Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Dakrenovatie kosten

Dakrenovatie kosten

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 3.600
Maximale kosten
€ 10.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 3.000 - € 4.300

Benieuwd naar de dakrenovatie kosten en mogelijkheden? Een dak krijgt veel te verduren, zeker in Nederland met de verschillende weersomstandigheden. Is dakrenovatie hoognodig en wil je meer weten over het kostenplaatje en ben je op zoek naar handige informatie inclusief richtprijzen? Homedeal heeft voor jou een overzicht met alle kosten en mogelijkheden voor het renoveren van je dak. Zo weet je precies wat je kan verwachten.

Inhoudsopgave

Welke mogelijkheden zijn er voor een dakrenovatie?

Bij de renovatie van daken zijn er verschillende aanpakken afhankelijk van het type dak. Voor een plat dak kan er gekozen worden om een nieuwe bitumineuze laag aan te brengen, de bestaande bitumen geheel te vervangen, of een volledig nieuwe EPDM laag te installeren. Elk van deze opties verbetert de waterdichtheid en duurzaamheid van het dak.

Voor een schuin dak zijn de opties voornamelijk gericht op de dakpannen en de onderliggende structuren. Je kan kiezen voor het plaatselijk vervangen van dakpannen, wat kan variëren van enkele dakpannen tot aan een substantieel deel van het dak. Ook is het mogelijk om zowel de dakpannen als de pannenlatten plaatselijk te vervangen, wat helpt bij het versterken van de draagstructuur en het verlengen van de levensduur van het dak.

Wat kost een dakrenovatie?

De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie van een plat dak liggen rond de € 1.800 en voor een schuin dak rond de € 5.000. Uiteraard variëren de kosten afhankelijk van de grootte van je dak en het type dakbedekking. Het kan ook gaan om het renoveren van een klein stukje dak in plaats van het gehele dak. Wees er in ieder geval op tijd bij, des te lager liggen de kosten. Bekijk onderstaand de gemiddeld dakrenovatie kosten per dakbedekking soort, uitgaande van een dak van 50 m2 (gemiddelde dakoppervlak in Nederland):

Type dakGemiddelde kosten
(inclusief btw en arbeid)
Renovatie plat dak
€ 1.800
– Nieuwe bitumineuze laag€ 900
– Vervangen bitumen€ 1.800
– Nieuwe EPDM laag€ 2.600
Renovatie schuin dak€ 5.000
– Plaatselijk vervangen dakpannen en pannenlatten€ 4.500
– Plaatselijk vervangen dakpannen€ 5.500

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakrenovatie met dakpannen door twee vakspecialisten

Prijsvoorbeelden kosten dakrenovatie

De dakrenovatie kosten lopen sterk uiteen, omdat er veel verschillende gradaties in renovatie zijn. Het type dakbedekking dat je gaat vervangen heeft bijvoorbeeld invloed. Zo zijn de dakbedekking vervangen kosten van bitumen een stuk lager dan die van het vervangen van alle dakpannen. Het renoveren van een plat dak is in het algemeen goedkoper dan dat van een schuin dak, omdat dit aanzienlijk minder arbeidsuren kost en het materiaal goedkoper is. Daarnaast kunnen in sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer je dak erg beschaidgd is, de kosten van een nieuw dak goedkoper uitvallen dan die van een renovatie.

Afhankelijk van jouw huis en gemeente, kun je soms in aanmerking komen voor subsidies voor dakrenovatie. Het is belangrijk hiernaar te informeren voordat je begint met de dakrenovatie, zodat je zeker weet dat je aan de richtlijnen voldoet om subsidie te krijgen.

Nieuw bitumen op je schuur

Is het dak van jouw schuur toe aan een nieuwe laag bitumen? Dan ben je tussen de € 650 en € 900 kwijt. Hierbij is uitgegaan van een schuurdak van 15 m2, dit is het gemiddelde oppervlak van een schuur in Nederland.

Dakrenovatie pannendak

Goede dakpannen zijn van groot belang voor een droog en goed functionerend dak. Zijn een aantal van je dakpannen aan vervanging toe? Als je 10 m2 aan dakpannen laat leggen, kost dit gemiddeld € 1100. Na dit project ben je weer voorzien van een prachtig dak met hele, onbeschadigde dakpannen.

Wanneer kies je voor een dakrenovatie?

Twijfel je of het tijd is voor een dakrenovatie? In de volgende gevallen kan een dakrenovatie noodzakelijk zijn:

 1. Verouderd dak: Als je dak erg oud is en tekenen van slijtage vertoont, zoals losse of gebroken dakpannen, scheuren in het dakleer of roest op metalen daken, kan het tijd zijn voor een renovatie. Je kunt dit vermijden met regelmatig dakonderhoud.
 2. Lekkages: Als je regelmatig last hebt van daklekkages, zelfs na herhaalde reparaties, kan een dakrenovatie noodzakelijk zijn. Lekkages kunnen duiden op structurele problemen of schade aan het dakbedekkingsmateriaal.
 3. Verminderde energie-efficiëntie: Als je merkt dat je energierekeningen stijgen en je huis moeilijk op een constante temperatuur te houden is, kan dit wijzen op een gebrekkige isolatie of ventilatie van het dak. Een renovatie kan helpen om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren.
 4. Esthetische redenen: Soms kies je ook voor een dakrenovatie omwille van esthetische redenen. Als je bijvoorbeeld je huis wilt opknappen, de stijl wilt veranderen of de waarde van je woning wilt verhogen, kan een dakrenovatie een goede investering zijn.

Het is belangrijk om een professionele dakinspectie te laten uitvoeren voordat je beslist over een renovatie. Een ervaren dakdekker kan de staat van je dak beoordelen en je adviseren over de beste oplossing voor jouw specifieke situatie. Mocht een gehele renovatie niet nodig zijn, dan kun je ook een dakreparatie overwegen.

Prijsopbouw dakrenovatie

Kostenverdeling dakrenovatie kosten

De dakrenovatie kosten zijn afhankelijk van een aantal keuzes waar je voor komt te staan. Zie welke keuzes welke invloed hebben op de kosten van je dakrenovatie.

Keuze 1: Materiaal

De prijs van de dakbedekking is afhankelijk van het type materiaal dat je kiest. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een dakrenovatie van een pannendak, of bitumen. Zie onderstaand een overzicht van de kosten van verschillende dakbedekkingen, zo weet je wat je kan verwachten voor jouw dakrenovatie.

MateriaalGemiddelde prijs per m2
(inclusief btw en arbeid)
Bitumen€ 46
EPDM€ 66
PVC€ 80
Riet€ 85
Dakpannen€ 85

Keuze 2: Dakreparatie of dakrenovatie

Is je dak aan een intensieve renovatie toe, of moeten er maar een paar dakpannen vervangen worden? Het kan zelfs zijn dat je een compleet nieuw dak moet plaatsen. De kosten van een paar dakpannen vervangen zijn lager dan het isoleren van je dak en vervangen van alle dakpannen. Ga goed na waar je dak aan toe is, of laat dit nakijken door een dakdekker. Zoek je vaak een dakdekker voor kleine reparaties, dan is het voordeliger om te kiezen voor een dakrenovatie. Zo ben je van alle kleine problemen af en kan je zorgeloos leven onder je dak.

Ben je zelf handig? Dan kun je bepaalde dingen ook zelf oppakken. Bekijk bijvoorbeeld hoe je zelf je daklekkage kunt oplossen.

Keuze 3: Extra opties

Bij een dakrenovaties zijn er een aantal extra opties, waarmee je je dak nog meer verbetert. De bijkomende kosten hiervan bekijk je in het tabel hieronder.

OptieGemiddelde prijs
(inclusief btw en plaatsing)
Voordelen
Dakisolatie€ 60 per m2– Energiebesparing
– Hoger wooncomfort
Zonnepanelen€ 560 per stuk– Energie opwekken voor eigen gebruik
Dakreiniging€ 10 per m2– Een schoon aanzicht
– Bevordert de levensduur van de dakbedekking

Dakrenovatie zelf uitvoeren?

Het uitvoeren van een dakrenovatie vereist gespecialiseerde kennis, ervaring en het juiste gereedschap. Hoewel sommige mensen handig kunnen zijn en basisreparaties aan hun dak kunnen uitvoeren, is het over het algemeen geen goed idee om zelf een volledige dakrenovatie uit te voeren. Hier zijn een paar redenen waarom:

 • Veiligheid: Dakwerk brengt inherente veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals het werken op grote hoogtes en het hanteren van zware materialen. Professionals hebben de juiste veiligheidsuitrusting en training om deze risico’s te beheren, terwijl onervaren personen een verhoogd risico op ongevallen lopen.
 • Deskundigheid: Een professionele dakdekker heeft de kennis en expertise om de conditie van het dak nauwkeurig te beoordelen, de juiste materialen te kiezen en de renovatie op de juiste manier uit te voeren. Ze weten ook hoe ze problemen kunnen identificeren die mogelijk over het hoofd worden gezien door een ongetraind oog.
 • Kwaliteit en garantie: Als je zelf een dakrenovatie uitvoert en er ontstaan problemen of lekkages achteraf, kan het moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid te achterhalen. Professionele dakdekkers bieden vaak garanties op hun werk, wat betekent dat ze verantwoordelijkheid nemen voor eventuele defecten of problemen die zich voordoen na de renovatie. Daarnaast hebben zij veel ervaring met het opsporen van daklekkages.
 • Tijdsbesparing: Een dakrenovatie kan een complex project zijn dat veel tijd in beslag neemt. Als je het zelf doet, kan het langer duren om het werk af te ronden, vooral als je niet over de benodigde ervaring en vaardigheden beschikt. Door een professional in te schakelen, kun je tijd besparen en erop vertrouwen dat het werk efficiënt wordt uitgevoerd.

Dakrenovatie tips

Bij het plannen van een dakrenovatie met een vakspecialist, zijn er verschillende tips die je kunnen helpen om het proces soepel en effectief te laten verlopen:

 1. Kies de juiste specialist: Onderzoek en kies een dakdekker of aannemer met een goede reputatie en relevante ervaring. Vraag om referenties en controleer recensies van eerdere klanten.
 2. Vraag meerdere offertes aan: Neem de tijd om meerdere offertes te vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op wat er inbegrepen is, zoals materiaalkosten, arbeid, en garantievoorwaarden.
 3. Inspectie en advies: Laat je dak grondig inspecteren door de specialist om de huidige staat van het dak vast te stellen en advies te krijgen over de noodzakelijke werkzaamheden. Dit helpt bij het maken van geïnformeerde beslissingen over de renovatie.
 4. Duidelijke communicatie: Zorg voor heldere communicatie met je dakdekker over je verwachtingen, het budget en de tijdsplanning. Dit voorkomt misverstanden en zorgt ervoor dat beide partijen op één lijn zitten.
 5. Plan op het juiste moment: Het timing van de renovatie kan een groot verschil maken. Overweeg om renovatiewerkzaamheden te plannen tijdens drogere maanden om vertragingen door slecht weer te voorkomen.
 6. Overweeg duurzaamheid: Vraag je specialist naar duurzame opties voor materialen en technieken die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar op lange termijn ook kosten kunnen besparen door een betere isolatie en minder onderhoud.
 7. Vergunningen: Controleer of er speciale vergunningen nodig zijn voor de dakrenovatie. Je aannemer kan hier meestal bij helpen, maar het is belangrijk om dit vooraf geregeld te hebben.
 8. Toezicht houden: Hoewel je een specialist inhuurt, is het goed om zelf ook betrokken te blijven bij het proces. Houd toezicht op de voortgang van het werk en wees beschikbaar om vragen te beantwoorden of problemen snel op te lossen.

Dakrenovatie laten uitvoeren via Homedeal

Via Homedeal vraag je gratis offertes aan om de kosten en mogelijkheden van verschillende vakspecialisten te kunnen vergelijken. Bekijk de kosten van verschillende dakdekkers en maak zo de keuze die het beste bij jou past. Zo vind je de beste offerte voor jouw dakrenovatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakrenovatie per m2?

De gemiddelde kosten van een dakrenovatie liggen ongeveer tussen de € 60 en € 100 per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van het type dak. Over het algemeen liggen de kosten van een renovatie van een hellend dak iets hoger dan die van een plat dak. Vergelijk offertes van dakrenovatie specialisten.

Hoeveel kost een gemiddelde dakrenovatie?

De gemiddelde kosten voor een dakrenovatie van een plat dak liggen rond de € 1.800 en voor een schuin dak rond de € 5.000. De totale kosten hangen af van de grootte van je dak en het type dakbedekking. Wanneer het gaat om het renoveren van een klein stukje dak in plaats van het gehele dak dan liggen de kosten wellicht wat lager. Wees er in ieder geval op tijd bij, dan vermijd je hoge kosten.

Wat kost een dakrenovatie pannendak?

Een dakrenovatie met dakpannen kost gemiddeld € 85 per m2, inclusief btw en arbeid. Wanneer je gaat voor een dakreparatie, dan liggen de kosten meestal lager dan voor een dakrenovatie.

Homedeal bespaartips

Doe-het-zelf

Door het voorwerk voor de dakdekker te doen, bespaar je op het aantal uren dat de dakdekker nodig heeft voor je project. Denk bijvoorbeeld aan het zelf verwijderen en afvoeren van het grind op je platte dak, of het zelf verwijderen van de dakbedekking.

Kwantumkorting

Woon je onder een 2 onder 1 kap woning of een rijtjeshuis? Bij grote afname kan je vaak rekenen op een korting. Overleg met de buren of zij ook toe zijn aan een dakrenovatie. Zo delen jullie in de kosten en zijn jullie gegarandeerd van een dak dat niet lekt en alle weersomstandigheden aan kan.

Lokaal

Zoek naar een geschikt bedrijf bij jou uit de buurt. Een landelijk bedrijf rekent vaak hoge voorrijkosten en een lokaal bedrijf niet. Ook kan je zelf het afval van de dakrenovatie afvoeren, een dakdekkersbedrijf rekent hier vaak voorrijkosten voor.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden