Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Daklekkage opsporen

Daklekkage opsporen

Wil je een daklekkage opsporen? Slecht onderhoud, hevige weersomstandigheden en slijtage kunnen allemaal redenen zijn waardoor je dak begint te lekken. Zodra je dit merkt is het van belang dat je de daklekkage zo snel mogelijk laat opsporen door middel van een lekdetectie. Lees hier alles over hoe je een lekkage op je dak kan opsporen en hoe de kosten zijn opgebouwd.

Inhoudsopgave

Hoe kun je een lekkage op je dak opsporen?

Afhankelijk van het type dak zijn er een aantal methodes die toegepast kunnen worden om de daklekkage op te sporen. Bekijk hieronder de verschillende methodes bij een plat dak en bij een schuin dak. 

Stappenplan daklekkage opsporen op een plat dak

Bij een plat dak zijn er een aantal dingen die je zelf kunt toepassen die effectief kunnen zijn als je een lekkage op je dak wilt opsporen: 

  1. Inspecteer het dakoppervlak: allereerst kun je het oppervlak controleren op beschadigingen zoals scheuren, gaten of blazen. 
  2. Gebruik water: als de eerste methode niet heeft gewerkt kun je ervoor kiezen om met een tuinslang water op het dak te spuiten. Deze methode laat je zien waar het water niet goed afgevoerd wordt. Dit betekent niet gelijk dat dat ook de exacte locatie van de lekkage is, maar laat wel een probleemgebied zien. 
  3. Controleer de afvoeren: als de afvoeren verstopt zijn kunnen er overstromingen ontstaan op het dak. Controleer daarom goed of alle afvoeren goed doorlopen. 
  4. Gebruik een vochtigheidsmeter: tot slot kun je ervoor kiezen om de vochtige plekken op te sporen met een vochtigheidsmeter. Dit apparaat kan aangeven waar het lek zich bevindt.  

Als je na deze stappen geen gebreken op je dak tegen komt is het handig om een vakspecialist in te schakelen. Een dakdekker heeft de nodige kennis en apparatuur om een daklekkage op te sporen en te verhelpen. 

Lekkage op een plat dak repareren

Een plat dak repareren kost vaak minder geld dan het repareren van een schuin dak, omdat het eenvoudiger te bereiken is. De dakdekker begint met de lekkage van het dak opsporen. Dit noemen ze een lekdetectie. In sommige gevallen is het lek snel en zonder apparatuur te vinden. In andere gevallen kan de dakdekker rookgas onder het dak blazen. Dit gas zal dan zichtbaar weer naar buiten komen via scheurtjes in het dak. Waarna je weet waar de zwakke plekken in het dak zitten.

Zodra de daklekkage is opgespoord snijdt de dakdekker de scheur in het dak open. Nu kan de vakspecialist de ondergrond van het dak controleren en schoonmaken. Soms moet de ondergrond ook gerepareerd worden. De opengevouwen hoek van de dakbedekking wordt vervolgens weer terug gevouwen en de opening dichtgelijmd of vastgebrand. Daarna wordt er een reparatiestrook aangebracht. Ben je zelf handig? Lees dan hoe je zelf een daklekkage kunt oplossen.

Stappenplan daklekkage opsporen op een schuin dak

De methodes die je op een schuin dak kunt toepassen zijn: 

  1. Inspecteer de dakbedekking: op het dak kun je op zoek gaan naar beschadigingen zoals scheuren, gaten of ontbrekende dakpannen. Aangezien dit een gevaarlijke klus kan zijn raden we je aan om dit door een vakspecialist uit te laten voeren. 
  2. Controleer de zolder: een veiligere manier om het lek te lokaliseren is door op zolder op zoek te gaan naar tekenen van lekkage zoals vochtige plekken of schimmel. 
  3. Gebruik een tuinslang: een andere methode is dat je iemand anders water laat spuiten op het dak terwijl jij zelf binnen kijkt om te zien waar het begint te lekken. 

De lekkage van het dak opsporen bij een schuin dak is vaak eenvoudig. Een missende of beschadigde dakpan is immers makkelijk met het blote oog te zien. Soms is de schade niet zo eenvoudig te vinden. Dan kan het zijn dat de nokvorsten, de dakramen of de dakkapellen lekken.

Lekkage op een schuin dak repareren 

Als het lek is ontstaan door kapotte of missende dakpannen, dan vervangt de dakdekker de dakpannen. Ook de nokvorsten vervangen is een relatief eenvoudig en snel klusje. Bevindt de lekkage zich bij de dakkapel of het dakraam? Dan is de lekkage wellicht ontstaan doordat het daklood beschadigd is. Deze wordt in dat geval vervangen.

dak lekkage opsporen

Daklekkage opsporen door een vakspecialist

Je kunt er ook voor kiezen op de lekkage van je dak door een vakspecialist te laten opsporen. Hrt inschakelen van een dakdekker voor een daklekkage heeft meerdere voordelen. Allereerst profiteer je van zijn of haar kennis en expertise. Een dakdekker kan een daklekkage snel opsporen en repareren. Ook kan hij de oorzaak van de lekkage achterhalen en adviseren wat de eventuele vervolgstappen zouden zijn. Wanneer de lekkage een grotere oorzaak heeft, zoals erge schade aan het dak, dan weet een dakdekker precies wat er gedaan moet worden. Bovendien heeft een dakdekker ervaring met werken op een hoog dak, iets wat de meeste mensen niet fijn vinden.

De kosten van een daklekkage opsporen zijn afhankelijk van de oorzaak en omvang van het probleem. Gemiddeld kost een daklekkage opsporen tussen de € 300 en € 400. In sommige gevallen is de lekdetectie inbegrepen bij de reparatie van het dak, maar dit verschilt per vakspecialist. Wanneer een daklekkage het dark erg heeft aangetast, is een nieuw dak soms de beste optie. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten van een lekdetectie en dakreparatie.

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)
Plat dak
Lekdetectie€ 300 - € 400
Reparatie € 250 - € 300 per m²
Hellend dak
Lekdetectie€ 300 - € 400
Reparatie€ 150 - € 350 per m²
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een daklekkage opsporen en repareren? 

Als je een lekdetectie laat uitvoeren door een vakspecialist kun je ervoor kiezen om de daklekkage ook gelijk te laten repareren. De hoogte van de lekdetectie en dakreparatie kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bekijk ze hieronder. 

Factor 1: het soort dakbedekking

Als je dak gerepareerd moet worden zal een deel van de kosten afhangen van het type dakbedekking dat je huis heeft. Dit zal namelijk bepalen welk materiaal nodig is voor de reparatie. Als je kleidakpannen op je dak hebt, mag je meer verwachten kwijt te zijn aan de dakreparatie dan wanneer je betondakpannen hebt. Heb je een plat dak? Verwacht dan hogere kosten wanneer je over EPDM dakbedekking beschikt in plaats van een bitumen dak.

Factor 2: de bereikbaarheid van je dak 

Hoe makkelijker je dak bereikbaar is, des te goedkoper de prijs vaak is. Wanneer je een hellend dak hebt, hebben de dakdekkers namelijk een steiger nodig om de daklekkage op te sporen en de reparatie of eventuele dakrenovatie uit te voeren. Dit kost tijd om op te zetten. Een plat dak is vaak deels beloopbaar. De kans is groot dat de dakdekkers enkel een ladder nodig hebben om bij het dak te komen.

Factor 3: kosten van de vakspecialist

Een deel van de kosten die je kwijt bent aan de daklekkage opsporen en de reparatie van je dak is om de arbeidskosten van de dakdekker te dekken. Gemiddeld gezien vraagt een dakdekker € 40 tot € 70 per uur. 

Wellicht is het lek in je dak eenvoudig op te sporen. Het lek kan echter ook goed verstopt zijn, waardoor het niet eenvoudig is om het probleemgebied aan te wijzen. In dit geval moet de dakdekker gebruikmaken van speciale apparatuur. Zo kunnen ze een rookgasdetectie uitvoeren. Sommige dakdekkers voeren een lekdetectie echter gratis uit als je vervolgens gebruikmaakt van hun diensten om je dak te repareren.

Factor 4: vergoeding van de verzekering

In sommige gevallen vergoed de verzekering een lekdetectie. Dit hangt af van de polisvoorwaarden en de oorzaak van de lekkage. We raden je aan om voorafgaand aan een lekdetectie contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te informeren naar de voorwaarden. Als de verzekering de lekdetectie vergoed kan je dit gemiddeld een besparing van € 150 tot € 500 opleveren. 

Factor 5: extra opties

Is het lek van je dak gedetecteerd en ga je het laten repareren? Overweeg dan direct eventuele extra opties. Is het bijvoorbeeld nodig om je dakgoten schoon te laten maken of wellicht te vervangen? Laat deze werkzaamheden dan direct uitvoeren. Zo bespaar je op voorrijkosten. Overig dakonderhoud zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je dak en daklekkages vermijdt.

Extra optiesGemiddelde kosten (incl. btw)
Nokvorsten vervangen€ 50 per meter
Dakgoten vervangen€ 65 per meter
Loodslab vervangen€ 200 - 220 per meter
Afvoer plat dak vervangen€ 150 - € 200
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een lekkage opsporen?

Dit is sterk afhankelijk van de dakdekker en van de benodigde apparatuur. Gemiddeld kost een daklekkage opsporen tussen de € 300 en € 400. Sommige dakdekkers voeren de detectie gratis uit als je de dakreparatie door hen laat uitvoeren. Vraag daarom altijd gratis en vrijblijvend meerdere dakdekker offertes op en vergelijk de voorwaarden en kosten van verschillende vakspecialisten. 

Hoe spoor je een daklekkage op?

Om een daklekkage op te sporen kun je een dakdekkersbedrijf inschakelen. De dakdekker controleert het dak op beschadigingen en gebruikt waar nodig speciale apparatuur zoals rookgas om de lekkage op het dak op te sporen. Bij een plat dak worden naden en overlappingen van de dakbedekking gecontroleerd. Daarnaast checkt de dakdekker het daklood en de dakgoot. Een verstopte of beschadigde dakgoot kan namelijk voor waterschade in huis zorgen.

Wat moet je doen als je dak lekt?

Merk je dat je dak lekt? Haal er dan zo snel mogelijk een dakdekker bij, zodat het lek opgespoord en gerepareerd kan worden. Dit kan ergere schade voorkomen. Maak ook foto’s van de schade en de lekkage. Deze foto’s kunnen je helpen een claim in te dienen bij je verzekering. In sommige gevallen wordt een lekdetectie namelijk volledig vergoed door de verzekering. Zorg er wel voor dat je dit controleert bij jouw verzekering voordat je een lekdetectie laat uitvoeren. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden