Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakbeschot vervangen

Dakbeschot vervangen

Dakbeschot vervangen? Het dakbeschot vormt de basis voor een stevig en waterdicht dak. In geval van beschadigingen of aan het eind van de levensduur zal je het dakbeschot moeten vervangen. Een klus die niet vaak nodig is in een woning waardoor de meeste woningeigenaren hier ook niet mee bekend zijn. Op deze pagina krijg je antwoord op al je vragen over dakbeschot vervangen en lees je meer over de dakbeschot vervangen kosten.

Wat is dakbeschot?

We beginnen bij het begin. Zowel een plat als een schuin dak heeft een dakbeschot. Dit dakbeschot bestaat meestal uit houten platen of plaatwerk met isolatie. Het dakbeschot wordt geplaatst op de balken die het frame van je dak vormen. Door het plaatsen van het beschot wordt je dak winddicht gemaakt. Hierna wordt het dak aan de buitenzijde afgewerkt met een dakbedekking en aan de binnenzijde met isolatiemateriaal en een wandbedekking. Het dakbeschot zelf zie je dus niet op het moment dat de installatie van het dak volledig is afgerond.

Wanneer dakbeschot vervangen?

De levensduur van het dakbeschot is lang. Dit komt door de eigenschappen van het materiaal zelf en het gegeven dat het materiaal niet direct wordt blootgesteld aan de elementen. Toch moet je in een aantal gevallen na verloop van tijd het dakbeschot vervangen. Dit doe je als het beschot in slechte staat verkeert, bijvoorbeeld als gevolg van houtrot, houtworm of het verkeerd aanbrengen van isolatie. Een andere reden om je dakbeschot te vervangen is wanneer je asbest dakbeschot in huis hebt.

Dakbeschot vervangen kosten

Bij een dakbeschot vervangen zijn de kosten afhankelijk van het type dakbeschot, het oppervlak van je dak, de materiaalkosten en de arbeidskosten.

Type projectKosten per m2
Dakbeschot vervangen kosten€ 85 - € 150
Dakbeschot vervangen kosten (uitsluitend materiaalkosten)Vanaf € 30
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Waarom is dakbeschot vervangen belangrijk?

Het is van groot belang het dakbeschot te vervangen op het moment dat het beschadigd is. Het dakbeschot vormt immers de basis voor een goede dakbedekking. Is het dakbeschot niet meer in goede staat dan kan dit leiden tot schades zoals lekkage en isolatiemateriaal dat wordt aangetast. In het uiterste geval kan je dak zelfs doorbuigen of plaatselijk naar beneden komen. In voorkomende gevallen is het mogelijk om het dakbeschot te vervangen van binnenuit. Door het dakbeschot te vervangen van binnenuit bereik je mogelijk ook esthetisch het beste resultaat.

Dakbeschot vervangen van binnenuit

Afhankelijk van de vorm en aard van je dak en het soort dakbedekking dat hierop ligt is het al dan niet mogelijk om het dakbeschot te vervangen van binnenuit. Is de dakbedekking direct bevestigd aan het dakbeschot dan zal het niet mogelijk zijn om het dakbeschot van binnenuit te vervangen zonder dat ook de dakbedekking verwijderd moet worden. Het zal in de meeste gevallen dan ook niet mogelijk zijn om het dakbeschot te vervangen van binnenuit. In plaats daarvan wordt het dakbeschot vervangen vanaf de buitenzijde. Hierbij moet het dak betreden worden en de verschillende lagen van het dak zorgvuldig verwijderd worden. Hierna kan het dak weer opnieuw opgebouwd worden. Wat wel mogelijk is, is het aanbrengen van een extra isolerende laag van binnenuit op het dakbeschot. Dit doe je door het isolatiemateriaal direct aan de onderzijde van het dakbeschot te plaatsen, eventueel tussen de draagbalken van het dak in. Hier kunnen wel koudebruggen bij ontstaan, doordat de balken zelf niet geïsoleerd worden.

Dakbeschot wordt vervangen door een dakdekker

Zelf dakbeschot vervangen of een vakspecialist inschakelen?

Zoals je hebt gelezen is het in veel gevallen niet mogelijk om een dakbeschot te vervangen van binnenuit. Om het dakbeschot te vervangen zal je dus het dak op moeten en vanaf de buitenzijde zowel de dakbedekking, een eventuele isolatielaag als het dakbeschot moeten verwijderen. Hierna moeten al deze lagen weer opnieuw aangebracht worden. Dit is specialistisch werk. Bovendien werk je op hoogte en moet je nauwkeurig en veilig te werk gaan. Daarom wordt aanbevolen om niet zelf je dakbeschot te vervangen. Voor deze klus kan je het beste een dakdekker inhuren.

Voordeel van het inhuren van een vakspecialist is dat je zeker weet dat het dakbeschot deskundig wordt vervangen. Ook wordt de dakbedekking weer vakkundig opnieuw geplaatst. Zo is de kans het grootst dat het dak waterdicht is en een lange levensduur heeft. Een tweede reden waarom het verstandig is om een vakspecialist in te huren voor het vervangen van het dakbeschot is dat het dakbeschot mogelijk asbest kan bevatten. Vanaf 1945 tot 1993 werd asbest veel gebruikt in de bouw. In het dakbeschot werd het toegepast omdat het bijdraagt aan een goede isolatie van de woning. Asbest is niet gevaarlijk als het in vaste vorm in de plaat zit. Verwijder je de plaat ondeskundig dan kunnen de asbestvezels vrijkomen waardoor je deze kan inademen. Een vakspecialist herkent direct wanneer een plaat mogelijk asbest bevat en weet welke vervolgstappen hij dan moet zetten.

Heb je besloten dat je een vakspecialist wilt gaan inhuren? Dan kan je via Homedeal gratis en vrijblijvend dakdekker offertes opvragen bij een aantal verschillende dakdekkers. Deze offertes kan je vervolgens met elkaar vergelijken zodat je altijd een goede deal kan sluiten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuw dakbeschot?

Bij een dakbeschot vervangen zijn de kosten afhankelijk van de materiaalkosten en de kosten van de vakspecialist. Bij een dakbeschot vervangen worden de kosten uitgedrukt per vierkante meter. De totale kosten per vierkante meter bedragen minimaal € 85 per vierkante meter.

Hoe lang gaat dakbeschot mee?

Mits goed onderhouden heeft dakbeschot een lange levensduur tot wel 100 jaar. Ontstaat er in de loop der jaren bijvoorbeeld een lekkage in de dakbedekking dan kan het dakbeschot aangetast worden door houtrot. Dit zal er toe leiden dat je het dakbeschot moet vervangen (al dan niet gedeeltelijk).

Wat te gebruiken als dakbeschot?

Voor het dakbeschot wordt hout gebruikt in de vorm van platen of planken. Douglas- en vurenhout zijn zeer geschikte houtsoorten voor dakbeschot. Ook is het mogelijk dat voor het dakbeschot gekozen wordt voor plaatwerk met isolatie.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden