Vergelijk dakdekker offertes
Vind dé dakdekker voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakbedekking Kosten dakdekker

Kosten dakdekker

Minimale kosten
€ 1.000
Gemiddelde kosten
€ 6.000
Maximale kosten
€ 20.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.900 - € 7.000

Benieuwd naar de kosten van een dakdekker per m² of per uur? Een dak is een belangrijk onderdeel van je huis en moet bestand zijn tegen allerlei weersinvloeden. Een dakdekker zorgt ervoor dat het dak goed gedekt wordt, zodat er geen lekken ontstaan. De dakdekker kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Lees in dit artikel alles over de kosten en de werkzaamheden die een dakdekker uitvoert.  

Inhoudsopgave

Wat kost een dakdekker?

De gemiddelde kosten van een dakdekker per uur liggen tussen de € 35 en € 60 per uur. Een dakdekker schakel je in bij het leggen van een nieuw dak, reparatie of onderhoud. In het onderstaande kostenoverzicht zie je de gemiddelde dakdekker kosten van de meest voorkomende projecten, uitgaande van een dak van 60 m² (gemiddelde dakoppervlakte in Nederland). Voor een dak van 60 m² ben je gemiddeld dus tussen de € 4.100 – € 5.400 kwijt, afhankelijk van het type project. De kosten van een dakdekker per m² liggen dan gemiddeld op € 68 – € 90.

Soort project
Gemiddelde kosten bij een dak van 60 m² (incl. btw)
Nieuwe laag bitumen dakbedekking over een oude laag plaatsen
€ 4.100 - € 4.500
Keramische pannendak vervangen € 5.000 - € 5.400

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Voor de beste dakdekker kosten per m2 raden we altijd aan om meerdere offertes op te vragen, zodat je verschillende dakdekkers kunt vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste prijs hebt voor jouw project.

Kosten dakdekker

Dakdekker prijsvoorbeelden

Bekijk onderstaande prijsvoorbeelden om een beeld te krijgen van de gemiddelde kosten van een aantal veelvoorkomende dakdekker projecten. 

Goedkoopste optie

Bitumen dakbedekking is verreweg het goedkoopst om te laten plaatsen door een dakdekker. Deze dakbedekking is een veelgebruikte vorm voor platte daken in Nederland. Daarnaast is het ook toepasbaar op daken met een lichte helling. De totale dakdekker kosten voor dit project zijn ongeveer € 4.000 tot € 6.400 bij een dak van 60 m².

Pannendak vervangen

Heb je een schuin dak en staat je huis midden in een woonwijk, dan is de kans groot dat het dakpannen zijn die je wilt vervangen. De kosten voor het laten vervangen van dakpannen zijn dan gemiddeld € 4.100 tot € 5.400.

Landelijke uitstraling

Wil je je huis ook een unieke en landelijke uitstraling geven? Dan is een rieten dak een duurzame oplossing. De totale kosten voor het laten leggen van een rieten dak komen neer op ongeveer € 11.000 bij een dak van 60 m².

Prijsopbouw dakdekker

Kostenverdeling kosten dakdekker

Welke keuzes hebben invloed op de dakdekker kosten?

De hoogte van de kosten voor het inschakelen van een dakdekker zijn afhankelijk van een aantal factoren. Bekijk hieronder welke keuzes invloed hebben op de dakdekker kosten. 

Keuze 1: soort project 

Allereerst hebben de soort werkzaamheden een grote invloed op de uiteindelijke prijs. Je kunt een dakdekker inzetten voor projecten zoals het repareren, vervangen, onderhouden en renoveren van je dak. Het ene project is arbeidsintensiever dan het andere en daardoor ook duurder. Bekijk de tabel hieronder voor de gemiddelde kosten van de dakdekker per project. 

ProjectGemiddelde kosten per m²Gemiddelde kosten bij een dakoppervlak van 60 m²Toelichting
Dakonderhoud€ 25€ 1.500Reinigen dakoppervlak, dakgoten schoonmaken en controleren en dak inspecteren
Dakreparatie€ 100 - € 350€ 6.000 - 21.000Bijv. kapotte dakpannen vervangen of zwakke plekken repareren.
Dakrenovatie€ 75 - € 130€ 4.500 - 7.800Verwijderen van oude dakbedekking en nieuwe dakbedekking plaatsen

Keuze 2: soort dakbedekking

Het soort werk en het materiaal van de dakbedekking zijn uiteraard van grote invloed op de prijs van een dakdekker. Zo kost het plaatsen van bitumen dakbedekking aanzienlijk minder tijd dan het laten leggen van natuurlijk riet. Het leggen van riet is namelijk erg specialistisch werk. 

Hellende en platte daken hebben vereisen allebei andere soorten dakbedekking. Voor platte daken kun je vaak kiezen uit bitumen, EPDM, PVC dakbedekking. Daarnaast zijn platte daken ook erg geschikt voor groendak. Voor hellende daken heb je meestal de keuze uit dakpannen, rieten of leien dakbedekking en in sommige gevallen ook groendak. 

Bekijk hieronder de meest voorkomende soorten dakbedekking en de bijbehorende kenmerken.

Bitumen

Bitumen dakbedekking is vaak de goedkoopste optie voor dakbedekking op een plat dak. De dakdekker kosten van bitumen dakbedekking per m2 liggen tussen de € 50 en € 90. Wanneer je op de kosten van een dakdekker wil besparen, dan is bitumen dus een fijne optie. Het is een op aardolie gebaseerde stroperige vloeistof. De twee meest voorkomende soorten bitumen zijn APP en SBS.

Bij APP wordt de bitumen gecombineerd met Atactisch PolyPropyleen. Dit is een plastische kunststof en zorgt ervoor dat de bitumen uv-bestendig wordt en een langere levensduur heeft. 

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Dit is een synthetisch rubber dat de bitumen erg elastisch maakt. Hierdoor kan deze vorm van dakbedekking goed meewegen met onderliggende constructies zoals isolatie.

EPDM

EPDM dakbedekking is een veelgebruikt materiaal op platte daken. Het is een synthetische rubber gemaakt uit aardolie. Het is een erg elastisch materiaal, beschermt je dak tegen allerlei weersinvloeden en heeft een lange levensduur. EPDM gaat gemiddeld 40 jaar mee. De prijs van EPDM dakbedekking is gemiddeld € 50 per m2, ook dit materiaal is dus een goede optie als je wil besparen op de kosten van de dakdekker.

PVC

Een PVC dakbedekking wordt gemaakt uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Dit materiaal wordt voornamelijk ingezet op platte daken, maar kan ook gebruikt worden bij daken met een lichte helling. PVC is een sterk en waterdicht materiaal. Daarnaast reflecteert het zonlicht, waardoor je woning minder warm wordt. Ook de prijzen van PVC dakbedekking bedragen rond de € 50 per m2. Hier komen uiteraard de kosten van de dakdekker en eventuele overige kosten nog bij.

Groendak  

Wil je je steentje bijdragen aan het milieu? Dan kun je je huidige dakbedekking door een dakdekker laten bekleden met groendak. Groendak is een dakbedekking gemaakt van planten die je over je huidige dakbedekking heen laat leggen. Deze dakbedekking kun je laten leggen op platte daken, maar kan ook toegepast worden op licht hellende daken. De kosten van de groendak bedragen ongeveer € 75 per m2.

Dakpannen 

Dakpannen zie je veel terug op Nederlandse daken. De twee bekendste uitvoeringen zijn betonnen en keramische dakpannen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor verschillende vormen. Gemiddeld kost het laten leggen van dakpannen door een dakdekker tussen de € 50 en € 80 per m².

Betonnen dakpannen zijn makkelijk door een dakdekker te leggen en vaak goedkoper dan keramische dakpannen. Ze hebben een levensduur van gemiddeld 30 tot 40 jaar. 

Keramische dakpannen zijn daarentegen wat duurder, maar hebben ook een langere levensduur. Gemiddeld gezien gaan deze dakpannen wel 50 tot 80 jaar mee.

Leien dakbedekking

De twee meest gebruikte vormen van leien zijn natuurleien en kunstleien. Soms kun je ook kiezen voor bitumen leien, die worden ook wel shingles genoemd. 

Natuurleien bestaan uit natuursteen en hebben een natuurlijke uitstraling. Deze dakbedekking is één van de duurste, maar heeft ook een erg lange levensduur van ongeveer 80 tot 100 jaar. Gemiddeld kost kunstleien dakbedekking tussen de € 65 en € 75 per m² en natuurleien tussen de € 100 en € 110 per m².

Kunstleien is dus een goedkopere variant met een kortere levensduur van gemiddeld 30 tot 35 jaar. Deze dakbedekking komt in vele vormen en kleuren en kan op verschillende manieren geplaatst worden. Afhankelijk van de manier van plaatsing kunnen de kosten van de dakdekker ook toenemen of nemen. Beiden soorten leien zijn goed bestand tegen verschillende weersinvloeden.

Rieten dakbedekking 

Rieten daken zijn uitermate geschikt als je je huis een landelijke uitstraling wilt geven. Een rieten dak gaat minimaal 25 jaar mee. Je hebt twee verschillende rieten daken; een geschroefd en een traditioneel dak. De kosten van een rieten dak starten bij € 30 per m2.

Een traditioneel rieten dak heeft een raamwerk van balken en latten waarop het riet vastgebonden wordt. Het riet ligt hierdoor open en is ook vatbaarder voor brand. 

Bij een geschroefd dak wordt het riet vastgeschroefd op platen daardoor is het dak volledig afgesloten en niet zichtbaar aan de binnenkant. Een geschroefd dak is daardoor brandveiliger dan een traditioneel rieten dak. 

Soort materiaalGemiddelde kosten per m²Gemiddelde levensduur
Bitumen € 50 - € 90
30 jaar
EPDM€ 70 - € 110
40 jaar
PVC€ 60 - € 100
30 jaar
Groendak€ 30 - € 120
Verlengt de huidige dakbedekking met 40 tot 50 jaar
Dakpannen€ 50 - € 80
30 tot 80 jaar
Leien€ 30 - € 130
30 tot 100 jaar
Riet€ 160
25 jaar

Keuze 3: wel of geen isolatie?

Veel mensen kiezen ervoor om tijdens een dakrenovatie gelijk hun dak te laten isoleren. Zonder dakisolatie gaat tot wel 30% van de warmte verloren via je dak. Het laten plaatsen van dakisolatie door een dakdekker kost gemiddeld tussen de € 50 en € 80 per m². 

Wanneer je deze isolatiemaatregel combineert met een andere isolatiemaatregel, warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet dan kun je in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bekijk voor de voorwaarden de website van de Rijksoverheid

Zo bespaar je op de kosten van een dakdekker

 • Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij meerdere dakdekkers om de prijzen en diensten te vergelijken. Let niet alleen op de prijs, maar ook op wat er inbegrepen is in de service, zoals garanties en het gebruik van materialen.
 • Plan werkzaamheden in het laagseizoen: De kosten voor een dakdekker kunnen lager zijn tijdens de minder drukke perioden van het jaar. Veel dakdekkers hebben het drukker tijdens late lente en zomer, dus overweeg om je project te plannen in de herfst of vroege winter wanneer de vraag lager is.
 • Voer regelmatig onderhoud uit: Door je dak goed te onderhouden en kleine problemen vroegtijdig aan te pakken, kun je grotere en duurdere reparaties voorkomen. Regelmatige inspecties en onderhoud kunnen de levensduur van je dak verlengen en grote reparaties onnodig maken.
 • Doe wat je zelf kunt: Hoewel het niet aan te raden is om complexe dakreparaties zelf te doen, kun je mogelijk geld besparen door zelf enkele voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, zoals het verwijderen van oude dakbedekking of het opruimen van afval, mits je de nodige veiligheidsmaatregelen treft.
 • Kies voor kwaliteit op de lange termijn: Soms is het goedkoper op de lange termijn om te investeren in hoogwaardigere materialen en vakmanschap dat duurder kan zijn. Goedkopere opties kunnen op termijn meer kosten door noodzakelijke reparaties en vervangingen.
 • Vraag naar groepskortingen: Als meerdere huizen in dezelfde buurt dakwerk nodig hebben, kun je mogelijk onderhandelen over een korting door als een groep te boeken.
 • Maak gebruik van garanties: Zorg ervoor dat het werk dat gedaan wordt onder garantie valt. Dit kan je op lange termijn geld besparen als er problemen ontstaan die onder de garantie vallen.

Voordelen van een dakdekker

Hierbij een aantal voordelen van het inschakelen van een dakdekker voor jouw project op een rijt:

 1. Expertise: Dakdekkers hebben de juiste kennis en ervaring om dakwerkzaamheden uit te voeren. Ze zijn getraind in verschillende dakmaterialen en -technieken, waardoor ze de beste oplossingen kunnen bieden voor elk type dakprobleem.
 2. Kwaliteitswerk: Een dakdekkersbedrijf zorgt voor hoogwaardige resultaten. Ze gebruiken goede materialen en hebben toegang tot de juiste gereedschappen en apparatuur om het dakwerk efficiënt en duurzaam uit te voeren. Dit resulteert in een dak dat goed is geïnstalleerd of gerepareerd en lang meegaat.
 3. Veiligheid: Dakwerk kan gevaarlijk zijn, vooral als het gaat om het beklimmen van daken en werken op grote hoogtes. Dakdekkers zijn opgeleid in veiligheidsprocedures en hebben de benodigde uitrusting om het werk veilig uit te voeren. Door een professional in te schakelen, minimaliseer je het risico op ongelukken of letsel.
 4. Kostenefficiëntie: Dakdekkers kunnen efficiënt werken en het dakproject binnen een redelijke termijn voltooien. Dit bespaart je tijd en moeite, vooral als je zelf niet bekwaam bent in dakwerkzaamheden. Bovendien kunnen dakdekkers je adviseren over de beste oplossingen binnen je budget, waardoor je onnodige kosten kunt vermijden.
 5. Garantie en verzekering: Professionele dakdekkers bieden vaak garantie op hun werk, wat je gemoedsrust geeft. Als er zich na de werkzaamheden problemen voordoen, kunnen ze deze kosteloos herstellen. Bovendien hebben de meeste dakdekkers een verzekering, zodat je gedekt bent in geval van onvoorziene schade of ongelukken tijdens het werk.

Dakdekker offertes – vergelijk de kosten

Dakdekker gezocht? Dan ben je vast nieuwsgierig naar de kosten voor een dakdekker voor jouw project. Via Homedeal kom je in contact met vele ervaren en kwalitatieve dakdekkers. Vraag gratis en vrijblijvend dakdekker offertes aan om de kosten en andere mogelijkheden te vergelijken. Zo maak je een verstandige keuze en kies je de beste dakdekker voor jouw situatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat is het uurloon van een dakdekker?

Het gemiddelde uurloon van een dakdekker ligt tussen de € 35 en € 60 per uur. De totale kosten van een dakdekker zijn afhankelijk van het soort project en de oppervlakte. 

Wat doet een dakdekker allemaal?

Een dakdekker kun je inzetten voor het onderhouden, repareren en vernieuwen van je dak. Daarnaast kan je een dakdekker ook inschakelen als je dakisolatie wilt laten plaatsen. 

Wat zijn de kosten van een dakdekker per m²?

De kosten van een dakdekker per m² is afhankelijk van de werkzaamheden. Voor onderhoud aan je dak ben je gemiddeld € 25 per m² kwijt, terwijl je voor een dakrenovatie tussen de € 75 en € 130 per m² kwijt bent. 

Homedeal bespaartips kosten dakdekker

Kwantumkorting

Heb je een project die je samen met je buren wilt uitvoeren? Door dit bij het bedrijf aan te bieden, kan een korting afgedongen worden. Het is voor een dakdekker lucratief om op een bepaalde locatie meerdere daken te leggen. Hij bespaart dan namelijk op de voorrijkosten en kan effectiever te werk gaan.

De handige doe-het-zelver

Ben je handig en wil je graag ook zelf meehelpen? Overleg dan met een dakdekker wat je zelf aan voorwerk kunt doen. Vaak kun je al kleine voorbereidingen treffen waardoor je uiteindelijk minder arbeidskosten betaalt. Denk hierbij aan het verwijderen en afvoeren van de oude dakbedekking of het opbouwen van steigerwerk.

Dakdekker in de regio

Let goed op waar je vakman vandaan komt. Er zijn namelijk ook bedrijven die door het gehele land werken en dus erg veel voorrijkosten rekenen. Lokale bedrijven rekenen vaak maar € 0,35 per kilometer. En door zelf je oude dakbedekking weg te brengen kun je nog meer besparen. Een vakman hoeft hierdoor minder vaak op en neer. Daarnaast kan het zo zijn dat hij hierdoor het project een dag eerder kan voltooien.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden