Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakbedekking plat dak

Dakbedekking plat dak

Een plat dak wordt veel toegepast op Nederlandse daken. Wanneer je nieuwe dakbedekking wil plaatsen op je platte dak, of je platte dak wil vernieuwen, dan wil je vast weten wat de mogelijkheden zijn. In dit artikel lees je alles over de plat dak dakbedekking kosten, soorten, levensduur en het onderhoud van een plat dak.

Inhoudsopgave

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

Benieuwd naar wat de beste keuze is voor dakbedekking voor een plat dak? Dat hangt natuurlijk af van wat jouw eisen zijn. Ben je op zoek naar dakbedekking die voordelig is? Of wil je liever dakbedekking die het langst meegaat? Bekijk het hieronder:

Goedkoopste dakbedekking

Heb je een klein budget voor je platte dak? Ga dan voor bitumen of EPDM. Dit zijn de goedkoopste soorten dakbedekking voor een plat dak. Bitumen dakbedekking en EPDM dakbedekking kosten gemiddeld € 45 per m2.

Dakbedekking met de langste levensduur

EPDM is de soort dakbedekking voor een plat dak die het langst meegaat. Gemiddeld gaat EPDM 40 jaar mee. Wanneer je het combineert met een groendak kan het wel 60 jaar meegaan.

Dakbedekking met de minste onderhoud

Ben je op zoek naar dakbedekking waar je zo min mogelijk omkijken naar hebt? Kies dan PVC. PVC is de meest onderhoudsvrije soort dakbedekking. Invloeden van buitenaf hebben vrijwel geen impact. Je hoeft PVC alleen af en toe schoon te maken.

Milieuvriendelijke dakbedekking

Wanneer je op zoek bent naar de dakbedekking die het meest milieuvriendelijk is, dan is groendak waar je naar op zoek bent. Tevens heeft een groendak een hoge isolatiewaarde. Met een groendak draag je bij aan een gezondere wereld met meer groen.

Dakbedekking plat dak kosten

De kosten voor dakbedekking op een plat dak lopen uiteen van € 50 tot € 110 per m². Het verschil in prijs zit in het dakoppervlakte, het soort dakbedekking en of de oude laag dakbedekking verwijderd wordt. dat je kiest voor je platte dak. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde kosten van dakbedekking, uitgaande van een dak van 60 m².

ProjectGemiddelde kosten per 60 m²
(inclusief arbeidskosten en btw)
Bitumen
Nieuwe Bitumen dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking € 3.100 - € 3.500
Oude dakbedekking verwijderen en bitumen plaatsen € 4.800 - € 5.300
EPDM
Nieuwe EPDM dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking € 4.200 - € 4.700
Oude dakbedekking verwijderen en EPDM plaatsen € 6.000 - € 6.600
PVC
Nieuwe PVC dakbedekking plaatsen over oude dakbedekking € 3.700 - € 4.100
Oude dakbedekking verwijderen en PVC plaatsen € 5.400 - € 6.000
Groendak
Groendak over huidige dakbedekking plaatsen€ 1.800 - € 7.200

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakbedekking plat dak

Soorten dakbedekking plat dak

Van alle soorten daken komt het platte dak veel voor in Nederland. Het wordt veel toegepast op appartementen en flats. Je kunt voor een plat dak kiezen uit verschillende soorten dakbedekking. Het soort dakbedekking bepaalt voor een groot deel de kosten. Bij je keuze voor het materiaal kun je bijvoorbeeld letten op de volgende factoren: de levensduur, waterdichtheid, UV-bestendigheid, onderhoud en het uiterlijk. 

Bitumen

Bitumen is een op aardolie gebaseerde stroperige vloeistof. Het wordt vaak geplaatst met behulp van een brander. Door de onderkant van de bitumen te verhitten wordt het als het ware vastgesmolten aan het dak. Bitumen dakbedekking is waterdicht, erg stevig en heeft een grote kleefkracht. Deze dakbedekking is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen, namelijk APP en SBS. 

APP bitumen zijn samengesteld uit plastomeer. De bitumen zijn hierbij verwerkt met elastische kunststof. Hierdoor is deze vorm van bitumen soepel en beter bestand tegen de zon en uv-straling dan SBS bitumen. 

SBS bitumen zijn samengesteld uit elastomeer. Dit materiaal is een kunststof met elastische eigenschappen. Hierdoor kan deze vorm van bitumen goed meerekken en is het erg geschikt als dakbedekking voor platte daken met isolatie. Het nadeel van SBS is dat het niet goed tegen veel uv-straling kan. Om dit te verbeteren kan er bijvoorbeeld een laag grind of leislag over de dakbedekking heen gelegd worden. 

EPDM

EPDM dakbedekking voor een plat dak is gemaakt van rubber. Het wordt vastgelijmd aan het dak met een speciale kunststof lijm. Deze dakbedekking is waterdicht en temperatuurwisselingen hebben hierop weinig impact. Ook heeft EPDM een lange levensduur van gemiddeld 40 jaar. Qua onderhoud dien je enkel de bladeren zo nu en dan te verwijderen en is het van belang dat je het dak regelmatig laat inspecteren op schade. 

PVC

PVC dakbedekking wordt gemaakt van kunststof. Het wordt met behulp van een speciale lijm vastgeplakt aan het dak. PVC is beschikbaar in veel verschillende kleuren. Verder is het een waterdicht en zonwerend materiaal met een levensduur van gemiddeld 30 jaar. 

Groendak

Groendak bestaat uit planten en wordt geplaatst over al bestaande dakbedekking. Het heeft weinig tot geen onderhoud nodig en kan de levensduur van de al bestaande dakbedekking verlengen met wel 40 tot 50 jaar. Daarnaast is deze vorm van dakbedekking goed voor het milieu en heeft het een isolerend effect. Een groen dak is daarom een interessante optie als dakbedekking voor een plat dak.

In een aantal gemeenten is het mogelijk om hier een subsidie voor aan te vragen. Vul de groene subsidiewijzer in om erachter te komen of jouw gemeente subsidie aanbiedt voor groene daken. 

Het volgende overzicht laat de meest gekozen soort dakbedekkingen zien voor een plat dak en de bijbehorende kosten.

MateriaalGemiddelde prijs per m²
(inclusief arbeidskosten en btw)
Gemiddelde levensduur
Bitumen€ 50 - € 90 30 jaar
EPDM€ 70 - € 110 40 jaar
PVC€ 60 - € 10030 jaar
Groendak€ 30 - € 120 Verlengt de levensduur met 40 tot 50 jaar

Prijsvoorbeelden dakbedekking plat dak

De kosten van dakbedekking op een plat dak kunnen erg uiteenlopen. Dit hangt af van bijvoorbeeld het dakoppervlak en het soort dakbedekking dat je kiest, maar er zijn daarnaast ook nog andere factoren die invloed hebben op de prijs. Bekijk onderstaande prijsvoorbeelden om een beeld te krijgen van de gemiddelde kosten van veelvoorkomende projecten en zie welke factoren van invloed kunnen zijn op de totaalprijs. 

Nieuwe laag dakbedekking over de oude laag 

Soms is het mogelijk om een nieuwe laag dakbedekking over de oude te laten leggen. Zo hoeft niet de hele dakbedekking van je platte dak verwijderd en opnieuw geplaatst te worden. Dit project kost je gemiddeld tussen de € 3.100 en € 3.400. Is het niet mogelijk om een nieuwe laag aan te brengen op je al bestaande dakbedekking? Dan moet de oude dakbedekking verwijderd worden en een nieuwe laag worden toegevoegd. Dit kost je gemiddeld € 4.800 tot € 5.300

Dakbedekking veranderen

Wil je wisselen tussen het type dakbedekking op jouw platte dak? Het verwijderen van de bitumen dakbedekking en het aanleggen van nieuw EPDM dakbedekking kost gemiddeld € 6.000 tot € 6.600. Deze prijs is inclusief plaatsing en btw en gaat uit van een dak van 60 m².

Ga voor groen

Kies voor een groendak en geef terug aan de natuur. Een groendak is een zeer geschikte dakbedekking voor een plat dak. Een groen dak heeft als onderlaag EPDM dakbedekking nodig. Als je al een EPDM dakbedekking hebt liggen, kost het gemiddeld € 30 tot € 120 per m². Heb je dit niet, dan komen de kosten van EPDM leggen er nog bij en komt het gemiddeld neer op € 100 tot € 200 per m².

Wanneer moet je een plat dak vervangen of vernieuwen?

In sommige gevallen is het mogelijk om een nieuwe laag over de bestaande dakbedekking te leggen, in plaats van de gehele dakbedekking van het platte dak te vervangen. Hiermee bespaar je gemiddeld € 1.800, want er hoeft namelijk geen dakbedekking verwijderd te worden. In sommige gevallen dien je de dakbedekking wel te verwijderen bijvoorbeeld als je isolatie onder je platte dak wilt plaatsen, of als er al een aantal lagen dakbedekking over elkaar liggen. 

Het is niet altijd mogelijk om verschillende soorten dakbedekking over elkaar aan te brengen. Wij raden je aan om samen met het dakdekkersbedrijf te kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw platte dak. Als dit geen mogelijkheid is, kun je altijd nog kijken of een dakreparatie een mogelijkheid is.

Isolatie plat dak

Een nieuwe dakbedekking op je platte dak en tegelijkertijd besparen op je energierekening? Laat dan een isolatielaag aanbrengen onder de nieuwe dakbedekking van je platte dak. Dit is heel effectief, zonder isolatie gaat tot wel 30% van de warmte in huis verloren via het dak. Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 50 tot € 80 per m² inclusief plaatsing en btw.

Sinds 1 januari 2022 kun je een subsidie van 30% ontvangen als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt en aan de overige voorwaarden voldoet. Bekijk de website van de Rijksoverheid om te zien of jij hiervoor in aanmerking komt. 

Onderhoud plat dak

Je kunt je platte dak het beste twee keer per jaar laten nakijken. Doe dit het liefste in het voorjaar of in het najaar. In de zomer kan bijvoorbeeld bitumen dakbedekking erg zacht worden en in de winter juist hard, waardoor het makkelijker kan beschadigen. Wij raden altijd aan om het onderhoud aan een erkende dakdekker over te laten, omdat hij de expertise heeft om eventuele gebreken het best te herkennen. Wil je toch zelf je dak nakijken of onderhouden? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • Besteed extra aandacht aan de delen van je platte dak die het meest kwetsbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de aansluitingen. Deze kunnen het makkelijkst beschadigen.
  • Heb je een beschermde coating laten aanbrengen op je dak? Kijk dan na of deze nog in goede staat is. Deze kan na jaren blootstelling aan zon en andere weersinvloeden dunner worden, waardoor de dakbedekking eronder kan beschadigen.
  • Verwijder regelmatig mos en andere planten die groeien op je dak.
  • Je kunt je dak schoonmaken met een bezem of water, maar gebruik geen schoonmaakmiddelen. Deze kunnen je dakbedekking aantasten.

Overige mogelijkheden voor een platdak

Naast de dakbedekking kun je er ook over nadenken om bijvoorbeeld een lichtkoepel op je platte dak te plaatsen. Dit zorgt voor extra licht in je huis en extra ventilatie. Ideaal om je bovenste kamers te koelen in de zomer.

Let er ook op dat het regenwater niet vanzelf van een plat dak wordt afgevoerd. Hiervoor kun je een hemelwaterafvoer laten plaatsen. Niet-afgevoerd regenwater kan het platte dak beschadigen.

Dakbedekking voor een plat dak laten plaatsen door een specialist

Het laten plaatsen van dakbedekking voor een plat dak door een vakspecialist via Homedeal heeft verschillende voordelen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen:

  1. Expertise: Een dakdekker heeft de nodige kennis, ervaring en expertise op het gebied van dakbedekking. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste technieken, materialen en veiligheidsvoorschriften, waardoor ze hoogwaardige en duurzame resultaten kunnen leveren.
  2. Kwaliteit en vakmanschap: Een vakspecialist zal zorgen voor een kwalitatieve installatie van de dakbedekking. Ze weten hoe ze de materialen correct moeten plaatsen, lassen en bevestigen, waardoor de kans op lekkages en andere problemen aanzienlijk wordt verminderd. Dit zorgt voor een langere levensduur van het dak en minder onderhoudskosten op de lange termijn, wat weer opweegt tegen de kosten van de dakdekker.
  3. Garantie: Veel vakspecialisten bieden garantie op hun werk. Dit betekent dat als er problemen optreden na de installatie, ze verantwoordelijk zijn voor het herstellen of vervangen van de dakbedekking zonder extra kosten. Dit geeft gemoedsrust en beschermt je investering.
  4. Veiligheid: Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Een vakspecialist beschikt over de juiste apparatuur, veiligheidsmaatregelen en training om het werk veilig uit te voeren. Ze zijn op de hoogte van de vereiste veiligheidsnormen en zullen de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om ongevallen te voorkomen.
  5. Tijdsbesparing: Het laten plaatsen van dakbedekking door een vakspecialist bespaart je tijd en moeite. Ze zullen het hele proces van inspectie, voorbereiding, installatie en opruimen voor hun rekening nemen, waardoor jij je kunt richten op andere belangrijke zaken.

Al met al biedt het inschakelen van een vakspecialist voor het plaatsen van dakbedekking voor een plat dak betere resultaten, langere levensduur en gemoedsrust. Het is raadzaam om meerdere offertes aan te vragen, dakdekkers te vergelijken, referenties te controleren en een betrouwbare professional te kiezen met een goede reputatie in de branche. Vraag gratis dakdekker offertes aan.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak?

EPDM wordt vaak als de beste dakbedekking gezien voor een plat dak. Het is een sterk materiaal, vergt weinig onderhoud en heeft een relatief lange levensduur van ongeveer 40 jaar. 

Wat gaat langer mee bitumen of EPDM?

Over het algemeen gaat EPDM langer mee dan bitumen. De gemiddelde levensduur van bitumen is 30 jaar en van EPDM 40 jaar. 

Wat kost een plat dak opnieuw bekleden?

Een dak opnieuw bekleden kost gemiddeld tussen de € 3.100 en € 6.600. De totale prijs is onder andere afhankelijk van het materiaal en de dakoppervlakte. Vraag gratis en vrijblijvend een dakdekker offerte aan om erachter te komen hoeveel jouw project exact kost.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden