Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakleer vervangen

Dakleer vervangen

Dakleer heeft het zwaar te verduren in Nederland. Op platte daken blijven bladeren en regenwater eenvoudig liggen en in de zomer zorgt de felle zon ervoor dat het dakleer uitdroogt. Om lekkages voor te zijn is het verstandig om het dakleer elke 30 jaar te vervangen. In dit artikel lees je meer over de kosten van dakleer vervangen, de werkwijze en tips voor het vinden van de beste dakdekker.

Wat kost dakleer vervangen?  

Dakleer, ofwel bitumen dakbedekking, is één van de goedkoopste soorten dakbedekking. Dit komt doordat het materiaal relatief goedkoop is en de nieuwe laag dakbedekking eenvoudig te leggen is. Bij dakleer heb je ook de keuze om een nieuwe laag dakbedekking over de oude te plaatsen. Bekijk dit prijzenoverzicht voor de kosten van dakbedekking op een plat dak.

ProjectKosten per m2
(inclusief plaatsing, arbeidskosten en btw)
Levensduur
Dakleer over oude dakbedekking€ 4530 jaar
Oude dakbedekking verwijderen en nieuw dakleer plaatsen€ 7530 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voordelen van dakleer over oude dakbedekking

  • Goedkoper: Nieuwe dakbedekking over de oude laag aanbrengen is goedkoper dan eerst de oude bedekking verwijderen. De dakdekker heeft de klus sneller geklaard, waardoor je bespaart op het uurloon.
  • Extra isolatie: Doordat het oude dakleer blijft zitten zorgt dit voor extra isolatie.

Dakleer vervangen

Wat is dakleer?

Dakleer, ofwel bitumen, is een product dat voortkomt uit ruwe aardolie. Nadat onder andere benzine en diesel uit de aardolie zijn verwijderd, blijft er teer over. Dit teer, ofwel dakleer, is een ijzersterke vorm van dakbedekking. Dakleer is de meest gebruikte vorm van dakbedekking op de Nederlandse platte daken.

Hoe vervangt een dakdekker dakleer?

Dakdekkers vervangen dakleer als de dakconstructie droog is, en de thermometer minimaal 5 ℃ aangeeft. Zo blijft de nieuwe laag dakleer goed plakken aan de oude laag. Als de oude laag te beschadigd is om te dienen als onderlaag, verwijdert de dakdekker deze eerst. Dakdekkersbedrijven gaan als volgt te werk bij het plaatsen van dakleer:

Stap 1 – De onderlaag

Voordat de dakdekker de bitumen laag aanbrengt, krijgt het dak eerst een onderlaag. Deze laag zorgt voor een volledig waterdicht dak. De dakdekker start met de onderlaag vast te lijmen bij de dakrand. Als de dakranden gedekt zijn met de onderlaag wordt het dakvlak bedekt. Ook de onderlaag op het dakvlak wordt vastgelijmd. De dakdekker houd een overlap van gemiddeld 10 cm aan. Dit wilt zeggen dat elke rol dakleer 10 cm over de naastliggende rol ligt. Als het hele dak bedekt is met de onderlaag, spijkert de dakdekker met een zigzagpatroon de onderlaag vast. Voor een waterdichte afdichting verlijmt de dakdekker de naden.

Stap 2 – Daktrimmen

Nadat het dak bekleed is met de onderlaag worden de daktrimmen geplaatst. De daktrim zorgt voor een mooie afwerking van de dakranden.

Stap 3 – De bovenlaag

De dakdekker legt het dakleer in dezelfde richting als de onderlaag. Ook hier hanteert de dakdekker een overlap van 10 cm. Dakdekkers gebruiken een brander om het dakleer aan te brengen.

Dakleer branden: De dakdekker verwarmt de rol door middel van een propaanbrander, hierdoor kleeft het dakleer. De dakdekker rolt het verwarmde dakleer uit en rolt de dakbedekking aan. Het dak krijgt zo een waterdichte afsluiting. Ben je van plan om de dakbedekking op het platte dak zelf te leggen? Let wel op dat dakleer verwarmen erg gevaarlijk en lastig karwei is. Het dakleer mag namelijk niet verbranden.

Stap 4 – Dakleer over de daktrimmen

Voor een complete afsluiting legt de dakdekker het dakleer over de eerder geplaatste daktrimmen. Hiervoor gebruikt de dakdekker een speciale kit.

Dakleer vervangen plat dak

Levensduur van dakleer

Dakleer heeft een gemiddelde levensduur van 30 jaar. Het is zelfs mogelijk dat dakleer tot wel 40 jaar waterdicht blijft. Factoren zoals zonlicht en weersomstandigheden hebben een grote impact op de levensduur van dakleer. Het regenwater, en eventueel bladeren en takken, blijven op het dak liggen. Daarnaast zorgen UV-stralen en temperatuurschommeling ervoor dat het dakleer in de loop van jaren uitdroogt.

Tips voor dakleer vervangen

Als het dakleer op de juiste manier aangebracht is, heb je er decennia lang geen omkijken meer naar. Om er zeker van te zijn dat jij een perfect waterdicht dak krijgt, met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, lees je hier 3 tips.

Keurmerk

Zoek op de website van de dakdekker op over welke keurmerken zij beschikken. Veel dakdekkers zijn aangesloten bij VEBIDAK. Dakdekkers die aangesloten zijn bij dit keurmerk hebben geschoold personeel en zijn verzekerd tegen eventuele schade.

Kwantumkorting

Vraag aan de buren of ook zij hun platte dak met dakleer willen vervangen. Bij het combineren van meerdere projecten is het mogelijk om kwantumkorting te ontvangen van de dakdekker.

Vergelijk offertes

Door meerdere offertes aan te vragen krijg je een goed inzicht van de verschillende kosten voor het vervangen van dakleer. Bekijk welke dakdekker de beste prijs-kwaliteitsverhouding aanbiedt. Bekijk daarnaast de keurmerken, garantietermijnen en de levertijd van de dakdekker om de beste keuze te maken.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.