Homedeal.nl Dakbedekking Lekkage dak zelf oplossen

Lekkage dak zelf oplossen

Niets zo vervelend als een lekkend dak. Een lekkage van een dak zelf oplossen biedt dan ook uitkomst. Je kan de lekkage verhelpen op een moment dat jou dit het beste uikomt en raakt geen tijd kwijt aan het vinden van een vakspecialist. Daarom lees je op deze pagina alles over een lekkage van een dak zelf oplossen. Je leest niet alleen over de oorzaken van een lekkend dak, maar leest ook over hoe je een lekkage in je dak kan herkennen. Tot slot verkrijg je een stappenplan over een lekkage van een dak zelf oplossen.

Inhoudsopgave

Oorzaken lekkend dak

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker voor een lekkend dak. Om lekkage te voorkomen is het goed te weten wat de meest voorkomende oorzaken van een lekkend dak zijn:

  • Versleten dakbedekking
    Of je nu dakbedekking hebt van bitumen, EPDM, pvc of dakpannen: dakbedekking heeft geen eeuwige levensduur. Na verloop van tijd wordt je dakbedekking poreus en minder waterdicht. Bitumen kan gaan scheuren en dakpannen kunnen breken. Op tijd dakbedekking vervangen of je dak repareren kan toekomstige lekkages voorkomen.
  • Versleten of verstopte dakgoten
    Dit is een oorzaak die vaak voorkomt. Als het hemelwater niet goed afgevoerd kan worden door een verstopte goot dan zoekt het water de weg van de minste weerstand wat kan resulteren in lekkages.
  • Slecht onderhoud
    Ieder dak heeft periodiek dakonderhoud nodig. Verricht je dit niet of niet tijdig dan gaat dit ten koste van de kwaliteit van je dakbedekking.
  • Beschadigingen door externe oorzaken
    Ook een goed onderhouden dak kan gaan lekken. Bijvoorbeeld als gevolg van vallende objecten. Denk hierbij aan een grote tak die van een boom valt en een aantal dakpannen doet breken.
  • Wisselende weersomstandigheden
    Dakbedekking moet alle mogelijke weersomstandigheden doorstaan. In de zomer kan dakbedekking erg warm worden, in de winter erg koud. Hierdoor zet de dakbedekking uit en krimpt het in. Dit kan de dakbedekking in beginsel probleemloos aan. Toch kunnen de weersomstandigheden er na verloop van tijd voor zorgen dat er kleine beschadigingen ontstaan in de dakbedekking. Dit vergroot de kans op lekkages.
  • Beschadigd daklood
    Als het daklood beschadigd is loopt dit mogelijk niet goed meer in elkaar over. Hierdoor krijgt vocht de mogelijkheid om tussen het lood te komen.

Lekkage dak herkennen

Als je een lekkage op een dak zelf gaat oplossen dan zal je het allereerst moeten opsporen. Het herkennen is hiermee een essentieel onderdeel van een lekkage op een dak zelf oplossen. Vervelend aan het herkennen van een lekkage is dat je het meestal pas merkt op het moment dat de lekkage al enige tijd duurt. Je herkent een lekkage dan veelal ook aan de gevolgen hiervan: schimmelplekken, stucwerk dat afbrokkelt, houtwerk en muffe geurtjes. Hiermee heb je de bron van de lekkage echter nog niet achterhaald. Wil je een lekkage van je dak zelf oplossen dan kan je de bron van de locatie achterhalen door de volgende stappen te doorlopen:

  • Stap 1: Controleer de afvoer. Stel vast of deze verstopt of beschadigd is. Let op water dat in de goot blijft staan.
  • Stap 2: Stel vast dat de dakdoorvoeren niet beschadigd zijn en geen gebreken vertonen.
  • Stap 3: Beoordeel de staat van de dakbedekking. Let op scheuren of andere beschadigingen. Controleer gelijktijdig ook het daklood.
  • Stap 4: Loop tot slot de diverse aansluitingen en randen van de dakbedekking na. De randen zijn vaak kwetsbaar voor lekkages.

Bovenstaande stappen zijn van toepassing op de dakbedekking van een plat dak.

Lekkage dak zelf oplossen: een stappenplan

Als je een lekkage van een dak zelf gaat oplossen is het belangrijk dat je nauwkeurig te werk gaat. Heb je een plat dak en wil je de lekkage van je dak zelf oplossen? Dan kan je hiervoor onderstaand stappenplan volgen:

  • Stap 1: Ga op zoek naar de bron en locatie van de lekkage. Is het de bovenlaag of onderlaag van de dakbedekking? Dit kan je gedeeltelijk doen door de stappen te volgen uit de paragraaf ‘Lekkage dak herkennen’.
  • Stap 2: Maak de plek waar de lekkage zich bevindt grondig schoon.
  • Stap 3: Snij met een scherp mes de dakbedekking kruislings in op de plek van de lekkage. Let hierbij op dat je het dakbeschot niet beschadigd. Vouw de punten van de dakbedekking terug zodat je het dakbeschot ziet. Maak ook het dakbeschot grondig schoon en droog.
  • Stap 4: Breng op het dakbeschot reparatiepasta aan. Dit kan je doen met een plamuurmes. Verdeel de reparatiepasta over het dakbeschot. Wees niet te zuinig met de reparatiepasta: het is goed om een stevige laag aan te brengen.
  • Stap 5: Vouw de punten van de dakbedekking die je opzij had gevouwen weer terug. Druk voorzichtig aan en breng ook op de naden reparatiepasta aan.
  • Stap 6: Plaats een strook glasvlies op het oppervlak. Hierna smeer je nog een keer reparatiepasta over het gehele oppervlak dat je hebt gerepareerd.

Offertes daklekkage oplossen

Kom je er ook met bovenstaand stappenplan niet uit en wil je de lekkage van het dak laten oplossen door een vakspecialist? Of denk je dat het wellicht tijd is voor een nieuw dak of een dakrenovatie? Dan kan je via Homedeal offertes opvragen van meerdere deskundige dakdekkers. Voordeel van het inschakelen van een deskundige dakdekker is dat je zekerheid hebt dat je lekkende dak snel en vakkundig gerepareerd wordt. Vaak heeft het gedeelte van het dak dat door een dakdekker is gerepareerd weer een lange levensduur. Een bijkomend voordeel is dat je in aanmerking kunt komen voor bijvoorbeeld dakrenovatie subsidies als je de werkzaamheden laat uitvoeren door een erkende dakdekker.

Door meerdere offertes op te vragen via Homedeal weet je niet alleen zeker dat je een dakdekker inhuurt die betrouwbaar en deskundig is, door het vergelijken van offertes betaal je ook nog eens nooit te veel.