Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten rieten dak

Kosten rieten dak

Minimale kosten
€ 7.400
Gemiddelde kosten
€ 10.000
Maximale kosten
€ 16.400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 8.200 - € 11.800

Wat kost een rieten dak? Als je je huis ook een unieke en landelijke uitstraling wil geven, dan is een rieten dak een duurzame oplossing. Een rieten dak is en tegenwoordig voor ieder type woonhuis beschikbaar. In dit artikel zie je alle mogelijkheden en kosten van een rieten dak, zodat jij de juiste keuze maakt.

Inhoudsopgave

Wat kost een rieten dak?

De kosten van een rieten dak starten bij € 30 per m2. Tegenwoordig heb je meerdere varianten rieten daken, zoals patentriet (start vanaf € 60 per m2) en novariet (start vanaf € 120 per m2). Voordelen van de 2 andere varianten zijn dat het onbrandbaar is en bestand tegen mosvorming waardoor ze een langere levensduur hebben. Bekijk onderstaand de gemiddelde prijzen voor een volledig rieten dak van 60 m2, inclusief arbeidskosten en nokvorsten.

Soort rietRietprijs per m²Totale prijs
Natuurriet€ 27 – € 36€ 7.400 – € 8.100
Patentriet€ 60 – € 80€ 11.500 – € 13.200
Novariet€ 120 – € 140€ 14.800 – € 16.400

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten rieten dak

Hoe ziet de prijsopbouw van een rieten dak eruit?

De prijs voor het plaatsen van jouw rieten dak bestaat uit een drietal elementen. Er is gekozen om voor de opbouw van de rieten dak kosten uit te gaan van natuurlijk buitenlands riet, omdat ongeveer 75% van het in Nederland verwerkte riet uit het buitenland komt, met name uit Oost-Europa.

Kostenoverzicht Kosten rieten dak

Zoals je kunt zien, bestaat twee derde van de prijs uit kosten van het rietdekkersbedrijf. Het leggen van een rieten dak is zeer specialistisch en ambachtelijk werk en dient dan ook te worden uitgevoerd door een gediplomeerde rietdekker.

Bij een gemiddelde vierkante meter-prijs van €90 voor natuurriet, ziet het kostenplaatje er als volgt uit:
€58: arbeidskosten
€27: riet (€3 per bos / 9 bossen per vierkante meter)
€5: ijzerdraad en schroeven

Welke keuzes bepalen de prijs van een rieten dak?

Naast factoren als het type dakconstructie, bereikbaarheid van de woning en bijzonderheden zoals dakkapellen, ramen en schoorstenen, zijn er ook een aantal keuzes die invloed hebben op de prijs van jouw rieten dak.

Keuze 1: Open of gesloten dak

 • (Traditioneel) open dak: Op deze manier worden al eeuwen rieten daken gemaakt. Het riet wordt bevestigd op houten latten, waardoor het riet van binnenuit zichtbaar is. Bij nieuwbouw is dit echter niet meer mogelijk, aangezien volgens het Bouwbesluit aan bepaalde isolatiewaarden voldaan moet worden. Wel kan bij het maken van tuinhuizen gebruik worden gemaakt van een open dak.
 • Gesloten dak (schroefdak): In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor deze optie. Het riet op je toekomstige dak zal op een dichte ondergrond geschroefd worden. Dit isolatiemateriaal heeft een brandwerend effect en zorgt daarmee voor een hogere prijs dan een open dak.
wat kost een rieten dak

Keuze 2: Soort riet

De tweede keuze die invloed heeft op de rieten dak kosten, is de materiaalkeuze:

 • Natuurriet: Dit riet wordt het meest gekozen door huiseigenaren omdat dit riet uiteindelijk het mooiste resultaat geeft. Echt riet is een beetje onregelmatig van vorm en heeft kleine kleur- en dikteverschillen tussen de rietstengels. Houd je van de charme van een natuurproduct? Dan kom je uit op een kostenplaatje van tussen de €27 en €36 per vierkante meter.
 • Novariet: Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om kunststof riet te laten plaatsen. Het Novariet heeft weinig onderhoud nodig, heeft een lange levensduur en is niet brandgevaarlijk. Het belangrijkste voordeel is dat het toepasbaar is op hellingshoeken die te plat zijn voor natuurriet. Dit type riet kost rond de €120 en €140 per vierkante meter.
 • Patentriet: Ook patentriet is een kunststof riet, maar opgebouwd uit shingles: een schubvormige dakbedekking die dakpansgewijs is opgebouwd. Hierdoor kan het gebruikt worden in een woonkern en op hellingshoeken van minder dan 45 graden. De prijs per vierkante meter patentriet is ongeveer €60 à €80.

Keuze 3: Afwerking dak

De afwerking van de nok is bepalend voor het uiterlijk van je huis en ook voor wat je rieten dak kost. De volgende drie rietvorsten (grote, halfronde dakpannen) zijn de meest gekozen afwerkingen:

 • Keramisch: Dit is de meest toegepaste methode in Nederland en is verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar rood en zwart zijn de standaard kleuren. Deze afwerking wordt al jaren toegepast en geeft je woning een authentieke uitstraling.
 • Koper: Ook is het mogelijk om je dak af te werken met nokvorsten gemaakt van koper. Deze keuze wordt minder vaak gemaakt in verband met de hoge prijs van koper. Het koper verandert in de loop der tijd van kleur en geeft je huis een moderne look.
 • Kunststof: Sinds kort is het ook mogelijk om een kunststof nokvorst te laten plaatsen. Voordeel van dit type afwerking is dat het onderhoudsvrij is en er geen mos of algen op kunnen groeien. In tegenstelling tot de andere nokvorsten kan deze wel in alle weersomstandigheden geplaatst worden.

Keuze 4: Extra opties

Over het algemeen worden uit veiligheidsoverwegingen de volgende extra opties aangeraden, die vooral te maken hebben met de brandbeveiliging van je rieten dak:

 • Brandwerende coating: €7,50 per m²
 • Vonkenvanger: €16 – €23
 • Anti-mos coating: €1 – €1,50 per m²

Keuze 5: Rietdekker

Een andere belangrijke keuze die invloed heeft op de uiteindelijke kosten van een rieten dak is het rietdekkersbedrijf dat je uitkiest. Als de rietdekker ver woont, betaal je meer voorrijkosten. Verder verschillen de prijzen uiteraard per vakspecialist. Het is dus een goed idee om meerdere offertes op te vragen om zo de kosten van rieten dak te vergelijken.

Keuze 6: Onderhoud rieten dak

Het onderhoud van je rieten dak is natuurlijk niet iets waar je direct aan denkt bij bekijk wat een rieten dak kost, maar op de lange termijn speelt dit wel een belangrijke rol. Bepaalde soorten riet hebben meer onderhoud nodig en dit kan dus duurder uitvallen. Novariet heeft het minste onderhoud nodig.

Bereken de prijs van jouw rieten dak

Benieuwd naar wat een rieten dak precies kost voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende dakdekkers aan. Hierbij krijg je verschillende offertes toegestuurd van erkende rietdekkers, en kun je de kosten vergelijken. Zo kies je de beste rietdekker uit voor jouw dak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een rieten dak per m2?

De kosten van een rieten dak starten bij € 30 per m2 voor natuurriet. Er zijn meerdere soorten rieten daken, waarvan natuurriet het goedkoopst is. Patentriet kosten starten vanaf € 60 per m2 en novariet kosten start vanaf € 120 per m2.

Is een rieten dak duurder dan pannendak?

Ja, rieten daken zijn duurder dan pannendakken. Dit komt doordat het leggen van een rieten dak specialistisch werk is, wat duurder is dan het leggen van dakpannen. Daarnaast is het onderhouden van een rieten dak duurder dan het onderhouden van dakpannen of andere soorten dakbedekking.

Kun je zonnepanelen op een rieten dak plaatsen?

Ja, je kunt zonnepanelen op een rieten dak plaatsen. Dit kan zowel op een bestaand rieten dak als op een nieuw rieten dak. De zonnepanelen kunnen op het riet of tussen het riet worden geplaatst.

Homedeal bespaartips

Zelf materieel regelen

Heb je toevallig een goede kennis die een hoogwerker of ander materieel heeft dat nodig is bij het dekken van een rieten dak? Neem dan contact op met je dakdekker en vraag naar de mogelijkheden om zelf werk uit handen te nemen.

Offertes vergelijken

Als je een rieten dak wil laten plaatsen, bekijk dan goed de verschillende offertes. Het grootste deel van de kosten zijn namelijk arbeidskosten en deze verschillen per specialist. Ga dus niet direct met de eerste specialist in zee, maar wacht geduldig tot je meerdere offertes hebt. Hierdoor kun je tot wel 40% besparen op het plaatsen van je rieten dak.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden