Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakreparatie

Dakreparatie

Minimale kosten
€ 150
Gemiddelde kosten
€ 1.100
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 900 - € 1.300

Wil je een dakreparatie laten uitvoeren? Door weersomstandigheden en ouderdom ontstaat er schade aan je dak, zoals bijvoorbeeld een daklekkage. Door je dak op tijd te repareren, voorkom je meer schade. Als je je dak wil laten repareren, dan wil je wel eerst een duidelijk overzicht van de kosten en mogelijkheden voor dit dakherstel. Lees in dit artikel alle informatie over een dakreparatie op een rijtje, zodat je weet waar je aan toe bent bij dit project.

Inhoudsopgave

Wat kost een dakreparatie?

Het is belangrijk om een dakreparatie goed en bijtijds uit te voeren om grotere schade te voorkomen. Er zijn meerdere factoren die de kosten van een dakreparatie bepalen, zoals onder andere de omvang en de aard van de schade op je dakbedekking. De kosten van een dakreparatie van een hellend dak liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 420 per m2. Voor een dakreparatie van een plat dak ben je gemiddeld tussen de € 255 en € 285 kwijt per m2. Om je een idee te geven van de dakreparatie kosten, zie je hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten.

Soort reparatieGemiddelde prijs per m2, inclusief btw en arbeid
Reparatie hellend dak
Dakreparatie met dakpannen€ 130 – € 210
Dakreparatie met leien€ 320 – € 420
Overzetdak€ 50 – € 60
Reparatie plat dak
Dakreparatie met bitumen€ 260 – € 285
Dakreparatie met EPDM€ 255 – € 280

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakreparatie

Prijsvoorbeelden gemiddelde kosten dakreparaties

De prijs van een project is van meerdere factoren afhankelijk, onder andere van de soort dakbedekking, de grootte en moeilijkheid. Om je een idee te geven van de kosten voor diverse dakreparaties, geven we je hieronder een drietal prijsvoorbeelden.

Nieuw leien:

Ben je er na het opsporen van de daklekkage achter gekomen dat het lei op jouw dak toe is aan een reparatie? Voor dit project liggen de kosten gemiddeld tussen de € 3.200 en € 4.200, hierbij wordt uitgegaan van een reparatie van 10 m2

Beschadigd bitumen:

Bitumen dakbedekking gaat lang mee, maar ook dit materiaal heeft wel eens een reparatie nodig. Wanneer je je bitumen laat repareren en het oppervlak 7m2  is, ben je gemiddeld tussen de € 1.800 en  € 2.000 kwijt. 

Is een dakreparatie echt niet meer mogelijk? Verdiep je dan in de kosten van een nieuw dak.

Waarom kies je voor een dakreparatie?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een dakreparatie. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

 • Lekkages: Lekkages kunnen leiden tot waterschade in je huis, zoals beschadigde plafonds, muren of vloeren. Een dakreparatie zorgt dat je dak weer waterdicht wordt en helpt verdere schade voorkomen.
 • Verouderd dak: Als je dak verouderd is, kan het zijn dat het begint te verslijten en tekenen van schade begint te vertonen. Het kan barsten, afbladderen, ontbrekende of beschadigde dakpannen hebben. Een dakreparatie kan het dak weer in goede staat te brengen en verdere verslechtering helpen te voorkomen.
 • Verbeterde energie-efficiëntie: Een dakreparatie kan bijdragen aan een verbeterde energie-efficiëntie van je huis. Een dak met gaten, scheuren of slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies in de winter en warmteopbouw in de zomer. Door het dak te repareren en te isoleren, kun je de energie-efficiëntie van je huis verbeteren en mogelijk besparen op verwarmings- en koelingskosten.
 • Verhoogde waarde van het huis: Een goed onderhouden dak kan de waarde van je huis verhogen. Potentiële kopers zijn vaak op zoek naar een huis met een solide dak dat hen beschermt tegen weersinvloeden. Door een dakreparatie uit te voeren, kun je de waarde van je huis vergroten.
 • Veiligheid: Een beschadigd dak kan gevaarlijk zijn voor de bewoners van het huis. Losse dakpannen, dakgoten of dakranden kunnen vallen en letsel veroorzaken. Een dakreparatie zorgt ervoor dat het dak weer veilig is.
 • Dak isolatie: een slecht geïsoleerd dak zorgt ervoor dat je huis veel warmte kwijtraakt. Voor een zuiniger huis zorg je ervoor dat je dak goed is geïsoleerd Schakel hiervoor een vakspecialist in of bekijk hoe je zelf je dak kunt isoleren.

Het is belangrijk om een professionele dakdekker te raadplegen om de juiste beoordeling van de dakconditie te krijgen en de noodzaak van een reparatie te bepalen. Wanneer een dakreparatie niet meer mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het dak teveel schade heeft opgelopen, dan zal een dakdekker soms een dakrenovatie aanraden.

Hoe is de prijs van een dakreparatie opgebouwd?

Kostenverdeling dakreparatie kosten

Welke keuzes bepalen de prijs van een dakreparatie?

Bekijk welke keuzes invloed hebben op de totale dakreparatie kosten.

Keuze 1: Soort dakbedekking

De prijzen van verschillende soorten dakbedekkingen lopen uiteen, door het verschil in materiaal. Mocht er na een reparatie voor een deel nieuwe dakbedekking nodig zijn, is het fijn om een overzicht te hebben van de prijs per dakbedekking.

Type dakbedekkingGemiddelde kosten per m2
(inclusief arbeid en btw)
Bitumen€ 45
EPDM€ 65
Dakpannen€ 85

Keuze 2: Locatie

Zoek een dakdekker buiten de Randstad. Het uurloon van dakdekkers buiten de randstad ligt lager dan dat van dakdekkers die werken in de randstad. Dit heeft onder andere te maken met de mate waarop er beroep wordt gedaan op dakdekkersbedrijven in de randstad. Vergelijk diverse dakdekker offertes om erachter te komen of het in jouw omgeving verschilt. Hieronder zie je het gemiddelde uurloon van een dakdekker van binnen en buiten de randstad.

LocatieGemiddeld uurloon
(inclusief btw)
Randstad€ 40 – € 80
Buiten de Randstad€ 30 – € 55

Keuze 3: Extra opties

Bij je dakreparatie zijn er een aantal opties waar je voor kan kiezen om je dak te verbeteren en de levensduur te verlengen. 

Dakreparatie verloop

Zoals eerder genoemd, ben je voor een dakreparatie van een dak gemiddeld tussen de € 50 en € 420 kwijt per m2, afhankelijk van het type dak en het materiaal van de dakbedekking. Dit zijn de werkzaamheden die worden uitgevoerd bij zowel een hellend als plat dak:

 1. Inspectie: Een professionele dakdekker zal eerst een grondige inspectie van het dak uitvoeren om de omvang van de schade te beoordelen. Ze zullen kijken naar eventuele lekkages, barsten, beschadigde dakbedekking, slechte afvoer en andere problemen.
 2. Voorbereiding: Voordat de reparatiewerkzaamheden kunnen beginnen, moet het dakoppervlak worden schoongemaakt en vrijgemaakt van vuil, bladeren en andere verontreinigingen. Indien nodig kan het ook nodig zijn om de oude dakbedekking te verwijderen.
 3. Reparatie: Afhankelijk van de aard van de schade kunnen verschillende reparatietechnieken worden toegepast. Dit kan het vervangen van beschadigde dakbedekking, het afdichten van lekkages, het repareren van barsten of het versterken van zwakke punten omvatten. Het type reparatie kan variëren op basis van het gebruikte materiaal voor de dakbedekking, zoals bitumen, EPDM of PVC.
 4. Aanbrengen van nieuwe dakbedekking: Indien nodig kan het nodig zijn om nieuwe dakbedekking aan te brengen op het dak. Dit kan het vervangen van de gehele dakbedekking zijn of het aanbrengen van een nieuwe laag bovenop de bestaande dakbedekking. De keuze hangt af van de staat van de huidige dakbedekking en de aanbevelingen van de dakdekker.
 5. Afwerking: Nadat de reparaties zijn voltooid, worden de randen en details van het dak afgewerkt om ervoor te zorgen dat het dak waterdicht is en goed functioneert. Dit omvat het afdichten van naden, het plaatsen van daktrimmen en het controleren van de afvoer om ervoor te zorgen dat het water goed wordt afgevoerd.
 6. Controle en reiniging: Na de reparatiewerkzaamheden zal de dakdekker het dak opnieuw inspecteren om na te kijken of alle reparaties naar behoren zijn uitgevoerd. Het dakoppervlak wordt schoongemaakt en eventuele resten of puin worden verwijderd.

Het is belangrijk op te merken dat de exacte stappen en het proces kunnen variëren afhankelijk van de omstandigheden en de aanpak van de dakdekker. De precieze stappen voor jouw situatie zullen door de dakdekker worden bepaald.

Dakreparaties aan platte en schuine daken

Zowel platte als schuine daken kunnen worden gerepareerd. We raden altijd aan dakreparaties aan een erkende dakdekker over te laten, om verdere schade te voorkomen. Zelf reparaties worden in veel gevallen onjuist uitgevoerd, wat zorgt voor meer schade.

Dakreparatie plat dak

De dakbedekking van een plat dak kan scheuren vertonen als gevolg van diverse factoren, zoals intense hitte of bevriezing. Het herstellen van deze scheuren is meestal niet al te ingewikkeld, maar het opsporen ervan kan soms lastiger zijn dan op een schuin dak. Daarom vormt een grondige analyse van het probleem de basis voor het repareren van platte daken. Na deze analyse wordt het dak gereinigd, voor een schone ondergrond ontstaat om op te werken.

Ook andere soorten beschadigingen, zoals de aanwezigheid van plantenwortels en mos, worden in deze fase aangepakt en weggehaald. Daarna kan daadwerkelijk begonnen worden met de reparatie. In de laatste fase wordt het herstelde gebied nauwkeurig geïnspecteerd om te verifiëren of het probleem verholpen is.

Dakreparatie schuin dak

Vaak is het bij een schuin dak eenvoudiger om vast te stellen wat het probleem is dan bij platte daken. Je ziet vaak dat dit aan een losgeraakte dakpan ligt. Dakpannen moeten op tijd worden vervangen om schade aan je dak te voorkomen. Verder zijn er natuurlijk ook andere mogelijke schades voor een schuin dak, zoals een beschadigde schoorsteen of dakgoot. Een vakspecialist kan vaststellen waar het probleem ligt en dit repareren.

12 manieren om dakreparaties te voorkomen

Het voorkomen van dakreparaties is essentieel om de levensduur en de functionaliteit van je dak te verlengen. Hier zijn enkele manieren om dakreparaties te voorkomen:

 1. Regelmatig onderhoud:
  • Plan regelmatig onderhoud voor je dak, bijvoorbeeld twee keer per jaar. Inspecteer het dak op scheuren, blazen, losse materialen en andere tekenen van schade.
 2. Schoonhouden van dakgoten en afvoeren:
  • Houd dakgoten en afvoeren vrij van bladeren, takken en ander vuil om waterophoping te voorkomen. Stilstaand water kan daklekkages veroorzaken.
 3. Trim overhangende takken:
  • Bomen met overhangende takken kunnen dakoppervlakken beschadigen door wrijving en vallende takken. Trim overhangende takken om schade te voorkomen.
 4. Voorkom ijsdammen:
  • In koude klimaten kunnen ijsdammen zich vormen aan de randen van het dak, wat lekkages kan veroorzaken. Verbeter de isolatie en ventilatie om dit probleem te voorkomen.
 5. Controleer de dakbedekking:
  • Regelmatig controleren van de dakbedekking op scheuren, blazen en slijtage kan vroegtijdige problemen identificeren voordat ze erger worden en de dakbedekking onderlaag aantasten.
 6. Zorg voor goede ventilatie:
  • Zorg voor voldoende dakventilatie om condensatie onder het dakoppervlak te voorkomen, wat kan leiden tot houtrot en andere schade.
 7. Houd het dak schoon:
  • Verwijder regelmatig vuil, bladeren, takken en ander afval van het dakoppervlak. Ophopingen kunnen water laten stagneren en schade veroorzaken.
 8. Inspecteer afdichtingen en flitsing:
  • Controleer de afdichtingen en flitsing rond schoorstenen, dakramen en andere doorvoeren op scheuren of losse plekken. Herstel deze onmiddellijk om lekkages te voorkomen.
 9. Bescherm tegen UV-straling:
  • UV-straling van de zon kan dakbedekkingsmaterialen na verloop van tijd beschadigen. Overweeg coatings of verf die beschermen tegen UV-straling.
 10. Vermijd zwaar verkeer op het dak:
  • Voorkom het betreden van het dak, tenzij het noodzakelijk is. Te veel belasting kan schade aan het dak veroorzaken.
 11. Repareer direct kleine schade:
  • Als je toch kleine schade opmerkt, repareer deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat de problemen erger worden.
 12. Professionele inspecties:
  • Schakel regelmatig een professionele dakinspecteur in om grondige controles uit te voeren en eventuele problemen te identificeren voordat ze ernstig worden.

Een dakreparatie laten uitvoeren via Homedeal

Wil jij je dak laten repareren? Via Homedeal kun je meerdere dakdekker offertes van erkende dakdekkers aanvragen. Zo krijg je inzicht in de kosten en de mogelijkheden voor jouw project. Vergelijk dakdekkers en kies de beste dakdekker die bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakreparatie?

De kosten van een dakreparatie van een hellend dak liggen gemiddeld tussen de € 50 en € 420 per m2. Voor een dakreparatie van een plat dak ben je gemiddeld tussen de € 255 en € 285. De totale kosten hangen af van het type dak en het materiaal van de dakbedekking. Zo is een leien dakreparatie over het algemeen duurder dan een dakreparatie met dakpannen. Vergelijk gratis offertes.

Wat kost een kleine dakreparatie?

Een kleine dakreparatie kan al vanaf € 140 voor een hellend dak en € 120 voor een plat dak. De totale kosten van de dakdekker hangen af van de te repareren schade en het materiaal van het dak.

Hoe weet je of een dak lekt?

Er zijn verschillende manieren om te controleren of een dak lekt. Enkele tekenen die kunnen wijzen op een lek zijn: waterdruppels of vochtige plekken op het plafond of de muren, waterplassen op de vloer, schimmel- of schimmelgroei, verkleuring of vervorming van het plafond of de muren, een muffe geur, loszittende of gebroken dakpannen, verstopte dakgoten of afvoeren, condensatie of vochtige plekken in de zolder. Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van een mogelijk lek een vakspecialist in te schakelen voor een grondige inspectie en reparatie om verdere schade te voorkomen.

Homedeal dakreparatie bespaartips

Laat je dak controleren

Als je dakdekker langskomt voor een reparatie, is het verstandig om meteen je gehele dak te laten controleren op eventuele andere zwakke plekken. Door dit te doen ben je op tijd bij beginnende lekkages en voorkom je hoge onkosten. Door een dakdekker één keer te laten komen voor het uitvoeren van meerdere reparaties, bespaar je op voorrijkosten. Hierdoor is het ook mogelijk om een korting af te spreken voor het aanleveren voor het materiaal. Deze korting verschilt per bedrijf.

Tref voorbereidingen

Door zelf voorwerk te doen, neem je de dakdekker werk uit handen en bespaar je op de kosten. Het bladvrij maken van je dak is hier een voorbeeld van. Dit hoeft de dakdekker nu niet meer te doen en scheelt in het aantal arbeidsuren.

Onderhoudsabbonnement

Bij dakdekkersbedrijven is het vaak mogelijk om een onderhoudsabonnement af te sluiten. Afhankelijk van de duur van dit abonnement, krijgt je dak een periodieke controle om zeker te weten dat alles nog naar behoren is en er niets lekt of beschadigd is.

Vergelijk dakreparatie offertes

Vraag offertes aan bij verschillende dakdekkers en vergelijk de kosten en services die ze bieden. Zorg ervoor dat je een gedetailleerde offerte ontvangt waarin alle kosten en werkzaamheden worden vermeld. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen en de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Kies het juiste moment

Sommige dakdekkers hanteren seizoensgebonden tarieven, waarbij de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het tijdstip van het jaar. Overweeg om dakreparaties te plannen tijdens het laagseizoen, wanneer de vraag mogelijk minder is en de tarieven lager kunnen zijn.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden