Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Leien dak

Leien dak

Benieuwd naar informatie over een leien dak plaatsen? Een leien dak geeft jouw woning een mooie en romantische look. Deze dakbedekking is dan ook zeer populair. Ben jij benieuwd naar de voordelen van een leien dak? Misschien wil je ook meer weten over de soorten dak leien die er zijn. Lees dan snel verder voor een handig overzicht.

Inhoudsopgave

Leien dakbedekking: prijs per m2

De kosten van het leggen van een leien dak hangen vooral af van het soort dat je kiest. De prijzen van een leien dak starten bij € 30 tot € 40 per m2 voor bitumen. Ook het aantal vierkante meters bepaalt natuurlijk een groot gedeelte van de prijs. Kunstleien zijn goedkoper dan natuurleien. Het voordeel van natuurleien is echter wel dat ze met gemak 80 jaar meegaan. Kunstleien zijn na ongeveer 30 jaar aan vervanging toe.

Hieronder zie je de gemiddelde kosten per m² per type leien dak leien. Voor een indicatie van de kosten van een leien dak voor jouw situatie vraag je vrijblijvend offertes aan. Of bekijk de kosten van andere dakbedekking.

Type leien dakKosten per m2
Bitumen leien€ 30 tot € 40 per m2
Kunststof leien€ 65 tot € 85 per m2
Natuurleien€ 100 tot € 145 per m2
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke soorten dak leien zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakleien verkrijgbaar. We zetten de belangrijksten voor je op een rijtje.

Bitumen leien

Bitumen leien zijn de goedkoopste optie. In Nederland worden deze leien maar heel zelden bij woningen gebruikt. Ze zijn wel ideaal voor op bijvoorbeeld een schuur of een tuinhuis. Op zich zijn bitumen leien wel mogelijk op een huis. In de Verenigde Staten maakt men deze keus wel vaak. De gemiddelde levensduur van dit materiaalsoort is 25 jaar. Het leuke van bitumen leien is dat ze in elke vorm gemaakt kunnen worden. Dit garandeert een hele unieke uitstraling. Zo zijn er niet alleen vierkante, maar ook beverstaartvormige en zeshoekige leien verkrijgbaar. Het grootste voordeel van bitumen leien is dat ze heel weersbestendig zijn.

Natuurleien

Natuurlijke leien hebben hun betrouwbaarheid zeker bewezen. Dit materiaal wordt namelijk al eeuwen toegepast als dakbedekking. Een groot voordeel van natuurleien is dat ze zo onderhoudsvriendelijk zijn en dat ze wel een mensenleven meegaan. Zijn deze leien eenmaal op je dak geplaatst, dan heb je er dus nauwelijks meer omkijken naar. Verder zien natuurlijke leien er prachtig uit en hebben ze een unieke uitstraling. Bij het leggen van natuurleien is absoluut vakmanschap vereist. Het leggen is daarnaast heel arbeidsintensief. Al met al is het daarom goed te verklaren waarom er een vrij hoog prijskaartje aan deze dakleien hangt. Een nadeel van dit soort leien is dat het oppervlak gevoelig is voor diverse weersomstandigheden. Het kan daarom een goede optie zijn om een coating aan te brengen voor een stukje bescherming.

Kunststof leien

Kunststof leien zijn een heel stuk voordeliger dan natuurleien. Dit materiaal wordt namelijk in een fabriek vervaardigd. Als je van uniformiteit houdt, zal dit soort je aanspreken, want elke lei ziet er hetzelfde uit. De kunstleien worden gemaakt van vezelcement en zijn uitstekend bestand tegen grote temperatuurverschillen. Wil je architectonisch diverse kanten op kunnen, dan zijn deze leien ideaal. Ze kunnen namelijk op allerlei manieren geplaatst worden. De uitstraling is echter wel minder authentiek en natuurlijk dan bij natuurleien.

Leien dak

Wat zijn de voor- en nadelen van dakleien?

Elke vorm van dakbedekking heeft zo haar eigen voor- en nadelen. Hieronder benoemen we de voor- en nadelen van dak leien.

De voordelen van dak leien

 • Dakleien hebben een unieke uitstraling
 • Leien zijn niet zwaar van gewicht en belasten je dak daarom minimaal
 • Leien daken zijn goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden

De nadelen van dak leien

 • Het plaatsen van dak leien is vaak zeer arbeidsintensief
 • Leien zijn een vrij duur materiaal in vergelijking met andere soorten dakbedekking

Hoe kun je een leien dak schoonmaken?

Het onderhoud dat jouw leien dak vraagt, is afhankelijk van het soort leien dat je kiest. Natuurleien zijn bijna geheel onderhoudsvrij. Dankzij de zeer dichte structuur zijn ze niet poreus. Hechten en algen kunnen zich daarom nauwelijks hechten aan de leien.

Bij kunstleien is dat wel mogelijk. Dankzij een speciale coating tijdens het productieproces worden algen en mossen zoveel mogelijk afgestoten. De beschermlaag slijt echter wel na verloop van tijd. De leien kunnen dan wel vocht opnemen. Het is daarom noodzakelijk om kunstleien af en toe te reinigen. Dit kan heel gemakkelijk met een hogedrukspuit die gevuld is met een anti-mosmiddel. Na het verwijderen van het mos, is het aan te raden om opnieuw een coatinglaag aan te brengen. Die garandeert dan weer een jarenlange bescherming van het leien dak tegen algen en mos.

Leien dak of dakpannen?

Twijfel je tussen een leien dak of dakpannen als dakbedekking? We hebben de twee soorten dakbedekking voor je vergeleken.

1. Materiaal en Uitstraling:

 • Dakpannen: Dakpannen zijn meestal gemaakt van klei of beton en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, kleuren en stijlen. Ze hebben een traditionele uitstraling die goed past bij verschillende bouwstijlen.
 • Leien dak: Leien zijn natuurlijke steenplaten die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en texturen. Ze hebben een elegante en luxe uitstraling die vaak wordt geassocieerd met hoogwaardige architectuur.

2. Duurzaamheid en Levensduur:

 • Dakpannen: Dakpannen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 30 tot 50 jaar, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit. Ze zijn redelijk duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, maar kunnen na verloop van tijd vervagen of slijten.
 • Leien dak: Leien zijn zeer duurzaam en hebben een levensduur van ongeveer 75 tot 100 jaar, wat veel langer is dan dakpannen. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, waardoor ze een langdurige investering zijn.

3. Kosten en Installatie:

 • Dakpannen: Dakpannen zijn over het algemeen goedkoper dan leien, zowel qua materiaalkosten als installatiekosten. Dakpannen leggen is relatief eenvoudig en kan sneller worden voltooid dan een leien dak.
 • Leien dak: Leien zijn duurder dan dakpannen, zowel wat betreft de kosten van het materiaal als de installatie. Het installeren van leien vereist gespecialiseerde vaardigheden en vakmanschap, wat de installatiekosten kan verhogen.

4. Gewicht en Dakconstructie:

 • Dakpannen: Dakpannen zijn zwaarder dan leien, wat enige invloed kan hebben op de dakconstructie. Het is echter meestal mogelijk om bestaande dakconstructies aan te passen voor dakpannen.
 • Leien dak: Leien zijn lichter dan de meeste dakpannen, waardoor ze geschikter zijn voor situaties waar gewicht een zorg is, bijvoorbeeld bij renovaties van oude gebouwen.

5. Onderhoud:

 • Dakpannen: Dakpannen vereisen over het algemeen minder onderhoud dan leien. Af en toe reinigen en controleren op beschadigingen is meestal voldoende om de levensduur te verlengen. Mocht je toch je dakpannen willen vervangen, dan is dit meestal goedkoper dan een leien dak vervangen.
 • Leien dak: Leien kunnen kwetsbaarder zijn voor breuk en vereisen mogelijk meer aandacht voor onderhoud om schade te voorkomen.

Kort samengevat hebben beide soorten dakbedekking hun eigen voordelen en nadelen. De keuze tussen dakpannen en een leien dak hangt af van factoren zoals budget, gewenste esthetiek, duurzaamheid, levensduur en de constructiemogelijkheden van het gebouw. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakspecialist om de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Vraag dakdekker offertes aan via Homedeal

Benieuwd naar de kosten en mogelijkheden voor een leien dak voor jouw situatie? Vergelijk dan meerdere dakdekkers door offertes aan te vragen. Dakdekker offertes aanvragen kan gratis en vrijblijvend bij Homedeal. Zo krijg je goed inzicht in de kosten van een dakdekker en kun je de beste optie voor jouw project kiezen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is goedkoper? Leien of dakpannen?

Leien zijn in aanschaf duurder dan dakpannen. Zeker natuurleien zijn een heel stuk duurder dan dakpannen. Ook het leggen van leien is duurder dan bij dakpannen. Vraag gratis dakdekker offertes aan.

Wat kost een leien dak?

De kosten van een leien dak hangen af van het materiaal. Een bitumen leien dak kost gemiddeld € 30 tot € 40 per m2, een kunststof leien dak € 65 tot € 85 per m2 en een natuurleien dak € 100 tot € 145 per m2.

Wat is een leien dak?

Dakleien zijn een soort dakbedekking dat al eeuwenlang wordt toegepast. In het verleden ging het vrijwel altijd om natuurleien, maar tegenwoordig zijn ook kunstleien een goede optie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden