Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking De verschillende soorten dakbedekking

De verschillende soorten dakbedekking

Benieuwd naar de verschillende soorten dakbedekking? Als je je dak wil vervangen, dan wil je goed voorbereid aan dit project beginnen en goed geïnformeerd zijn over wat er bij dit project komt kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kies je de juiste dakbedekking. Bekijk hieronder welke soorten dakbedekkingen er zijn voor hellende daken en platte daken.

Inhoudsopgave

Welke soorten dakbedekking zijn er?

De soorten dakbedekking voor schuine en platte daken verschillen, dakpannen kunnen namelijk niet op een plat dak geplaatst worden. Dit is een overzicht van de verschillende soorten dakbedekking voor de verschillende soorten daken, schuine en platte daken, en bijbehorende informatie. Dakbedekking kan verschillen op het gebied van kosten, duurzaamheid, isolatie, onderhoud en meer.

Soorten dakbedekking voor een schuin dak

Voor een schuin dak, ofwel hellend dak, kun je kiezen uit de volgende soorten dakbedekking:

 • DakpannenAls je voor dakpannen kiest, heb je keuze uit verschillende soorten dakpannen. De betonnen dakpan is de goedkoopste variant. Deze gaat minder lang mee dan de keramische variant, omdat betonnen dakpannen vatbaarder zijn voor mos en algen. De tweede variant is de keramische dakpan. Van alle soorten dakbedekking is dit de populairste dakbedekking voor een schuin dak. Ze hebben een kleinere oppervlakte dan betonnen dakpannen en daardoor duurt het langer om ze te leggen. Lees meer over alle soorten dakpannen.
 • LeienEen leien dak, ook wel shingles genoemd. Aanvankelijk waren shingles standaard gemaakt van leisteen. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar van bitumen en van kunststof, dakleien van deze materialen zijn goedkoper dan natuurleien. Zo ligt te prijs van bitumenleien en kunststof leien gemiddeld tussen € 30 en € 65 per m2, terwijl de prijs van natuurleien varieert tussen € 55 en € 199 per m2.
 • Zinken dak: Het zinken dak is sinds kort weer helemaal populair. Waarschijnlijk speelt het strakke uiterlijk van dit type dakbedekking hierbij een belangrijke rol. Ook niet onbelangrijk: zinken daken zijn enorm duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Ze gaan wel 100 jaar mee en zijn volledig recyclebaar. Dit dak is toepasbaar voor zowel schuine als platte daken.
 • Dakplaten: Dakplaten kunnen ook worden gebruikt op zowel schuine als platte daken. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor traditionele dakbedekkingen, zoals dakpannen. Dakplaten zijn duurzaam, licht van gewicht en kunnen een modern en strak uiterlijk aan het dak geven. Dakplaten worden ook veel gebruikt als dakbedekking voor een overkapping.
 • Rieten dak: Een rieten dak wordt veelal toegepast op schuine daken, maar kan eventueel ook worden geplaatst op een plat dak. Het natuurlijke uiterlijk van riet geeft een charmante en authentieke uitstraling aan het dak en het gebouw. Een rieten dak heeft meer onderhoud nodig dan andere soorten dakbedekking, omdat het van natuurlijk materiaal is gemaakt.
soort dakbedekking: schuin dak

Soorten dakbedekking voor een plat dak

Voor een plat dak zijn verschillende soorten dakbedekking, bekijk hieronder welke je kunt kiezen.

 • BitumenVan alle soorten dakbedekking, is dit de populairste en tevens ook de goedkoopste dakbedekking voor platte daken in Nederland. Het voordeel van bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is dat de dakbedekking aan het einde van de levensduur niet volledig vervangen hoeft te worden. Vaak kan er een nieuwe laag bitumen over de al bestaande bitumen gelegd worden, waardoor je bespaart op de kosten. Dit soort dakbedekking wordt ook veel toegepast als schuur dakbedekking of als dakbedekking voor een tuinhuis.
 • EPDMEPDM dakbedekking gaat een stuk langer mee dan bitumen. Daarnaast is deze soort dakbedekking het 100% recyclebaar, wortelvast en rotbestendig. Dit maakt EPDM ook de perfecte dakbedekking als je meteen of op termijn een groendak wilt laten aanleggen op je dak.
 • PVC: PVC dakbedekking, wat staat voor Polyvinylchloride dakbedekking, is een veelgebruikt materiaal voor platte daken in Nederland. Het is een populair alternatief voor traditionele dakbedekkingen zoals bitumen en EPDM vanwege de vele voordelen die het biedt. PVC dakbedekking is waterdicht, duurzaam, onderhoudsarm en weerbestendig.
 • Groendak: Een groendak, ook wel bekend als een “daktuin” of “sedumdak”, is een dakbedekking die begroeid is met levende planten, meestal vetplanten zoals sedum. Het is een duurzaam en milieuvriendelijk daktype dat steeds populairder wordt in Nederland en andere landen vanwege de vele voordelen die het biedt. Een groen dak is milieuvriendelijk en kan goed water vasthouden en vertragen. Dit helpt overstromingen te voorkomen en draagt bij aan een beter waterbeheer. Verder zorgt een groendak Isolatie voor een extra isolatielaag, waardoor de temperatuurschommelingen in het gebouw worden geminimaliseerd.
 • Vloeibare dakbedekking: Voor platte daken is vloeibare dakbedekking een populaire en effectieve optie als primaire dakbedekking. Vloeibare dakbedekking wordt meestal aangebracht in meerdere lagen om een naadloze en waterdichte laag te creëren die het platte dak beschermt tegen water, UV-straling en weersinvloeden. De meest gebruikte vloeibare dakbedekking voor platte daken is bitumen of kunststof (bijvoorbeeld EPDM) coating. Vloeibare dakbedekking kan ook wordne toegepast voor schuine daken, als een beschermende coating over traditionele dakbedekkingsmaterialen, zoals dakpannen of leien.
Soort dakbdekking: plat dak

Kosten soorten dakbedekking

Het is handig om de kosten van dakbedekking van tevoren op een rijtje te hebben. Zo kan je een inschatting maken wat bij jouw budget past. Om de kosten per soort dakbedekking zo duidelijk mogelijk neer te zetten, hebben we de populairste soorten dakbedekking in een overzicht gezet. Onderstaande gemiddelde prijzen zijn per m2, inclusief btw en loon.

Type dakbedekkingGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en loon)
Gemiddelde levensduur
Hellend dak
Dakpannen€ 8540 jaar
Leien€ 30- € 20030 jaar
Plat dak
Bitumen€ 4520 jaar
EPDM€ 6540 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Soorten kleuren dakbedekking

In Nederland zijn er verschillende kleuren dakbedekking beschikbaar, afhankelijk van het type dakbedekking dat je kiest. Enkele veelvoorkomende kleuren zijn:

 1. Dakpannen: Dakpannen zijn beschikbaar in traditionele kleuren zoals rood, oranje en zwart. Maar tegenwoordig zijn er ook dakpannen verkrijgbaar in andere tinten zoals grijs, blauw en groen.
 2. Bitumen: Bitumen dakbedekking komt meestal voor in de kleur zwart, maar er zijn ook varianten met een grijze tint.
 3. EPDM: EPDM dakbedekking is vaak zwart van kleur, maar het kan ook verkrijgbaar zijn in andere donkere kleuren.
 4. Kunststof: Kunststof dakbedekkingen zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, grijs, zwart, groen en blauw.
 5. Zink en koper: Voor daken die met zink of koper zijn bedekt, krijg je meestal de kenmerkende zilvergrijze of kopergroene kleur.

Witte dakbedekking

Witte dakbedekking wordt steeds vaker toegepast om huizen te verkoelen. Witte dakbedekking reflecteert namelijk de warmte van de zon, terwijl traditionele zwarte dakbedekking deze warmte juist absorbeert. In de zomer kun je hierdoor energie besparen, omdat je airco minder hoeft te werken. Als je geen airco hebt, zijn witte daken een handige manier om je huis te verkoelen. Witte daken zijn verder een duurzame dakbedekking die jaren meegaat.

De beschikbaarheid van specifieke kleuren kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het type dakbedekking dat je kiest. Als je een specifieke kleur in gedachten hebt, is het raadzaam om een dakdekker offerte op te vragen om te kijken naar de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie.

Tips bij het kiezen van soorten dakbedekking

Check je dakisolatie

Als je een keuze hebt gemaakt uit de soorten dakbedekking en je nieuwe dakbedekking laat plaatsen, is het een goed idee om te checken of je je dak nog moet isoleren. Wist je dat tot wel 30% van de warmte in je woning verloren gaat via het dak als deze niet geïsoleerd is? Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 45 per m2, met een dak van gemiddelde oppervlakte heb je het geïnvesteerde bedrag in 5 jaar terugverdiend.

Controleer het keurmerk

Het is heel belangrijk dat je dakbedekking goed wordt gelegd om eventuele schade te voorkomen. Controleer daarom of de dakdekker die het project uitvoert, de juiste keurmerken heeft. Er zijn verschillende keurmerken voor de verschillende soorten dakbedekking onder dakdekkers:

 • VebidakDe brancheorganisatie die de kwaliteit waarborgt van dakdekkersbedrijven die bitumen en kunststof dakbedekking plaatsen.
 • DakmerkVoor dakdekkersbedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen voor platte daken.
 • DakmeesterLandelijk netwerk van gekwalificeerd dakdekkers en materialen voor een schuin dak.
 • Dumebo DWSBrancheorganisatie voor dakdekkersbedrijven omtrent de kwaliteit van metalen daken.
 • KOMOWaarborgt dat het dakdekkersbedrijf alleen maar materialen van hoge kwaliteit gebruikt.
 • VCAVoor bedrijven die voldoen aan de eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.

Check wat het dakdekkersbedrijf aanbiedt

Om niet voor verrassingen te komen te staan tijdens het project, is het aan te raden om na te gaan hoe het zit met bijvoorbeeld de tijdsplanning en de werkwijze van het dakdekkersbedrijf. Controleer ook hoeveel jaar garantie het dakdekkersbedrijf geeft. Zo ben je zorgeloos jaren lang verzekerd van een veilig en waterdicht huis.

Voordelen nieuwe dakbedekking

Het vernieuwen van je dakbedekking is na tientallen jaren nodig. Maar wat zijn de voordelen van een nieuw dak precies? Voor alle soorten dakbedekking geldt hiervoor hetzelfde:

 • Door goed te onderzoeken welke soort dakbedekking het best bij jouw dak past, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en woon je jarenlang onder een droog dak.
 • Nieuwe dakbedekking maakt je dak weer waterdicht, waardoor je geld bespaart op reparaties aan je dak.
 • Een nieuwe soort dakbedekking kiezen is een goed moment om te controleren of het dakbeschot nog in order is en om je isolatie te laten checken of deze te laten plaatsen. Zo bespaar je op je energierekening.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat voor soorten dakbedekking zijn er?

De 10 verschillende soorten dakbedekking zijn: bitumen, dakpannen, leien, dakplaten, EPDM, riet, groendak, PVC, zinken en vloeibare dakbedekking. Welke soort dakbedekking hangt je kiezen hangt ervan af of je een schuin of plat dak hebt. Vraag gratis dakdekker offertes aan.

Wat is op dit moment de beste dakbedekking?

Als je op zoek bent naar de goedkoopste dakbedekking, dan is bitumen dakbedekking een goede optie. Wanneer je liever dakbedekking kiest die het langst meegaat, dan is een leien dak een handige keuze.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden