Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakbeschot

Dakbeschot

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de dakbedekking en het beschot. Dit laatste is een constructie van plaatmateriaal of houten planken dat zorgt voor isolatie van het dak en ondersteuning van de dakbedekking. Het is een belangrijk onderdeel van de draagstructuur van een dak, wat soms vernieuwd moet worden om een huis goed te blijven isoleren tegen weersinvloeden. Wat kost een nieuw beschot, welke opties zijn er en hoe gaat het plaatsen ervan in zijn werking?

Inhoudsopgave

Wat kost een nieuw dakbeschot?

De kosten van nieuw beschot of dakbebording hangen af van de dikte van het materiaal dat gebruikt wordt, de kosten van een dakdekker en hoeveel vierkante meters aan dak bedekt moeten worden. Hierbij verwijdert een dakdekker eerst de oude bedekking, wat eveneens in rekening wordt gebracht. De volgende gemiddelde prijzen gelden voor het vernieuwen van dakbeschot:

Type kostenGemiddelde kosten
Dakbeschot vernieuwen€ 85 - € 150 per m2
Dakisolatie aanbrengen€ 50 - € 85 per m2
Dakplaat vernieuwen€ 20 - € 30 per m2
Tarief dakdekker€ 40 - € 60 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dakbeschot

Wat is dakbeschot?

Wat is dakbeschot eigenlijk? Dit is een winddicht deel van daken dat voor isolatie en ondersteuning zorgt. De constructie wordt door platen of planken gevormd en het wordt gebruikt om een huis af te dichten voor water en wind. Doordat er vaak nog extra dakisolatie aan het beschot wordt toegevoegd, zijn huizen nog beter geïsoleerd. Echter, de platen zelf zijn vaak ook al goed geïsoleerd. Na het aanbrengen van het beschot wordt alles netjes afgewerkt met gipsplaten en andere materialen. Dakbebording is een belangrijk onderdeel van een dak, omdat het de dragende constructie is van het dak en zorgt voor een stevig, geïsoleerd dak.

Soorten dakbeschot

Er zijn drie soorten beschot: houten planken, plaatmateriaal en dakplaat. Houten planken werden vooral gebruikt voordat er plaatmateriaal op de markt kwam en is nog te vinden in oude woningen. Ook wordt het nog gebruikt bij blokhutten, overkappingen en tuinhuisjes. Het nadeel van losse, houten planken is dat ze door kunnen zakken na verloop van tijd en er gemakkelijker kieren en spleten ontstaan door het krimpen en uitzetten van het hout. De houtsoorten die hiervoor worden gebruikt, zijn over het algemeen hardhout en Vuren, Lariks of Douglas hout.

Een alternatief is plaatmateriaal, dat tegenwoordig veel wordt gebruikt voor nieuw beschot. De volgende houtsoorten worden hiervoor gebruikt:

  • Hardboard
  • Cementgebonden houtspaanplaat
  • Gipsvezelplaat
  • Gipskartonplaat
  • OSB (Oriented Strand Board)
  • Spaanplaten

Tot slot is er nog de dakplaat, wat bij nieuwbouwwoningen veel wordt toegepast. Het wordt ook wel een sandwichelement genoemd en is een kant-en-klaar dakelement gemaakt van plaatmateriaal met thermische isolatie ertussen. Dakplaten zijn eenvoudig en snel te plaatsen en dus minder arbeidsintensief. Ook hoeft er geen losse isolatie meer aangebracht te worden en de binnenkant van een dak hoeft niet meer apart te worden afgewerkt. Zodoende is het een duurzame manier van dakbouw.

Tussen 1945 en 1993 werd er asbest gebruikt in de bouw. Is je woning in die periode gebouwd? Dan is het van belang om asbest dakbeschot te herkennen en te verwijderen.

Wanneer moet beschot vervangen worden?

Dakbebording heeft een ondersteunende en dragende functie voor de dakbedekking en beschermt een woning tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Hoewel de dakbedekking het meest zichtbare onderdeel van een dak is, is het belangrijk dat het beschot in een goede staat verkeert. Als je dus een oude woning hebt en de dakbedekking van een mindere kwaliteit is, is de kans groot dat er vocht bij het beschot is gekomen. Dit tast het materiaal aan en zorgt uiteindelijk voor lekkage in huis.

Wees dus op tijd met het vervangen van oud dakbeschot. Het hoeft niet altijd in zijn geheel te worden vernieuwd, omdat het ook mogelijk is om delen ervan te herstellen. Als het te lang heeft geduurd voordat de lekkage is opgespoord, moet het volledige beschot wel vernieuwd worden. Indien je hier veel ervaring mee hebt, kun je het goed zelf doen. Echter, in veel gevallen is het makkelijker, sneller en veiliger om het werk uit te besteden aan een vakspecialist.

Plaatsen van het dakbeschot

Een dakdekker kan op een specialistische manier nieuw beschot installeren op je dak, waardoor je ervan verzekerd bent dat jouw dak beschermd is tegen wind en regen. Bespreek van tevoren duidelijk wat er moet gebeuren en wat de kosten zullen zijn. Zo voorkom je dat je naderhand voor een verrassing komt te staan. Misschien zijn er slechts beperkte delen van het beschot aan vervanging toe en kan het plaatselijk hersteld worden? Dit scheelt namelijk in de kosten.

Nadat alle details van het project zijn besproken, kan het geplaatst worden. Een dakdekker heeft hierbij twee keuzes:

  • Staand beschot
  • Liggend beschot

Bij de eerste optie worden de dakplaten of het plaatmateriaal verticaal, ofwel staand, geplaatst. Dit wordt het meest gekozen bij het installeren van beschot, omdat de dakbedekking er dan gemakkelijk op te bevestigen is. Bijvoorbeeld dakpannen kunnen hier makkelijker op geïnstalleerd worden voor een stevige dakconstructie. Liggend beschot wordt toegepast bij dakbedekking van leisteen. Een dakdekker legt het beschot dan liggend aan, waarbij de planken of platen horizontaal worden aangebracht op het dak. 

Tot slot wordt het beschot nog afgewerkt door de naden dicht te kitten of waterdichte tape te gebruiken. Hierdoor vormt het een geheel water- en winddichte onderlaag van het dak.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuw dakbeschot?

Een nieuwe dakbebording kost gemiddeld € 85 tot € 150 per m² aan dak. Daarnaast heb je de kosten voor het verwijderen van het oude beschot en eventueel voor het vernieuwen van andere dakonderdelen. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.

Wat valt onder dakbeschot?

Plaatmateriaal of houten planken vormen het beschot van een dak en zorgen voor isolatie en ondersteuning van de rest van het dak, zoals de dakbedekking, tegen weersinvloeden.

Welke soorten dakbeschot zijn er?

Er zijn drie soorten beschot, namelijk losse houten planken, plaatmateriaal en dakplaten. Tegenwoordig wordt er het meest gebruik gemaakt van plaatmateriaal of dakplaten.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden