Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Plat dak vervangen

Plat dak vervangen

Een plat dak vervangen moet eens in de zoveel jaar worden gedaan. Maar hoe weet je wanneer je een plat dak moet vervangen? En als je een plat dak gaat vervangen, waar moet je dan op letten? In dit artikel lees je alles over een plat dak vervangen.

Inhoudsopgave

Plat dak vervangen kosten per m2

Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 opgebouwd uit arbeidskosten voor de dakdekker en materiaalkosten van het platte dak. De totale kosten zijn dan ook afhankelijk van het tarief dat jouw dakdekker rekent per uur of vierkante meter en de kosten van de gekozen dakbedekking. Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 hoger op het moment dat je de dakdekker ook de oude dakbedekking laat verwijderen. Het is soms ook mogelijk om nieuwe dakbedekking over de oude te plaatsen. Je kunt soms bijvoorbeeld bitumen dakbedekking over de bestaande plaatsen.

Type plat dakGemiddelde kosten vervangen per m2
EPDM€ 50
Groendak€75
Bitumen€ 70
PVC€ 96
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer vervang je een plat dak?

De dakbedekking van een plat dak vervangen doe je op het moment dat deze versleten is en aan het eind van de levensduur is. Na hoeveel jaar dit is, is afhankelijk van het soort dakbedekking. Ter indicatie is hieronder een overzicht opgenomen van de levensduur van de verschillende soorten dakbedekking. Onderstaande levensduur gaat uit van een dak dat goed wordt onderhouden:

Hoe vervangt de dakdekker een plat dak?

Hoe een dakdekker een plat dak vervangt is afhankelijk van het gebruikte materiaal. Een plat dak vervangen wordt met een brander gedaan op het moment dat de dakbedekking van bitumen is. Bij EPDM of pvc wordt de dakbedekking van een plat dak vervangen door deze met lijm te bevestigen op de ondergrond. De vervangingsmethode van een groendak is de vreemde eend in de bijt: een groendak wordt namelijk op een dakbedekking met EPDM geplaatst. Mogelijk moet dus eerst de EPDM vervangen worden. Hierna kunnen de nieuwe sedummatten of sedumtrays geplaatst worden.

Dakbedekking plat dak vervangen: oude dakbedekking verwijderen of laten zitten?

Als de dakdekker de dakbedekking van het plat dak gaat vervangen kan hij er voor kiezen om de oude dakbedekking te verwijderen of te laten zitten. Dit kan alleen bij platte daken en niet bij andere soorten daken. Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 onder meer afhankelijk van deze keuze. Het verwijderen van de oude dakbedekking is extra werk en kost dus meer geld. Nadeel van het laten zitten van de oude dakbedekking is dat dit zorgt voor extra gewicht op het dak. Mogelijk kan de dakconstructie dit niet aan. Voordelen van het laten zitten van de oude dakbedekking zijn de lagere kosten, het feit dat de klus sneller is uitgevoerd en het gegeven dat de oude dakbedekking zorgt voor een extra laag isolatie.

Plat dak vervangen oude dakbedekking van een garage

Welke soorten dakbedekking zijn geschikt?

Naast eerdergenoemde soorten dakbedekking (EPDM, groen dak, pvc en bitumen) is het ook technisch mogelijk om de dakbedekking van een plat dak te vervangen met metalen zoals koper, zink en lood. Metalen worden echter niet vaak gebruikt als dakbedekking, met name vanwege de hoge kosten. Metaal wordt hooguit voor een klein plat dak, zoals een dakkapel, gebruikt als dakbedekking.

Isolatiemogelijkheden als je de dakbedekking van een plat dak gaat vervangen

Het moment dat je een plat dak gaat vervangen is mogelijk het ideale moment om ook extra isolatie aan te brengen. Hierbij kan het isolatiemateriaal aan de onderzijde van het dak geplaatst worden, maar ook aan de bovenzijde. Wordt het isolatiemateriaal aan de bovenzijde geplaatst dan wordt dit direct onder de dakbedekking geplaatst.

Tips voor de dakbedekking van een plat dak vervangen

Het moment dat je een plat dak gaat vervangen is het goed om rekening te houden met de volgende tips:

  • Aanvullende werkzaamheden
    Als je toch een dakdekker inhuurt om een plat dak te vervagen, dan is het vaak voordelig om meerdere klussen tegelijkertijd uit te laten voeren. Denk hierbij aan het laten isoleren van het platte dak of laten plaatsen van hemelwatervoer.
  • Subsidiemogelijkheden
    Onderzoek de subsidiemogelijkheden. Zo kan je in veel gevallen subsidie krijgen voor het laten isoleren van een plat dak.
  • Beoordeel de dakconstructie
    Ga een plat dak niet vervangen als je niet zeker weet dat de dakconstructie het (aanvullende) gewicht van de dakbedekking niet kan dragen.

Offertes dakbedekking plat dak vervangen

Benieuwd naar de mogelijkheden en kosten van de dakbedekking vervangen van jouw platte dak? Vraag dan gratis dakdekker offertes aan via Homedeal. Zo krijg je niet alleen inzicht in de exacte kosten en mogelijkheden voor jouw dak, je kunt ook verschillende dakdekkers vergelijken en de dakdekker kiezen die het best past bij jouw project.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een plat dak vervangen?

Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 afhankelijk van het tarief van de dakdekker en de materiaalkosten. Een groen dak is vaak het duurste, ook omdat dit zelf niet waterdicht is. Het moet daarom op een dakbedekking van EPDM geplaatst worden. Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 vaak het laagste als je kiest voor bitumen of pvc, maar deze materialen hebben ook de kortste levensduur.

Wat kost een plat dak opnieuw bitumen?

Een plat dak vervangen met bitumen kost tussen de € 75 en € 95 per vierkante meter. Bij een plat dak vervangen zijn de kosten per m2 vaak lager als je een groter oppervlak laat vervangen, terwijl de kosten in verhouding hoger zijn voor een reparatie op een klein oppervlak.

Hoe vaak moet je een plat dak vervangen?

Hoe vaak je een plat dak moet vervangen is afhankelijk van het soort dakbedekking en de omstandigheden waar de dakbedekking aan is blootgesteld. Ook de mate waarin de dakbedekking is onderhouden heeft invloed op de levensduur van dakbedekking. Hoofdregel is dat alle reguliere types dakbedekking voor een plat dak minstens 20 jaar meegaan.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden