Vind de beste dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Soorten dakbedekking

Soorten dakbedekking

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe? Dan wil je goed voorbereid aan dit project beginnen en goed geïnformeerd zijn over wat er bij dit project komt kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kies je de juiste dakbedekking.

Kosten soorten dakbedekking

Het is handig om de kosten van verschillende soorten dakbedekking van tevoren op een rijtje te hebben. Zo kan je een inschatting maken wat bij jouw budget past. Om de kosten per soort dakbedekking zo duidelijk mogelijk neer te zetten, hebben we de populairste soorten dakbedekking in een overzicht gezet. Onderstaande gemiddelde prijzen zijn per m2, inclusief btw en loon.

Type dakbedekkingGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en loon)
Gemiddelde levensduur
Hellend dak
Dakpannen€ 8540 jaar
Leien€ 30- € 20030 jaar
Plat dak
Bitumen€ 4520 jaar
EPDM€ 6540 jaar

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je meer informatie over de verschillende soorten dakbedekking? Bekijk dan de prijsgidsen over bitumen, dakpannen en EPDM.

Dakbedekking soorten

Soorten dakbedekking

De soorten dakbedekking voor schuine en platte daken verschillen, dakpannen kunnen namelijk niet op een plat dak geplaatst worden. Dit is een overzicht van de verschillende soorten dakbedekking en bijbehorende informatie:

Schuin dak
 • Dakpannen: Als je voor dakpannen kiest, heb je keuze uit twee soorten dakpannen. De betonnen dakpan is de goedkoopste variant. Deze gaat minder lang mee dan de keramische variant, omdat betonnen dakpannen vatbaarder zijn voor mos en algen. De tweede variant is de keramische dakpan. Van alle soorten dakbedekking is dit de populairste dakbedekking voor een schuin dak. Ze hebben een kleinere oppervlakte dan betonnen dakpannen en daardoor duurt het langer om ze te leggen.
 • Leien: Dakleien, ook wel shingles genoemd. Aanvankelijk waren shingles standaard gemaakt van leisteen. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar van bitumen en van kunststof, dakleien van deze materialen zijn goedkoper dan natuurleien. Zo ligt te prijs van bitumenleien en kunststof leien gemiddeld tussen € 30 en € 65 per m2, terwijl de prijs van natuurleien varieert tussen € 55 en € 199 per m2.

Soorten dakpannen

Plat dak
 • Bitumen: Van alle soorten dakbedekking, is dit de populairste dakbedekking voor platte daken in Nederland. Het voordeel van bitumen is dat de dakbedekking aan het einde van de levensduur niet volledig vervangen hoeft te worden. Vaak kan er een nieuwe laag bitumen over de al bestaande bitumen gelegd worden, waardoor je bespaart op de kosten.
 • EPDM: Deze soort dakbedekking gaat een stuk langer mee dan bitumen. Daarnaast is deze soort dakbedekking het 100% recyclebaar, wortelvast en rotbestendig. Dit maakt EPDM ook de perfecte dakbedekking als je meteen of op termijn een groendak wilt laten aanleggen op je dak.

Bitumen dakbedekking

Tips bij het kiezen van soorten dakbedekking

Check je dakisolatie

Als je een keuze hebt gemaakt uit de soorten dakbedekking en je nieuwe dakbedekking laat plaatsen, is het een goed idee om te checken of je je dak nog moet isoleren. Wist je dat tot wel 30% van de warmte in je woning verloren gaat via het dak als deze niet geïsoleerd is? Isolatiemateriaal kost gemiddeld € 45 per m2, met een dak van gemiddelde oppervlakte heb je het geïnvesteerde bedrag in 5 jaar terugverdiend.

Controleer het keurmerk

Het is heel belangrijk dat je dakbedekking goed wordt gelegd om eventuele schade te voorkomen. Controleer daarom of het dakdekkersbedrijf dat het project uitvoert,de juiste keurmerken heeft. Er zijn verschillende keurmerken voor de verschillende soorten dakbedekking onder dakdekkers:

 • Vebidak: De brancheorganisatie die de kwaliteit waarborgt van dakdekkersbedrijven die bitumen en kunststof dakbedekking plaatsen.
 • Dakmerk: Voor dakdekkersbedrijven die voldoen aan de kwaliteitseisen voor platte daken.
 • Dakmeester: Landelijk netwerk van gekwalificeerd dakdekkers en materialen voor een schuin dak.
 • Dumebo DWS: Brancheorganisatie voor dakdekkersbedrijven omtrent de kwaliteit van metalen daken.
 • KOMO: Waarborgt dat het dakdekkersbedrijf alleen maar materialen van hoge kwaliteit gebruikt.
 • VCA: Voor bedrijven die voldoen aan de eisen omtrent veiligheid, gezondheid en milieu.
Check wat het dakdekkersbedrijf aanbiedt

Om niet voor verrassingen te komen te staan tijdens het project, is het aan te raden om na te gaan hoe het zit met bijvoorbeeld de tijdsplanning en de werkwijze van het dakdekkersbedrijf. Controleer ook hoeveel jaar garantie het dakdekkersbedrijf geeft. Zo ben je zorgeloos jaren lang verzekerd van een veilig en waterdicht huis.

Voordelen nieuwe dakbedekking

Het vernieuwen van je dakbedekking is na tientallen jaren nodig. Maar wat zijn de voordelen van nieuwe dakbedekking precies? Voor alle soorten dakbedekking geldt hiervoor hetzelfde:

 • Door goed te onderzoeken welke soort dakbedekking het best bij jouw dak past, weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en woon je jarenlang onder een droog dak.
 • Nieuwe dakbedekking maakt je dak weer waterdicht, waardoor je geld bespaart op reparaties aan je dak.
 • Een nieuwe soort dakbedekking kiezen is een goed moment om je isolatie te laten checken of deze te laten plaatsen. Zo bespaar je op je energierekening.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.