord op al jouw vragen over het platdakraam.

Inhoudsopgave

Kosten lichtkoepel op een plat dak plaatsen

Lichtkoepels op een plat dak, ook platdakramen genoemd, worden gemaakt van kunststoffen zoals acrylaat en polycarbonaat, maar ook van glas. Naast de materiaalkosten vormen de kosten van montage een belangrijk deel van de totale kosten van een lichtkoepel op een plat dak:

Type lichtkoepelIndicatie kosten
Acrylaat (vaste koepelVanaf € 600
Acrylaat (elektrische bedieningVanaf € 1.500
Polycarbonaat (vaste koepel)Vanaf € 800
Polycarbonaat (elektrische bediening) Vanaf € 1.600
Glas (vaste koepel, gebogen glas)Vanaf € 1.000
Glas (vaste koepel, vlak glas)Vanaf € 950
Glas (elektrische bediening)Vanaf € 1.600
Kosten van montageVanaf € 500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Lichtkoepel op plat dak: de mogelijkheden

Op het gebied van het platdakraam is veel mogelijk. Platte daken zijn een zeer geschikt soort dak voor lichtkoepels. De lichtkoepel kan gemaakt worden van verschillende materialen, waarbij aan ieder materiaal niet alleen specifieke voor- en nadelen zijn verbonden maar ook een eigen prijskaartje. Acrylaat, polycarbonaat en glas zijn de meest gebruikte materialen voor een platdakraam. Ook een combinatie van deze materialen is mogelijk. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor een raam dat wel of niet geopend kan worden: een bedienbare of vaste koepel. Tot slot kan een platdakraam zowel een bolvormige koepel hebben als een vlakke vorm. In essentie is een platdakraam echter altijd hetzelfde: een raam dat is geplaatst op of in een plat dak.

De voor- en nadelen van een platdakraam

Aan een lichtkoepel op een plat dak zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Het is slim om hier rekening mee te houden voordat je een lichtkoepel op een plat dak laat plaatsen:

 • Voordeel 1: extra lichtinval
  Extra lichtinval is de belangrijkste reden waarom woningeigenaren kiezen om een lichtkoepel op een plat dak te plaatsen. Natuurlijk licht maakt niet alleen dat het prettiger is om in een ruimte te verblijven, je hoeft ook minder vaak verlichting aan te doen.
 • Voordeel 2: ventilatie
  Op het moment dat je een lichtkoepel op een plat dak hebt dat open en dicht kan is dit een uitstekende manier om je huis te ventileren. Het openen van de lichtkoepel zorgt voor een betere doorstroming van lucht door je woning. Bovendien stijgt warme lucht op, zodat het gemakkelijker is om je woning koel te houden in de zomer.
 • Voordeel 3: extra warmte
  Zonnestralen zorgen natuurlijk niet alleen voor extra lichtinval, maar ook voor warmte. Een lichtkoepel kan daarmee ook een bijdrage leveren aan het verwarmen van je huis op een natuurlijke manier.
 • Nadeel 1: lastig schoonmaken
  Een lichtkoepel op een plat dak is lastig bereikbaar. Aan de binnenzijde moet je op een trapje staan om deze schoon te kunnen maken. De buitenzijde kan je alleen schoonmaken door het platte dak te betreden. Zit er vogelpoep of ander vuil op je lichtkoepel dan haal je dit dus niet makkelijk weg.
 • Nadeel 2: kunststof kan mat of dof uitslaan
  Met name lichtkoepels van acrylaat kunnen na enkele jaren mat of dof uitslaan. Dit komt door kleine krasjes die in het kunststof komen. Veel woningeigenaren vinden dit niet mooi.
 • Nadeel 3: geluid van regen of hagel
  Het geluid van regen of hagel kan je zowel als voor- als nadeel aanmerken. Feit is dat je meer geluid van regen of hagel hoort op het moment dat je een platdakraam hebt. Sommige mensen vinden dit geluid hinderlijk, andere mensen vinden het sfeervol.
Plaatsing lichtkoepel plat dak

De plaatsing van een lichtkoepel op een plat dak

Voor een dakdekker of aannemer is het plaatsen van een lichtkoepel niet een hele complexe klus. Allereerst moet een gat gemaakt worden in het platte dak. Dit wordt met een zaag gedaan. Hierna wordt op deze plek de opstand van het platdakraam geplaatst. De lichtkoepel wordt vastgeschroefd. Tot slot wordt de dakbedekking opnieuw bevestigd zodat het dak weer goed afgewerkt en waterdicht is. Wil je je platte dak vervangen? Dan kun je dit combineren met de plaatsing van een lichtkoepel.

Welke dakbedekking is geschikt voor een lichtkoepel op een plat dak?

Rond een lichtkoepel moet natuurlijk dakbedekking op het platte dak geplaatst worden. In beginsel zijn EPDM en pvc hiervoor goed geschikt. Bitumen zijn niet altijd geschikt, omdat een chemische reactie kan ontstaan met het materiaal van de lichtkoepel. Hierdoor zal de bitumen langzaam loslaten na bevestiging. Welk type dakbedekking het meest geschikt is, is echter afhankelijk van het materiaal van de opstand van het platdakraam. De dakbedekking moet hier namelijk goed aan kunnen hechten, zodat de dakbedekking waterdicht is en er rond de lichtkoepel geen lekkages ontstaan. EPDM kan bijvoorbeeld goed verlijmd worden op een frame van metaal.

Het onderhouden en schoonmaken van een lichtkoepel op plat dak

Het onderhouden en schoonmaken van een lichtkoepel op een plat dak kan een ware uitdaging zijn. Niet zozeer vanwege het schoonmaken zelf: dit kan je gemakkelijk doen met warm water en zachte zeep. Gebruik hierbij geen chemische middelen en vermijd het gebruik van bijtende en agressieve stoffen. Het is in principe voldoende om je lichtkoepel twee keer per jaar schoon te maken, maar dit mag ook vaker indien deze erg vuil is. De uitdaging van het schoonmaken van een lichtkoepel is gelegen in de locatie van de lichtkoepel: op het dak. De binnenzijde zal lukken door op een trapleer te gaan staan, maar voor de buitenzijde zal je toch echt het platte dak moeten betreden.

Lichtkoepel op een plat dak: het opvragen van offertes

Het is een wijs besluit om meerdere offertes op te vragen als je een lichtkoepel wilt laten installeren. Je kunt offertes opvragen via Homedeal. Door dakdekker offertes te vergelijken betaal je de beste prijs en vergroot je de kans dat je een betrouwbare en deskundige dakdekker inschakelt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een lichtkoepel plaatsen?

De kosten van lichtkoepels variëren en zijn voornamelijk afhankelijk van de gebruikte materialen, de afmetingen en de manier van bediening. De materiaalkosten beginnen rond de € 600, hierbij komen montagekosten die vaak ook enkele honderden euro’s bedragen.

Hoe goed isoleert een lichtkoepel op een plat dak?

Hoe goed een lichtkoepel isoleert hangt af van de isolatiewaarde van de lichtkoepel. Verschillende lichtkoepels met verschillende isolatiewaardes zijn verkrijgbaar: enkelwandig, dubbelwandig en driewandig. Hoe meer wanden, hoe hoger de isolatiewaarde.

Waar plaats je een lichtkoepel op een plat dak?

Een lichtkoepel wordt geplaatst op een plek waar je extra lichtinval in je huis wilt. Vaak is dit het dak van de aanbouw, veranda, opbouw of garage. Veel woningeigenaren vinden een lichtkoepel in de keuken ook van grote toegevoegde waarde.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden