Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakleer vervangen

Dakleer vervangen

Dakleer vervangen en benieuwd naar de kosten en mogelijkheden? Dakleer, ook wel bitumen dakbedekking genoemd, heeft het zwaar te verduren in Nederland. Op platte daken blijven bladeren en regenwater eenvoudig liggen en in de zomer zorgt de felle zon ervoor dat het dakleer uitdroogt. Om lekkages voor te zijn is het verstandig om het dakleer elke 30 jaar te vervangen. In dit artikel lees je meer over de kosten van dakleer vervangen, de werkwijze en tips voor het vinden van de beste dakdekker.

Inhoudsopgave

Dakleer vervangen kosten 

Dakleer vervangen kost gemiddeld tussen de € 50 en € 90 per m2. Dakleer, ofwel bitumen dakbedekking, is één van de goedkoopste soorten dakbedekking. Dit komt doordat het materiaal relatief goedkoop is en de nieuwe laag dakbedekking eenvoudig te leggen is. De kosten van bitumen dakbedekking per m2 hangen af van of je de oude laag wil verwijderen of niet. Bij dakleer heb je ook de keuze om een nieuwe laag dakbedekking over de oude te plaatsen. Dit kost ongeveer € 50 per m2. Wil je de oude laag dakleer ook laten verwijderen en nieuwe dakbedekking laten plaatsen? Dan kost dit ongeveer € 90 per m2.

De uiteindelijke kosten hangen voornamelijk af van de kosten van de dakdekker en van de grootte van je dak.

ProjectKosten per m2
(inclusief plaatsing, arbeidskosten en btw)
Levensduur
Dakleer over oude dakbedekking€ 5030 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen€ 9030 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat is dakleer?

Dakleer, ofwel bitumen, is een product dat voortkomt uit ruwe aardolie. Nadat onder andere benzine en diesel uit de aardolie zijn verwijderd, blijft er teer over. Dit teer, ofwel dakleer, is een ijzersterke vorm van dakbedekking. Dakleer is de meest gebruikte dakbedekking op platte daken.

Voor- en nadelen van dakleer

Dakleer heeft verschillende voor- en nadelen voor het gebruik als dakbedekking. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

Voordelen van dakleer

 1. Waterbestendigheid: Dakleer is zeer waterbestendig en biedt een effectieve barrière tegen regen, sneeuw en andere neerslag.
 2. Duurzaamheid: Dakleer is over het algemeen duurzaam en kan lang meegaan als het goed wordt geïnstalleerd en regelmatig wordt onderhouden.
 3. Betaalbaarheid: In vergelijking met sommige andere dakbedekking is dakleer over het algemeen betaalbaar in aanschaf en installatie.
 4. Eenvoudige reparatie: In geval van schade of lekkage is het relatief eenvoudig om reparaties uit te voeren aan dakleer.
 5. Flexibiliteit: Dakleer is flexibel en kan zich aanpassen aan de bewegingen van een gebouw zonder te barsten.

Nadelen van dakleer

 1. Beperkte levensduur: Hoewel het duurzaam is, heeft dakleer over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met sommige andere dakbedekking soorten zoals dakpannen of metalen dakbedekking.
 2. Gevoeligheid voor temperatuur: Dakleer kan gevoelig zijn voor extreme temperaturen en kan na verloop van tijd broos worden of barsten vertonen als gevolg van temperatuurschommelingen.
 3. Onderhoud vereist: Om de levensduur te verlengen, vereist dakleer regelmatig onderhoud, waaronder inspectie op schade, scheuren en slijtage.
 4. Milieukwesties: Sommige soorten dakleer kunnen petroleum gebaseerd zijn en daardoor milieuproblemen opleveren bij de productie en verwijdering.
 5. Esthetiek: Dakleer heeft mogelijk niet dezelfde esthetische uitstraling als sommige andere dakbedekkingsmaterialen en kan minder aantrekkelijk zijn voor sommige huiseigenaren.

Voordelen van dakleer over oude dakbedekking

Heb je een plat dak? Dan kun je ervoor kiezen om je oude dakleer niet te verwijderen, maar alleen nieuwe dakbedekking eroverheen te laten plaatsen. Het laten plaatsen van een nieuwe laag dakleer over je oude dakbedekking heeft verschillende voordelen:

 • Goedkoper: Nieuwe bitumen dakbedekking over de bestaande aanbrengen is goedkoper dan eerst de oude bedekking verwijderen. De dakdekker heeft de klus sneller geklaard, waardoor je bespaart op het uurloon.
 • Extra isolatie: Doordat het oude dakleer blijft zitten zorgt dit voor extra isolatie.
Dakleer vervangen

Stappenplan: hoe vervang je dakleer?

Dakdekkers vervangen dakleer als de dakconstructie droog is, en de thermometer minimaal 5 ℃ aangeeft. Zo blijft de nieuwe laag dakleer goed plakken aan de oude laag. Als de oude laag te beschadigd is om te dienen als onderlaag, en het dakleer repareren geen optie is, wordt het dakleer verwijderd. Dakdekkers gaan als volgt te werk bij het plaatsen van dakleer:

Stap 1 – De onderlaag

Voordat de dakdekker de bitumen laag aanbrengt, krijgt het dak eerst een onderlaag. Deze dakbedekking onderlaag zorgt voor een volledig waterdicht dak. De dakdekker start met de onderlaag vast te lijmen bij de dakrand. Als de dakranden gedekt zijn met de onderlaag wordt het dakvlak bedekt. Ook de onderlaag op het dakvlak wordt vastgelijmd. De dakdekker houd een overlap van gemiddeld 10 cm aan. Dit wilt zeggen dat elke rol dakleer 10 cm over de naastliggende rol ligt. Als het hele dak bedekt is met de onderlaag, spijkert de dakdekker met een zigzagpatroon de onderlaag vast. Voor een waterdichte afdichting verlijmt de dakdekker de naden.

Stap 2 – Daktrimmen

Nadat het dak bekleed is met de onderlaag worden de daktrimmen geplaatst. De daktrim zorgt voor een mooie afwerking van de dakranden.

Stap 3 – De bovenlaag

De dakdekker zal de bitumen dakbedekking aanbrengen in dezelfde richting als de onderlaag. Ook hier hanteert de dakdekker een overlap van 10 cm. Dakdekkers gebruiken een brander om het dakleer aan te brengen.

Dakleer branden: De dakdekker verwarmt de rol door middel van een propaanbrander, hierdoor kleeft het dakleer. De dakdekker rolt het verwarmde dakleer uit en rolt de dakbedekking aan. Het dak krijgt zo een waterdichte afsluiting. Ben je van plan om de dakbedekking op het platte dak zelf te leggen? Let wel op dat dakleer verwarmen erg gevaarlijk en lastig karwei is. Het dakleer mag namelijk niet verbranden.

Stap 4 – Dakleer over de daktrimmen

Voor een complete afsluiting legt de dakdekker het dakleer over de eerder geplaatste daktrimmen. Hiervoor gebruikt de dakdekker een speciale kit.

Levensduur van dakleer

Dakleer heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Het is zelfs mogelijk dat dakleer tot wel 40 jaar waterdicht blijft. Factoren zoals zonlicht en weersomstandigheden hebben een grote impact op de levensduur van dakleer. Het regenwater, en eventueel bladeren en takken, blijven op het dak liggen. Daarnaast zorgen UV-stralen en temperatuurschommeling ervoor dat het dakleer in de loop van jaren uitdroogt.

Tips voor dakleer vervangen

Als het dakleer op de juiste manier aangebracht is, heb je er decennia lang geen omkijken meer naar. Om er zeker van te zijn dat jij een perfect waterdicht dak krijgt, met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, lees je hier 3 tips.

Keurmerk

Zoek op de website van de dakdekker op over welke keurmerken zij beschikken. Veel dakdekkers zijn aangesloten bij VEBIDAK. Dakdekkers die aangesloten zijn bij dit keurmerk hebben geschoold personeel en zijn verzekerd tegen eventuele schade.

Kwantumkorting

Vraag aan de buren of ook zij hun platte dak met dakleer willen vervangen. Bij het combineren van meerdere projecten is het mogelijk om kwantumkorting te ontvangen van de dakdekker.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes aan te vragen krijg je een goed inzicht van de verschillende kosten voor het vervangen van dakleer. De dakdekker kosten kunnen namelijk variëren. Bekijk welke dakdekker de beste prijs-kwaliteitsverhouding aanbiedt. Bekijk daarnaast de keurmerken, garantietermijnen en de levertijd van de dakdekker om de beste keuze te maken.

Offerte dakleer vervangen

Door verschillende dakdekker offertes te vergelijken kom je erachter welke dakdekker het beste past bij jouw project. Vergelijk dakdekkers op basis van kosten en mogelijkheden voor jouw dak. Bij Homedeal vraag je gratis meerdere offertes aan bij erkende dakdekkers.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het vervangen van dakleer per m2?

Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen kost gemiddeld € 90 per m2. Je kunt er ook voor kiezen om de oude dakleer niet te verwijderen maar een nieuwe laag dakbedekking hier overheen te laten plaatsen. Dit kost gemiddeld € 50 per m2. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan.

Kan nieuw dakleer over oud dakleer?

Ja, het is mogelijk om een laag nieuwe dakleer over oud dakleer te laten plaatsen zonder dit te verwijderen. Dit kost ongeveer € 50 per m2. Bekijk de kosten voor het plaatsen van nieuwe dakbedekking over de oude.

Hoe vaak moet je dakleer vervangen?

Dakleer heeft gemiddeld een levensduur van 30 jaar. Om lekkages voor te zijn is het verstandig om het dakleer elke 30 jaar te vervangen en je dakbedekking regelmatig te onderhouden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden