Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inspiratie Soorten daken – 5 populairste daken in Nederland

Soorten daken – 5 populairste daken in Nederland

Benieuwd naar de verschillende soorten daken waaruit je kunt kiezen? Het dak is het belangrijkste onderdeel van een woning en je kunt kiezen uit meerdere soorten daken. Een goed dak beschermt je huis niet alleen tegen lekkages, maar tegelijkertijd draagt een dak bij aan een goede woningisolatie. Ben je van plan om je dak te renoveren of laat je een nieuwe woning bouwen? Dan heb je dus de keuze uit verschillende soorten daken. Maar welk dak past dan het beste bij jou? In deze tekst gaan we dieper in op de voor- en nadelen van de 5 populairste soorten daken, welke dakbedekking je kunt kiezen en welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Ook lees je hoe je het beste kunt kiezen.

Inhoudsopgave

Welke soorten daken zijn er?

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten daken die we kennen in Nederland. Dit zijn:

 1. Plat dak
 2. Zadeldak
 3. Lessenaarsdak
 4. Mansardedak
 5. Schilddak

Plat dak

Verschillende soorten daken: plat dak

In Nederland heb je relatief veel platte daken. Je vindt ze vooral op flatgebouwen en appartementen. Maar ook verschillende rijtjeswoningen zijn voorzien van een plat dak. Een plat dak kent verschillende voordelen, maar tegelijkertijd ook enkele nadelen. We zullen eerst kort de voordelen van een plat dak bespreken.

Voordelen plat dak

In de eerste plaats is een plat dak onderhoudsvriendelijk. Heb je bijvoorbeeld te maken met een lekkage of een ander probleem? Dan is het platte dak gemakkelijk bereikbaar voor de dakdekker om te repareren of zelf te vervangen. Tegelijkertijd is een plat dak relatief gemakkelijk te isoleren. Heb je slechts een beperkt budget voor je dak? Ook dan is een plat dak de moeite waard, want platte daken zijn doorgaans goedkoper dan schuine daken. Op een plat dak kun je ook zonnepanelen of een lichtkoepel laten plaatsen. Dit is zeker gunstig voor mensen die willen besparen op de energierekening.

Nadelen plat dak

Maar een plat dak kent natuurlijk ook enkele nadelen. In Nederland regent het met enige regelmaat. Het water loopt op een plat dak minder goed weg en daarom heb je vaak een extra hemelwaterafvoer nodig. Een plat dak kan worden gemaakt van verschillende materialen. Denk aan dakleer en pvc. Tegenwoordig kun je echter ook voor een groen plat dak gaan. Daarmee maak je de woning uniek en tegelijkertijd draagt een groen dak bij aan een natuurlijke isolatie.

Mogelijke dakbedekkingen

Voor platte daken kun je kiezen uit verschillende dakbedekkingen:

 • Bitumen dakbedekking: Ook bekend als dakleer. Bitumen dakbedekking wordt veelgebruikt voor platte daken. Het bestaat uit rollen of stroken met waterdichte, teerachtige materialen die op het dak worden geplaatst en vervolgens worden vastgezet met warmte of lijm.
 • EPDM: Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer (EPDM) is een synthetisch rubbermateriaal dat populair is voor platte daken. Het wordt geleverd in grote membranen die op maat worden gesneden en op het dak worden geplaatst. EPDM is duurzaam, flexibel en heeft een lange levensduur.
 • PVC: Polyvinylchloride (PVC) dakbedekking is een thermoplastisch membraan dat op platte daken wordt gebruikt. Het is bestand tegen UV-straling, chemische stoffen en weersinvloeden. PVC-dakbedekking wordt meestal bevestigd met hete lucht of mechanische bevestigingen.
 • Groendak: Een groendak, ook wel een sedumdak genoemd, is een dakbedekking die begroeid is met planten en vegetatie. Groendaken bieden thermische isolatie, verminderen de regenwaterafvoer, verbeteren de luchtkwaliteit en creëren een esthetisch aantrekkelijke omgeving.
 • TPO: Thermoplastische Olefin (TPO) is een dakmembraan dat steeds populairder wordt. Het is een lichtgewicht materiaal dat bestand is tegen UV-straling en scheuren. TPO-dakbedekking wordt meestal bevestigd met hete lucht of mechanische bevestigingen.
 • Vloeibare dakbedekking: Vloeibare dakbedekking, zoals vloeibaar rubber of polyurethaancoating, wordt rechtstreeks op het dak aangebracht en vormt een naadloze waterdichte laag. Het biedt bescherming tegen lekkages en kan worden gebruikt op verschillende soorten platte daken.

Kosten plat dak

De kosten voor een plat dak liggen gemiddeld tussen de € 50 tot € 110 per m². Het verschil in prijs zit in het dakoppervlakte, het soort dakbedekking en of de oude laag dakbedekking verwijderd wordt. Het is bij een plat dak namelijk ook mogelijk om nieuwe dakbedekking over de oude te laten plaatsen. Vergelijk gratis offertes om de exacte prijzen te weten voor een plat dak voor jouw situatie.

Zadeldak

soorten daken: zadeldak

Ook zadeldaken zijn tegenwoordig erg populair. Een zadeldak past bij verschillende bouwstijlen. Dit type schuine dak heeft een hellingshoek van minimaal 15 graden. Dit type dak is erg populair vanwege zijn eenvoudige en traditionele uitstraling.

Voordelen zadeldak

Dankzij deze schuine helling loopt het water gemakkelijk weg. Je krijgt dan ook minder snel te maken met lekkages en je hoeft ook geen extra systemen te laten bouwen. Heb je extra ruimte nodig? Een zadeldak heeft een hoge nok en daardoor geniet je van een grotere zolder waar je ruimte hebt voor bijvoorbeeld een kast. Een zadeldak gaat ook relatief lang mee. Zadeldaken zijn over het algemeen duurzaam en kunnen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals sterke wind en hevige regenval. Het juiste materiaal en de juiste constructie kunnen zorgen voor een langdurige en betrouwbare dakbedekking.

Nadelen zadeldak

Zadeldaken kunnen duurder zijn om te bouwen in vergelijking met sommige andere daktypen. De constructie van de dakspanten, gordingen en andere ondersteunende elementen kan complexer zijn, wat kan leiden tot hogere bouwkosten. Ook heb je een dakdoorvoer nodig. Daarnaast hebben zadeldaken een traditionele en symmetrische uitstraling. Als je op zoek bent naar een meer uniek of modern ontwerp, kan een zadeldak beperkingen opleggen. Het kan moeilijker zijn om variaties aan te brengen in de vorm, helling of architectonische elementen van het dak.

Mogelijke dakbedekkingen

Bij een zadeldak kun je voor verschillende soorten dakbedekking voor een schuin dak gaan.

 • Dakpannen: Dakpannen vereisen vrijwel geen onderhoud en ze zijn ook relatief goedkoop. Uiteraard heb je de keuze uit verschillende soorten dakpannen.
 • Rieten dak: Veel mensen gaan voor een rieten dak vanwege de esthetische voordelen. Een rieten dak brengt namelijk een gezellige uitstraling met zich mee. Tegelijkertijd is een rieten dak ook functioneel. Door de isolerende werking van een rieten dak bespaar je maandelijks op de energiekosten.
 • Dakplaten: Dit is wel een minder populaire optie, maar dakplaten zijn wel gemakkelijk te plaatsen en daarom ben je weinig geld aan de arbeidskosten kwijt.

Kosten zadeldak

De kosten voor het kale zadeldak liggen rond de € 60 euro per m2. Hier komen de kosten van de dakbedekking en warmte-isolatie nog bij. Wil je kosten besparen? Hier lees hoe je je zelf je dak kunt isoleren.

Lessenaarsdak

soorten daken: lessenaarsdak

Zoek je een eenvoudige dakconstructie? Dan kun je voor een lessenaarsdak gaan. Een lessenaarsdak is een specifiek type dak dat bestaat uit één hellend vlak dat aan één kant hoger is dan aan de andere kant. Het wordt ook wel een ‘zadeldak met één hellend vlak’ genoemd. Het dakvlak heeft meestal een lichte helling en kan zowel op platte als op schuine daken worden toegepast. Dit type dak bestaat slechts uit één dakvlak. Dit geldt niet voor veel andere soorten daken. Daarom heb je maar aan één zijde een dakgoot nodig.

Voordelen lessenaarsdak

Het grote voordeel van een lessenaarsdak is dat het eenvoudig te construeren is en minder materiaal vereist in vergelijking met andere verschillende soorten daken, zoals een zadeldak. Bovendien maakt het ontwerp van een lessenaarsdak het mogelijk om efficiënt gebruik te maken van natuurlijk licht en zonne-energie, vooral als het dakvlak naar het zuiden is gericht. Met een lessenaarsdak heb je ook meer ruimte onder het dak. De andere zijde van het dak kun je ook optimaal benutten. Je kunt een zijde bijvoorbeeld voorzien van meerdere grote ramen. Daarmee creëer je extra daglicht en komt het interieur van je woning dan beter tot zijn recht.

Nadelen lessenaarsdak

Omdat een lessenaarsdak bestaat uit één hellend vlak, is er aan de ene kant van het dak minder ruimte beschikbaar in vergelijking met de andere kant. Dit kan een beperking vormen bij het plannen van de indeling van de ruimte onder het dak. Verder kan een lessenaarsdak een meer asymmetrisch uiterlijk hebben, wat niet iedereen mooi vindt.

Mogelijke dakbedekkingen

Dit zijn een aantal dakbedekkingen waaruit je kunt kiezen bij een lessenaarsdak:

 • Dakpannen: Dakpannen zijn een populaire keuze voor hellende daken, inclusief lessenaarsdaken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek, beton of leisteen. Dakpannen bieden duurzaamheid, bescherming tegen weersinvloeden en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling.
 • Metalen dakbedekking: Metalen dakbedekking, zoals staal, aluminium of koper, is een andere optie voor een lessenaarsdak. Metalen dakbedekking is duurzaam, lichtgewicht, brandbestendig en vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het kan ook een moderne uitstraling geven aan het dak.
 • Bitumineuze dakbedekking: Bitumen, ook wel bekend als dakleer, wordt vaak gebruikt voor platte en licht hellende daken, waaronder lessenaarsdaken. Bitumineuze dakbedekking is betaalbaar, waterdicht en gemakkelijk te installeren. Het bestaat uit rollen of stroken bitumen die met behulp van hitte of lijm op het dak worden bevestigd.
 • Kunststof dakbedekking: Kunststof dakbedekking, zoals PVC, EPDM of TPO, wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit. Kunststof dakbedekking is lichtgewicht, waterdicht en heeft een lange levensduur. Het kan ook eenvoudig worden geïnstalleerd, vooral bij minder complexe dakvormen zoals een lessenaarsdak.

Naast deze opties kunnen er nog andere dakbedekkingen geschikt zijn voor een lessenaarsdak, zoals houten shingles, natuurlijke materialen of groendaken.

Kosten lessenaarsdak

Gemiddeld liggen de kosten van een lessenaarsdak tussen de € 75 en € 120 euro per m2. Hier komen nog de kosten van dakbedekking en isolatie bij. Om de exacte prijzen te weten voor een lessenaarsdak voor jouw project vraag je gratis offertes aan.

Mansardedak

Verschillende soorten daken: mansardedak

Een mansardedak is een soort dak dat bestaat uit twee hellende vlakken, waarbij het onderste vlak steiler is dan het bovenste vlak. Het wordt ook wel een ‘Franse dak’ genoemd, vanwege zijn populariteit in de Franse architectuur. Het mansardedak heeft meestal een kenmerkende vorm waarbij het steile onderste vlak overgaat in een minder steil bovenvlak met een kleine horizontale sectie aan de top.

Voordelen mansardedak

Een van de belangrijkste voordelen van een mansardedak is de extra ruimte die het biedt. Door de steile helling van het onderste vlak kunnen volwaardige kamers of een zolder worden gecreëerd onder het dak. Dit biedt extra leefruimte die kan worden gebruikt als slaapkamers, studeerkamers, opslagruimte of andere functionele ruimtes.

Het ontwerp van een mansardedak biedt daarnaast veel flexibiliteit. Het onderste steile vlak kan verschillende hoogtes hebben, waardoor er meer vrijheid is bij het plannen van de indeling en functionaliteit van de ruimtes onder het dak. Het bovenste vlak kan worden gebruikt voor dakramen, dakkapellen of andere architectonische elementen die meer natuurlijk licht en ventilatie mogelijk maken.

Nadelen mansardedak

De constructie en het onderhoud van een mansardedak kunnen duurder zijn in vergelijking met andere daktypen. Vanwege de complexiteit van het ontwerp en de extra ruimte onder het dak, kunnen de bouwkosten hoger uitvallen. Daarnaast kunnen de kosten voor dakbedekking, isolatie en onderhoud ook hoger zijn vanwege de specifieke vereisten van een mansardedak.

Mogelijke dakbedekkingen

 • Dakpannen: Dakpannen zijn een populaire en traditionele keuze voor mansardedaken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek, beton of leisteen. Dakpannen bieden duurzaamheid, bescherming tegen weersinvloeden en een esthetisch aantrekkelijke uitstraling die goed past bij historische of klassieke architectuur.
 • Leisteen: Leisteen is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat vaak wordt gebruikt voor mansardedaken. Een leien dak biedt een elegante uitstraling, uitstekende waterdichtheid en een lange levensduur. Leisteen is echter relatief duur en vereist gespecialiseerde installatie vanwege het zware gewicht.
 • Metalen dakbedekking: Metalen dakbedekking, zoals staal, aluminium of koper, kan ook geschikt zijn voor een mansardedak. Metalen dakbedekking is duurzaam, lichtgewicht, brandbestendig en vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het kan een moderne uitstraling geven aan het dak en is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
 • Bitumineuze dakbedekking: Bitumineuze dakbedekking, ook bekend als dakleer, is een betaalbare optie voor mansardedaken. Het bestaat uit rollen bitumen die met behulp van hitte of lijm op het dak worden bevestigd. Bitumineuze dakbedekking biedt goede waterdichtheid en is relatief eenvoudig te installeren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 • Kunststof dakbedekking: Kunststof dakbedekking, zoals PVC, EPDM of TPO, wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit. Kunststof dakbedekking is lichtgewicht, waterdicht en heeft een lange levensduur. Het kan ook eenvoudig worden geïnstalleerd, vooral bij complexe dakvormen zoals een mansardedak.

Kosten mansardedak

De kosten van een mansardedak variëren tussen de € 65 en € 150 euro per m2. Door de complexe structuur van een mansardedak kunnen de kosten iets hoger uitvallen in vergelijking tot andere daken. Het type dakbedekking en de isolatie spelen een belangrijke rol in de totale prijs. Vraag gratis offertes aan om de exacte prijs te weten voor jouw situatie.

Schilddak

soorten daken: schilddak

Een schilddak is een dakvorm die bestaat uit vier dakvlakken die naar beneden hellen en elkaar ontmoeten in een punt of een horizontale lijn aan de bovenkant. Het is een soort zadeldak, maar met extra dakvlakken aan de zijkanten. Het schilddak heeft dus vier schuine vlakken in plaats van twee, waardoor het een meer complexe en voor sommigen aantrekkelijke vorm heeft.

Voordelen schilddak

Een schilddak biedt uitstekende weerbestendigheid. Door de schuine vlakken en de overhangende zijvlakken kan regenwater gemakkelijk worden afgevoerd. Dit minimaliseert het risico op waterophoping en lekkages. Bovendien bieden de extra zijvlakken extra bescherming tegen wind en weersinvloeden, waardoor het dak steviger en stabieler is.

Schilddaken hebben een elegante en symmetrische uitstraling die een gevoel van stijl en klasse aan een gebouw kan geven. Ze worden vaak geassocieerd met traditionele architectuur en passen goed bij verschillende bouwstijlen, van klassiek tot modern.

Nadelen schilddak

Het construeren van een schilddak kan duurder zijn dan bijvoorbeeld een eenvoudiger zadeldak. Vanwege de complexiteit van het ontwerp en de extra dakvlakken zijn er meer materialen en arbeid nodig, wat de bouwkosten kan verhogen. Het installeren van een schilddak vereist ervaren vakmanschap en expertise. Ook een eventuele dakreparatie zal een ervaren dakdekker moeten uitvoeren.

Vanwege de complexe vorm van een schilddak kan het verder moeilijker zijn om zonnepanelen te plaatsen en te oriënteren voor maximale energieopwekking. Het dakontwerp kan schaduwplekken creëren waardoor zonne-energiesystemen minder goed werken.

Mogelijke dakbedekkingen

 • Dakpannen: Dakpannen zijn een populaire en traditionele keuze voor schilddaken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals keramiek, beton of leisteen. Dakpannen bieden duurzaamheid, bescherming tegen weersinvloeden en een klassieke uitstraling die goed past bij historische of landelijke architectuur.
 • Leisteen: Leisteen is een natuurlijk en duurzaam materiaal dat vaak wordt gebruikt voor schilddaken. Het biedt een elegante uitstraling, uitstekende waterdichtheid en een lange levensduur. Leisteen is echter relatief duur en vereist gespecialiseerde installatie vanwege het zware gewicht.
 • Metalen dakbedekking: Metalen dakbedekking, zoals staal, aluminium of koper, kan ook geschikt zijn voor een schilddak. Metalen dakbedekking is duurzaam, lichtgewicht, brandbestendig en vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het kan een moderne uitstraling geven aan het dak en is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
 • Bitumineuze dakbedekking: Bitumineuze dakbedekking, ook bekend als dakleer, is een betaalbare optie voor schilddaken. Het bestaat uit rollen bitumen die met behulp van hitte of lijm op het dak worden bevestigd. Bitumineuze dakbedekking biedt goede waterdichtheid en is relatief eenvoudig te installeren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.
 • Kunststof dakbedekking: Kunststof dakbedekking, zoals PVC, EPDM of TPO, wordt steeds populairder vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit. Kunststof dakbedekking is lichtgewicht, waterdicht en heeft een lange levensduur. Het kan ook eenvoudig worden geïnstalleerd, zelfs bij complexe dakvormen zoals een schilddak.

Kosten schilddak

Afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest, en de isolatie, kost een schilddak ongeveer € 40 tot € 120.

Verschillende soorten daken: hoe kiezen?

Het is inmiddels duidelijk geworden dat je kunt kiezen uit meerdere daken. We begrijpen echter dat het lastig kan zijn om te kiezen. De kosten van een nieuw dak kunnen oplopen en het is belangrijk om een weloverwogen beslissing te maken. Daarom is het verstandig om vooraf goed onderzoek te doen. Met de onderstaande tips ga je ongetwijfeld tevreden zijn met je nieuwe dak.

Bepaal vooraf wat je budget is

Het ene dak is prijziger dan het andere dak. Je hebt ongetwijfeld een specifiek budget voor de dakrenovatie. Stel vooraf vast wat het budget is. Dan kun je namelijk doelgerichter zoeken naar een dak dat bij je budget past.

Wat zijn de belangrijkste wensen?

Mensen laten een dak om meerdere redenen plaatsen. In de eerste plaats moet een dak natuurlijk functioneel zijn. Een dak voorkomt lekkages en andere ongemakken. Daarnaast is het ook fijn om voor een onderhoudsvriendelijk dak te gaan. Dergelijke daken gaan namelijk langer mee en je bent ook minder geld kwijt aan eventuele onderhoudswerkzaamheden aan je dak. Maar mensen kopen niet alleen een dak om de functionaliteit. De esthetiek speelt immers ook een belangrijke rol, want een dak is het visitekaartje van je woning. Moet het dak je woning een uiterlijke boost geven? Kijk dan ook goed welk dak bij je persoonlijke voorkeur past.

Laat je adviseren door vakspecialisten

Misschien heb je een prachtig dak voor ogen. Je weet precies welk soort dak bij je past en je hebt ook al vastgesteld welk materiaal je nodig hebt. Dan kun je alsnog teleurgesteld worden, want niet elk type dak past bij iedere woning. Dit is voor een deel namelijk afhankelijk van de constructie. Om die reden is het altijd verstandig om je vooraf te laten adviseren door een dakdekker. Laat je woning onderzoeken en bespreek vervolgens de mogelijkheden en kosten, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Vraag meerdere offertes op

Heb je verschillende soorten daken onderzocht en uiteindelijk een keuze gemaakt? Dan moet je de werkzaamheden ook nog uit laten voeren. Je wilt uiteraard profiteren van een goede service, maar tegelijkertijd moet het laten plaatsen van een dak ook niet veel kosten. Om die reden is het verstandig om meerdere vrijblijvende dakdekker offertes op te vragen. Zo kun je de kosten van verschillende dakdekkers vergelijken en de beste vakspecialist kiezen voor jouw project.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan voor jouw dakbedekking project.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden